Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Jídlo na prvním místě - rady a tipy jak na to
Jelikož se v plkárně rozjela docela diskuze o tomto způsobu stravování a můžu za to vlastně já, zakládám tuto diskuzi, kde si můžeme předávat rady, jak na to, různé vychytávky, třeba i recepty a já nevím co všechno.
Nikomu nic nevnucuju, nechci tu s nikým debatovat proč ano a proč ne, prostě kdo do toho chce jít, může se tu inspirovat.
A kdo neví o co jde, např. zde je to popsané:
http://www.melvil.cz/kniha-jidlo-na-prvnim-miste
A protože já jsem příkladem toho, že to funguje, ráda se s Vámi podělím o zkušenosti.
Poslední 4 stránky v plkárně jsou vlastně jen o tomto restartu 🙂
http://www.vasedeti.cz/diskuzni-forum/?wpforumaction=viewtopic&t=10829.3
Petro, já “jedu“ trochu jinak, ale asi budu dělat kuřecí plátek a k tomu orestuju mraženou kupovanou zeleninu (hrášek, kukuřice, baby karotka), zbytku rodiny k tomu udělám ještě kaši. A druhý den lososa (nebo jinou rybu) a zeleninový salát, ostatním k tomu opeču ještě brambory.
A já si jich taky trochu nejspíš dám 😀
Holky, co budete dělat na oběd přes víkend? – aby to mohlo být zároveň i pro celou rodinu a nemuselo se vařit nadvakrát?
V tomhle mám ten repertoár fakt hodně omezený 🙁
Ještě k té restované zelenině – já do toho dávám prakticky cokoli, co snese teplou úpravu. Skvělá je cuketa, červená řepa, může být i zelí na nudličky (čínské je nejlepší), troška petržele (nejlepší jsou nudle nebo tenké jakoby hranolky, ale fakt hodně natenko).
Taky střídám ten způsob krájení – přijde mi, že mrkev na kolečka je trochu jiná než nudle nebo ty tenké hranolky.
Jo, asi to tak bude, zelenina nikdy mezi moje hitovky nepatřila, jedla jsem ji v mnohem menší míře. Radši ovoce. A taky mi chybí omáčky… Přijde mi, že předtím ta strava byla mnohem pestřejší, sladká i slaná jídla, někdy s omáčkou, někdy z trouby, …
Přijde mi zajímavé, že Lussy v tom jede už přes 2 měsíce a je spokojená. Já, ani ne měsíc, se už nemůžu dočkat konce, pestřejšího jídelníčku.
(Citováno od Nurita z 6.11.2014 11:46)
Nurito, každý jsme jiný, ale mě vyloženě původní strava nechybí a to jsem byla omáčková a těstovinová 🙂
A jak tu zeleninu jako přílohu děláš?
Zkus to přesně tak jak to popíšu a dej vědět, jestli chutnalo:
trocha oliváče na pánev, když je rozehřátý, tak cibule na půlkolečka, zprudka orestovat, pak přidat žampiony na plátky, zas restovat, až budou do zlatova, osolit, přidat papriku na proužky(zelená, žlutá, červená, bude to hezky barevný), zase chvíli zprudka restovat, pak malilinko podlít, opepřit a přidat pórek trochu šikmo nakrájený asi na 1 cm kousky. zas zprudka restovat, když by se vyloženě pálilo, tak malinko vody, ale pozor nesmí to plavat! Jen podlít aby se nepřipálilo. Od cibule k pórku to je 10-15 minut ne dýl. Voní to naprosto úžasně, manžel říká, že jak u Číňanů a to tam není sojovka apod. 😉
Můžeš vynechat žampiony a nakonec dát česnek na plátky.
Ale základ je podle mě restovat a ne dusit a vyrobit rozvařenou nedobrou zeleninu.
Schválně to zkus 🙂
Tak houskové knedlíky už nikdy, zkoušela jsem je jednou a vůbec se mi nepovedly. 🙁
Jo, asi to tak bude, zelenina nikdy mezi moje hitovky nepatřila, jedla jsem ji v mnohem menší míře. Radši ovoce. A taky mi chybí omáčky… Přijde mi, že předtím ta strava byla mnohem pestřejší, sladká i slaná jídla, někdy s omáčkou, někdy z trouby, …
Přijde mi zajímavé, že Lussy v tom jede už přes 2 měsíce a je spokojená. Já, ani ne měsíc, se už nemůžu dočkat konce, pestřejšího jídelníčku.
(Citováno od Nurita z 6.11.2014 11:46)
Je fakt, že já jsem nikdy omáčková nebyla, takže tohle mi nechybí. Ale zrovna teď jsem dojedla hovězí na houbách, což bylo vlastně taky jako omáčka (dávala jsem tam vývar) a k tomu dýňový hranolky. Byla to fakt mňamka.
Sladká jídla taky nijak nemusím, akorát palačinky jsem si občas dávala s holkama, ale taky mi teď nijak nevadí.
V podstatě jsem si přes týden vařívala podobně, jen k tomu byla nějaká jiná příloha a taky byly menší porce a víc odfláknutý. Takže já mám teď naopak stravu o dost pestřejší.
Jo, asi to tak bude, zelenina nikdy mezi moje hitovky nepatřila, jedla jsem ji v mnohem menší míře. Radši ovoce. A taky mi chybí omáčky… Přijde mi, že předtím ta strava byla mnohem pestřejší, sladká i slaná jídla, někdy s omáčkou, někdy z trouby, …
Přijde mi zajímavé, že Lussy v tom jede už přes 2 měsíce a je spokojená. Já, ani ne měsíc, se už nemůžu dočkat konce, pestřejšího jídelníčku.
Petro, já se tak snažím vařit, střídat jednodruhové (třeba květákové či dýňové pyré, celerové hranolky – blé) s nejrůznějšími směsmi. Ale stejně se to zajídá, možná i víc než ta vajíčka na snídani.
(Citováno od Nurita z 6.11.2014 11:32)
Mně to přijde pestřejší než dřív, kdy jsme střídali jen těstoviny, brambory a rýži. teď bych řekla, že spíš možnosti přibyly. Možná ti prostě nesedí ta zeleninová chuť? Jaké přílohy jsi jedla dřív?
Petro, já se tak snažím vařit, střídat jednodruhové (třeba květákové či dýňové pyré, celerové hranolky – blé) s nejrůznějšími směsmi. Ale stejně se to zajídá, možná i víc než ta vajíčka na snídani.
Nurito, co ty zeleninové směsi prokládat jen jednodruhovou zeleninou? Aspoň mě to tak přijde potom dost pestřejší.
Samostatně jsem dělala dýňové hranolky (chci zkusit i celerové), růžičkovou kapustu, zelené fazolky, červenou řepu s křenem, kysané zelí (k vařeným žebrům to byla fakt mňamka).
Dnes jsem zkoušela mrkvové nudle – na snídani s míchanými vajíčky – a říkala jsem si, že ve větším množství by to mohla být i příloha k masu, třeba k tomu ještě přidat trochu petržele nebo klidně i červené řepy.
Včera jsme měli zeleninu pečenou a taky to chutnalo jinak než z pánvičky.
Jo, a vřele nedoporučuji zkoušet recept na pečenou máslovou dýni, který je na konci knížky. To bylo něco tááák hnusného, fuj, nikdy více.