Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Jídlo na prvním místě - rady a tipy jak na to
Jelikož se v plkárně rozjela docela diskuze o tomto způsobu stravování a můžu za to vlastně já, zakládám tuto diskuzi, kde si můžeme předávat rady, jak na to, různé vychytávky, třeba i recepty a já nevím co všechno.
Nikomu nic nevnucuju, nechci tu s nikým debatovat proč ano a proč ne, prostě kdo do toho chce jít, může se tu inspirovat.
A kdo neví o co jde, např. zde je to popsané:
http://www.melvil.cz/kniha-jidlo-na-prvnim-miste
A protože já jsem příkladem toho, že to funguje, ráda se s Vámi podělím o zkušenosti.
Poslední 4 stránky v plkárně jsou vlastně jen o tomto restartu 🙂
http://www.vasedeti.cz/diskuzni-forum/?wpforumaction=viewtopic&t=10829.3
Nurito, no u nás je jen Penny 🙂 Koukala jsem po batátech v Globusu a Kauflandu a ani v jednom jsem neuspěla, tak jsem si říkala, že to mají asi jen v jiných hyper super 🙂 budu teda pátrat dál…Kapustičky podle Marinady
Z růžičkové kapusty obrat horní lístky (a nakrmit s nima morče :-)), povařit v osolené vodě cca 10 minut (do poloměkka), omastit máslem a posypat muškátovým oříškem (dnes jsem dávala muškátový květ, protože jsemnestíhala oříšek strouhat). Je to fakt mňaka.(Citováno od Petra z 23.10.2014 14:58)
Aha, tak to jsem nevěděla. Jinak myslím, že jsem batáty kdysi v letáku Kauflandu viděla, ale jestli je tam pořád mají, nevím, my máme Kaufland docela z ruky. Asi je budou mít spíš v těch hyper super, ale právě že je mají i v našem malém Albertu, tak jsem žila v tom, že batáty už jsou všude. 🙂
Díky za recept na kapustičky, zařadím na seznam receptů, které chci vyzkoušet.
Míchaná nemám ráda, to bych snědla v nouzi nejvyšší, ale dávám salát s vařeným nebo salát s volským okem, miluju když mi do toho salátu vyteče poloměkký žloutek.
(Citováno od Lien z 23.10.2014 14:15)
Lien, ten salát – to máš prostě nakrájenou zeleninu, jak ti to přijde pod ruku, nebo to ještě nějak upravuješ (nějaká zálivka apod.)?
Se snídaněma manžel taky celkem bojuje – po ránu mu vajíčka moc nesedí a syrové zeleniny už prý má taky plný zuby. Možná to bude taky tím, že vstává před šestou a hned mete do práce. Já jím až vypravím holky do školy a to mi pak jsou i dvě vajíčka se slaninou málem málo. Tak bych taky uvítala nějaké tipy, jak mít snídani pestřejší a ještě rychle udělanou.
Holky, blbý dotaz – římský kmín je jiný než normální? Kde ho kupujete?
A kde kupujete batáty? Taky bych je zkusila, ale u nás na maloměstě je nekoupím, tak bych potřebovala vědět, co jakýcho obchodu ve větším městě, když už tam pojedeme – abych zase nelítala po obchoďácích kvůli batátům 🙂Jinak výborná je zelenina v páře – nemám ráda petržel a z páry byla vynikající, ještě jsem si přidávala. Chci zkusit i ten celer (ten už vůbec nemusím). Celerové hranolky mi o víkendu vychvalovala mamka, tak možná taky zkusím, když už ten celer koupím 😉
K obíračce jsem dělala červenou řepu s křenem, taky to bylo dobrý, ale to asi pro vás nebude novinka, my donedávna jedli řepu jen naloženou, tak jsem měla trochu obavy. Mimochodem řepa na páře je taky vynikající.
Jako přílohu jsem dnes k masu se zeleninou přihdila zase Marinadiny kapustičky a byla to mňamka. Manžel si pomlaskával a že prej “sice nevím, co tohle je, ale je to hrozně dobrý“ – přitom jedno z mála jídel, co nejí, je kapusta 🙂 (a teď teda nově dýně).
Nurito, ty hranolky můžeš udělat i z Hokaido, ta se prý ani nemusí loupat, ale nezkoušela jsem to. Jinak já si na ně dělám takovou směs – přepuštěný máslo + koření (česnek, sůl, pepř, mletá paprika) – a to promíchám s těma hranolkama, než je šupnu do trouby.
(Citováno od Petra z 23.10.2014 14:31)
Rimsky kmin-Petro tu koupim prave,hlavne,vsude,jen,tento,pro normal musim k polakum di pidi obchodiku nebo dobre koukat v supermetketu 😉
Je hodne aromaticky,jiny**a my ho vazne nedame 🙂
Mam ti poslat?? 😀 😀
Jinak Lussy,super,fandim ti,obe knizky mam v originale(darek),zajimavost byl tu z toho i v USA i skandal,ono je to i pro autory velky balik penez ale staci premyslet coz ty delas,myslim ;-)**.
Ja takto jim asi co ziji,maso a zeleninu,zadny prilohy**lusteniny “musim“ dela mi to dobre a vzhledem k rodinne zatezi(rakov.strev)skratka musim* vahu mam skoro stejnou,rada i cvicim “diety sem nikdy nedrzela,jsem stihla stale,jim “normalne“,i sladky,vse rozumne,ono i musim vse jist a premyslet i u toho,mela jsem na to po onkooperaci i plan od lekare**to jen k tomu*mam i 2fotky meho bezneho obedu, mobilu,jsem si rekla,se ti je jen tak ukazu*zelene fazulky jsou tu soucasti snad vseho,dyne, kapusticky take **
Tak se drz 🙂
Petro, ano, římský kmín je jiný. Nevím, jak to popsat, voní jinak, chutná jinak. V těch velkých supermarketech je v podstatě k nesehnání, leda nemletý. V některých obchoďácích bývají stánky s kořením, kde mají snad všechno, a nebo pak nějaký specializovaný obchůdek, tam to 100% seženeš.Batáty mají snad už všude, přijde mi. I v Albertu, ten je snad v každém městě.
Hokkaidó jsem tedy ještě neviděla žádnou tak pěknou, abych neměla potřebu ji loupat. 🙁Kde prosím najdu Marinadin recept na kapustičky?
(Citováno od Nurita z 23.10.2014 14:41)
Nurito, no u nás je jen Penny 🙂 Koukala jsem po batátech v Globusu a Kauflandu a ani v jednom jsem neuspěla, tak jsem si říkala, že to mají asi jen v jiných hyper super 🙂 budu teda pátrat dál…
Kapustičky podle Marinady
Z růžičkové kapusty obrat horní lístky (a nakrmit s nima morče :-)), povařit v osolené vodě cca 10 minut (do poloměkka), omastit máslem a posypat muškátovým oříškem (dnes jsem dávala muškátový květ, protože jsemnestíhala oříšek strouhat). Je to fakt mňaka.
Holky, blbý dotaz – římský kmín je jiný než normální? Kde ho kupujete?
A kde kupujete batáty? Taky bych je zkusila, ale u nás na maloměstě je nekoupím, tak bych potřebovala vědět, co jakýcho obchodu ve větším městě, když už tam pojedeme – abych zase nelítala po obchoďácích kvůli batátům 🙂Jinak výborná je zelenina v páře – nemám ráda petržel a z páry byla vynikající, ještě jsem si přidávala. Chci zkusit i ten celer (ten už vůbec nemusím). Celerové hranolky mi o víkendu vychvalovala mamka, tak možná taky zkusím, když už ten celer koupím 😉
K obíračce jsem dělala červenou řepu s křenem, taky to bylo dobrý, ale to asi pro vás nebude novinka, my donedávna jedli řepu jen naloženou, tak jsem měla trochu obavy. Mimochodem řepa na páře je taky vynikající.
Jako přílohu jsem dnes k masu se zeleninou přihdila zase Marinadiny kapustičky a byla to mňamka. Manžel si pomlaskával a že prej “sice nevím, co tohle je, ale je to hrozně dobrý“ – přitom jedno z mála jídel, co nejí, je kapusta 🙂 (a teď teda nově dýně).
Nurito, ty hranolky můžeš udělat i z Hokaido, ta se prý ani nemusí loupat, ale nezkoušela jsem to. Jinak já si na ně dělám takovou směs – přepuštěný máslo + koření (česnek, sůl, pepř, mletá paprika) – a to promíchám s těma hranolkama, než je šupnu do trouby.
(Citováno od Petra z 23.10.2014 14:31)
Petro, ano, římský kmín je jiný. Nevím, jak to popsat, voní jinak, chutná jinak. V těch velkých supermarketech je v podstatě k nesehnání, leda nemletý. V některých obchoďácích bývají stánky s kořením, kde mají snad všechno, a nebo pak nějaký specializovaný obchůdek, tam to 100% seženeš.
Batáty mají snad už všude, přijde mi. I v Albertu, ten je snad v každém městě.
Hokkaidó jsem tedy ještě neviděla žádnou tak pěknou, abych neměla potřebu ji loupat. 🙁
Kde prosím najdu Marinadin recept na kapustičky?
Holky, blbý dotaz – římský kmín je jiný než normální? Kde ho kupujete?
A kde kupujete batáty? Taky bych je zkusila, ale u nás na maloměstě je nekoupím, tak bych potřebovala vědět, co jakýcho obchodu ve větším městě, když už tam pojedeme – abych zase nelítala po obchoďácích kvůli batátům 🙂
Jinak výborná je zelenina v páře – nemám ráda petržel a z páry byla vynikající, ještě jsem si přidávala. Chci zkusit i ten celer (ten už vůbec nemusím). Celerové hranolky mi o víkendu vychvalovala mamka, tak možná taky zkusím, když už ten celer koupím 😉
K obíračce jsem dělala červenou řepu s křenem, taky to bylo dobrý, ale to asi pro vás nebude novinka, my donedávna jedli řepu jen naloženou, tak jsem měla trochu obavy. Mimochodem řepa na páře je taky vynikající.
Jako přílohu jsem dnes k masu se zeleninou přihdila zase Marinadiny kapustičky a byla to mňamka. Manžel si pomlaskával a že prej “sice nevím, co tohle je, ale je to hrozně dobrý“ – přitom jedno z mála jídel, co nejí, je kapusta 🙂 (a teď teda nově dýně).
Nurito, ty hranolky můžeš udělat i z Hokaido, ta se prý ani nemusí loupat, ale nezkoušela jsem to. Jinak já si na ně dělám takovou směs – přepuštěný máslo + koření (česnek, sůl, pepř, mletá paprika) – a to promíchám s těma hranolkama, než je šupnu do trouby.
Lussy, díky za inspiraci a hlavně za připomenutí fazolek, na ty se těším. Batáty – uvidím, jak nakonec ten můj pokus dopadne. 🙂Já zkoušela i brokolici – lehce povařit, na pánvičce na tuku opéct plátky česneku, přidat brokolici, okořenit (sůl, příp. pepř). Na to, že brokolici moc nemusím, tak s masem to bylo poživatelné. 🙂
A ještě květáková kaše – uvařit květák a rozmixovat s česnekem. Když se to navíc smíchá s výpekem z masa, je to dobré.
(Citováno od Nurita z 23.10.2014 13:46)Jé, květáková kaše, to se mi líbí! Pořád na něj koukám a já mozeček nemám ráda, ani manžel a kromě smaženého květáku mě nic jinýho nenapadlo. Ještě by z něj šly asi placičky, to dělám z brokolice, ale kaše je dobrý tip. Díky.
Ke snídani – máme ji asi dost jednotvárnou, ale když vezmu , že člověk jedl 35 let buď pečivo s něčím nebo jogurt, tak klidně budu dalších 30 let o vejcích.
Takže u nás snídaně:
míchaná vajíčka na cibulce, pažitka, k tomu různá zelenina
mícháná vajíčka na slanině
volské oko
2 plátky šunky na to vyklepnou vajíčko, jakoby volské oko na šunce
amoleta – buď jen vejce, nebo s brokolicí, špenátová.
vajíčko natvrdo, šunka, zelenina
nebo jen šunka a zelenina když není chuť na vejde
Ale když to střídám tak to vychází, tak na 1xtýdně stejná úprava což není nic hroznýho
(Citováno od Lussy z 23.10.2014 13:54)
Míchaná nemám ráda, to bych snědla v nouzi nejvyšší, ale dávám salát s vařeným nebo salát s volským okem, miluju když mi do toho salátu vyteče poloměkký žloutek.
Nurito tak to mám naštěstí obráceně, já si na snídani kus masa dám s chutí, spíš mám opačné večeře, mívám chuť na sladké a docela pravidelně si dávám jablka, ořechy a rozinky, buď studené, nebo všechno ještě poválím na pánvi s přepuštěným máslem. Občas je to banán nebo jiný druh ovoce na stejný způsob a ořechy. Možná by ti to na snídani vyhovovalo víc, mně to kolikrát i to poslední jídlo nahradí, nebo si dávám malou porci zeleniny a masa a velký dezert.
(Citováno od Lien z 23.10.2014 13:54)
Lien, já si občas dám nějaké ovoce po jídle na chuť, deserty jsem si říkala, že zatím vydržím.
Jinak nevím, ale mám obavu vynechat bílkoviny. Co mi zatím paleo dalo, tak je to, že nemám výkyvy hladu a energie během dne. Říkala jsem si, že zkusím poctivě ten měsíc vydržet dle knížky a až pak třeba experimentovat s deserty, jinou skladbou jídel a podobně. Nevím, jestli bych ten ozdravný proces nenarušila, kdybych umenšila či úplně vynechala bílkoviny. I když se mi vajíčka už trochu zajídají, tak zatím mi to vyhovuje aspoň v tom, že do oběda opravdu nemám hlad. A i chutě nejsou tak strašné, jako když si třeba dám sladké ovoce. To pak chodím a hledám, co dalšího sladkého si dát a odolat sladkostem, které doma jsou, je pak o dost těžší. 🙂
S gulášem souhlasím, jen jsem to chtěla napsat k tomu zahušťování.
Ten český trend do všeho nasypat mouku mi přijde hrozný.
Jé, květáková kaše, to se mi líbí! Pořád na něj koukám a já mozeček nemám ráda, ani manžel a kromě smaženého květáku mě nic jinýho nenapadlo. Ještě by z něj šly asi placičky, to dělám z brokolice, ale kaše je dobrý tip. Díky.Ke snídani – máme ji asi dost jednotvárnou, ale když vezmu , že člověk jedl 35 let buď pečivo s něčím nebo jogurt, tak klidně budu dalších 30 let o vejcích.
Takže u nás snídaně:
míchaná vajíčka na cibulce, pažitka, k tomu různá zelenina
mícháná vajíčka na slanině
volské oko
2 plátky šunky na to vyklepnou vajíčko, jakoby volské oko na šunce
amoleta – buď jen vejce, nebo s brokolicí, špenátová.
vajíčko natvrdo, šunka, zelenina
nebo jen šunka a zelenina když není chuť na vejde
Ale když to střídám tak to vychází, tak na 1xtýdně stejná úprava což není nic hroznýho
(Citováno od Lussy z 23.10.2014 13:54)
Lussy, díky, tak nějak podobně to mám.
A květákovou kaši určitě zkus, já z ní byla mile překvapená. Jen je prý lepší to dělat na páře, ve vodě se to prý moc nacucá. Nevím, nemůžu porovnat.
Ale ten květák na mozeček, to je zas pro mě dobrý tip na snídani. 🙂