Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Jídlo na prvním místě - rady a tipy jak na to
Jelikož se v plkárně rozjela docela diskuze o tomto způsobu stravování a můžu za to vlastně já, zakládám tuto diskuzi, kde si můžeme předávat rady, jak na to, různé vychytávky, třeba i recepty a já nevím co všechno.
Nikomu nic nevnucuju, nechci tu s nikým debatovat proč ano a proč ne, prostě kdo do toho chce jít, může se tu inspirovat.
A kdo neví o co jde, např. zde je to popsané:
http://www.melvil.cz/kniha-jidlo-na-prvnim-miste
A protože já jsem příkladem toho, že to funguje, ráda se s Vámi podělím o zkušenosti.
Poslední 4 stránky v plkárně jsou vlastně jen o tomto restartu 🙂
http://www.vasedeti.cz/diskuzni-forum/?wpforumaction=viewtopic&t=10829.3
Narazila jsem na článek o dobrovolné bezlepkové dietě, tak přikládám 😉
http://www.rozhlas.cz/regina/trinactka/_zprava/1327691
Petro, jenže něco jíst musí. Když není pečivo, jí různé suchary, chlebíky, rýži, brambory, těstoviny, prostě skoro samé obilí. 🙂
Marinado, máš pravdu, ovšem on to zas nejí namazané, takže suché pečivo, šunka, párek, maso.
A vzhledem k riziku atopu mu nechci cpát rajčata a citrusy.
Chtěla jsem mít samostatně myslící dítě, a to se mi splnilo. 🙂
Jen mě vždycky mrzí, když se nacpávám špenátem, zapečenou brokolicí nebo zeleninovým salátem, že si nedá.
Danniello, dcera zase pečivo nikdy nejedla skoro vůbec (jen v guláši si občas namáčí chleba) a je to hrozně nepraktické. Když někam jdeme (nebo do školy k svačině) je docela problém něco vymyslet. A jak ráda bych jí někdy k večeři podšoupla pečivo 🙂
(Ale zeleninu teda nejí taky :-().
I když my nejíme tímhle stylem a ani to neplánuju, pečivo a další přílohy jsme minimalizovali a i další věci jsme změnili a taky se cítím hodně dobře.
Jen nevím, jak to udělat se synem, který je na pečivu závislák. I když má rád kvalitní pečivo, jí ho přecejen hodně a málo zeleniny a ovoce. A zatím jsem nenašla metodu, jak to změnit.
Prozatím jsme se domluvili, že bude každý den jíst kousíček něčeho nového a občas se vrátíme k tomu, co už dřív ochutnal a nechutnalo mu, protože i chutě a potřeba těla se mění. Jinak ale jí pořád dost podobně.
(Citováno od Danniella z 10.12.2014 09:12)
U nás na omezení některých potravin nejvíc pomáhá prostě je doma nemít nebo je kupovat v omezeném množství 🙂 Řeším tak teda hlavně sladkosti. Ony si je pak teda nakoupí z kapesného, ale už je tím ten přísun docela omezený.
I když my nejíme tímhle stylem a ani to neplánuju, pečivo a další přílohy jsme minimalizovali a i další věci jsme změnili a taky se cítím hodně dobře.
Jen nevím, jak to udělat se synem, který je na pečivu závislák. I když má rád kvalitní pečivo, jí ho přecejen hodně a málo zeleniny a ovoce. A zatím jsem nenašla metodu, jak to změnit.
Prozatím jsme se domluvili, že bude každý den jíst kousíček něčeho nového a občas se vrátíme k tomu, co už dřív ochutnal a nechutnalo mu, protože i chutě a potřeba těla se mění. Jinak ale jí pořád dost podobně.
Kila mi zatím jedou pořád pomalinku dolů, zjistila jsem, že oříšky (které jsem nikdy moc nejedla) a sýry (které jsem milovala) mi zřejmě způsobují poslední roky migrénu – takže oříšky a sýry jsem vyškrtla ze svého jídelníčku a naopak chroupu mandle, které mi dělají moc dobře. Takže se držím na té jedné migréně od srpna, což je ohromný úspěch (ťuk-ťuk).
Sice už bude muset pomalu váhu ustálit (přítel má jako většina chlapů radši “masitější“ ženy 🙂 )…ale musím zkonstatovat, že i v mém věku (42) je o mě zase veliký zájem a dva chlapi mě dokonce oslovili na ulici…a i když je to přízemní, moc mě to potěšilo a zvedlo mi to náladu, seběvědomí i chuť nadále na sobě pracovat 🙂
Přidala jsem sýry – místo části masa – a občas si dám do jídla smetanu nebo kysanou smetanu a taky hřeším ve sladkostech (čokoláda, oříšky nebo ovoce v čokošce), někdy brambory jako přílohu nebo část přílohy a když holkám dám do vývaru nudle, tak se kvůli tomu taky nezblázním, že jich pár sním a bez problémů.
Ale nedávno jsem si dala na představení chléb – peče se přímo při představení a na konci se sdílí se všemi a dala jsem si opravdu jedno sousto jen symbolicky a takové křeče v břiše bych nepřála nikomu a trvalo to až do druhého dne, chvílemi mi napadlo, že to nebudou větry, ale že mě chytá slepák nebo něco podobného :-(. Nikdy více, k pečivu se tedy rozhodně nevrátím (navíc mi pořád připadá, že k jídlu nepatří že je to něco navíc, co z nějakého nesymslného důvodu do sebe cpeme ještě k tomu co potřebujeme). Váha neroste ještě postupně, pomaličku ubývá a pořád se cítím dobře.
Holky, tak co, přidáváte už něco? Docela by mě to zajímalo, jsem děsně zvědavá. 🙂
Kdysi tu byl dotaz na rozšíření možností na snídani, tak mě napadlo, že sem napíšu.
Poprvé jsem se dala na výrobu domácí pečené (krájecí, ne mazací) paštiky a je to super.
I když se dělá z bůčku, aby držela pohromadě, dost tuku zůstane kolem.
Už plánuju rozemlet celou kachnu a přidat hrozinky. Ta první byla vepřová a do části jsem dala mandle, je fakt výborná.
A k snídani s hromadou zeleniny super.
Neplánovaně jsem vyzkoušela Petřiny banánové palačinky (přijela jsem před chvílí hladová a tohle mi přišlo děsně rychlý 🙂 ) – jsou výborný, večer udělám manželovi jako druhý chod.
Jen jsem udělala jednu velkou z dvojité dávky a špatně se otáčela, lepší by to bylo do lívanečníku.
(Citováno od Lussy z 24.11.2014 14:02)Tak to jsem ráda, že se osvědčila 🙂
Já jsem ji dělala na malé pánvičce a otočit to šlo celkem dobře.
(Citováno od Petra z 24.11.2014 15:00)
Já z té dvojité dávky udělala jednu tlustou :-), proto nešla otočit a jsem teda neskutečně zaplácnutá, normálně porce fakt stačí 😉
Neplánovaně jsem vyzkoušela Petřiny banánové palačinky (přijela jsem před chvílí hladová a tohle mi přišlo děsně rychlý 🙂 ) – jsou výborný, večer udělám manželovi jako druhý chod.
Jen jsem udělala jednu velkou z dvojité dávky a špatně se otáčela, lepší by to bylo do lívanečníku.
(Citováno od Lussy z 24.11.2014 14:02)
Tak to jsem ráda, že se osvědčila 🙂
Já jsem ji dělala na malé pánvičce a otočit to šlo celkem dobře.