Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Jídlo na prvním místě - rady a tipy jak na to
Jelikož se v plkárně rozjela docela diskuze o tomto způsobu stravování a můžu za to vlastně já, zakládám tuto diskuzi, kde si můžeme předávat rady, jak na to, různé vychytávky, třeba i recepty a já nevím co všechno.
Nikomu nic nevnucuju, nechci tu s nikým debatovat proč ano a proč ne, prostě kdo do toho chce jít, může se tu inspirovat.
A kdo neví o co jde, např. zde je to popsané:
http://www.melvil.cz/kniha-jidlo-na-prvnim-miste
A protože já jsem příkladem toho, že to funguje, ráda se s Vámi podělím o zkušenosti.
Poslední 4 stránky v plkárně jsou vlastně jen o tomto restartu 🙂
http://www.vasedeti.cz/diskuzni-forum/?wpforumaction=viewtopic&t=10829.3
Neplánovaně jsem vyzkoušela Petřiny banánové palačinky (přijela jsem před chvílí hladová a tohle mi přišlo děsně rychlý 🙂 ) – jsou výborný, večer udělám manželovi jako druhý chod.
Jen jsem udělala jednu velkou z dvojité dávky a špatně se otáčela, lepší by to bylo do lívanečníku.
Petro, Lien, dík za sladké recepty.
Mě to tedy nechybí, ale manžela honí mlsná 🙂
Nurito, je to jak píše Lien, asi jsem předtím moc vyvařovala a tak mi teď přijde, že skoro nevařím.
Ale k snídani třeba umíchám vajíčka a k tomu zeleninu, to je za 5 minut komplet.
Večer naložím maso, k obědu ho hodím na pánev, mezitím se restuje zelenina, nebo se peče v troubě nebo dělám salát, ale do 15 minut mám hotovo.
Salátu dělám víc, takže pak k večeři třeba jen uvařím vajíčko na tvrdo, a je večeře hotová.
Nebo dám zeleninu do pekáčku, na to stehna kuřecí, koření a peču v jednom pekáči, to je taky příprava raz dva a peče se to samo.
Lien, splaskla jsi krásně! :-). Já co jsem zkoušela experimentovat s lepkem tak si přidám zas nafouklá, ale do nových kalhot se vejdu, to jo, ale pocitově jsem jak balon.
Já fakt nemám problém jíst pořád to samé, mě se děsně líbí, že mám hned uvařeno. Včera jsem ráno nakrájela krůtí prsa na plátky, trochu grilovacího koření a olivového oleje a večer to hodila na pánev na přepuštěné máslo. Maso bylo jako dort, k tomu zeleninový salát, děti bagetu a mám vařeno.
(Citováno od Lussy z 21.11.2014 08:47)…vidíš, já mám pocit, že teď pořád jen vařím 🙂 nikdy jsem na vyvařování nebyla, takže jednoduchý jídla byly běžně, ale většinou jen na oběd, teď chystám i snídaně a večeře, tak mi přijde, že jsem u toho sporáku nějak často 😀
(Citováno od Petra z 21.11.2014 08:54)Petro, mám úplně stejný pocit! Fakt nechápu, jak to Lussy dělá, že má hned uvařeno. Dřív jsem si ráno namázla pečivo a do minuty jsem snídala, večeře to samé, teď abych pořád něco vařila. A obědy – než očistím zeleninu, nakrájím, … Oškrábat brambory a dát péct kuře je rychlovka, ale nějaké zeleninové pánve… Mám pocit, že z kuchyně nevylezu, že nedělám nic jiného, než věčně vařím.
Lussy, nechceš se podělit o nějaké rychlé recepty? 🙂
(Citováno od Nurita z 23.11.2014 11:58)Nurito, přesně tak 🙂 U oběda mi to až tak nepřijde, přes týden jsem si vařila tak trochu podobně (zbytek rodiny se stravuje v jídelně), ale vychystávat večeře a hlavně snídaně, kde stačilo ukrojit kus bábovky, to je dost rozdíl.
Už jsem se přistihla, že nejvíc opakuju to, co je nejrychlejší, takže pak jím pořád totéž dokola.
Ještě mě štve, že mi nesedí ta syrová zelenina, takže to musím tepelně upravovat pokaždé a neošidím to ani na snídani nějakým plátkem uzenýho s nakrájenou paprikou 🙁
(Citováno od Petra z 23.11.2014 16:06)
Mně to v tomhle spíš připadá jako Lussy, že je vařeno mnohem rychleji, ono je to asi taky o tom, jak kdo vařil dřív, já i ten kus bábovky k snídani jsem musela předtím upéct, zrovna tak chleba, někdy i rohlíky, takže mě jde vaření určitě rychleji. Porovnávní obyč omáčka, knedlík, nebo kus masa a zelenina, tak rozhodně teda časově vyhrává to druhé. Možná i lepší organizace, třeba vejce si dám do kastrolu s vodou už večer, ráno než jdu do koupelny otočím knoflík, přijdu z koupelny, mám vejce natvrdo, uloupnu pár listů salátu, naházím na talíř rajčata a kus papriky, oloupu vejce a jím – příprava pět minut.
Nebo si připravuju zeleninu i na více jídel, když už jí čistím, krájím na jedno, pak jí dám do lednice do uzavíratelné nádoby a jen do vaření nasypu. Pro mě je to snazší, rychlejší, ale je fakt, že dost často mám právě zeleninu syrovou, teĎ, co částečně nahrazuji maso sýry (snídaně, večeře), tak mám opravdu “vařeno“ raz dva.
Jídlo miluji. Ale samozřejmě všeho v mírou. Moje pravidlo je takové, že základem dne je snídaně. A tím se i řídím. Než kamkoliv jdu musím se nasnídat. Když se ohlédnu zpětně nedokážu teď pochopit jak jsem dřív jako školou a studiem povinná nesnídala. Teď je to pro mě nejdůležitější jídlo dne. Pak teplý obídek a samozřejmě lehčí večeře. Někdy mi totiž “leží“ oběd v žaludku ještě večer 🙁 Nevím čím to. Svačinky moc nemusím, ale když už, tak většinou ovoce nebo zeleninu. Ovoce si dávám i k snídani nebo třeba chlebík se sýrem a k tomu rajče, okurku, papriku. Sladká snídaně pak třeba musli s mlékem a k tomu banán, poomeranč, jablko.
Já fakt nemám problém jíst pořád to samé, mě se děsně líbí, že mám hned uvařeno. Včera jsem ráno nakrájela krůtí prsa na plátky, trochu grilovacího koření a olivového oleje a večer to hodila na pánev na přepuštěné máslo. Maso bylo jako dort, k tomu zeleninový salát, děti bagetu a mám vařeno.
(Citováno od Lussy z 21.11.2014 08:47)…vidíš, já mám pocit, že teď pořád jen vařím 🙂 nikdy jsem na vyvařování nebyla, takže jednoduchý jídla byly běžně, ale většinou jen na oběd, teď chystám i snídaně a večeře, tak mi přijde, že jsem u toho sporáku nějak často 😀
(Citováno od Petra z 21.11.2014 08:54)Petro, mám úplně stejný pocit! Fakt nechápu, jak to Lussy dělá, že má hned uvařeno. Dřív jsem si ráno namázla pečivo a do minuty jsem snídala, večeře to samé, teď abych pořád něco vařila. A obědy – než očistím zeleninu, nakrájím, … Oškrábat brambory a dát péct kuře je rychlovka, ale nějaké zeleninové pánve… Mám pocit, že z kuchyně nevylezu, že nedělám nic jiného, než věčně vařím.
Lussy, nechceš se podělit o nějaké rychlé recepty? 🙂
(Citováno od Nurita z 23.11.2014 11:58)
Nurito, přesně tak 🙂 U oběda mi to až tak nepřijde, přes týden jsem si vařila tak trochu podobně (zbytek rodiny se stravuje v jídelně), ale vychystávat večeře a hlavně snídaně, kde stačilo ukrojit kus bábovky, to je dost rozdíl.
Už jsem se přistihla, že nejvíc opakuju to, co je nejrychlejší, takže pak jím pořád totéž dokola.
Ještě mě štve, že mi nesedí ta syrová zelenina, takže to musím tepelně upravovat pokaždé a neošidím to ani na snídani nějakým plátkem uzenýho s nakrájenou paprikou 🙁
Dělám i ty dezerty nějak od oka, dnes třeba banány, vejce, kousek másla, kokos, mandlovou drť a kousky hořké čokolády, trošku prdopeče a upéct v troubě, ani jsem nepřislazovala a holky se můžou utlouct, jet fakt dobrý.
(Citováno od Lien z 21.11.2014 21:59)Lien, dík za tip, asi vyzkouším. Ten kokos máš jaký? Strouhaný? A aspoň přibližně poměry a počet vajec?
(Citováno od Nurita z 23.11.2014 12:00)Nurito, dělala jsem ze tří vajec (bílky zvlášť na sníh), 3 žloutky + asi dva centimetry másla, vyšlehat, přidatla jsem dvě hrsti rozdrcených mandlí, 3 banány, půlku čokolády nadrcenou na větší kousky a dosypala kokosem do takové konzistence hustějšího litého těsta a nakonec sníh z bílků.
Byla hned pryč, tak jsem včera večer dělala znovu
2 banány, 3 jablka, 3 vejce, rozinky, drcené dvě hrstě mandlí+ hrst dýńových semínek, máslo, trochu medu (jablka mám hodně kyselá), máslo, zbytek čokolády a taky kokos, je taky dobrá, v podstatě stejná, jen jsou tam navíc ta jablka, takže je jí víc :-).
Jo a trošku prdopeče jsem dávala do obou, ale nevím, zda to mělo nějaký smysl.
(Citováno od Lien z 23.11.2014 12:18)
To zní zajímavě, určitě taky vyzkouším, díky!
Mám dva rychlé snídaňovo večeřové recepty, ale moc jsem vás nestíhala pročítat, tak snad nebudu opakovat, co tu už je…
Banánové palačinky
1 vejce, 1 banán, špetka skořice a soli
banán rozmačkat, zamíchat s rozšlehaným vejcem, přidat skořici a špetku soli a usmažit jako omeletu.
… tohle by měla být jedna porce, ale ještě jsem si pak dala jabko, protože jsem měla pocit, že bych do oběda nevydržela. Dvojitá dávka by mi už přišla asi dost sytá.
Smažila jsem na kokosovém oleji, ale na přepuštěném másle by to bylo určitě taky dobrý 😉
No a podařil se mi husarský kousek – místo skořice jsem tam dala muškátový květ (prostě jsem u toho vaření asi ještě spala) 😛 přidala jsem pak teda i tu skořici a jedlý to bylo, ale dovedu si představit, že bez toho muškátu by to chutnalo líp 😉
Vaječné sendviče
2 vejce, náplň (slanina, šunka, zelenina nadrobno, sýr nadrobno nebo strouhaný nahrubo), sůl, koření podle chuti
Vejce rozšlehat se solí a kořením. Rozehřát sendvičovač, nalít do něj rozšlehaná vejce, na ně nasypat náplň. Zaklopit (ale nazaklapávat uzávěr, dost to naskočí) a zapéct.
Dávala jsem šunku + eidam a papriku na malý kostičky, kořenila jen solí a špetkou provensálského koření a bylo to vynikající a rychlý.
nurito, extra příval energie moc nevidím, ale rozhodně se cítím líp, více funkční a méně unavená.
moje shrnutí, z váhy 75,5 jsem na 72.5, takže tři kila dole, ale zřejmě šel jen tuk, protože na rozměry je úbytek viditelný, mám takové kalhoty, které jsou pro mě měřákem váhy, nejsou elastické, takže ve chvíli, kdy už se v nich nemůžu hýbat, nebo je nedopnu jsem tam, kde být nechci a takto jsem začínala, dnes je nejen dopnu, ale ještě se mi tam vejde ruka a navíc se mi v nich i dobře pohybuje, takže mi připadá, že to musí být mnohem víc. Nicméně váha mluví jasně.Do jídelníčku jsem zařadila sýr, poprvé mi z něj bylo těžko, cítila jsem se jakoby přejezená, ale už to nemám. Taky jsem jednou zhřešila a dala si čokoládu :-), jinak jím pořád stejně, občas přijde chuť na sladké pečivo – buchty, vánočka, ale zatím odolávám.
dezert z banánu a avokáda jsem dělala ale místo avokáda jsem rozvařila dýni, byl vynikající.
(Citováno od Lien z 20.11.2014 23:10)
Tak ještě fotky k tomu konečnému shrnutí, je tam vidět, že ten rozdíl je opravdu především ve splasknutí (i pocitovém), než že by to byl opravdu nějaký drastický úbytek z nezdravého hubnutí
Dělám i ty dezerty nějak od oka, dnes třeba banány, vejce, kousek másla, kokos, mandlovou drť a kousky hořké čokolády, trošku prdopeče a upéct v troubě, ani jsem nepřislazovala a holky se můžou utlouct, jet fakt dobrý.
(Citováno od Lien z 21.11.2014 21:59)Lien, dík za tip, asi vyzkouším. Ten kokos máš jaký? Strouhaný? A aspoň přibližně poměry a počet vajec?
(Citováno od Nurita z 23.11.2014 12:00)
Nurito, dělala jsem ze tří vajec (bílky zvlášť na sníh), 3 žloutky + asi dva centimetry másla, vyšlehat, přidatla jsem dvě hrsti rozdrcených mandlí, 3 banány, půlku čokolády nadrcenou na větší kousky a dosypala kokosem do takové konzistence hustějšího litého těsta a nakonec sníh z bílků.
Byla hned pryč, tak jsem včera večer dělala znovu
2 banány, 3 jablka, 3 vejce, rozinky, drcené dvě hrstě mandlí+ hrst dýńových semínek, máslo, trochu medu (jablka mám hodně kyselá), máslo, zbytek čokolády a taky kokos, je taky dobrá, v podstatě stejná, jen jsou tam navíc ta jablka, takže je jí víc :-).
Jo a trošku prdopeče jsem dávala do obou, ale nevím, zda to mělo nějaký smysl.
Dělám i ty dezerty nějak od oka, dnes třeba banány, vejce, kousek másla, kokos, mandlovou drť a kousky hořké čokolády, trošku prdopeče a upéct v troubě, ani jsem nepřislazovala a holky se můžou utlouct, jet fakt dobrý.
(Citováno od Lien z 21.11.2014 21:59)
Lien, dík za tip, asi vyzkouším. Ten kokos máš jaký? Strouhaný? A aspoň přibližně poměry a počet vajec?