Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Jídlo na prvním místě - rady a tipy jak na to
Jelikož se v plkárně rozjela docela diskuze o tomto způsobu stravování a můžu za to vlastně já, zakládám tuto diskuzi, kde si můžeme předávat rady, jak na to, různé vychytávky, třeba i recepty a já nevím co všechno.
Nikomu nic nevnucuju, nechci tu s nikým debatovat proč ano a proč ne, prostě kdo do toho chce jít, může se tu inspirovat.
A kdo neví o co jde, např. zde je to popsané:
http://www.melvil.cz/kniha-jidlo-na-prvnim-miste
A protože já jsem příkladem toho, že to funguje, ráda se s Vámi podělím o zkušenosti.
Poslední 4 stránky v plkárně jsou vlastně jen o tomto restartu 🙂
http://www.vasedeti.cz/diskuzni-forum/?wpforumaction=viewtopic&t=10829.3
Musím se podělit, jak jsme poslední pár dní hrozně jedli.
Byli jsme od pátku do úterý s dětmi na prázdninách v jižních Čechách.
Cenově náš nadprůměr, ale chtěla jsem hotel s bazénem, tak jsem brala, že to je cena za wellnes.
Bylo to jen se snídaní, která byla formou švédských stolů.
Už v pátek večer, když jsme viděli ten skromný jídelní lístek a ještě číšník řekl, že je po sezóně, takže některá jídla nemají (např. biftek) mi bylo jasný, že to se stravou nebude valný.
Dala jsem si přírodní vepřový řízek a dušenou zeleninu na másle.
Snídaně byla pro nás tragédie, protože sice byly švédské stoly, ale samé pečivo, pečené buchty, müsli, jogurty, spousta sýrů a nějaké salámy. Maličká miska s jablky a to bylo všechno.
Tak jsme si dali šunku a jablko.
Večer jsem si dala nějakou kotletu a šopák bez sýra.
Druhý den snídaně to samý+párky. Takže zas šunka a ovoce.
Večer jsem si dala zas přírodní vepřový řízek a šopák.
Pak jsem požádala majitelku hotelu, jestli by aspoň poslední den k snídani nemohly být vajíčka, tak tedy byla míchaná vajíčka.
Děti měly takový absťák po zelenině, že jsme cestou z výletu viděli Kaufland a Marek žadonil, že musíme koupit červenou papriku:-)
Jen jednou jsme měli dobrý, “náš“ oběd, v Pelhřimově v nenápadné restauraci na náměstí, já si dala biftek s fazolkama a zeleninový salát.
Včera jsem k večeři udělala horu zeleninovýho salátu a volská oka, ježiš to byla lahoda.
Manžel ten tedy hřešil, dával si pivo, snídaně mu nestačily, takže si dával i pečivo. Já si tedy taky dala aspoň domácí perník.
No musím říct, že není nad to si jídlo připravit doma nebo jít do dobrý restaurace.(Citováno od Lussy z 29.10.2014 10:50)
Lussy, to je škoda, že vám nevyšli v hotelu vstříc a nepřipravili jídlo dle potřeby. Když to byl “lepší“ hotel. Tak nějak mám zkušenost, že v dobrém podniku připraví jakoukoliv dietu dle přání hosta.
Jinak asi bych si raději dala “normální“ jídlo, než šunku plnou éček, když nevíš, co v té šunce je. 🙁
Taková strava z hotelu si myslím tělu nijak nepomůže.
Tak snad jste si to užili jinak hezky a bazén byl fajn. 🙂
Tak zázrak se nekoná, migréna si mě minulý týden po dvou měsících stejně našla a zaútočila ještě víc než obvykle. Měnilo se hodně počasí, ale i tak mě to zklamalo, doufala jsem, že jsem se toho změnou životního stylu zbavila 🙁 Den předtím jsem si asi po 10ti letech dala restovaná játra, ale to by neměl být problém, je to jídlo, které se nám, “postiženým migrenou“, přímo doporučuje, tak nevím, už to radši jíst nebudu…No i tak je to ale úspěch, že jsem to ze 4 záchvatů měsíčně stáhla na jeden za 2 měsíce, ale chci nulu 🙂
(Citováno od Marinada z 27.10.2014 07:34)
Marinado, byly roky, kdy jsem měla záchvat migreny co měsíc. Někdy i 3x do měsíce. Zkoušela jsem kde co, vynechat to jídlo, přidat tohle, ale efekt nikdy nic moc. Léky jsem brát nechtěla. Určitě jde záchvatům předcházet. Co se týče jídla, vliv to určitě má, ale zase ne až tak velký. Vím, že mi to způsobovala čokoláda a ořechy. U mě to je hormonální záležitost a vliv počasí. Nyní jsem na tom tak, že mám záchvat 1x do roka (nechci to zakřiknout). Pokud jsem ve stresu a málo spím, cítím že mě začíná bolet oční pozadí, ihned zahájím kroky a podaří se záchvat zahnat. Ale jak říkám, posledních 5 let to bylo snad 3x.
Musím se podělit, jak jsme poslední pár dní hrozně jedli.
Byli jsme od pátku do úterý s dětmi na prázdninách v jižních Čechách.
Cenově náš nadprůměr, ale chtěla jsem hotel s bazénem, tak jsem brala, že to je cena za wellnes.
Bylo to jen se snídaní, která byla formou švédských stolů.
Už v pátek večer, když jsme viděli ten skromný jídelní lístek a ještě číšník řekl, že je po sezóně, takže některá jídla nemají (např. biftek) mi bylo jasný, že to se stravou nebude valný.
Dala jsem si přírodní vepřový řízek a dušenou zeleninu na másle.
Snídaně byla pro nás tragédie, protože sice byly švédské stoly, ale samé pečivo, pečené buchty, müsli, jogurty, spousta sýrů a nějaké salámy. Maličká miska s jablky a to bylo všechno.
Tak jsme si dali šunku a jablko.
Večer jsem si dala nějakou kotletu a šopák bez sýra.
Druhý den snídaně to samý+párky. Takže zas šunka a ovoce.
Večer jsem si dala zas přírodní vepřový řízek a šopák.
Pak jsem požádala majitelku hotelu, jestli by aspoň poslední den k snídani nemohly být vajíčka, tak tedy byla míchaná vajíčka.
Děti měly takový absťák po zelenině, že jsme cestou z výletu viděli Kaufland a Marek žadonil, že musíme koupit červenou papriku:-)
Jen jednou jsme měli dobrý, “náš“ oběd, v Pelhřimově v nenápadné restauraci na náměstí, já si dala biftek s fazolkama a zeleninový salát.
Včera jsem k večeři udělala horu zeleninovýho salátu a volská oka, ježiš to byla lahoda.
Manžel ten tedy hřešil, dával si pivo, snídaně mu nestačily, takže si dával i pečivo. Já si tedy taky dala aspoň domácí perník.
No musím říct, že není nad to si jídlo připravit doma nebo jít do dobrý restaurace.
Lussy, moc děkuju za povzbuzení!
Tak zázrak se nekoná, migréna si mě minulý týden po dvou měsících stejně našla a zaútočila ještě víc než obvykle. Měnilo se hodně počasí, ale i tak mě to zklamalo, doufala jsem, že jsem se toho změnou životního stylu zbavila 🙁 Den předtím jsem si asi po 10ti letech dala restovaná játra, ale to by neměl být problém, je to jídlo, které se nám, “postiženým migrenou“, přímo doporučuje, tak nevím, už to radši jíst nebudu…No i tak je to ale úspěch, že jsem to ze 4 záchvatů měsíčně stáhla na jeden za 2 měsíce, ale chci nulu 🙂
(Citováno od Marinada z 27.10.2014 07:34)
Marinano, to mě mrzí, ale je to přece velký úspěch! Během 2 měsíců bys záchvat měl 8x a teď “jen“ jednou. Vydrž, ony ty intervaly budou delší a delší.
Ber to tak, že jsi celý život, nebo většinu, tělo zaneřáďovala a to se za pár měsíců očistit prostě nestihne.
Mám otázku – proč brambory ne? V knížce vysvětlení úplně chybí, a co jsem našla na netu, tak to mi uspokojivou odpověď nedalo.
A co 100% džusy? Je nějaký důvod, proč si je čas od času nedopřát?
Díky za odpovědi. 🙂
(Citováno od Nurita z 26.10.2014 10:16)
Nurito,
já to v knížce pochopila tak, že brambory jsou plné sacharidů a škrobů a že je spousta jiné zeleniny, která nám dá víc živin, než jsou brambory.
100 % džusy se nemají pít proto, protože když jsou kupované, tak tam je cukr a doma si je nemáš dělat proto, že když ovoce odšťavníš, tak přijdeš o vlákninu, proto doporučují jíst ovoce celé.
Tak zázrak se nekoná, migréna si mě minulý týden po dvou měsících stejně našla a zaútočila ještě víc než obvykle. Měnilo se hodně počasí, ale i tak mě to zklamalo, doufala jsem, že jsem se toho změnou životního stylu zbavila 🙁 Den předtím jsem si asi po 10ti letech dala restovaná játra, ale to by neměl být problém, je to jídlo, které se nám, “postiženým migrenou“, přímo doporučuje, tak nevím, už to radši jíst nebudu…No i tak je to ale úspěch, že jsem to ze 4 záchvatů měsíčně stáhla na jeden za 2 měsíce, ale chci nulu 🙂
Mám otázku – proč brambory ne? V knížce vysvětlení úplně chybí, a co jsem našla na netu, tak to mi uspokojivou odpověď nedalo.
A co 100% džusy? Je nějaký důvod, proč si je čas od času nedopřát?
Díky za odpovědi. 🙂
A našla jsem zajímavý recept na kuře a batáty, musím vyzkoušet:
Pečené kuře s batáty a tymiánem
Potřebujeme
500 g batátů
červenou papriku
červenou cibuli
8 stroužků česneku
2 lžíce olivového oleje
tymián
sůl
4 kuřecí stehna
Jak na to
1.Čerstvé rozčtvrcené batáty uvaříme ve slané vodě, oloupeme a dáme vychladit.
2.Nakrájíme je na hrubší plátky.
3.Vložíme do vymaštěného pekáče a obložíme kuřecími stehýnky. Posolíme, opepříme, polijeme rozpuštěným máslem, pokapeme olivovým olejem, posypeme tymiánem a dáme do trouby péci.
4.Podléváme trochou vývaru nebo horké vody.
5.V troubě pečeme asi hodinu.
6.Před koncem pečení přidáme stroužky česneku nasekané na plátky.
Římský kmín mají běžně v Kauflandu.
U nás je Kauf, Lidl, Penny a Billa a batáty mají občas v Lidlu a pořád v Bille. Mají je tam balené po 2 kusech, označené jako sladké brambory a kdybych po nich vyloženě nepídila a nehledala mezi “nestandartní“ zeleninou, tak si jich ani nevšimnu 😉