Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
domácí pekárna
Máte ji?Jak jste spokojené?Jakou máte značku,….?Už asi 2 měsíce o ní uvažuji,když jsem se rozhoupala,že chci moulinex,zrovna nebyla.Teď zase váhám,na diskuzi na mmb ještě hodně chválí etu harmony.Tak teď nevím jestli tu etu a nebo radši moulinex xxl.
Kynuté těsto by zmrznout nemělo, kvasinky mrazem hynou, takže by pak při pečení už nekynulo, mělo by “brousek“. Přes noc do ledničky nebo do chladné špajzky, to kynutí zpomalí, jinak nevím.
Mamka pravidelně na vánoce udělá vánočku večer (jako uplete – těsto dělá už dřív), dá ji na balkon (nebo do špajzky? když mrzlo? – tím už si nejsem jistá…) a peče druhý den od rána.
Holky já se chci zeptat, dá se nějak uchovat kynuté těsto třeba do rána ? Na nějaké diskuzi jsem četla, že paní si udělá večer rohlíčky, dá to na noc do ledničky a ráno upeče. Nebo ještě jinak, nevíte, dá se to dát i do mražáku ?
Já mám s čerstvým droždím jen dobré zkušenosti, instantní používám tedy častěji, ale to jen z toho důvodu, že ho mám vždy doma a nemusím chodit do lednice. Většinou na chleba používám instantní a na buchty zase jedině čerstvé.
Sončo, používám ho bez problémů, dej pozor, pokud bys používala odložený start. Droždí nesmí přijít do kontaktu s tekutinou na dně, proto ho dávám do dolíčku v mouce úplně nahoru a důkladně ho zahrnuju. (Odložený start ale zatím nepoužívám.)
Holky, jakou máte zkušenost s čerstvým droždím? Zatím jsem ho vyzkoušela 2x, jednou na chleba, jednou do buchet a jsem s ním spokojená. Krásně kyne a zatím je to pro mě na Slovensku nejlevnější varianta.
P.S: Konečně si připadám jako správná hospodyňka, když už jsem upekla i buchty.
Holky díky, ono to vypadá, že na tu menší pekárnu bude stačit na kynuté těsto max. těch 0,5kg mouky.
Dneska jsem upekla mazanec a je to dobrotka 🙂
Ivet, já včera zadělávala na pizzu – ze 300g mouky – a toho nakynutého těsta bylo tak do 2/3.
Bobino, to jak která trouba, je to napsané v návodu. Já mám pečku do 1300g, píšou, že mám zadělávat chleba max. ze 750g mouky, jinak je riziko přetečení při kynutí.
Min. týden jsem dělala těsto na pizzu ze 600g hladké mouky a když pečka pípala, zrovna se chystalo přetéct :-((. (Těsto samozřejmě kyne víc než chleba.)
Holky, já se chci zeptat, jak velké množství těsta to dokáže zvládnout umíchat ? Na netu jsem většinou našla těsta tak z 0,5kg mouky, někde píšou holčiny, že to zvládne i větší množství těsta, ale kolik to tak asi je – z 750g, či třeba z 1 kg mouky ? Tím myslím jenom přípravu těsta na pečení v troubě (třeba na koláčky, buchty atd.)