Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Jídlo na prvním místě - rady a tipy jak na to
Jelikož se v plkárně rozjela docela diskuze o tomto způsobu stravování a můžu za to vlastně já, zakládám tuto diskuzi, kde si můžeme předávat rady, jak na to, různé vychytávky, třeba i recepty a já nevím co všechno.
Nikomu nic nevnucuju, nechci tu s nikým debatovat proč ano a proč ne, prostě kdo do toho chce jít, může se tu inspirovat.
A kdo neví o co jde, např. zde je to popsané:
http://www.melvil.cz/kniha-jidlo-na-prvnim-miste
A protože já jsem příkladem toho, že to funguje, ráda se s Vámi podělím o zkušenosti.
Poslední 4 stránky v plkárně jsou vlastně jen o tomto restartu 🙂
http://www.vasedeti.cz/diskuzni-forum/?wpforumaction=viewtopic&t=10829.3
Ahoj holky…
Nechcete o tom některá napsat článek? Docela by mě zajímala ta pointa této diety…Diskuzi jsem letem světem prolítla, a přijde mi to hrozně zvláštní.
Vcelku logické mi přijde např. vysvětlení, že mlíko je určený pro mláďata a navíc ještě ne cizí…Ale např. nechápu, proč tolik masa a vajec… (to mi naopak přijde hrozně nepřirozené?)
Nejde mi ani o nějaký návod, jak dietu držet, ale spíše mě zajímá, proč zrovna takovéto stravování považujete za správné.
A myslíš Lussy, že to je platné všeobecně pro všechny?Naprosto Ti věřím ty zázraky, které popisuješ…je evidentní, že je to pro Tebe to pravé. A je super, že jsi tento způsob sama pro sebe objevila…
Ale např. mám spolužáka a ten stejným způsobem básní o raw stravě… jak má spoustu energie, není nemocný, cítí se skvěle…Samotná se momentálně na nějakou dietu nechystám, ale docela mě to zajímá, tak bych za nějaký osvětlující článek byla docela ráda. A zas mě to nezajímá asi tak moc, abych hned kupovala knížku. 😀
Já si neumím představit jíst tolik moc masa a vajec. Stačí mi, když jsem týden u rodičů a každý den je maso.
Tak se pak cítím strašně těžce a přecpaně a co se týče energie, tak spíš otupěle… Navíc mi to po pár dnech přestane chutnat.No a jinak přeju, ať se vám daří dosáhnout, čeho chcete a ať vám chutná 🙂
(Citováno od makinea z 10.11.2014 16:23)
Ahoj makineo,
článek určitě napsat nechci, je toho na netu myslím dost a dost.
A k principu,chce to fakt přečíst knížku nebo aspoň tento odkaz:
http://www.melvil.cz/kniha-jidlo-na-prvnim-miste/
že jsi po návštěvě u rodičů přecpaná z masa, to věřím, ale to bude tím, že si k vepřové dáš knedlík, řízek je obalený s mouce, strouhance a smažený na slunečnicovém oleji.
Zkus si příště dát jen zelo-vepřo nebo přírodní řízek na sádle a k tomu zeleninový salát a těžko ti prostě nebude 😉
Ahoj holky…
Nechcete o tom některá napsat článek? Docela by mě zajímala ta pointa této diety…
Diskuzi jsem letem světem prolítla, a přijde mi to hrozně zvláštní.
Vcelku logické mi přijde např. vysvětlení, že mlíko je určený pro mláďata a navíc ještě ne cizí…
Ale např. nechápu, proč tolik masa a vajec… (to mi naopak přijde hrozně nepřirozené?)
Nejde mi ani o nějaký návod, jak dietu držet, ale spíše mě zajímá, proč zrovna takovéto stravování považujete za správné.
A myslíš Lussy, že to je platné všeobecně pro všechny?
Naprosto Ti věřím ty zázraky, které popisuješ…je evidentní, že je to pro Tebe to pravé. A je super, že jsi tento způsob sama pro sebe objevila…
Ale např. mám spolužáka a ten stejným způsobem básní o raw stravě… jak má spoustu energie, není nemocný, cítí se skvěle…
Samotná se momentálně na nějakou dietu nechystám, ale docela mě to zajímá, tak bych za nějaký osvětlující článek byla docela ráda. A zas mě to nezajímá asi tak moc, abych hned kupovala knížku. 😀
Já si neumím představit jíst tolik moc masa a vajec. Stačí mi, když jsem týden u rodičů a každý den je maso.
Tak se pak cítím strašně těžce a přecpaně a co se týče energie, tak spíš otupěle… Navíc mi to po pár dnech přestane chutnat.
No a jinak přeju, ať se vám daří dosáhnout, čeho chcete a ať vám chutná 🙂
Ahoj holky,
dnes jsem byla na kontrole u neurologa, který mě pokaždý váží. Mám 80,5 kg, takže 5,5 dole, ale v papírech mám stále napsáno: nadváha, pacientka poučena o vhodnosti upravit hmotnost ;-). Takže sice na první pohled je znát zhubnutí, ale pořád je kde brát.
Jinak párkrát jsem zkusila lepek a sýr a z obojího mám strašný křeče v břiše a následuje solidní průjem.
Snad to nezakřiknu, ale zdá se, že už je to zase dobrý. Dokonce jsem dnes měla dvakrát horu kysanýho zelí a nic, i mi dnes přišlo, že rifle jsou mi trošku volnější (žádnej zázrak, ale konečně zase zmizel pocit nafouklýho břicha).
Jen to teda vypadá, že zeleninu budu muset spíš upravenou, ale třeba to jen byla shoda okolností, budu dál pozorovat 😉
No a další dobrá zpráva – s jogurtem bez problémů. Měla jsem ho včera i dnes večer a nic. Ráno jsem si na snídani přidala i sýr (jadel) a taky žádný změna, tak snad i sýry půjdou, budu ještě testovat další.
Na pondělí mám v plánu krůtí plátek, tak zkusím s rýží, co to udělá. Když to dobře půjde, testnu i ty obiloviny s lepkem někdy uprostřed týdne.
Holky, co budete dělat na oběd přes víkend? – aby to mohlo být zároveň i pro celou rodinu a nemuselo se vařit nadvakrát?
V tomhle mám ten repertoár fakt hodně omezený 🙁Ještě k té restované zelenině – já do toho dávám prakticky cokoli, co snese teplou úpravu. Skvělá je cuketa, červená řepa, může být i zelí na nudličky (čínské je nejlepší), troška petržele (nejlepší jsou nudle nebo tenké jakoby hranolky, ale fakt hodně natenko).
Taky střídám ten způsob krájení – přijde mi, že mrkev na kolečka je trochu jiná než nudle nebo ty tenké hranolky.
(Citováno od Petra z 7.11.2014 12:59)Dělám kachnu s kysaným zelím, pro zbytek rodiny s bramborovým knedlíkem a kachní vývar.
(Citováno od Lien z 7.11.2014 18:12)Jé, tak to jsme se nekonec trefily 🙂 V neděli bude taky kachna s kysaným zelím, akorát teda zbytek rodiny k tomu bude mít chleba nebo brambory. No a bohužel teda nebude domácí, ale to se holt nedá nic dělat.
(Citováno od Petra z 7.11.2014 19:51)Měla jsem jí dneska (jsem ve škole, takže mají vařeno na dva dny -dnes, zítra) a měla jsem fakt haldu zelí a vůbec žádné problémy. Když jsem jedla s knedlíkem tak jsem vždycky byla tak nafouklá, dva dny mi bolelo břicho a raději jsem si ani zelí nakonec nedávala a teď – ani prd 🙂
(Citováno od Lien z 7.11.2014 20:00)
Tak to závidím, já mám posledních pár dní pocit, že nadýmání je zpátky, přitom jsem neměla ani to zelí 🙁 K tomu to začíná vypadat i na zácpu. Marně pátrám, čím by to mohlo být, nenapadá mě, co jsem mohla porušit.
Dnes večer jsem si teda dala na zkoušku jogurt (bílou holandii s rozinkama, oříškama a kaki). Říkala jsem si, že jestli mě to prožene, tak to nebude ani moc na škodu, Zatím se neděje nic novýho, tak nevím, jestli to znamená, že jogurt mám v pohodě, nebo je někde chyba. No, třeba to ještě přijde, jet to zatím jen cca hodina a půl, co jsem to jedla.
Kysaný zelí jsem během whole30 měla dvakrát, vždycky s vařenýma žebrama a vždycky taky kopec, prostě mnohonásobně víc než obvykle. Poprvé to neudělalo vůbec nic. Podruhé mě trochu prohnalo, ale žádný křeče nic, prostě jsem doběhla na wc a pak už dobrý.
Teď jsem nejedla nic jinýho než ty první týdny a připadám si, jakobych toho zelí snědla tuny a přikusovala k tomu syrovou cibuli a horkej chleba. No, to přeháním, ale prostě to nějak není ono.
Holky, co budete dělat na oběd přes víkend? – aby to mohlo být zároveň i pro celou rodinu a nemuselo se vařit nadvakrát?
V tomhle mám ten repertoár fakt hodně omezený 🙁Ještě k té restované zelenině – já do toho dávám prakticky cokoli, co snese teplou úpravu. Skvělá je cuketa, červená řepa, může být i zelí na nudličky (čínské je nejlepší), troška petržele (nejlepší jsou nudle nebo tenké jakoby hranolky, ale fakt hodně natenko).
Taky střídám ten způsob krájení – přijde mi, že mrkev na kolečka je trochu jiná než nudle nebo ty tenké hranolky.
(Citováno od Petra z 7.11.2014 12:59)Dělám kachnu s kysaným zelím, pro zbytek rodiny s bramborovým knedlíkem a kachní vývar.
(Citováno od Lien z 7.11.2014 18:12)Jé, tak to jsme se nekonec trefily 🙂 V neděli bude taky kachna s kysaným zelím, akorát teda zbytek rodiny k tomu bude mít chleba nebo brambory. No a bohužel teda nebude domácí, ale to se holt nedá nic dělat.
(Citováno od Petra z 7.11.2014 19:51)
Měla jsem jí dneska (jsem ve škole, takže mají vařeno na dva dny -dnes, zítra) a měla jsem fakt haldu zelí a vůbec žádné problémy. Když jsem jedla s knedlíkem tak jsem vždycky byla tak nafouklá, dva dny mi bolelo břicho a raději jsem si ani zelí nakonec nedávala a teď – ani prd 🙂
Holky, co budete dělat na oběd přes víkend? – aby to mohlo být zároveň i pro celou rodinu a nemuselo se vařit nadvakrát?
V tomhle mám ten repertoár fakt hodně omezený 🙁Ještě k té restované zelenině – já do toho dávám prakticky cokoli, co snese teplou úpravu. Skvělá je cuketa, červená řepa, může být i zelí na nudličky (čínské je nejlepší), troška petržele (nejlepší jsou nudle nebo tenké jakoby hranolky, ale fakt hodně natenko).
Taky střídám ten způsob krájení – přijde mi, že mrkev na kolečka je trochu jiná než nudle nebo ty tenké hranolky.
(Citováno od Petra z 7.11.2014 12:59)Dělám kachnu s kysaným zelím, pro zbytek rodiny s bramborovým knedlíkem a kachní vývar.
(Citováno od Lien z 7.11.2014 18:12)
Jé, tak to jsme se nekonec trefily 🙂 V neděli bude taky kachna s kysaným zelím, akorát teda zbytek rodiny k tomu bude mít chleba nebo brambory. No a bohužel teda nebude domácí, ale to se holt nedá nic dělat.
Holky, co budete dělat na oběd přes víkend? – aby to mohlo být zároveň i pro celou rodinu a nemuselo se vařit nadvakrát?
V tomhle mám ten repertoár fakt hodně omezený 🙁Ještě k té restované zelenině – já do toho dávám prakticky cokoli, co snese teplou úpravu. Skvělá je cuketa, červená řepa, může být i zelí na nudličky (čínské je nejlepší), troška petržele (nejlepší jsou nudle nebo tenké jakoby hranolky, ale fakt hodně natenko).
Taky střídám ten způsob krájení – přijde mi, že mrkev na kolečka je trochu jiná než nudle nebo ty tenké hranolky.
(Citováno od Petra z 7.11.2014 12:59)
Dělám kachnu s kysaným zelím, pro zbytek rodiny s bramborovým knedlíkem a kachní vývar.
Tak to jsem moc nepomohla 😀
Petro, já “jedu“ trochu jinak, ale asi budu dělat kuřecí plátek a k tomu orestuju mraženou kupovanou zeleninu (hrášek, kukuřice, baby karotka), zbytku rodiny k tomu udělám ještě kaši. A druhý den lososa (nebo jinou rybu) a zeleninový salát, ostatním k tomu opeču ještě brambory.
A já si jich taky trochu nejspíš dám 😀
(Citováno od Marinada z 7.11.2014 13:40)
Jé, Marinado, to je víceméně ten můj repertoár – kuře nebo ryba 😀 a k tomu pro ostatní brambory, brkaše nebo rýže 😀