Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Jídlo na prvním místě - rady a tipy jak na to
Jelikož se v plkárně rozjela docela diskuze o tomto způsobu stravování a můžu za to vlastně já, zakládám tuto diskuzi, kde si můžeme předávat rady, jak na to, různé vychytávky, třeba i recepty a já nevím co všechno.
Nikomu nic nevnucuju, nechci tu s nikým debatovat proč ano a proč ne, prostě kdo do toho chce jít, může se tu inspirovat.
A kdo neví o co jde, např. zde je to popsané:
http://www.melvil.cz/kniha-jidlo-na-prvnim-miste
A protože já jsem příkladem toho, že to funguje, ráda se s Vámi podělím o zkušenosti.
Poslední 4 stránky v plkárně jsou vlastně jen o tomto restartu 🙂
http://www.vasedeti.cz/diskuzni-forum/?wpforumaction=viewtopic&t=10829.3
Chodíme s kolegyněmi do stejné kavárny, kde mívají i meníčka.
Kolegyně jsou cca o 10 let starší.
Já si dávám většinou hlavní jídlo, bez polévky.
Ony i s polévkou, ale napůl. Ještě před pár měsíci mi přišlo, že by mi to nestačilo.
Poslední dobou zůstává na mém talíři čím dál tím víc po to, co ukončím jídlo. Takže si asi budu chystat jídlo doma, menší porce. Mohla bych chodit nadále na stejné místo, ale představa kupovaného jídla na dva dny mě neláká. Z domu mi to nevadí.
Takže já spíš budu striktně dodržovat 5-6 menších porcí denně (teď jsem občas měla jen 4), spíš zvýším porce mimo oběd.
..jarní cibulka teď na podzim… to by jeden nevěřil.. 🙂 🙂 🙂
(Citováno od ctiradka z 10.10.2014 12:55)
Když u nás můžou kvést pampelišky a petrklíče, tak proč ne jarní cibulka zrovna teď…!?
😛
Lussy, fotky jsem viděla a moc gratuluji, je to opravdu rozdíl.
Jdu pročíst příspěvky. 🙂
Tak jsem asi zapoměla vkládat reakce, ale vy si to určitě najdete 🙂
Jak už jsem psala, je fajn o jídle přemýšlet, to je opravdu myslím hlavním bodem všeho.
Určitě jste mě inspirovaly, ať už třeba jen pohledem na krásné talíře s jídlem.
Výživový poradce by z takového stravování nadšen nebyl určitě. Nejíst třeba celé odpoledne a večer zapomenout i na večeři mi rozhodně nepřijde pro tělo dobré. Celkově si myslím, že každá složka potravy, ať už bílkoviny nebo sacharidy mají v jídelníčku zdravého člověka místo a tělo funguje na nějakých těch chemických reakcích. Striktní zákaz a vynechání některé složky úplně považuji za nebezpečné.
Já se snažím upravit jídelníček asi třetí týden, mám dole 3 kila a zapnu kalhoty, které byly předtím dost malé. Cítím se fajn. I tak si ale myslím, že kilo za týden je zbytečně moc.
Ale nevadí mi to. 🙂Určitě mi nedělá problém vynechat u oběda či večeře přílohu a naložit si zeleninu, to je dobrý nápad.
Ráno ale chleba potřebuji a sýry miluji. Když si vezmu sýrařskou velmoc, třeba Francii, kde se konzumuje velké množství sýrů a lidi tam nejsou tak vypasení (vyjímky jsou všude), takže kvalitní sýr špatný asi nebude.Ono je fakt, že se cpeme hromadou sajrajtů, co nemají s kvalitní potravinou co dělat.
Před 50 ti lety, nebo v období války se konzumovalo daleko větší množství mléka než nyní. Kdyby lidi neměli krávy a mléko, miliony lidí by zemřeli na podvýživu. Ovšem ono je něco jiného mléko tenkrát a nyní ze supermarketu.
Škoda, že schopnost s kterou se rodí každé dítě brzo zanikne. Miminko se nepřecpe nikdy (pokud mu nerveme sunar pomalu násilím).
Já zatím zůstanu u osvědčeného 5x denně jídlo a pohyb, sice budu hubnout pomalu, ale snad trvale. 🙂
Na tuto dietu zatím nemám to správné přesvědčení. Ale to neznamená, že na diskuzi nekouknu a nebudu se inspirovat.:-)K tomu není co dodat, hezky napsané 🙂 Naprosto souhlasím 🙂
Jak už jsem psala, je fajn o jídle přemýšlet, to je opravdu myslím hlavním bodem všeho.
Určitě jste mě inspirovaly, ať už třeba jen pohledem na krásné talíře s jídlem.
Výživový poradce by z takového stravování nadšen nebyl určitě. Nejíst třeba celé odpoledne a večer zapomenout i na večeři mi rozhodně nepřijde pro tělo dobré. Celkově si myslím, že každá složka potravy, ať už bílkoviny nebo sacharidy mají v jídelníčku zdravého člověka místo a tělo funguje na nějakých těch chemických reakcích. Striktní zákaz a vynechání některé složky úplně považuji za nebezpečné.
Já se snažím upravit jídelníček asi třetí týden, mám dole 3 kila a zapnu kalhoty, které byly předtím dost malé. Cítím se fajn. I tak si ale myslím, že kilo za týden je zbytečně moc.
Ale nevadí mi to. 🙂Určitě mi nedělá problém vynechat u oběda či večeře přílohu a naložit si zeleninu, to je dobrý nápad.
Ráno ale chleba potřebuji a sýry miluji. Když si vezmu sýrařskou velmoc, třeba Francii, kde se konzumuje velké množství sýrů a lidi tam nejsou tak vypasení (vyjímky jsou všude), takže kvalitní sýr špatný asi nebude.Ono je fakt, že se cpeme hromadou sajrajtů, co nemají s kvalitní potravinou co dělat.
K tomu není co dodat, hezky napsané 🙂 Naprosto souhlasím.
Před 50 ti lety, nebo v období války se konzumovalo daleko větší množství mléka než nyní. Kdyby lidi neměli krávy a mléko, miliony lidí by zemřeli na podvýživu. Ovšem ono je něco jiného mléko tenkrát a nyní ze supermarketu.Škoda, že schopnost s kterou se rodí každé dítě brzo zanikne. Miminko se nepřecpe nikdy (pokud mu nerveme sunar pomalu násilím).
Já zatím zůstanu u osvědčeného 5x denně jídlo a pohyb, sice budu hubnout pomalu, ale snad trvale. 🙂
Na tuto dietu zatím nemám to správné přesvědčení. Ale to neznamená, že na diskuzi nekouknu a nebudu se inspirovat.:-)(Citováno od Peťka z 10.10.2014 16:35)
Holky, ještě jsem nějak nezachytila, jak je to s luštěninami?
Těch bych se já třeba nevzdala.
(Citováno od Danniella z 10.10.2014 16:17)
Dančo, ani luštěniny během těch 30 dní ne (výjimka je zelený hrášek, fazolové a hrachové lusky), pak se postupně zase zkušebně zavádějí, jestli ti opravdu vyhovují nebo ne.
Mně zrovna tohle teda ani trochu nechybí. Akorát regálům se sýrama se v obchodě radši preventivně vyhýbám.
Jak už jsem psala, je fajn o jídle přemýšlet, to je opravdu myslím hlavním bodem všeho.
Určitě jste mě inspirovaly, ať už třeba jen pohledem na krásné talíře s jídlem.
Výživový poradce by z takového stravování nadšen nebyl určitě. Nejíst třeba celé odpoledne a večer zapomenout i na večeři mi rozhodně nepřijde pro tělo dobré. Celkově si myslím, že každá složka potravy, ať už bílkoviny nebo sacharidy mají v jídelníčku zdravého člověka místo a tělo funguje na nějakých těch chemických reakcích. Striktní zákaz a vynechání některé složky úplně považuji za nebezpečné.
Já se snažím upravit jídelníček asi třetí týden, mám dole 3 kila a zapnu kalhoty, které byly předtím dost malé. Cítím se fajn. I tak si ale myslím, že kilo za týden je zbytečně moc.
Ale nevadí mi to. 🙂
Určitě mi nedělá problém vynechat u oběda či večeře přílohu a naložit si zeleninu, to je dobrý nápad.
Ráno ale chleba potřebuji a sýry miluji. Když si vezmu sýrařskou velmoc, třeba Francii, kde se konzumuje velké množství sýrů a lidi tam nejsou tak vypasení (vyjímky jsou všude), takže kvalitní sýr špatný asi nebude.
Ono je fakt, že se cpeme hromadou sajrajtů, co nemají s kvalitní potravinou co dělat.
Před 50 ti lety, nebo v období války se konzumovalo daleko větší množství mléka než nyní. Kdyby lidi neměli krávy a mléko, miliony lidí by zemřeli na podvýživu. Ovšem ono je něco jiného mléko tenkrát a nyní ze supermarketu.
Škoda, že schopnost s kterou se rodí každé dítě brzo zanikne. Miminko se nepřecpe nikdy (pokud mu nerveme sunar pomalu násilím).
Já zatím zůstanu u osvědčeného 5x denně jídlo a pohyb, sice budu hubnout pomalu, ale snad trvale. 🙂
Na tuto dietu zatím nemám to správné přesvědčení. Ale to neznamená, že na diskuzi nekouknu a nebudu se inspirovat.:-)
Holky, ještě jsem nějak nezachytila, jak je to s luštěninami?
Těch bych se já třeba nevzdala.
Tahle diskuze je úžasná a fotky jídel lákavé, ta játra zkusím taky, už jsem je neměl ani nepamatuju a sbíhají se mi sliny 🙂
Já to mám to nastavené podobně jako Danniella, nedělám žádné razantní změny, takže ani v tomto stylu stravování se k Vám nepřidám, ale aktuální to pro mě je velmi, protože podobná jídla mám většinou k obědu a vždycky k večeři. A jak už jsem psala v jiné diskuzi, díky tomu mám za dva měsíce 9kg dole a zmizely mi migrény – ÚPLNĚ!!!Nevím, jestli se to hodí do tohohle programu, ale v Holandsku (a já už několik let taky) dělají výborné kapustičky (nebo lusky) – nejdřív je uvaří do poloměkka nebo měkka (jak má kdo rád) v lehce osolené vodě, přidají pak máslo a posypou muškátovým oříškem. Mám to moc ráda.
(Citováno od Marinada z 10.10.2014 14:05)
Marinado, myslíš růžičkovou kapustu? Já na ni nemám moc odvahu, ale kdybys nahodila taky lákavé foto, tak to prubnu, jak se znám.
K těm změnám – ještě letos v létě bych se tomu vysmála, kdyby mi někdo řekl, do čeho se pustím. Teď to do sebe nějak zapadlo – totální únava a pocit rozhozeného zažívání a k tomu povídání a fotky od Lussy. Když jsem si přečetla ukázkové kapitoly, dávalo mi to smysl, tak jsem si řekla, že to prubnu.
Zatím to jde hladčeji, než bych čekla, akorát teda včera jsem v obchodě dostala chuť na tvarohový koláčky, co si kupovala Majda. Přitom zrovna tvarohový normálně nejím 🙂