Dětem zdravě: Jablečná buchta z kokosové mouky

Rubrika: Recepty, Zdravá výživa

V seriálu o cukru jsem se zabývala problémem přemíry sacharidů v současné stravě většiny lidí a zejména dětí. Na takový jídelníček nejsou naše těla z evolučního hlediska postavená a v současné době je to jedna z hlavních příčin epidemie civilizačních onemocnění (obezita, cukrovka 2. typu, kardiovaskulární onemocnění, …).

Přesto nejsem zastáncem striktního omezení sacharidů. Je ale velmi důležité, jaké sacharidy člověk přijímá. Pokud je to v potravinách, které jsou zároveň bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály, není se u zdravých dětí čeho bát.

Od teorie k praxi

Teorie je jedna věc, ale až praxe vás může posunout k zdravějšímu, silnějšímu a odolnějšímu tělu. Proto jsem připravila alternativu k jablečné buchtě, kterou si možná nedokážete představit bez pšeničné mouky nebo rafinovaného cukru. Uvidíte, že to jde i jinak.

Recept je velmi jednoduchý a není se třeba bát ani netradiční suroviny jakou je kokosová mouka.

Kokosová mouka

Kokosovou mouku už dnes běžně seženete v DM drogerii, v prodejnách zdravé výživy nebo na internetu.

Kokosová mouka je namletá dužina kokosového ořechu zbavená většiny tuku. Je přirozeně bezlepková a mimo jiné obsahuje velké množství vlákniny (až 40 g na 100 g), zdravé! nasycené tuky a řadu vitamínů (B, C, E) a minerálů (draslík, fosfor, vápník).

Velmi často ji koupíte v bio kvalitě, takže si můžete být jistí, že spolu s ní nejíte i látky, které do lidského organismu nepatří.

Přidejte k ní další přirozené potraviny jako je olivový olej, vejce, med a jablka a upečte si tak zdravou pochoutku k odpolednímu čaji.

Co budete potřebovat

(na plech cca 25×35 cm)

  • 1 hrnek kokosové mouky
  • 1 hrnek olivového oleje
  • 6 vajec
  • 7 lžic medu
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička perníkového koření
  • 3 větší jablka
  • skořice na posypání

Jak na to

  1. Kokosovou mouku, olej, vejce, rozpuštěný med, jedlou sodu a perníkové koření smíchejte v míse dohromady. Vznikne hutnější těsto.
  2. Na plech vyložený pečícím papírem si těsto vylijte a uhlaďte.
  3. Nahrubo si nastrouhejte jablka zbavená slupky a ty pak rovnoměrně nandejte na těsto.
  4. Posypte buchtu skořicí a dejte péct do trouby předehřáté na 170 stupňů na cca 25 – 30 minut.
  5. Před podáváním nechte buchtu vychladnout.

Dobrou chuť!

PS: Péct z kokosové mouky není vůbec nic složitého a rozhodně to stojí za vyzkoušení. Dezerty mohou nejen chutnat, ale být i zdravé a dodat tělu spoustu prospěšných látek.

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (7 vyjádření)

  • Recept jsem si prodělala na vegan verzi, místo vajíček jsem použila lněné semínko a k tomu prášek, který je ve stylu sušeného vajíčka. Med si vyrábíme vlastní pampeliškový a olivový olej jsem dala jen čtvrtinu, zbytek kokosový. Těsto nebylo vůbec tekuté, ale spíš na vytvarovaní do formy, tak jsem vytvarovala formu i se stěnami a dovnitř jsem nasázela jablíčka. Zatím buchta ještě chladne, ale vypadá krásně nadýchaně. 🙂

  • Olivového oleje se vůbec nebojte.Pachut je minimální a buchta díky němu vydrží dlouho vláčná.Z olivového jsem dělala už několik buchet a jí to i můj manžel,který olivový olej nemá rád.Takze doporučuji!!!

  • ja sem pridala kokosovi olej a je vinikajuca <3

  • Už jsem z kokosové mouky pekla sušenky, trochu mě odradilo to, že byly, vzhledem k sušenkám z kaštanové, konopné nebo žitné mouky hodně suché až dusivé, možná je tahle mouka lepší na různé buchty s ovocem. Určitě bych vyměnila olivový olej za kokosový. Jinak každý recept z těch spousta muk, co dnes je, je užitečný – už to někdo místo mě vyzkoušel 🙂

  • Zatím je v troubě… Zkouším podle receptu, akorát místo medu jsem dala trochu třtinové panely. Ten olivový olej by se ale podle mě dal nahradit kokosovým…

  • Děkuji za recept, koláč děláme pravidelně, i když na jablka ještě nedošlo 🙂 Zkoušeli jsme lesní ovoce a meruňky, nejlepší nám přišel s meruňkami ve varantě s přidáním kakaa do těsta. Olivový olej je chuťově znát, ale pachutí bych to nenazvala. Nevadí to mně ani manželovi 🙂

  • super buchta. Akorát nevím co s tou olivovou pachutí . . 🙂

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist