Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
domácí pekárna
Máte ji?Jak jste spokojené?Jakou máte značku,….?Už asi 2 měsíce o ní uvažuji,když jsem se rozhoupala,že chci moulinex,zrovna nebyla.Teď zase váhám,na diskuzi na mmb ještě hodně chválí etu harmony.Tak teď nevím jestli tu etu a nebo radši moulinex xxl.
Jarmuschko, jestli jste doma fandové klasických českých chlebů, kváskový určitě vyzkoušej, stojí to za to. Sušený kvásek jsem ještě neměla, ale vypěstovala jsem doma, napoprvé, bez potíží, chlebík s kváskem je opravdový chleba, snad jen trochu těžší než kupovaný (v kupovaném chlebu je údajně navíc nějaké kypřidlo a různé dochucovací směsi, takže udělat to doma, kde pečeme záměrně bez “chemie“, to prostě nejde). Rodinka si stěžuje, že teď už není – nějak nestíhám péct :-(((, kvásek potřebuje před pečením přípravu a 2xdenně opatrovat, a já jsem doma tak nepravidelně, že to naplánuju tak sotva jednou za 3 týdny…
S politováním musím říct, že díky tomuto všemu se mi podařilo nechat svůj vypěstovaný kvásek zestárnout, kvasinky mi pomřely :-(((. Chystám se založit nový a díky za tvůj příspěvek, pobídlo mě to, jdu ho založit hned :-))
Ahojky.
Už jsem to,holky,taky zjistila,fakt se do toho perníku jen nasype.Mě to bylo divný,že se tam dá jen prášek,ale je to tak.
Dnes se na něj chystám.
Díky za rady,Radka
Peťko, zkusila jsem ten Tvůj recept, část mouky (asi 40g) jsem dala pšeničnou celozrnnou.
Přidala jsem navíc i lžičku chlebového koření z DM drogerie (kmín, fenykl, anýz) a ještě i trochu drceného kmínu.
Pro nás je ten chlebík moc světlý. Dokonce mi připadal i poněkud méně slaný…
Příště to zkusím ze žitné mouky – nebo aspoň namíchat.
A taky chci vyzkoušet přidat sušený kvásek.
No a asi se budu muset odhodlat kvásek vypěstovat doma a prubnout kváskový chleba…
Radko, určitě sypký…. taky mám několik receptů na buchty, kde se do těsta (nebo třeba tvarohu) přidává pudink – konkrétně v tom tvarohovém těstě má trochu funkci želatiny… jinak se dává pro nadýchání a zpevnění, jak píše Klerencova 🙂
Jinak ještě k tomu pudinku…pudinkový prášek je vlastně jenom škrob s příchutí. Někdo přidává i do piškotu škrob. Korpus je pak takový mechový, nadýchanější. Takže čokoládový pudink udělá hned dvě služby-dodá chuť a zlepší konzistenci upečeného perníku.
anonymní M.,
chlebík se propadá při pečení 1) že je moc tekutin – ubrat vodu nebo 2) moc droždí. Při pečení chleba stačí na 500g mouky čajová lžička suš. droždí nebo 1/4 kostičky čerstvého.
Ahoj,mám jeden dotaz….když peču chleba..taj nakyne krásně,ale než se upeče,tak spadne..úplně se propadne..mám pekárnu Etu siesta.Děkuju.M
No, já mám jeden recept (ne do pekárny) na koláčové těsto s pudinkem, a tam se to normálně v sypkém stavu nasype do mouky.
Kdyby se to mělo předem uvařit, jistě by to uvedli.
Ahoj.
Prosím Vás,nedělala některá z Vás perník?Našla jsem jeden recept a je tam psané,že se přidá čokoládový pudink.Možná jsem trdlo,ale tápu,jestli ten pudink uvařit nebo ho tam jen nasypat.
Díky Radka
Aha! Díky!
Jinak jsem právě vyndala úplně obyčejný chléb.
340ml. vody, 540g mouky – chlebová pšeničná, 1 lžička cukru, 2 lžičky soli, 1 lžíce octa, 1 lžíce oleje, 1,5 lžičky droždí.
Chleba je vysoký, nadýchaný a úžasný! Je hodně podobný klasickému. Dala jsem tam jen kmín, nic jiného.
A pekla jsem to na program Sprint. Tak mám radost! 🙂