Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Jídlo na prvním místě - rady a tipy jak na to
Jelikož se v plkárně rozjela docela diskuze o tomto způsobu stravování a můžu za to vlastně já, zakládám tuto diskuzi, kde si můžeme předávat rady, jak na to, různé vychytávky, třeba i recepty a já nevím co všechno.
Nikomu nic nevnucuju, nechci tu s nikým debatovat proč ano a proč ne, prostě kdo do toho chce jít, může se tu inspirovat.
A kdo neví o co jde, např. zde je to popsané:
http://www.melvil.cz/kniha-jidlo-na-prvnim-miste
A protože já jsem příkladem toho, že to funguje, ráda se s Vámi podělím o zkušenosti.
Poslední 4 stránky v plkárně jsou vlastně jen o tomto restartu 🙂
http://www.vasedeti.cz/diskuzni-forum/?wpforumaction=viewtopic&t=10829.3
Marinado, díky za odpověď. Přijde mi zajímavé, kolik lidí má víc energie, protože já tedy absolutně ne, já jí mám mnohem míň, jsem jak chodící mrtvola, a to spím víc hodin než předtím… 🙁
Nurito, já mám taky mnohem víc energie. Spím spíš míň než dřív a taky neusínám večer u televize. Dřív se mi občas udělal nějaký pupen na obličeji, nedávno jsem si uvědomila, že už se mi to už dlouho nestalo. I migrénu jsem dostala docela pod kontrolu (jen jsem nově zjistila, že se musím vyhýbat ořechům).
Ale já nejím přesně podle tohohle programu, ale tak 80% mého jídelníčku od srpna tvoří maso, ovoce a zelenina. Bohužel už taky cítím, že je otázkou dní (nebo hodin? 🙂 ), kdy budu mít teplé zeleniny na nějaký čas plné zuby 🙂 Ale ledový salát, rajčata, okurky, jablka – na to mám (zatím) chuť pořád.
A nevím, jestli tu mojí energii má na svědomí zhubnutí nebo ten jídelní režim – asi to bude tak půl na půl.
Chtěla jsem se zeptat, jestli opravdu všechny cítíte příval energie a jak je to v souvislosti se spaním. Máte opravdu víc energie, i když chodíte spát a vstáváte ve stejnou dobu? Nebo chodíte spát o nějakou tu hodinu dřív, takže dýl spíte, a proto máte víc energie? Nebo jste na tom s energií stejně jako dřív?
Vím jen o Lussy, která tu nadšeně básní o přívalu energie, tak by mě zajímalo, jak je to u ostatních. Díky.
Jeden recept rovnou přidám: dýňové pyré.
Máslovou dýni oloupat, vydlabat semínka, nakrájet na kostičky. Na nepřilnavé pánvi osmažit na kostičky nakrájenou slaninu a cibuli najemno (kdyby slanina nepustila dost tuku, tak přidat sádlo). Na to dýni. Kdyby se připalovala, maličko podlít, jinak míchat a dělat do změknutí. Samozřejmě dochutit (sůl dle toho, jak je slanina výrazná). Je lepší dát víc cibulky a slaniny, je to pak výraznější a lepší. Měkčí kousky se rozpadnou na kaši, některé kostičky zůstanou. Můžete nechat tak, nebo rozmačkat na pyré. K pečenému vepřovému se zelím geniální. 🙂
Holky, nechcete se podělit o nějaké ách recepty? Dochází, co dochází, došla! mi inspirace. 🙁 Nejen na zeleninu, ale třeba i na nějaké sladké? Blíží se Vánoce, ráda bych nějaké méně nezdravé cukroví.
Nurito,
to je zajímavý s tím avokádem :-). Mě samotný nechutná, přijde mi že chutná jako mejdlo. Ale v tom dezertu nebylo podle mě vůbec poznat.
(Citováno od Lussy z 13.11.2014 10:01)
Mě avokádo taky neoslovilo, na omak strašně kluzké, skoro až slizké. 🙂 V dezertu jsem ho cítila, proto jsem tam dala víc banánů. Příště zkusím avokádo vynechat. 😉
Jé, člověk tu chvilku není a tady je toho tolik. 🙂Lussy, zkusila jsem tvůj recept, bez žampionů, a bylo to docela dobré. Ještě chci zkusit verzi s žampiony.
Vyzkoušela jsem i ten banánovo-avokádový dezert, co jsem sem dávala odkaz. No, když se do toho dají tak tři čtyři banány a hodně kakaa a mlíka, je to docela dobré. 🙂 Avokádo holt nebude můj favorit.
(Citováno od Nurita z 13.11.2014 09:46)
Nurito,
to je zajímavý s tím avokádem :-). Mě samotný nechutná, přijde mi že chutná jako mejdlo. Ale v tom dezertu nebylo podle mě vůbec poznat.
Mně se už ten měsíc taky chýlí ke konci, už aby to bylo! Nechápu, že na tom tak dlouho vydržíte, já už poslední dny jím minimálně, jak jsem všeho přejezená, dokonce mi přestávají chutnat i ty druhy zeleniny, které jsem dřív měla opravdu ráda. Už teď je mi jasné, že se s chutí vrátím k normálnímu jídlu. Do jaké míry, zatím nevím. A celkové zhodnocení napíšu až příští týden.
Jé, člověk tu chvilku není a tady je toho tolik. 🙂
Lussy, zkusila jsem tvůj recept, bez žampionů, a bylo to docela dobré. Ještě chci zkusit verzi s žampiony.
Vyzkoušela jsem i ten banánovo-avokádový dezert, co jsem sem dávala odkaz. No, když se do toho dají tak tři čtyři banány a hodně kakaa a mlíka, je to docela dobré. 🙂 Avokádo holt nebude můj favorit.
Ahoj holky,
dnes jsem byla na kontrole u neurologa, který mě pokaždý váží. Mám 80,5 kg, takže 5,5 dole, ale v papírech mám stále napsáno: nadváha, pacientka poučena o vhodnosti upravit hmotnost ;-). Takže sice na první pohled je znát zhubnutí, ale pořád je kde brát.Jinak párkrát jsem zkusila lepek a sýr a z obojího mám strašný křeče v břiše a následuje solidní průjem.
(Citováno od Lussy z 10.11.2014 14:57)Lussy, předně gratuluji, protože 5,5 kg. je moc pěkné. A chtěla bych se zeptat, za jak dlouho po jídle přijdou střevní problémy? Je to za hodinu, za půl dne, za den?
(Citováno od Peťka z 10.11.2014 18:37)Peťko, řekla bych tak do půl hodiny, pak se pos… to se nedá jinak popsat, někdy 2x za sebou a pak OK.
(Citováno od Lussy z 11.11.2014 11:36)Lussy, problém je v tom, že obsah žaludku je vyprázdněn za 3 – 6 hodin, než strava projde tenkým střevem a pak samozřejmě je potřeba další čas na průchod tlustým střevem. Pokud máš průjem ihned po jídle, bude to způsobeno právě psychikou. Když ti někdo bude opakovat, že po něčem ti bude špatně, dopředu už víš, že ti po tom jídle bude zle a pak ti zle opravdu je.
Viděla jsem to na vlastní oči, vím o čem mluvím. Psychika dokáže hrozné věci. Říkáš, že to pod kontrolou máš, těžko k tomu víc psát, vím, že můj názor nepřijmeš a že si řeknete, že manipuluji. Ano, plést se samozřejmě můžu a tvoje střevní problémy jsou třeba opravdu způsobeny jídlem.
(Citováno od Peťka z 11.11.2014 20:25)Peťko :-),
jelikož mám doma potravinového alergika, a zrovna teď po nás alergoložka před kontrolními testy chtěla, aby měsíc(!) jedl normálně, vím na 110 %, že křeče z jídla Marek dostane do půl hodiny úplně v pohodě. jelikož bych ho přizabila, kdyby měsíc jedl normálně, opatrně jsem mu zkoušela ty nevhodné potraviny dávat a křeče v břiše, průjem a vyrážka po celém těle se prostě do půl hodiny objevily.
Taky slýchám, že to má chudinka psychycký, že se bojí sníst kukuřici, že mu bude špatně a pak jí tedy sní a opravdu mu je špatně.
Ale já mu prostě někam tajně propašuju vejce, on to vůbec neví, žije v domnění, že tam vajíčko není a reakce přijde.
A to díky homeopatii může už stopová množství nebo v různé úpravě. Dřív nemohl nic, kde bylo stopové množství mléka, teď mu můžu maličko nastrouhaného sýra zamíchat do špaget a nic mu není.
A co třeba anafylaktický šok po požití některých potravin? Tak nejde o hodiny, ale o vteřiny nebo minuty.
Zrovna tento týden jsem mluvila telefonicky s moc milou sestřičkou z Motola z očkovacího centra, a ta mi řekla, že tam očkují jen děti, které mají po požití vejce anafylaktický šok, a že jich je tolik, že na jiné děti, které mají takovou reakci jako Marek už není kapacita…
(Citováno od Lussy z 12.11.2014 08:27)Lussy, jasně, já ale mluvím o zdravém člověku. Ty alergik nejsi.
(Citováno od Peťka z 12.11.2014 09:44)
Peťko, že alergik nejsem mi nikdo nepotvrdil,ale proč bych nemohla být? Celý život mě trápí zažívací problémy, každfou chvíli průjem a nikdo nevěděl proč. Teď jsem si za 30 dní vyčistila tělo a to má šanci na nevhodnou stravu reagovat. Kdybych začala jíst zase normálně, tak ten průjem budu mít taky, ale nebudu vědět, jestli je to z lepku, mléka, kukuřice atd.