Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Jídlo na prvním místě - rady a tipy jak na to
Jelikož se v plkárně rozjela docela diskuze o tomto způsobu stravování a můžu za to vlastně já, zakládám tuto diskuzi, kde si můžeme předávat rady, jak na to, různé vychytávky, třeba i recepty a já nevím co všechno.
Nikomu nic nevnucuju, nechci tu s nikým debatovat proč ano a proč ne, prostě kdo do toho chce jít, může se tu inspirovat.
A kdo neví o co jde, např. zde je to popsané:
http://www.melvil.cz/kniha-jidlo-na-prvnim-miste
A protože já jsem příkladem toho, že to funguje, ráda se s Vámi podělím o zkušenosti.
Poslední 4 stránky v plkárně jsou vlastně jen o tomto restartu 🙂
http://www.vasedeti.cz/diskuzni-forum/?wpforumaction=viewtopic&t=10829.3
Holky, nemáte nějaký zajímavý recept, jak upravit máslovou dýni?A nezkoušely jste vajíčkové muffiny? Vymýšlím, jak ráno ušetřit čas. Ještě jsem slyšela o zeleninovo-masové sekané, ale bojím se, aby to nebylo hnusné a nepoživatelné, protože nevím složení a hlavně poměry zeleniny a masa.
(Citováno od Nurita z 2.11.2014 08:45)
Já v sobotu dělala upravený recept na tymiánové kuře, jak jsem sem dávala a strčila jsem tam právě i máslovou dýni.
Na dno pekáčku jsme dala červenou cibuli na kolečka, pak červenou papriku na kolečka, mrkev na kolečka a dýni na malé kostičky, na to kuřecí stehna, posolit, posypat tymiánem a něco před hodinu péct. Krásně si to pustilo šťávu, asi by tam byla dobrá i slanina.
Já k tom udělal ještě šťouchaný brambory s cibulkou a slaninou, ale když se té zeleniny a dýně dá dost, jako příloha by to stačilo.
Vaječné muffiny jsem nezkoušela a ani mě nelákají.
Jo a k sekané. Moje máma dělá bůčkovou roládu. Na potravinovou fólii dá vrstvu namletého bůčku, na to míchaná vajíčka, červenou papriku na proužky a hrášek, opatrně smotá a upeče a je to teda výborný.
Holky, nemáte nějaký zajímavý recept, jak upravit máslovou dýni?A nezkoušely jste vajíčkové muffiny? Vymýšlím, jak ráno ušetřit čas. Ještě jsem slyšela o zeleninovo-masové sekané, ale bojím se, aby to nebylo hnusné a nepoživatelné, protože nevím složení a hlavně poměry zeleniny a masa.
(Citováno od Nurita z 2.11.2014 08:45)
Do sekané nebo karbanátků přidávám kapustu a je to výborné
Holky, nemáte nějaký zajímavý recept, jak upravit máslovou dýni?
A nezkoušely jste vajíčkové muffiny? Vymýšlím, jak ráno ušetřit čas. Ještě jsem slyšela o zeleninovo-masové sekané, ale bojím se, aby to nebylo hnusné a nepoživatelné, protože nevím složení a hlavně poměry zeleniny a masa.
Jen dávám vědět, že stále úspěšně pokračuji a pomalu se mi maso začíná zajídat. Ani nevím, kdy jsem začala, ale rozhodně po tom měsíci vyměním značnou část masa za sýry, uvidíme, zda to půjde.
Jinak se cítím dobře, asi nehubnu, ale taky netloustnu a cítím se líp po těle i se stejnou váhou, taky jsem méně unavená a zvládám více práce dokonce i té,k která se musí dělat hlavou :-).
Nurito, donutila jsi mě gůglit :-). Ano brambory a batáty mají podobné množství sacharidů i škrobů, ale našla jsem zajímavý článek, který to trochu osvětluje. V knížce to takto popsané není, ale brambory se prostě nedoporučují (mě tedy nechybí, max. občas bramborách, ale jako příloha mi přijdou fádní)
http://www.jimejinak.cz/2011/07/pravda-o-bramborach/
(Citováno od Lussy z 30.10.2014 13:02)
Lussy, díky za zajímavý článek. Jen si říkám, proč tohle nenapsali do knížky, to zdůvodnění tam opravdu chybí.
Nurito,
já to v knížce pochopila tak, že brambory jsou plné sacharidů a škrobů a že je spousta jiné zeleniny, která nám dá víc živin, než jsou brambory.
100 % džusy se nemají pít proto, protože když jsou kupované, tak tam je cukr a doma si je nemáš dělat proto, že když ovoce odšťavníš, tak přijdeš o vlákninu, proto doporučují jíst ovoce celé.
(Citováno od Lussy z 29.10.2014 10:21)Lussy, a to je právě to, co nechápu, protože jsem měla za to, že víc sacharidů je v batátech. Proto nechápu, proč se u brambor argumentuje tím, že by se neměly jíst kvůli sacharidům, ale batáty jsou ok, ačkoli mají víc sacharidů než brambory.
Džusy – dík za vysvětlení, toto mi zní rozumně. Když budu mít dostatek vlákniny v jídle, tak myslím, že domácí džus nebo mošt čas od času neuškodí. Občas bych se napila i něčeho jiného než jen vody…
(Citováno od Nurita z 30.10.2014 12:50)
Nurito, donutila jsi mě gůglit :-). Ano brambory a batáty mají podobné množství sacharidů i škrobů, ale našla jsem zajímavý článek, který to trochu osvětluje. V knížce to takto popsané není, ale brambory se prostě nedoporučují (mě tedy nechybí, max. občas bramborách, ale jako příloha mi přijdou fádní)
http://www.jimejinak.cz/2011/07/pravda-o-bramborach/
Nurito,
já to v knížce pochopila tak, že brambory jsou plné sacharidů a škrobů a že je spousta jiné zeleniny, která nám dá víc živin, než jsou brambory.
100 % džusy se nemají pít proto, protože když jsou kupované, tak tam je cukr a doma si je nemáš dělat proto, že když ovoce odšťavníš, tak přijdeš o vlákninu, proto doporučují jíst ovoce celé.
(Citováno od Lussy z 29.10.2014 10:21)
Lussy, a to je právě to, co nechápu, protože jsem měla za to, že víc sacharidů je v batátech. Proto nechápu, proč se u brambor argumentuje tím, že by se neměly jíst kvůli sacharidům, ale batáty jsou ok, ačkoli mají víc sacharidů než brambory.
Džusy – dík za vysvětlení, toto mi zní rozumně. Když budu mít dostatek vlákniny v jídle, tak myslím, že domácí džus nebo mošt čas od času neuškodí. Občas bych se napila i něčeho jiného než jen vody…
Tak zázrak se nekoná, migréna si mě minulý týden po dvou měsících stejně našla a zaútočila ještě víc než obvykle. Měnilo se hodně počasí, ale i tak mě to zklamalo, doufala jsem, že jsem se toho změnou životního stylu zbavila 🙁 Den předtím jsem si asi po 10ti letech dala restovaná játra, ale to by neměl být problém, je to jídlo, které se nám, “postiženým migrenou“, přímo doporučuje, tak nevím, už to radši jíst nebudu…No i tak je to ale úspěch, že jsem to ze 4 záchvatů měsíčně stáhla na jeden za 2 měsíce, ale chci nulu 🙂
(Citováno od Marinada z 27.10.2014 07:34)Marinado, byly roky, kdy jsem měla záchvat migreny co měsíc. Někdy i 3x do měsíce. Zkoušela jsem kde co, vynechat to jídlo, přidat tohle, ale efekt nikdy nic moc. Léky jsem brát nechtěla. Určitě jde záchvatům předcházet. Co se týče jídla, vliv to určitě má, ale zase ne až tak velký. Vím, že mi to způsobovala čokoláda a ořechy. U mě to je hormonální záležitost a vliv počasí. Nyní jsem na tom tak, že mám záchvat 1x do roka (nechci to zakřiknout). Pokud jsem ve stresu a málo spím, cítím že mě začíná bolet oční pozadí, ihned zahájím kroky a podaří se záchvat zahnat. Ale jak říkám, posledních 5 let to bylo snad 3x.
(Citováno od Peťka z 29.10.2014 11:35)
Peťko, tak snad to u mě bude mít podobný průběh jako u Tebe. Já mám bohužel ty záchvaty poslední rok opravdu hodně silné+zvracím, no to by bylo na dlouhé povídání…mám i speciální léky od neurologa, ale nějak s nima zatím neumím pracovat…tak věřím, že teď jsem na správné cestě s tím převážně masozeleninovým jídlem, ale ještě o tom budu muset něco načíst a vyzkoušet 🙂
Peťko,
lepší hotel to byl asi jen podle internetových stránek a podle ceny ;-). Fakt hned jak jsme přijeli nám bylo jasný, že to nebude to co jsme čekali.
Když to porovnám s hotelem, kde jsme byli nedávno sami s manželem, ten byl 4*, jídlo gastro zážitek, útulný hotel, taky s welnes, tak tohle bylo dražší a kvalita úplně někde jinde.
Ale až na to jídlo jsme si to užili 🙂
Jo a zkusila jsem si dát rohlík, ze zoufalství, ale on mi prostě nechutnal, přišlo mi to jako polystyren:-), to jsem si radši dala ten perník.
To je škoda, ale tak třeba příště. Možná se zeptat přímo, zda jsou schopni uvařit podle diet hostů.
Minule jsme měli taky šílené snídaně, nejlevnější uzenina a jak říkám, šunka plná stabilizátorů a eček tělu nic dobrého nepřidá. Uzeninu téměř nejím, ale hodně mi vadí umělé plátkové sýry. Pečivo bylo určitě bílé a kupované, kdyby ti nabídli domácí, křupavou houstičku, určitě by ti chutnala. 🙂
Musím se podělit, jak jsme poslední pár dní hrozně jedli.
Byli jsme od pátku do úterý s dětmi na prázdninách v jižních Čechách.
Cenově náš nadprůměr, ale chtěla jsem hotel s bazénem, tak jsem brala, že to je cena za wellnes.
Bylo to jen se snídaní, která byla formou švédských stolů.
Už v pátek večer, když jsme viděli ten skromný jídelní lístek a ještě číšník řekl, že je po sezóně, takže některá jídla nemají (např. biftek) mi bylo jasný, že to se stravou nebude valný.
Dala jsem si přírodní vepřový řízek a dušenou zeleninu na másle.
Snídaně byla pro nás tragédie, protože sice byly švédské stoly, ale samé pečivo, pečené buchty, müsli, jogurty, spousta sýrů a nějaké salámy. Maličká miska s jablky a to bylo všechno.
Tak jsme si dali šunku a jablko.
Večer jsem si dala nějakou kotletu a šopák bez sýra.
Druhý den snídaně to samý+párky. Takže zas šunka a ovoce.
Večer jsem si dala zas přírodní vepřový řízek a šopák.
Pak jsem požádala majitelku hotelu, jestli by aspoň poslední den k snídani nemohly být vajíčka, tak tedy byla míchaná vajíčka.
Děti měly takový absťák po zelenině, že jsme cestou z výletu viděli Kaufland a Marek žadonil, že musíme koupit červenou papriku:-)
Jen jednou jsme měli dobrý, “náš“ oběd, v Pelhřimově v nenápadné restauraci na náměstí, já si dala biftek s fazolkama a zeleninový salát.
Včera jsem k večeři udělala horu zeleninovýho salátu a volská oka, ježiš to byla lahoda.
Manžel ten tedy hřešil, dával si pivo, snídaně mu nestačily, takže si dával i pečivo. Já si tedy taky dala aspoň domácí perník.
No musím říct, že není nad to si jídlo připravit doma nebo jít do dobrý restaurace.(Citováno od Lussy z 29.10.2014 10:50)Lussy, to je škoda, že vám nevyšli v hotelu vstříc a nepřipravili jídlo dle potřeby. Když to byl “lepší“ hotel. Tak nějak mám zkušenost, že v dobrém podniku připraví jakoukoliv dietu dle přání hosta.
Jinak asi bych si raději dala “normální“ jídlo, než šunku plnou éček, když nevíš, co v té šunce je. 🙁
Taková strava z hotelu si myslím tělu nijak nepomůže.
Tak snad jste si to užili jinak hezky a bazén byl fajn. 🙂(Citováno od Peťka z 29.10.2014 11:40)
Peťko,
lepší hotel to byl asi jen podle internetových stránek a podle ceny ;-). Fakt hned jak jsme přijeli nám bylo jasný, že to nebude to co jsme čekali.
Když to porovnám s hotelem, kde jsme byli nedávno sami s manželem, ten byl 4*, jídlo gastro zážitek, útulný hotel, taky s welnes, tak tohle bylo dražší a kvalita úplně někde jinde.
Ale až na to jídlo jsme si to užili 🙂
Jo a zkusila jsem si dát rohlík, ze zoufalství, ale on mi prostě nechutnal, přišlo mi to jako polystyren:-), to jsem si radši dala ten perník.