Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
domácí pekárna
Máte ji?Jak jste spokojené?Jakou máte značku,….?Už asi 2 měsíce o ní uvažuji,když jsem se rozhoupala,že chci moulinex,zrovna nebyla.Teď zase váhám,na diskuzi na mmb ještě hodně chválí etu harmony.Tak teď nevím jestli tu etu a nebo radši moulinex xxl.
Tak já na to právě po chlebu trpím, já ho začala jíst až teď a to je malé přes deset měsíců a to jen občas krajíček, jeden i dva dni starý, a stejně mi připadá, že pak malá prdí víc. No, ale stejně teď na pekárnu nejsou penízky a než budou, tak už tolik kojená nebude, možná vůbec, tak je to jedno. Každopádně díky za zkušenosti.
No to asi jo, ale než to do té pekárny dám, stejně tomu ten čas věnovat musím.
A když to dáš na plotnu, tak jak to přivedeš k varu, tak vaříš asi pět minut a pak hned liješ do skleniček, šroubeješ (nebo objedeš zavařovací hlavou – podle toho, jaké skleničky používáš), otočíš dnem vzhůru a je to.
Hrnec umýváš stejně jako pekárnu.
Já tady fakt zas až takovou časovou úsporu nevidím.
Možná povidla… Ale to jsem ještě neslyšela, že to v té pečce někdo dělal. Ta se vaří několik hodin.
Já peču chleba pokaždé odpoledne a jí se k večeři, na bolení břicha si nestěžuje vůbec nikdo, a že nás tu je:-)
Jarmuschko, tak já včera vařila kompoty z broskví – na radu své švagrové jsem neloupala – jen vydrbala ve vodě, půlila, odpeckovala a krájela na čtvrtky. Zalila sladkou uvařenou vodou a kompoty jsou naprosto perfektní, už jsme snědli k obědu dva:-)
A k tomu džemu – samo, že se dá uvařit na plotně ve velkém hrnci, v pohodě. Ale já jsem nechtěla včerejší večer trávit v kuchyni, pekárna to míchá a vaří za mě, pak zapípá a já to jen naliju do skleniček, v tom je pro mě úspora času.
Ad teplý chleba – párkrát jsem nevydržela a dala si krajíček dva jen tak s máslem, jen co chlebík trochu zchládl, a nikdy mi nic nebylo.
Nikdo z rodiny si nestěžoval po požití našeho domácího chleba na břichabol.
Tak nevím, jestli jsme tak odolní….
Pamatuji si, jak jsme u babičky jezdili do města do jedné pekárny pro chleba. Často skoro horký.
Jednou se stalo, že jsme tam jeli hromadně – babička, táta, já, brácha (a možná ještě někdo další). Šli jsme pak do galerie na jednu zajímavou výstavu. Bylo to přes poledne, chytl nás hlad. Pustili jsme se do toho fakt ještě teplého chleba, kus utrhli a snědli. No, museli jsme pak jít kupovat další bochník. ;o)
A na bolení břicha si taky nepamatuji.
;o)
Tak já od minulého víkendu upekla dva kynuté táče se švestkama a drobenkou.
Pak honzovky s jabkama.
Mezitím jsem dělala na oběd tvarohové knedlíky se švestkama a mákem (ale toto těsto zadělávám ručně, to se do pekárny nehodí). Pak zas honzovky se švestkama (a jen asi tři nebo čtyři s jabkama – švestky už nezbyly, holky mi na ně chodily).
Dneska se chystám na štrúdly s jabkama (z pivního těsta – taky dělám “v ruce“).
No a v kuchyni mě čeká cca 20 kg broskví. Takže jdu hrabat velké sklenice na kompot (doufám, že se mi podaří dobře oloupat a rozpůlit). A pak džem – na kolik toho vyjde, resp. kolik mám skleniček k dispozici.
Džemy jsem v pečce ještě nedělala a nevím, jestli se do toho pustím. Na plotně, s gelfixem mi to přijde rychlejší. Loupat je a nakrájet na kousky či namlít musím ty broskve tak jak tak.
Tak ještě to sádlo.
;o)
Lien, já právě ten chleba nechávám vychladnout do rána, jak píše Pavlinka. I když s tím nemívám problém, čerstvě vyklepnutý chleba nejíme. Taky mě překvapuje, kolik lidí si časuje tak, aby se dopekl ráno a pak ho horký snídá. Ale ten vychladlý od večera nenadýmá podle mě vůbec.
Nemám ten pocit,že by to bylo bůhvíjak nadýmavé. Z obchodu máš taky kolikrát teplý chleba, doma ho necháš schládnout a jíte ho… takže to neřeším.
Mám za sebou včera dávku borůvkového džemu a večer asi zadělám na buchty.
Matildo, s tím kynutým těstem jsem na tom stejně jako ty. Asi už jsem to tu někde psala – těsto z pekárny je prostě fantazie sama :o)
Holky, a není takhle čerstvý chleba hodně nadýmavý, nebo jak to řešíte?
Tak já peču chleba co druhý den, střídám to s těstem na housky, podle momentálního počtu strávníků:-) Zvykla jsem si na jeden recept, který všem chutná nejlíp, pšenično-žitný, s droždím, místo vody mléko. Ale co mě právě strašně baví, že pekárna udělá boží kynuté těsto na cokoliv, takže už běžně peču kynuté buchty a koláčky, vařím kynuté houskové a plněné knedlíky, prostě všechno, co ve mě dřív vzbuzovalo hrůzu z pracnosti. Pekárna je prostě úžasná!
Včera jsem uvařila 12 skleniček broskvového džemu!
Já dávám chleba taky péct tak, aby se dopekl před tím, než jdeme spát. Ráno je tak akorát vychladlý a krásně čerstvý. Teď jsme se vrátili z dovolené a už se nemůžu dočkat.