Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
domácí pekárna
Máte ji?Jak jste spokojené?Jakou máte značku,….?Už asi 2 měsíce o ní uvažuji,když jsem se rozhoupala,že chci moulinex,zrovna nebyla.Teď zase váhám,na diskuzi na mmb ještě hodně chválí etu harmony.Tak teď nevím jestli tu etu a nebo radši moulinex xxl.
Odpo jsem chvátala, tak jsem to jen tak v rychlosti nahodila a teď se teda rozkecám;o)
Když jsem ty chleby počítala vč. energie, tak jsem se u nejlevnějšího dostala na nějakých cca 16-17 Kč. Záleží, za kolik se koupí mouky a droždí.
Tento napsaný jsem pekla zrovna dnes, dala jsem tam ještě dýňová semínka, takže tím cena rozhodně naskočí, ale zas je to mňamka;o)
Podle receptů z receptáře, který byl u Harmony přiložený, jsem nepekla nikdy. Hledám si na netu, hlavně na dama.cz. V zásadě platí na 300ml tekutiny cca půl kila mouky. A pak už se tam může dosypat všechno podle vlastní chuti.
Třeba ten dnešní chleba:
voda+ocet+olej počítám 2 Kč
300g pšen.mouky chlebové 4 Kč
150g žitné mouky chlebové 2 Kč
50g celozrnné mouky 0,8 Kč
50g špaldové mouky 2,3 Kč
cukr, sůl, droždí počítám 3 Kč
energie na pečení 1,7 Kč
celkem teda za 850 g chleba 15,8 Kč.
Nezapočítala jsem tam ty dýňové semínka, protože si už nepamatuju, kolik stály. Jestli třeba kolem dvacky, tak by cena chleba vyskočila o nějakých 8 Kč, dávám tak třetinu sáčku.
Tož asi za tolik se dá upéct neobyčejnější chleba.
Pavli,díky moc.jsi hodná.
Radka
Radko, jen tak v rychlosti:
350 ml vody
1 pol.lžíce octa
1 pol. lžíce oleje
540 mouky (namíchat podle nálady)
1 čaj.lžička cukru
2 čaj.lžičky soli
1,5 čaj.lžičky sušeného droždí
Tu mouku míchám třeba pšeničnou, žitnou, celozrnnou, peču teda z chlebových mouk.
Kdyžtak večer připíšu víc.
Ahoj Pavli.
No zrovna dnes jsem se manžou dohadovala,za kolik se vlastně klasický chlebík upeče.Když jsem mu řekla částku,o které jste tady psaly,tak se se mnou začal hádat,no měly jste ho vidět,norálně jsem se musela smát.Totiž pekárnu si koupila jeho mama,moje “milovaná“ tchýně,ale stylem-hrrrr,honem,mají ji všichni,tak já ji musím mít taky.Samo-první chleba se jí nepovedl.Pekla to podle receptů přiložených v pekárně,takže jsem jí vzkázala po manžovi,at se jima neřídí,onehdá to říkali i v Sama doma.Tak jsem manžovi slíbila,že Vás poprosím o rady a on jí to přetlumočí.Tak jen napoprvé jsem chtěla poprosit opravdu jen o ten klasik chlebík,ten neobyčejnější.Jo a ještě si stěžovala,že byl moc tvrdej.Má ETU HARMONY.Teda nejsem nepřející,ale dobře jí tak,ona totiž musí mít všechno ted a nejlíp hned.
Radka
O těch hácích je diskuse pod článkem o domácích pekárnách, najděte si to tam holky a pročtěte, je tam dost reakcí.
http://www.vasedeti.cz/clanky.php?nazev=Dom%C3%A1c%C3%AD%20pek%C3%A1rna&clanek=1384
Jinak k tomu srovnání s friťákem – ten bych vytahla tak 1x do měsíce a kdoví jestli, ale pekárna, ta jede tak obden. Těsta, chleby, buchty, vánočku, aktuálně mazanec….. Pro mě je to fakt super věcička a manželovi chlebíky chutnají, v obchodě kupuju chleba velice vzácně. Tak jsem zjistila, že míň vyhazujem na ztvrdnutí, králíci chudáci dupou hlady;o) a taky nechodím do obchodu každý den, takže taky úspora – když už jsem tam šla, vždycky jsem vzala něco víc….však to znáte.
A k té spotřebě – taky jsme to počítali a dostali jsme se na částku 1,7 Kč za jedno standard pečení(to je cca těch 3,5 hodiny), takže myslím, že ani ta spotřeba u té Ety není tak hrozná…Ono to samozřejmě klame, když si řeknete 3,5 hodiny pečení, ale ona spíná při kynut jen občas a vkuse peče jen tu závěrečnou hodinu.
Holky, pokud je to pekárna na menší chlebík (do 900g), tak stačí jeden hák bohatě – do té mé (Tesco) by se ani dva nevlezli a pekárny které mají větší formy (až na 1,5kg chlebík) mají většinou 2 háky. Opravdu má pečka bezproblémů těsto utáhne 1 hákem 🙂
Ahoj.
Taky by mě to zajímalo.Někdo říká,že jeden hák to těsto tak neutáhne a se dvěma tam vlastně zůstanou dva otvory v chlebu.Holky pekařky-co vy na to?
Radka
Také zvažuji pomalu a jistě pekárnu. Je lepší s jednou nebo se dvěmi hnětacími noži? A proč? Zvažovala jsem Tescem nabízenou Moulinex OW200030.
Jé,holky,to jste hodný,že jste mi sem připsaly něco nového.Taky jsem přesně nevěděla,za kolik se vlastně chlebík upeče.No dnes jsem byla u našich,tak jsem jako nadhodila,že bych si ji chtěla koupit v květnu k narozkám(tajně doufám,že mi třeba nějakou korunkou přispějí,jsem potvora,co?).To jsem si zase vyslechla-jéžiš,to si nekupuj,to je drahý,pečení taky vyjde draho,dlouho to trvá,jedna známá to má,no hrůza…Ale neodradili mě,jen až ochutnají,tak určitě změní názor.Však mají friták,ten taky stál 2000Kč a jak často v něm smaží,že?Tak holky díky.
Radka
Aha, Bobi, tak moc dík za vysvětlení…. to je opravdu kapku něco jiného než zhruba 1800W :D… ale nic to nemění na tom, že stále čekám 🙁