Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
domácí pekárna
Máte ji?Jak jste spokojené?Jakou máte značku,….?Už asi 2 měsíce o ní uvažuji,když jsem se rozhoupala,že chci moulinex,zrovna nebyla.Teď zase váhám,na diskuzi na mmb ještě hodně chválí etu harmony.Tak teď nevím jestli tu etu a nebo radši moulinex xxl.
Tak jsem včera zkusila obměnit ten recept od Peťky.
Mouku jsem dala:
350ml vody (původně jsem dala těch 340 ml, jak má Peťka v receptu, ale bylo to málo, tak jsem odhadem trochu přidávala)
1 lžíce octa
1 lžíce oleje
250g pšeničná chlebová
250g žitná chlebová
40g celozrnná pšeničná
1 lžička cukru
2 lžičky soli
2 lžičky sušeného droždí
2 lžičky chlebového koření (z DM drogerie)
cca 1 lžíce kmínu
1/2 balení sušeného kvásku (z DM drogerie)
Pekla jsem na program Sprint (Eta Harmony). Nejdřív to vypadalo, že to snad ani nevykyne, ale pak jo. Během pečení docela dost popraskal.
Asi to zkusím na ten program Klasik – možná to ta žitná mouka chce.
Je úžasný – už i manža připouští, že se blíží našemu nejoblíbenějšímu chlebu, co je jen jednou týdně a na objednávku.
Zkusím ještě zvýšit poměr žitné mouky (třeba 300g žitné a 200g pšeničné).
Holky,to jsem ještě já,se naotravuju…
Mám jeden recept,ale je tam doba pečení 80 minut,jenže ETA HARMONY má jen hodinku.Když ji chci zapnout znovu,musím tak čtvrt hodinky počkat…
Nestane se nic s “matrošem“,co je uvnitř?
Díky Radka
Ahoj.
Chtěla jsem se zeptat někoho,kdo dělal v pečce(mám ETU HARMONY) džem…Pomeranče s citrony(myslela jsem tenhle recept) nakrájíte na kousky a pak už jen zasypete krystalem a gelfixem?Všechno na jednu hromadu?Mám doma koupené citrony a pomeranče,tak se na to chystám.
Radka
My taky světlý moc nemusíme. Tmavý chleba byl tradičně tmavý díky žitné mouce, a tu právě zkvasí do stravitelného a voňavého stavu jen kvásek. Kváskový chleba má kyselou chuť i vůni a to já miluju 🙂 Bílé a kvasnicové chleby jsou pro mě spíš za trest.
Jarmuschko, jak vám chutná to chlebové koření? Já ho chtěla nedávno zkusit koupit, ale zrovna ho u nás v DM neměli. Chutná to chlebově nebo to spíš přidává dovoňava? Zatím dávám jen drcený kmín, ani koriandr jsem dlouho nesehnala, a anýz nám zase voněl až moc intenzivně…
My právě ten světlý moc nemusíme.
Zkusím ho příště nakombinovat se žitnou moukou, případně celý žitný.
Prostě na ten náš místní “domácí spálovský“ se asi nedorovnáme.
Ten se peče jednou týdně, je na objednávku.
Mám pocit, že ho pečou ještě tradičně v peci.
Jarmuschko, na Dámu už tu byl tip mnohokrát, takže jsem tam taky častým hostem 🙂 Recept na kvásek je asi všude plus mínus stejný, mně nevyhovovalo množství, bylo ho potom moc 🙂 U telátka jsem pochopila, jak a proč, jinak jsou stránky na Dámě mnohem zajímavější, hlavně kvůli té spoustě receptů na všechno.
Holky díky, mrknu!
Jarmuschko, ano, ten chleba je světlý. Takový klasický. Ráda bych také dělala tmavý, se semínky apod., ale holky to moc nemusí. No, třeba si časem zvyknou. .-)
Jinak jsem si koupila směs na chléb z Lidlu. Z 1kg. se udělají 2 chleby o váze 830g. Je také světlý, ale dobrý. Ještě zkusím celozrnný.
Já bych doporučila zas toto:
http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?r=3483
A vůbec celé ty stránky.
Je tam spousta receptů, návodů, postřehů a zkušeností.
Čtu si tam teď každý den.
;o)
Peťko, já jsem tady na VD našla článek Želvíčka o dom.pekárnách a tady jsem našla odkaz na stránku
http://telatko.bloguje.cz/
Vřele doporučuju všem, kdo by se chystali na domácí kvásek, telátko si s tím dalo vážně práci a je tam prostě všechno 🙂 V rubrice Jak na to je jednoduchý postup na přípravu kvásku, mně vyšel porvé dokonale. No, a teď se uvidí :-))
Virenko a můžu poprosit o postup? Jak na domácí kvásek???
Vůbec netuším!