Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Jídlo na prvním místě - rady a tipy jak na to
Jelikož se v plkárně rozjela docela diskuze o tomto způsobu stravování a můžu za to vlastně já, zakládám tuto diskuzi, kde si můžeme předávat rady, jak na to, různé vychytávky, třeba i recepty a já nevím co všechno.
Nikomu nic nevnucuju, nechci tu s nikým debatovat proč ano a proč ne, prostě kdo do toho chce jít, může se tu inspirovat.
A kdo neví o co jde, např. zde je to popsané:
http://www.melvil.cz/kniha-jidlo-na-prvnim-miste
A protože já jsem příkladem toho, že to funguje, ráda se s Vámi podělím o zkušenosti.
Poslední 4 stránky v plkárně jsou vlastně jen o tomto restartu 🙂
http://www.vasedeti.cz/diskuzni-forum/?wpforumaction=viewtopic&t=10829.3
Lussy prosím jak přepouštíš máslo, teorii znám, ale ještě jsem to nezkoušela
(Citováno od Lien z 9.10.2014 20:50)Nevím, jestli to dělám dobře, vezmu kostku másla, dám do kastrůlku a nechávám pomalu rozpustit. nesmí se přepálit! Takže když už zbývá jen kousek másla, tak vařič vypnu a nechám do rozpustit úplně. Pak vezmu hodně jemné sítko (lepší by bylo plátýnko) a rozpuštěné máslo přecedím do skleničky od marmelády. je to krásný žlutý tuk, vypadá to jako rozpuštěná hera :-). Z té kostky je akorát plná sklenička, když si to sedne, tak dole je tak půl cm vrstva mlíka, ale to neřeším, nechám ztuhnout v lednici, zašroubuju, vydrží nám to tak týden (smažím na tom hlavně vajíčka) a když se blížím tomu spodku, kde je to mlíko, tak vyhazuju a přepouštím nový 🙂
(Citováno od Lussy z 10.10.2014 09:33)..nemělo by se to právě chvíli ohřívat, aby se z toho vypařila ta voda???
http://kitchenette.cz/clanek/122-ghi-aneb-prepustene-maslo
(Citováno od ctiradka z 10.10.2014 09:42)
Nevím, já když to chci ohřívat, tak se to hned začne škvířit 🙂
Přepuštěné máslo jsem taky chtěla už dříve zkusit a to bylo jedno z toho, že jsem se rozhodla, že ho teda tentokráte fakt zkusím… 🙂
… plánovala jsem ho na dnešek večer… ale odsouvám na zítra… :-):-):-)
..ale už jsem si dneska na to našla takovou tu skleněnou zavařovací sklenku s tím starodávným zavíráním s těsnící gumičkou.. 🙂trochu jsem přemýšlela, cestou do a z práce… taky se bojím toho jojoefektu, přecijen 9kg za měsíc je hodně…
Já to zkusím tak light, … na oběd jsem měla grilovanou krkovici s grilovanou paprikou, cuketou a čerstvou ředkvičkou, na večeři teda 3 vajíčka s anglickou, rajče, 1/3 okurky a 3 ředkvičky…. no, prubnu to… pečivo omezím, přílohy taky, vajíčka miluju (takže mám argument na to je jíst častěji)….
Chci se cítit lépe (opravdu pořád vzpomínám na to druhé těhotenství…), úbytek váhy by mi nevadil, ale nepotřebuju řešit teď nic konkrétního… 🙂
(Citováno od ctiradka z 9.10.2014 21:06)Ctiradko, já za měsíc nezhubla 9 kg, ale 3 kg, ale 10 cm v pase :-).
Já to chtěla začít držet už v srpnu, na dovolené, ale manžel mě přemluvil, že si chce dávat na dovče do nosu :-).
Já to tam taky tak napůl zkoušela jako ty. K snídani jsem si dala jen vajíčka a zeleninu, k obědu grilované maso a zeleninu, večeře byla polopenze, to jsem si vybírat nemohla. Ale viděla jsem, že nemám vůbec mezi snídaní a obědem hlad a to jsme chodili po horách a výdej energie byl.
JInak já jsem pro to,vrhnout se na to, protože takhle třeba zhubneš, ale tím, že nevynecháš na 30 dní ty nevhodné potraviny, tak nezjistíš, co ti vlastně vadí. A k původní stravě se můžeš vrátit vždycky 🙂
(Citováno od Lussy z 10.10.2014 09:39)
..aha, tak sjem to asi nějak špatně pochopila, to hubnutí… nebo mi to podle té fotky jako 9kg připadalo… 🙂
Pořád nechávám uzrávat… nejsem ještě rozhodnutá začít naplno, zatím se nechce vzdát na měsíc všeho, ale třeba do tooho dozraju časem…. zatím se snažím najet na to, co jsem znala z toho těhotenství (když jsem se cítila fajn)… přemšlím nad tím orpavdu 5 let od porodu, že se k tomu musím vrátit a pořád mi chyběl impuls.. a asi jsi mi ho teď dala Ty… I dkyž zatím jsem se nerozhodla jít do do těch 30 dní naplno, tak jsem se prostě zrovna odhodlala dělat “něco“… uvidíme časem…
Lussy, předně gratuluji. Jak už jsme si psaly na OV, opravdu je tvoje foto velmi motivující.Zaujalo mne to mléko. Protože mléko pijeme už 10 tisíc let, nemyslím si tedy, že by na něj nebylo tělo zvyklé. Trošku v tom vidím populární teorie a snahu o senzaci. Ono je to nyní nějak moderní, tento názor.
Já sama mléko nepiju, mléčné výrobky si dám a pokud si nedám alespoň jeden jogurt týdně, projevuje se to na mém zdravotním stavu.Šla bych do toho s vámi, jen mi vadí jíst 3x denně. Potřebuji alespoň 5x. Bez chleba si ráno představit nedokážu, ale třeba bych dala místo toho to vejce.
A dále mám trošku strach z jojoefektu po vysazení diety. Kamarádka držela něco podobného, zhubla hodně, ale po vysazení nabrala jednou tolik.
Co obdivuji je tvůj talíř, protože to jídlo vypadá opravdu moc dobře!
(Citováno od Peťka z 9.10.2014 18:37)Peťko, problém je asi v tom, že ať si zvolíš jakýkoliv styl stravování, nesmíš to brát jako přechodnou dietu, ale jako životní styl…
Jedna moje sestra kdysi zcela vypustila lepek a hubla. Vrátila se k “normálnímu“ stylu stravování a nabrala ještě víc.
Druhá sestra nikdy hubnout nepotřebovala, přes syna a jeho pejsky se seznámila s “výživářkou“, začala k ní na zkoušku chodit, začala se stravovat podle jejích rad a zhubla – zbavila se tuku, vody, nabrala svaly.
Zajímal by mě názor té výživářky.Já se takto – maso se zeleninou – stravuji, když jdeme někam na jídlo do restaurace. Vajíčka ráno mám rada – v neděli a někdy si vejce jen tak vařím jako “druhou večeři“. Ale nedokážu si představit jíst je každý den (nemluvě o tom, že nevím, kdy bych musela ráno vstávat, abych to připravila).
Choť si tuhle stěžoval, že přibírá (přes břicho). Navrhla jsem, že vypustíme omáčky a přidáme víc zeleniny – se zlou jsem se potázala…Taky si pamatuji, jak jsem si “očistila“ tělo a chutě jednou šílenou “opicí“ – oslava maturity. Následující rok jsem jedla přesně to, o co si tělo řeklo. A tak jsem měla týden zeleninový, týden ovocný, týden masný, týden s pečivem….
Teď po letech už je to jen v něčem…Nicméně děkuji Lussy za podnícení diskuse – nejedna z nás má o čem přemýšlet, že?
😉
(Citováno od Jarmuschka z 9.10.2014 21:16)Tak ono obecně si myslím, že toto nebude pro všechny. Sportovci zkrátka sacharidy potřebují, jinak by jim šly dolů svaly.
Taky si myslím, že toho masa je až moc. Jíte i tučnější, nebo kupujete třeba jen krůtí či kuřecí?
Ono je fajn už jen ten fakt, že začneme o jídle přemýšlet a ne se bezmyšlenkovitě nacpat prvním, co přijde pod ruku.
(Citováno od Peťka z 9.10.2014 21:37)tuk si nemyslím, že je problém, to zase já vnímám tak, že je moc “modermí“ mít vše bez tuku…
Ale masa mi taky přijde moc…Já sama za sebe mám raději spíše ten vzor – co roste na zahradě, co běhá po dvorku…svůj rytmus přizpůsobit životním cyklům ( v léte zeleninu a ovoce, v zimě maso, sušená ovoce, kaše, pečivo), potom půst a mezitím je nová úrada… Tohle je blízké mému přemýšlení, ale jsem městská holka, bez zahrady a bez dvorku… 🙂
za mě taky hodně masa, protože ač je tedy člověk kromě sběrače i lovec, tak maso nejdl každý den několikrát…
Kdysi jsem četla něco, kde ukazovali, proč člověk vlastn+ě masožravec není, že ho vlastně jen sám ze sebe udělal.. bylo to porovnání třeba stavby čelistí a bylo tooh více… nevím už…
ale líbilo se mi, že tam bylo ukázáno, že člověk je sběrač…. prootže když před člověka položíte flákotu syrového masa a cvedle toho třeba jablko, sáhne po jablku… Když poožíte flákotu syrového masa a jablko před tygra, jablko si nevybere…. 🙂(Citováno od ctiradka z 9.10.2014 21:46)
Ctiradko,
nemusíš jíst tolik masa, jen v každém jídle musí být bílkovina. Takže vejce, nebo jsem zkoušela Šmakouna, ale to nepozřeme ani jeden. Ono jde o to, že když si dáš k obědu pidipláteček masa a horu zeleniny, tak prostě do večeře nevydržíš.
Lussy, předně gratuluji. Jak už jsme si psaly na OV, opravdu je tvoje foto velmi motivující.Zaujalo mne to mléko. Protože mléko pijeme už 10 tisíc let, nemyslím si tedy, že by na něj nebylo tělo zvyklé. Trošku v tom vidím populární teorie a snahu o senzaci. Ono je to nyní nějak moderní, tento názor.
Já sama mléko nepiju, mléčné výrobky si dám a pokud si nedám alespoň jeden jogurt týdně, projevuje se to na mém zdravotním stavu.Šla bych do toho s vámi, jen mi vadí jíst 3x denně. Potřebuji alespoň 5x. Bez chleba si ráno představit nedokážu, ale třeba bych dala místo toho to vejce.
A dále mám trošku strach z jojoefektu po vysazení diety. Kamarádka držela něco podobného, zhubla hodně, ale po vysazení nabrala jednou tolik.
Co obdivuji je tvůj talíř, protože to jídlo vypadá opravdu moc dobře!
(Citováno od Peťka z 9.10.2014 18:37)Peťko, problém je asi v tom, že ať si zvolíš jakýkoliv styl stravování, nesmíš to brát jako přechodnou dietu, ale jako životní styl…
Jedna moje sestra kdysi zcela vypustila lepek a hubla. Vrátila se k “normálnímu“ stylu stravování a nabrala ještě víc.
Druhá sestra nikdy hubnout nepotřebovala, přes syna a jeho pejsky se seznámila s “výživářkou“, začala k ní na zkoušku chodit, začala se stravovat podle jejích rad a zhubla – zbavila se tuku, vody, nabrala svaly.
Zajímal by mě názor té výživářky.Já se takto – maso se zeleninou – stravuji, když jdeme někam na jídlo do restaurace. Vajíčka ráno mám rada – v neděli a někdy si vejce jen tak vařím jako “druhou večeři“. Ale nedokážu si představit jíst je každý den (nemluvě o tom, že nevím, kdy bych musela ráno vstávat, abych to připravila).
Choť si tuhle stěžoval, že přibírá (přes břicho). Navrhla jsem, že vypustíme omáčky a přidáme víc zeleniny – se zlou jsem se potázala…Taky si pamatuji, jak jsem si “očistila“ tělo a chutě jednou šílenou “opicí“ – oslava maturity. Následující rok jsem jedla přesně to, o co si tělo řeklo. A tak jsem měla týden zeleninový, týden ovocný, týden masný, týden s pečivem….
Teď po letech už je to jen v něčem…Nicméně děkuji Lussy za podnícení diskuse – nejedna z nás má o čem přemýšlet, že?
😉
(Citováno od Jarmuschka z 9.10.2014 21:16)Tak ono obecně si myslím, že toto nebude pro všechny. Sportovci zkrátka sacharidy potřebují, jinak by jim šly dolů svaly.
Taky si myslím, že toho masa je až moc. Jíte i tučnější, nebo kupujete třeba jen krůtí či kuřecí?
Ono je fajn už jen ten fakt, že začneme o jídle přemýšlet a ne se bezmyšlenkovitě nacpat prvním, co přijde pod ruku.
(Citováno od Peťka z 9.10.2014 21:37)
Peťko, jíme i tučné. V knížce to zdůrazňují opravdu hodně – tuk není špatný! Potřebuješ ho,aby se vstřebali vitamíny a další živiny!
A právě pro sportovce je to super strava, na netu je plno příběhů sportovců, kteří se hýbali, jedli “zdravě“ a přitom měli vysoký tlak a cholesterol. Po této stravě mají mnohem vyšší výkony. Sice nejsem sportovec, ale síly a energie mám mnohem, mnohem víc.
maso jíme všechno – kuřecí prsa nebo celé kuře, krůtí prsa, vepřové jakékoli, hovězí taky cokoli. maso se může všechno bez omezení, taky dělám dost játra.
Lussy prosím jak přepouštíš máslo, teorii znám, ale ještě jsem to nezkoušela
(Citováno od Lien z 9.10.2014 20:50)Nevím, jestli to dělám dobře, vezmu kostku másla, dám do kastrůlku a nechávám pomalu rozpustit. nesmí se přepálit! Takže když už zbývá jen kousek másla, tak vařič vypnu a nechám do rozpustit úplně. Pak vezmu hodně jemné sítko (lepší by bylo plátýnko) a rozpuštěné máslo přecedím do skleničky od marmelády. je to krásný žlutý tuk, vypadá to jako rozpuštěná hera :-). Z té kostky je akorát plná sklenička, když si to sedne, tak dole je tak půl cm vrstva mlíka, ale to neřeším, nechám ztuhnout v lednici, zašroubuju, vydrží nám to tak týden (smažím na tom hlavně vajíčka) a když se blížím tomu spodku, kde je to mlíko, tak vyhazuju a přepouštím nový 🙂
(Citováno od Lussy z 10.10.2014 09:33)
..nemělo by se to právě chvíli ohřívat, aby se z toho vypařila ta voda???
http://kitchenette.cz/clanek/122-ghi-aneb-prepustene-maslo
Lussy, předně gratuluji. Jak už jsme si psaly na OV, opravdu je tvoje foto velmi motivující.Zaujalo mne to mléko. Protože mléko pijeme už 10 tisíc let, nemyslím si tedy, že by na něj nebylo tělo zvyklé. Trošku v tom vidím populární teorie a snahu o senzaci. Ono je to nyní nějak moderní, tento názor.
Já sama mléko nepiju, mléčné výrobky si dám a pokud si nedám alespoň jeden jogurt týdně, projevuje se to na mém zdravotním stavu.Šla bych do toho s vámi, jen mi vadí jíst 3x denně. Potřebuji alespoň 5x. Bez chleba si ráno představit nedokážu, ale třeba bych dala místo toho to vejce.
A dále mám trošku strach z jojoefektu po vysazení diety. Kamarádka držela něco podobného, zhubla hodně, ale po vysazení nabrala jednou tolik.
Co obdivuji je tvůj talíř, protože to jídlo vypadá opravdu moc dobře!
(Citováno od Peťka z 9.10.2014 18:37)Peťko, problém je asi v tom, že ať si zvolíš jakýkoliv styl stravování, nesmíš to brát jako přechodnou dietu, ale jako životní styl…
Jedna moje sestra kdysi zcela vypustila lepek a hubla. Vrátila se k “normálnímu“ stylu stravování a nabrala ještě víc.
Druhá sestra nikdy hubnout nepotřebovala, přes syna a jeho pejsky se seznámila s “výživářkou“, začala k ní na zkoušku chodit, začala se stravovat podle jejích rad a zhubla – zbavila se tuku, vody, nabrala svaly.
Zajímal by mě názor té výživářky.Já se takto – maso se zeleninou – stravuji, když jdeme někam na jídlo do restaurace. Vajíčka ráno mám rada – v neděli a někdy si vejce jen tak vařím jako “druhou večeři“. Ale nedokážu si představit jíst je každý den (nemluvě o tom, že nevím, kdy bych musela ráno vstávat, abych to připravila).
Choť si tuhle stěžoval, že přibírá (přes břicho). Navrhla jsem, že vypustíme omáčky a přidáme víc zeleniny – se zlou jsem se potázala…Taky si pamatuji, jak jsem si “očistila“ tělo a chutě jednou šílenou “opicí“ – oslava maturity. Následující rok jsem jedla přesně to, o co si tělo řeklo. A tak jsem měla týden zeleninový, týden ovocný, týden masný, týden s pečivem….
Teď po letech už je to jen v něčem…Nicméně děkuji Lussy za podnícení diskuse – nejedna z nás má o čem přemýšlet, že?
😉
(Citováno od Jarmuschka z 9.10.2014 21:16)
Jarmuschko,
k tomu rannímu vaření. Já první týden vstávala o půl hodiny dřív, hodila maso na pánev, zeleninu do trouby a připravovala pro mě a manžela snídani :-). Mezitím jsem si něco udělala, vytáhla manžela z postele, ten do sebe hodil vejce, já mu dala maso a zeleninu ještě kouřící do misky a mazal do práce 😉
Přepuštěné máslo jsem taky chtěla už dříve zkusit a to bylo jedno z toho, že jsem se rozhodla, že ho teda tentokráte fakt zkusím… 🙂
… plánovala jsem ho na dnešek večer… ale odsouvám na zítra… :-):-):-)
..ale už jsem si dneska na to našla takovou tu skleněnou zavařovací sklenku s tím starodávným zavíráním s těsnící gumičkou.. 🙂trochu jsem přemýšlela, cestou do a z práce… taky se bojím toho jojoefektu, přecijen 9kg za měsíc je hodně…
Já to zkusím tak light, … na oběd jsem měla grilovanou krkovici s grilovanou paprikou, cuketou a čerstvou ředkvičkou, na večeři teda 3 vajíčka s anglickou, rajče, 1/3 okurky a 3 ředkvičky…. no, prubnu to… pečivo omezím, přílohy taky, vajíčka miluju (takže mám argument na to je jíst častěji)….
Chci se cítit lépe (opravdu pořád vzpomínám na to druhé těhotenství…), úbytek váhy by mi nevadil, ale nepotřebuju řešit teď nic konkrétního… 🙂
(Citováno od ctiradka z 9.10.2014 21:06)
Ctiradko, já za měsíc nezhubla 9 kg, ale 3 kg, ale 10 cm v pase :-).
Já to chtěla začít držet už v srpnu, na dovolené, ale manžel mě přemluvil, že si chce dávat na dovče do nosu :-).
Já to tam taky tak napůl zkoušela jako ty. K snídani jsem si dala jen vajíčka a zeleninu, k obědu grilované maso a zeleninu, večeře byla polopenze, to jsem si vybírat nemohla. Ale viděla jsem, že nemám vůbec mezi snídaní a obědem hlad a to jsme chodili po horách a výdej energie byl.
JInak já jsem pro to,vrhnout se na to, protože takhle třeba zhubneš, ale tím, že nevynecháš na 30 dní ty nevhodné potraviny, tak nezjistíš, co ti vlastně vadí. A k původní stravě se můžeš vrátit vždycky 🙂
Mě by zajímalo, jak je na tom ovoce? Zda ovoce jako třeba banán či víno ano, nebo raději ne?
A zda se mezi jídly může konzumovat zelenina či ovoce?(Citováno od Peťka z 9.10.2014 21:04)
Peťko, ovoce se může úplně všechno (v knížce jsou tedy preferované druhy ovoce a zeleniny, ale kromě brambor můžeš všechno ovoce a zeleninu). Vždy by to mělo být součástí jídla, takže žádný banán odpoledne, když máš pocit, že bys měla sníst svačinu. Takže třeba si dáš oběd (maso a zeleninu) a dorazíš se banánem, ale hned po jídle, ne za 2 hodiny.
První týden jsme to tedy tak dělali, první tři dny určitě, hlavně manžel měl pořád na něco chuť, tak si nosil do práce kromě oběda, jestě třeba jablka, hrozno nebo banán a mističku s oříškama. No na stavbě je za exota 😉
Lussy prosím jak přepouštíš máslo, teorii znám, ale ještě jsem to nezkoušela
(Citováno od Lien z 9.10.2014 20:50)
Nevím, jestli to dělám dobře, vezmu kostku másla, dám do kastrůlku a nechávám pomalu rozpustit. nesmí se přepálit! Takže když už zbývá jen kousek másla, tak vařič vypnu a nechám do rozpustit úplně. Pak vezmu hodně jemné sítko (lepší by bylo plátýnko) a rozpuštěné máslo přecedím do skleničky od marmelády. je to krásný žlutý tuk, vypadá to jako rozpuštěná hera :-). Z té kostky je akorát plná sklenička, když si to sedne, tak dole je tak půl cm vrstva mlíka, ale to neřeším, nechám ztuhnout v lednici, zašroubuju, vydrží nám to tak týden (smažím na tom hlavně vajíčka) a když se blížím tomu spodku, kde je to mlíko, tak vyhazuju a přepouštím nový 🙂
manžel má veledůležitý dotaz – může si dát pivo
(Citováno od Lien z 9.10.2014 20:06)
Lien, pivo ne, žádný alkohol, ani víno, nic takového, taky nekouřit.
A včera jsem zapomněla odpovědět na med – těch 30 dní ne sní – je strašně sladkej. Te´d jsem si ho zkusila dát do zázvorového čaje, když jsem byla nastydlá, a nemohla jsem ho vypít, přijde mi odporně sladký 🙂