Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Jídlo na prvním místě - rady a tipy jak na to
Jelikož se v plkárně rozjela docela diskuze o tomto způsobu stravování a můžu za to vlastně já, zakládám tuto diskuzi, kde si můžeme předávat rady, jak na to, různé vychytávky, třeba i recepty a já nevím co všechno.
Nikomu nic nevnucuju, nechci tu s nikým debatovat proč ano a proč ne, prostě kdo do toho chce jít, může se tu inspirovat.
A kdo neví o co jde, např. zde je to popsané:
http://www.melvil.cz/kniha-jidlo-na-prvnim-miste
A protože já jsem příkladem toho, že to funguje, ráda se s Vámi podělím o zkušenosti.
Poslední 4 stránky v plkárně jsou vlastně jen o tomto restartu 🙂
http://www.vasedeti.cz/diskuzni-forum/?wpforumaction=viewtopic&t=10829.3
Jak jsi dělala tu dýni? Já ji taky normálně nedělám, taky mám teď doma… a taky nemám s dýněmi moc zkušenosti…. včera jsem dělala na cibulce, s trochou zázvoru, podusit… Jak ty?
(Citováno od ctiradka z 14.10.2014 12:22)
ctiradko, ten zázvor dáváš čerstvý (asi nastrouhaný najemno, že?) nebo sušený? ani se zázvorem normálně nevařím, zatím jsem ho používala jen na čaje.
Dýňové hranolky
3 PL přepuštěného másla nebo sádla (rozpustila jsem) rozmíchat s kořením (sůl, pepř, česnek, muškátový oříšek)
…ještě byla v receptu i mletá paprika, ale na tu jsem zapomněla, česnek sušený (příště asi zkusím normální prolisovaný, ale napoprvé jsem měla strach to nedodržet, aby se pak třeba nepřipíkal)
dýni oloupat (kromě hokaido, ta se nemusí, já měla máslovou) a nakrájet na hranolky (na 2 porce cca 400 g)
dýňové hranolky do pekáčku nebo zapékací misky, aby se pěkně rozprostřely, polít tukem s kořením
dát do trouby rozehřáté na 200°C a péct cca 25 minu (po 10 minutách promíchat)
Jdu se pochlubit s dnešním obědem:Hovězí na cibulce a dýňové hranolky
Dýni normálně vůbec nedělám, tak jsem měla celkem obavy, ale bylo to výborný (prostě se musím pochválit 🙂 ).
(Citováno od Petra z 14.10.2014 12:17)
Jak jsi dělala tu dýni? Já ji taky normálně nedělám, taky mám teď doma… a taky nemám s dýněmi moc zkušenosti…. včera jsem dělala na cibulce, s trochou zázvoru, podusit… Jak ty?
Jdu se pochlubit s dnešním obědem:
Hovězí na cibulce a dýňové hranolky
Dýni normálně vůbec nedělám, tak jsem měla celkem obavy, ale bylo to výborný (prostě se musím pochválit 🙂 ).
Zelené fazolky jsou právě super tak, jak píše Lussy, naprudko orestované na slanině, nebo třeba jen na másle…
Já teď nevím proč mám pořád chuť na cuketu a na ty zelené fazolky… Dva dny jsem si natom přepuštěném másle dělala právě cuketu na půlkolečka, zelené fazolky červenou papriku na proužky… A vynikající… 🙂
(Citováno od ctiradka z 13.10.2014 19:51)
Cuketu taky můžu ve velkým :-), ale nejen v posledních dnech. Výborná je s cibulí (taky na půlkolečka) a tuňákem, pak jsem to zamíchala s těstovinama nebo kuskusem. Teď jsem se k tuňákovi ještě nedostala – tím, že na obědy chodí i manžel, kterej ho moc nemusí.
Ty fazolky teda asi fakt zkusím.
Dnes mám v plánu k obědu dýňové hranolky s hovězíma nudličkama, tak dám pak vědět, jak to dopadlo.
Zelené fazolky jsou právě super tak, jak píše Lussy, naprudko orestované na slanině, nebo třeba jen na másle…
Já teď nevím proč mám pořád chuť na cuketu a na ty zelené fazolky… Dva dny jsem si natom přepuštěném másle dělala právě cuketu na půlkolečka, zelené fazolky červenou papriku na proužky… A vynikající… 🙂
Petro, já ty fazolky jedla poprvé minulý týden s tím, že jsem dopředu příteli řekla, že to jíst nebudu a on mi na to jen řekl: “Uvidíš“ a fakt jsem vidělaZ těch růžičkových kapustiček oloupu vrchní listy (ty předám morčeti) a zbytek dám do posolené vody a vařím tak 10 minut do poloměkka. Pak do toho hodím kousek másla, posypu trochou muškátového oříšku a je hotovo.
To samé ty lusky – tam zase ušmikám špičky tak 1cm z každé strany (předám morčeti) a fazolky vařím cca 5 minut, pak stejný postup. Ty fazolky mi ve finále chutnají ještě víc než ty kapustičky.
Ale chutnalo mi to (ty kapustičky) i v době, kdy jsem se zhubnout nesnažila, nejím to jen kvůli tomu, abych za každou cenu teď jedla co nejvíc zeleniny.
(Citováno od Marinada z 13.10.2014 10:14)Teda že budu mít chuť uvařit fazolový lusky, to by mě fakt nenapadlo 😀 Mám teda jen mražený, tak si asi hodím korunou, který recept prubnu první 😉
(Citováno od Petra z 13.10.2014 10:36)Petro, tak snad mě pak nezabiješ, kdyby Ti to nechutnalo…Naštěstí jsem ale daleko 🙂
(Citováno od Marinada z 13.10.2014 10:48)kdyžtak ti bloknu účet 😀
(Citováno od Petra z 13.10.2014 10:50)
Radši teda zkus recept od Lussy 😀 😀 😀
K těm kapustovým karbenátkům ještě chystáš nějakou další zeleninu, nebo je jíte jen tak?(Citováno od Petra z 13.10.2014 12:39)
Petro, ještě k tomu dělám zeleninový salát, sice je v nich kapusta, ale to je jako prd 😉
Lussy, nadrzo jsem si ty recepty zvýraznila (až bude čas, tak to tka provedu i s ostatníma), abych to tu pak dohledala.
K těm kapustovým karbenátkům ještě chystáš nějakou další zeleninu, nebo je jíte jen tak?
Když jsme u té růžičkové kapusty, mám ještě 2 recepty 🙂
Kapustové zelí (jako příloha k vepřovému pečenému masu nebo pečenému kuřeti)
Kapustičky očistíme, rozkrájíme, spaříme. Na sádle osmahneme cibulku, přidáme slaninu na kostičky, posypeme kmínem a prolisovaným česnekem. přidáme kapustu a dusíme pod pokličkou cca 10 minut. Osolíme, opepříme, přidáme ocet a cukr (to já nedělám).
Kapustové karbanátky
Cibulku osmahneme na slanině, přidáme mleté maso a povařenou nakrájenou kapustu, majoránku, česnek, sůl a pepř, uděláme placičky a smažíme. Vejce, mouka ani strouhanka netřeba 🙂
Petro, já ty fazolky jedla poprvé minulý týden s tím, že jsem dopředu příteli řekla, že to jíst nebudu a on mi na to jen řekl: “Uvidíš“ a fakt jsem vidělaZ těch růžičkových kapustiček oloupu vrchní listy (ty předám morčeti) a zbytek dám do posolené vody a vařím tak 10 minut do poloměkka. Pak do toho hodím kousek másla, posypu trochou muškátového oříšku a je hotovo.
To samé ty lusky – tam zase ušmikám špičky tak 1cm z každé strany (předám morčeti) a fazolky vařím cca 5 minut, pak stejný postup. Ty fazolky mi ve finále chutnají ještě víc než ty kapustičky.
Ale chutnalo mi to (ty kapustičky) i v době, kdy jsem se zhubnout nesnažila, nejím to jen kvůli tomu, abych za každou cenu teď jedla co nejvíc zeleniny.
(Citováno od Marinada z 13.10.2014 10:14)Teda že budu mít chuť uvařit fazolový lusky, to by mě fakt nenapadlo 😀 Mám teda jen mražený, tak si asi hodím korunou, který recept prubnu první 😉
(Citováno od Petra z 13.10.2014 10:36)Petro, tak snad mě pak nezabiješ, kdyby Ti to nechutnalo…Naštěstí jsem ale daleko 🙂
(Citováno od Marinada z 13.10.2014 10:48)
kdyžtak ti bloknu účet 😀