Dětem zdravě: Jablečná buchta z kokosové mouky

Rubrika: Recepty, Zdravá výživa

V seriálu o cukru jsem se zabývala problémem přemíry sacharidů v současné stravě většiny lidí a zejména dětí. Na takový jídelníček nejsou naše těla z evolučního hlediska postavená a v současné době je to jedna z hlavních příčin epidemie civilizačních onemocnění (obezita, cukrovka 2. typu, kardiovaskulární onemocnění, …).

Přesto nejsem zastáncem striktního omezení sacharidů. Je ale velmi důležité, jaké sacharidy člověk přijímá. Pokud je to v potravinách, které jsou zároveň bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály, není se u zdravých dětí čeho bát.

Od teorie k praxi

Teorie je jedna věc, ale až praxe vás může posunout k zdravějšímu, silnějšímu a odolnějšímu tělu. Proto jsem připravila alternativu k jablečné buchtě, kterou si možná nedokážete představit bez pšeničné mouky nebo rafinovaného cukru. Uvidíte, že to jde i jinak.

Recept je velmi jednoduchý a není se třeba bát ani netradiční suroviny jakou je kokosová mouka.

Kokosová mouka

Kokosovou mouku už dnes běžně seženete v DM drogerii, v prodejnách zdravé výživy nebo na internetu.

Kokosová mouka je namletá dužina kokosového ořechu zbavená většiny tuku. Je přirozeně bezlepková a mimo jiné obsahuje velké množství vlákniny (až 40 g na 100 g), zdravé! nasycené tuky a řadu vitamínů (B, C, E) a minerálů (draslík, fosfor, vápník).

Velmi často ji koupíte v bio kvalitě, takže si můžete být jistí, že spolu s ní nejíte i látky, které do lidského organismu nepatří.

Přidejte k ní další přirozené potraviny jako je olivový olej, vejce, med a jablka a upečte si tak zdravou pochoutku k odpolednímu čaji.

Co budete potřebovat

(na plech cca 25×35 cm)

  • 1 hrnek kokosové mouky
  • 1 hrnek olivového oleje
  • 6 vajec
  • 7 lžic medu
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička perníkového koření
  • 3 větší jablka
  • skořice na posypání

Jak na to

  1. Kokosovou mouku, olej, vejce, rozpuštěný med, jedlou sodu a perníkové koření smíchejte v míse dohromady. Vznikne hutnější těsto.
  2. Na plech vyložený pečícím papírem si těsto vylijte a uhlaďte.
  3. Nahrubo si nastrouhejte jablka zbavená slupky a ty pak rovnoměrně nandejte na těsto.
  4. Posypte buchtu skořicí a dejte péct do trouby předehřáté na 170 stupňů na cca 25 – 30 minut.
  5. Před podáváním nechte buchtu vychladnout.

Dobrou chuť!

PS: Péct z kokosové mouky není vůbec nic složitého a rozhodně to stojí za vyzkoušení. Dezerty mohou nejen chutnat, ale být i zdravé a dodat tělu spoustu prospěšných látek.

Toto taky stojí za přečtení!

[Soutěž] Van Goghova hvězdná noc

Startujeme poslední letošní soutěž. Opět si představíme 3 knížky pro děti a o jednu z nich si rovnou zahrajeme…

Čtu dál →

Recenze: Pod zemí, pod vodou

Jestli mohu být tak troufalá a označit nějakou knihu opravdu za bombu, tak je to dozajista knížka autorů Aleksandry

Čtu dál →

Václav Kopta: Člověk musí vědět, čeho si vážit

V následujícím rozhovoru se herec a muzikant Václav Kopta rozpovídal nejen o hře Dvě noci na Karlštejně, která měla v záři

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (4 vyjádření)

  • Už jsem z kokosové mouky pekla sušenky, trochu mě odradilo to, že byly, vzhledem k sušenkám z kaštanové, konopné nebo žitné mouky hodně suché až dusivé, možná je tahle mouka lepší na různé buchty s ovocem. Určitě bych vyměnila olivový olej za kokosový. Jinak každý recept z těch spousta muk, co dnes je, je užitečný – už to někdo místo mě vyzkoušel 🙂

  • Zatím je v troubě… Zkouším podle receptu, akorát místo medu jsem dala trochu třtinové panely. Ten olivový olej by se ale podle mě dal nahradit kokosovým…

  • Děkuji za recept, koláč děláme pravidelně, i když na jablka ještě nedošlo 🙂 Zkoušeli jsme lesní ovoce a meruňky, nejlepší nám přišel s meruňkami ve varantě s přidáním kakaa do těsta. Olivový olej je chuťově znát, ale pachutí bych to nenazvala. Nevadí to mně ani manželovi 🙂

  • super buchta. Akorát nevím co s tou olivovou pachutí . . 🙂

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist