Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
domácí pekárna
Máte ji?Jak jste spokojené?Jakou máte značku,….?Už asi 2 měsíce o ní uvažuji,když jsem se rozhoupala,že chci moulinex,zrovna nebyla.Teď zase váhám,na diskuzi na mmb ještě hodně chválí etu harmony.Tak teď nevím jestli tu etu a nebo radši moulinex xxl.
Jarmuschko, a dá se ten “chorvatský“ chlebík fakt použít jako toustový? Tím myslím, jestli je po upečení takový měkčí a nadýchaný, ne klasický hutnější a tužší chlebík?
S čerstvým droždím se do pekárny musí opatrně, na 500g mouky obvykle přijde 1/4kostky = 10g čerstvého droždí. S 10g droždí mi chleba nikdy překynutého ušáka neudělal. Osobně dávám čerstvé do všeho kynutého mimo chleba, hlavně těsto na pizzu kyne krásně a dobře se s ním pracuje. Chleba taky peču úplně minimálně, má nepravidelná přítomnost doma mi to hodně narušila. Ale dřív jsem raději pekla ten kváskový, takže jsem droždí nepotřebovala.
ahoj všem,tak holky jsem štastná,tak uz ji mám taky…dnes jsem si ji koupila ve Sparu,uz je vypalena,tak tu ctu a ctu a uz se silene tesim na prvni dobrotu.
I nezapomněla, ale tak nějak se to vyvrbilo – byla jsem včera dávat krev, a už jsem byla večer fááááák unavená.
Takže:
Do odměrky dáme vejce, dolijeme do 200ml mlékem, přilijeme 100ml vody a rozšleháme. Nalijeme do formy.
Přidáme 25 g rozpuštěného másla.
Přidáme 500 g hladké mouky.
Do jednoho roku 2 lžičky soli, druhého l lžičku cukru, doprostřed 1 lžičku sušeného droždí.
Pečeme na program “bílý chléb“, světlá kůrka (na mé Etě Harmony používám program Toastový chléb).
Po upečení vyklopíme a necháme vychladnout.
Já si to obměnila a dávám 350 g hladké mouky a 150 g celozrnné pšeničné mouky.
A včera jsem už experimentovala moc a dala místo sušeného droždí čerstvé – půl kostky (20 g).
Těsto vypadalo krásně nadýchaně. Po upečení spadlo.
Na chuti to neubírá a ukrojený krajíček vypadá jak malá korunka. Ale “vzhled není perfektní“. Tak to asi chtělo to sušené, nebo toho čerstvého ještě míň.
Tak vyzkoušejte a dejte vědět.
My ho používáme jako toastový.
A prý je velice podobný chorvatskému bílému chlebu.
Ahoj Jarmuschko:)
Ty,ty,ty,ty jsi na mě zapoměla:)Moc,moc prosím o ten receptík,až budeš mít čas:)
Radka
Raduš, já už nevím přesně, odkud ho mám.
Neboj, já Ti ho sem opíšu.
;o)
Ahoj Jarmuschko:)
Tak honem sem s receptem na ten chorvatský chlebík.Chlebíky od tebe jsou zárukou uspěchu a chuti:)Nebo bych ten receptík někde našla,aby jsi nemusela pracně opisovat?
Radka
No jasně, Jarmuschko, u nás byla tento víkend poněkud jiná situace, sjela se kupa lidí, veselilo se, no já přitom peckovala a loupala broskve a vždycky kilečko a půl vrazila do pekárny. Pak slila do sklínek, někdy už po půl hoďce, no a tak dál, bylo toho celkem na tři várky, ale mezitím jsem mohla fungovat i jako hostitelka, což by u plotny nešlo. Ale jinak máš pravdu, hodila bych to do velkého hrnce a míchala a míchala, u nás na tom starém elektrickém sporáku to není zas až taková pohoda, buď vaří málo, nebo zas moc, zlatá pekárna:-)
Včera jsem dělala džem z 3,20 kg broskví (čistá váha – šlupky pecky fuč). Tak tak, že mi to neuteklo z největšího hrnce, co doma máme (asi 8 l). To bych do pekárny nedala – nebo bych to dělala ještě dnes.
;o)
Ale úplně se těším, že dnes upeču “toastový“ chléb (v originále ho v tom mém oblíbeném receptu nazývají chorvatský…)
hmm, tak v tom bude jádro pudla:-)) Já teda džemy po pěti minutách uvařené nemám, vařím někdy i hodinu, záleží, kolik je v nich vody. Používám želírovací cukr, zkouším na talířku a pokud se trošičku hýbe, vařím dál. Proto si tolik libuji, že pekárna míchá, vaří, zatímco já koukám na telku:-)
Lien, při kojení je to něco jiného, jasně. A navíc u těch chlebů ze supermarketu, které jsou spíš rychlokvašky než chleby, se nedivím. Po domácím nebo takovém tom správném chlebíku, který se peče starým dobrým způsobem, si taky nevybavuju, že by mi něco bylo.
K marmeládě jen musím říct, že vždycky dělám takové množství, které by se do pekárny nevešlo, takže ji dělám v titanovém hrnci, kde se nepřipálí, když na ni nemám moc času. Ale kdybych dělala míň, asi to taky dám do pekárny.