Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Improvizovaná plkárna č. 3
Jelikož Improvizovaná plkárna č. 2 je zřejmě zahlcená a přeplněná, zakládám další pokračování…
Během odpoledne jsem poslední příspvěky z předchozí plkací diskuze přesunula sem, abych jí trošku ulevila (a bylo možné ji otevřít i později). Jen mám prosbu – všechno nové pište už SEM, do Improvizované plkárny č. 2 zatím nic dalšího nepřipisujte! Děkuju za pochopení.
PS: Jakmile se podaří problém vyřešit, počítám s tím, že bychom všechny plkárny opět spojili do jedné 🙂
Tak jen dneska telegraficky.Na Slezkým dopoledne pršelo,námrazu jsem z peronů stáhla,vytřela zadělanou čekárnu a nuda:)Venku docela teplo,v Pardubkách nepršelo prej.Uvidím ráno:)
Tak po půl sedmý večer dovezli sedačku:) Vemu foťák a baterky / není 22H:))/,tak slušně – vybité.Už se nabíjí a foto zítra.
Tak zítra sem tu,pročtu a zatím páááá,sladké sny a marodům rychlé uzdravění přeju.
nějaknestíhám tak v rychlosti dop jsem tu měla švagrovou, tak jsme pokecali, já si u toho nazdobila perníčky..nedalo mi to a zkusila jsem udělat i perníkovou chaloupku, letos prvně, docela dopadla prvně, sice by také nějakou rekonstrukci snesla, ale všem se líbí a to je důležité, no dnes dozdobuju cukroví, mám 9druhů,a jdu naplnit zmrzlinky klukum se líbí…
zítra mám vašíka doma škola je zavřená stávkujou, ach jo mě to nevadí, ale co chudáci maminy co maj malé děti a nemaj hlídání…
měli by dojet naštelovat okna, jsou ještě v záruce, byl se tu už na to kouknout chlap a divil se že si to ti majitelé před náma nenechali srovnat, tak jsm ráda,že se s tím dá něco dělat, protože to profukovalo, každej nadáva jak plastáky to uzavřou a pak to plesnivý, no a nám to fučí…
zítra nebo ve čtvrtek nám přijede udělat šatní stěnu a skřín do chodby no hurá zase kousek hotovej, ještě mě čeká malování – mám od hetu zelenou barvičku, ale manža musí dvě stěny naštukovat, jinak už to udělal je to šikulka…
kluci dobrý střevní problémy jsou zažehnány,jsou v poho tak tuk tuk…Honzík pořád v noci zlobí nevím čím to zub je venku nepřijde mi že by mu něco bylo a pořád je po hodině max dvou vzhůru…
Tak teprve ted jsem dovedla malou od té kamrádky, jsem došla pro malou a oni se holky ráchaly ve vaně, tak jsme ještě splkli……….došli jsme domů a malý byl už v posteli, manžel se na večer vyčinil, okoupal ho, nakrmil a už je fuč:-)
Jo mě je už trochu líp, akorát se nesmím moc zadýchat, chrčí mi to na průduškách, kašlu a soplím jedna básen, ale tak už to snad přežiju do vánoc:-)
Se vypotím klasickým způsobem a to u plotny:-)
Vírenko a ještě dotaz, píšeš manžel a skorotchýně, co to přesně znamená, jestli nejsem moc zvědavá?
jo, to mně spíš připadá, že se červeného nosu nezbavím :-(, ale už je lépe.
Tak to jo, před desátým taky nepečené nedělám, spíš tak k polovině prosince, jen teď s tou svatbou to bude ještě dřív, ale určitě něco budu ještě narychlo hňácat těsně před, to já se zase znám, že jo 🙂
U nás taje, sjelo nám ze střechy, tak jsme měli o práci postaráno, ještě chybí ze stodoly a z maštale, mám strach o malou, aby zrovinka neběhala a nesjelo to, tak se modlím, ať to popadá v noci, jestli nebude mrznout tak snad jo.
Tak kluci sedí u polívky a strašně se o něco hádají, páni, už aby byli v posteli. Manža určitě přijde, jen je uložím a bude se hlásit o svůj díl pozornosti, dneska se snad někde zavřu (u nás leda v koupelně). A půjdu brzy do hajan.
Chci jen napsat, že perníčky jsou měkoučké, jako jsem ještě nikdy neměla ani po několikatýdenním měknutí na vánoce a to byly zatím v krabici v bytě, protože je chci vyndat ven až nazdobené… tedy, teď nevím, jestli je mám vyndavat, když tak krásně měknou uvnitř. Ještě to promyslím 🙂
Zatím mám upečené kromě perníků 3 druhy a dva z toho slepovací už slepené, ještě budu péct další tři a končím. I tak je to dobrý na ten chorobinec u nás a na to, že minulé dva týdny se zas někde ženili čerti a pouštěli to přímo na porodnici. Doufám, že se příval komplikací zase zastaví. Jen ty dárky letos pořádně váznou. Kluci jsou komplet, jen knížky a to je velká radost vybírat, těšíme se na to oba. Zato ten zbytek, to zas bude trápení. O tomhle by vánoce vážně neměly být. A skorotchyně vždycky poměřuje, jestli jsme jim dali za stejný peníz jako oni nám, to je tak šílený. Ani myslet na to nebudu a jdu přidávat, chuť k jídlu je i při stonání dobrá 🙂 Starší má už jen teplotu, tak doufám, že nejhorší už pominulo. Jen ta organizace hlídání nám dává zabrat, to je ale vždycky stejný. A jdu.
Kluci strašně vyvádějí, půjdu je už zahnat do večerní hygieny. Teď ještě na střídačku zdobili perníky, moc je to baví – ale energii vydávají teď ve skákání a ječení 🙁
Mati, taky samozřejmě přeju rychlé uzdravení a Marice, tam už je snad trošku líp? A Lien, ty zase nic nepotkej, na svatbu se červený nos nehodí :))
Jdu na ně….
Lien, však já píšu, že když se to zmrazí, že to asi potíž není, ale mně to z mrazáku nechutná, ani jiné pečivo, když už o tom mluvíme. Každý, kdo mi to nabídl, ho měl něčím načichlé a přijde mi, že je to úplně bez chuti. Dělá to teď hodně lidí a i na vánoce vyndavají z mrazáku a já ho podle chuti celkem bezpečně poznám. Takže s mrazákem nekamarádím, ale nepečené v mrazáku asi netrpí. Jinak máslo žlukne a tím, že povolí, se doba trvanlivosti krátí na polovinu, tak nám aspoň říkali v mikrobiologii. Povolení stačí na pokojovou teplotu, a to já dělám vždycky. A vím, že už jsem jedla nedobré máslové krémy ještě o vánocích, jen nevím, jak opravdu dlouho to bylo hotové.
Já rozpouštím máslo do domácí čokolády, dělám dva typy (my musíme všechno bez ořechů a jsou to trošku jiné recepty, než když to potom svážou ořechy), jinak taky jen na pokojovou teplotu a uhňácat rukama. No nic, u nás se vždycky říkalo nepečené co nejdéle, aby se nekazilo a celkem jsem dodnes nevěděla o nikom, kdo by ho dělal před desátým, až tady, proto jsem reagovala. Ať každý dělá jak myslí, kritika to nebyla. Překvapení ano. Já budu dělat klasicky 21 a 22, do té doby jen péct, to se skazit nemůže 🙂
Tak já musím napsat, že do nepečeného taky nerozpouštím tuk(nějak si to ani nedokážu představit, jak s tím pak pracovat), dojídáme tak nejdéle do půli ledna, jinak zamražuju a máslo pravidelně po celý rok nakupuju po cca 6-8 kusech a zamražuji vždy, vyndavám jen jedno do lednice na spotřebu, nikdy mi nepřišlo, že by bylo z mrazáku horší nebo dříve zkazitelné, ale je to jedno, každý prostě to dělá a má nějak, u nás nikdy cukroví zkažené nebylo a nikomu špatně z cukroví taky ne.
Virenko, děkuji za rozšíření obzorů, já na to taky nikdy nepohlížela, že by se to mělo zkazit, já teda do nepečeného mslo nerozpouštím, pracují spokojovou teplotou, ale většinou do těch nepečených strkám máslo přímo z lednice, jde jen o spojení hmoty, pak to jde ihned do chladna, takže hodina, co je máslo v teple a pak to valí do chladna……….a taky to dojídáme třeba v únoru, jak psala Matilda a nikdo nic neměl, ale to asi záleží na každém člověkovi, jak se k tomu postaví a kdy to udělá:-)
Jinak jsem šla do tanečků pro malou, samo zybtečně, šla ke kamrádce, tak jsem se vrátila domů s uřvaným Honzíkem, který plakal po Náně, tak jsem si udělala ten karamel, těsto na ty griliášové kuličky, malý tu stačil udělat nehorázný binec:-)
Matidlo, jako těsto musíš mít už na prahu, můj hod byl daleký, jééééééé proč nebydlíme někde blíže k sobě, by jsme si aspon s něčím vypomohli:-)