Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
domácí pekárna
Máte ji?Jak jste spokojené?Jakou máte značku,….?Už asi 2 měsíce o ní uvažuji,když jsem se rozhoupala,že chci moulinex,zrovna nebyla.Teď zase váhám,na diskuzi na mmb ještě hodně chválí etu harmony.Tak teď nevím jestli tu etu a nebo radši moulinex xxl.
Chleba samozřejmě PEČU, ne píšu, mám asi mžitky z hladu…
Peťko, žitnou celozrnnou jemně mletou má, pokud vím, Hypernova i Kaufland, stejně tak většinou špaldovou celozrnnou. Od nás je do kolosů daleko, takže mouky kupuju v Naturalu. Ale protože platí, že malé děti by celozrnným pečivem měly opravdu šetřit (otruby nadměrně zatěžují jejich zažívání, výhodu má celozrnné až od náctiletých výše), stejně tam přidávám jen trochu špaldové, no, a z žitné dělám ten kvásek.
Mmch, hezky vypadá, ale nevím, teď jsem byla míchat a páchne způsobem, který mi ten první nikdy nepředvedl. A chuť tedy nemá nakyslou ani trochu, takže se teprve uvidí.
Chleba píšu podle stránek Telátka (dávala jsem odkaz někde výš), nejlíp jsem pochopila, co je třeba a co můžu naopak upravit. Je jednoduchý, jen mouka, voda a kvásek, a sůl a kmín. Už se tak těším, žaludek mi asi udělá stojku, jestli zítra zjistím, že kvásek nekysne :-((.
Virenko, to jsi fakt šikulka!
Malá je momentálně nemocná, já s ní doma a stejně nic nestíhám. 🙂
Ale zkusím to!!!
Virenko a jaký děláš chléb?
Sice si na ten tmavý, celozrnný nemůžu zvyknout, ale asi by to chtělo. V rámci zdravé výživy. 🙂
Nicméně jsem stále nesehnala celozrnnou chlebovou mouku. Kde jí kupujete????
Zatím jsem pekla jen celozrnný ze směsi z Lidlu. Přidala tam slunečnicová a dýňová semínka. No, děti mi to nejedí a celkově se mi tento chléb dost drolil.
Virenko, kváskový je můj sen…Poněvadž mi kvásek poprvé zplesnivěl a podruhé chcípl, nechala jsem to “na jindy“.
Taky mě napadlo, že bych to zkusila jako Robinson…:-D
Virenko, jsi dobrá 🙂 Já jsem s ještě ke kvásku neodhodlala, a to nechodím do práce 🙂 Snad někdy…. spíše začínám zjišťovat, že naše jednoháková pekárna začíná být “drsně“ nedostačující 🙁
Tak holky 🙂 Povedlo se mi přece jen načasovat ten domácí kvásek, zítra by měl být přichystaný na první chlebík, dřív než pozítří zase půjdu na 24hod. do práce.
Mám radost, i podruhé se kvásek chová podle pravidel (zatím), krásně bublinkuje a nabývá, začíná nakysle vonět – už se těším na chlebík.
A co vy ostatní, už jste někdo taky začal s kváskem? Já jsem až s domácí pekárnou zjistila, že nakyslou chuť chleba za a) nedokážu oželet, za b) nedokážu napodobit octem, podmáslím, či jinými kyselidly. A do třetice, manža, i když mu kvasnicový chleba chutná, má po něm zažívací trable, což ale nemá po kváskovém 🙂 Slíbila jsem si, že ho znovu nenechám chcípnout, už jsem sestudovala metody uchování a jen co trochu uzraje, zachovám ho do rezervy.
Když peču a jsem doma, tak hák vyndavám po posledním protočení metličky, v chlebu je pak jen opravdu asi 2 cm dirka. Mám taky Moulinex, ale jiný typ. V návodu najdeš časy a spočítáš si, tak jak píše Jarmuschka, kdy máš hák vyndat. Např. u mojí pečky u programu 2 (nevím, jestli jsou v tomhle všechny Moulinexky stejné) vyndavám hák když je na displeji 1:50, pak už to jen kyne a peče a hák už nepotřebuje.
K pekárnám obvykle bývá přiložena časová tabulka, kde se dá zjistit, kdy je ten správný čas hnětače vytáhnout.
V upečeném chlebu pak zůstanou menší díry jen po těch oskách.
Ta časová tabulka se snad prý dá stáhnout na http://www.dama.cz (je tam i spousta rad a receptů).
A jinde jsem četla radu – hnětače před použitím potřít olejem, že by pak měly jít lépe po upečení vytáhnout.
Zdeňku, nevím, jestli mají ostatní nějaký fígl… ale myslím, že se s tím asi moc dělat nedá. Mám Kenwood a také se mi vždy zapeče dovnitř. Jen mám odzkoušeno, že nejlépe se vytahuje , když je chléb ještě teplý 🙂
Dobrý večer, potřebuji poradit, mám asi 2 týdny pekárnu Moulimex 200030, peču každý den a vždy se mi zapeče do chleba hnětač.Dá se s tím něo dělat, aby k tomu nedocházelo?Díky za radu, s pozdravem Zdeněk M.