Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
domácí pekárna
Máte ji?Jak jste spokojené?Jakou máte značku,….?Už asi 2 měsíce o ní uvažuji,když jsem se rozhoupala,že chci moulinex,zrovna nebyla.Teď zase váhám,na diskuzi na mmb ještě hodně chválí etu harmony.Tak teď nevím jestli tu etu a nebo radši moulinex xxl.
Virenko a u nás v Herbexu chlebová mouka 1kg 53kč, tak to jsi mě příjemně překvapila, jak bude pekárna doma, tak si v Hypernově nakoupím zásoby a zase se pustím do pečení :-))
Bobino, Kaufland i Hypernova teď mají cenovou hladinu pšeničné chlebové 13,50Kč, žitné chlebové 14,50Kč, u nás normální hladká je za cca 12 Kč, tak žádný velký rozdíl.
Ájíku, chlebová mouka obsahuje o něco více zrna než normální hladká, je “tmavší“, což o něco zlepšuje výživovou hodnotu, ale hlavně je z toho chlebovější chleba. Chleby jen z pšeničné mouky spíš připomínají tousťák a docela rychle tvrdnou, s přídavkem žitné mouky se to zlepšuje. Já peču chleba kváskový, jsem závislá na nakyslém českém chlebu, tam díky tomu můžu dát žitnou a pšeničnou i půl na půl (může být tedy i víc žitné, ale nám chutná takhle). A je to opravdový chleba.
Koho to zajímá, koukněte se na rady na http://www.domacipekarny.dama.cz
Je tam všechno o tom, co dávat do chleba a proč, jak ho dělat, spousty receptů…
Ta anonymní jsem já Bobina, nějak mi to vypadlo.
Ájíku, já jsem použila obyč hladkou mouku, ta chlebová je u nás strašně drahá.
Bobina
Ono se prý ani moc nedá nahradit celou bílou mouku žitnou (je to napsáno i na balíčku žitné mouky), prý by těsto nevykynulo kvůli nedostatku lepku v žitné mouce). Já to míchala bajočko cca 400g bílé a 100g žitné mouky, určitě se dá nahradit i větší množství bílé mouky, ale to už jsem nestihla vyzkoušet 🙁
Holky, já jsem ty recepty četla i na klasickou hladkou mouku – jde to z ní nebo musí být speciální mouka?
Ve zdravé výživě jsem se u nás ptala já, bylo mi řečeno, že berou pouze mouky v bio kvalitě, což u mouky téměř jistě znamená, že je celozrnná. Pro dospělého nemám námitek, ale malé děti by neměly dostávat jako běžné pečivo to celozrnné pro vysoký obsah vlákniny, dětské střevo to ještě nezvládá. Takže jen přidávám pšeničnou celozrnnou špaldovou, občas, a na pečení jsem závislá na chlebových moukách – od nás 30km do kauflandu nebo hypernovy :-(((
Můžeš se ale ještě zeptat v pekárně, někde ti prodají na váhu chlebovou mouku. U nás bohužel ne :-((.
Sončo a nemáš někde poblíž nějakou prodejnu se zdravou výživou, tam se mouka taky prodává .
Holky, díky, bydlím na Slovensku a v místním Tescu jsem našla jen pšeničné a jednu celozrnnou. Ještě zkusím Billu, jinak budem asi vozit z Česka:-(
I Tesco, ale jen ty větší hypermarkety.
Sončo, mléko vodou nahradit můžeš.
Žitnou chlebovou a pšeničnou chlebovou má i Hypernova.