Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
vegetariánství
Dělám takový malý průzkum o názorech lidí na vegetariánství. Taky by mě postoj k tomu zajímal z pohledu vašeho náboženského přesvědčení, pokud se k nějakému přikláníte.
Markitko, ty jsi mě rozesmála :-))) Tatarák je krvavé maso? Já tohle teda jěště nejedla…Já také nemusím maso pořád, ale mám ho moc ráda, ale já mám ráda všechno, kromě tučného a syrové cibule 🙂
Virenko, máš pravdu. Nucení k jezení masa jsem si užila (a stále užívám) dost…
Vadí mi nesvoboda, rozhodování za druhé a vnucování svých názorů. A je jedno, o co se jedná. O víru, stravu, politické názory, výchovu, cokoli. Proto se snažím praktikovat ono známé “co nechceš, aby jiní činili tobě, nečiň ty jim“.
Ještě mě napadlo. Podle diety podle krevních skupin jsem coby A “přirozený vegetarián“. Možná to s tím mým postojem k masu má taky souvislost. Předesílám, že o této dietě jsem se dozvěděla až dávno poté, co jsem vypustila z jídleníčku maso…
Babofko, ty ryby jsou už tak dost, těhotná maso opravdu nepotřebuje, já s tím nemám žádný problém, když ho nemá tvoje mimi 🙂 Moji kluci dostávali oba příkrmy s masem tak jako tvůj syn, starší byl podobný (teď už maso víc, chce se vyrovnat mladšímu bráchovi :-((( ), mladší ve chvíli, kdy viděl skutečné maso, začal a už nepřestal. Není to výchovou, je to často v nich. Ale dát mu tu svobodnou možnost, to opravdu průměrné není, i masojedi často děti k masu nutí, to jsi zažila sama.
Je otázka, jak je to s tím vegetariánem, co nepozře B12. Ono totiž dnes je obohacení skutečně běžné a pokud by dělali studii třeba v Indii, tam je zase ta kontaminace hnojem “důležitý zdroj B12“. Nic takového mi nikdy do cesty nepřišlo, takže toto opravdu nevím.
Virenko, s tou B12 jsem v nějakém materiálu četla, že přestože ji vegetarián nepozře ve své stravě, nemá jí v těle nedostatek. Byla to tak trochu “záhada“.
Při příští návštěvě praktické se na test určitě zeptám! 😉
Díky za pochvalu, ale zas to s tou chválou nepřepal. V těhotenství, ani po dobu kojení malý maso “neochutnal“. Měl ode mě pouze 2-3 týdně ryby a dary moře (přes placentu a v MM), poprvé nějaký masozeleninový příkrm ochutnal až asi v 8.-9. měsíci života. A asi se na něm můj jídelníček lehce odrazil, masovej není. Sem tam si ho dá a s chutí. Ale denně ho mít opravdu nemusí… Ani třeba polévky vývary mu nic moc neříkají… Tož tak ode mě… 🙂
Corino, nebudeš mi to věřit, ale opravdu mám pestřejší jídelníček než jen “dokola čočku, fazole, soju…“. Navíc třeba čočku nemusím… 🙂
A Lucka Vondráčková nebyla jen vegetariánkou, ale vegankou. Takže ta nejedla už ani mléčné výrobky, vejce, atd. Tam už jsme s tou plnohodnostností a pestrostí jídelníčku zase trochu jinde…
Inori, a ty tedy maso jíš nebo ne?
Já tedy třeba ani ty stánky s grilovanými kuřaty nemusím na desítky metrů… Zkrátka mi hoooodně nevoní 🙂
A k výrazu “vitarián“ jen doplním, že tito lidé se stravují pouze syrovou rostlinnou stravou.
Babofko, kdo vyšetřuje hladinu B12, ti nepovím, snad praktikovi pojišťovna takový test bere, ale fakt nevím. Určitě je to argument všežravců, protože na něm něco bude. Před časem jsem to dlouze studovala kvůli těhotenské stravě výživově vyhraněných lidí. Zatím se nepodařilo prokázat žádný rostlinný zdroj B12. Maso, vnitřnosti, vejce, mléko (tepelně neupravené, jogurt už ne). Vegetariáni mysleli na kvašené potraviny a něco s názvem tempeh (sama jsem to nikdy nejedla), ale bohužel, B12 tam není.
Zdroj B12 u chudých vegetariánských komunit s nízkým hygienickým standardem – údajně jsou to lidské výkaly. Je tam díky střevním bakteriím hodně B12, které lidské tělo vůbec nemůže využít a prostě ho vyloučí. Lidskými výkaly se hnojí zelenina, kterou zase následně špatně čistí – údajně je toto významným zdrojem B12. Koho by to u nás napadlo, že.
Nyní se mnoho potravin pro vegetariány o B12 doplňuje uměle, takže se nedivím, že i vegani se jeví zdraví. Dřív si vážně myslím, že mléko a vajíčka se asi jedly. Ale anemie z nedostatku vit.B12 byla dřív mnohem častější, to je neznámé až současné dobře živené populaci. Nevím, jak vegani oponují, toto je pro mě dostatečně prokazatelný fakt. Ale pokud nejsou lidé fanatici, je snadno řešitelný – opravdu stačí mléko, sýry či vejce.
Já nemám problém s lidmi, kteří se stravují zodpovědně po svém, mám problém s tím, když mi někdo nedá stejnou svobodu – třeba mi sděluje, že děti krmím špatně, dokonce mi jedna paní řekla, že alergie na zeleninu neexistuje – a myslela to vážně. Líbí se mi postoj Babofky, které maso nechutná, ale synovi, když chuť má, ho připraví, to není postoj průměrný. Vegetariáni brání dětem v ochutnávání masa často, zrovna k nám chodí hošík na návštěvu a hrne se k našemu masovému jídlu – jsem v rozpacích, jestli mu mám vyhovět, a nevím, jestli se mám rodičů zeptat – aby mu třeba nevynadali… Jo, jsou to problémy – bohatých lidí, kteří můžou jíst, co je napadne, a do sytosti…
jsem masožrout, nemusím ho mít sice furt, ale právě teď bych si dala tatarák s pořádně načesnekovanou topinečkou…
Lien ty si opravdu přečti tu knihu z mýho prvního poslanýho odkazu, potvrdí tvoje myšlenky. Jedna známá přestala jíst maso po tom, co šla na dobře pacenou brigádu do drůbežárny. Nemohla se podílet na tom hrozným zacházení se zvířatama.
Babofko tak ty máš stejný důvody jako já. Akorát s rozdílem, že třeba kuřecí mi voní, ale vždycky si uvědomím, že na něm voní to koření, a když mám chuť, tak si ho nasypu na brambory. Ale teda párky a salámy, to nemám daleko do omdlení. Navíc když si uvědomím, že v nich je jenom kůže, hromada nezdravý nejodizovaný soli a v některých hromada namletých chrupavek a masa minimálně.
Průzkum mi má pomoct ke článku, už jsem jeden zkusila, ale udělala jsem špatně citaci, tak si ho tu nikdo nepřečte. Mezitím jsem si to rozmyslela a chci vyzkoumat, co by někoho i mohlo zajímat, kdybych se do toho pustila znova.
Ještě Lien k Indii. Hinduisté nejedí krávy, považují je za matku. Dává mléko, matka svému dítěti dává mléko a taky byste si ji neupekli. I hinduisté ale rádi vydělávají, a tak milé a uctívané kravičce mamince svážou nohy ke kůlu a dopraví ji, visíc vzhůru nohama a přivázanou ke kůlu, do země, kde si ji někdo koupí a zabije sám. Fanatici si nechtějí pošpinit karmu a tak krávu v ochraně vlastního zadku prostě pošlou dál.
anonymní,
ale každého věc: to už jsem někde četla
Nedovedu si představit, že bych pořád dokola jedla čočku, fazole a zrní, či co, soju..
Já vím, že spousta potravin bílkovinu obsahuje, já také netvrdím, že musím maso denně, ani mi nejde o chuť, spíše o zvyk. Pokud se například děti odmala nekrmí masem, které potřebují, zakládají si na nemoci, které si rodiče ani neuvědomují. Ať se ony potom v dospívání nebo v dospělosti sami rozhodnou, jak se budou stravovat. Jak známo, Lucka Vondráčková byla také veg. po letech začala mít zdravotní problémy a vrátila se opět k masu. Maso není samospásné, vyloučit jej z jídelníčku je každého věc 🙂
Virenko ty si na to taky kápla. Když se to bere z hlediska zdraví, tak jako všežravec si měla dobrý jídelníček. Ale způsob přípravy jídla se řeší opravdu až nakonec.
Dneska jsem probrala se starší sousedkou, jak často se kdysi jedlo maso. Dovolím si za ní napsat komentář. Dostáváme se do šedesátých let, kdy bylo maso na příděly, jedlo se svátečně v neděli. Většinou to bylo vepřové (Amerika s Evropou soutěžila ve vyspělosti a jedním z hlavních měřítek byla konzumace vepřového .. koho napadlo porovnávat vyspělost zrovna takhle..). Její otec byl kovář, takže pěkně silný chlapisko. A maso jednou týdně mu bohatě stačilo. V týdnu se tradičně vařily buchty, bramboráky, palačinky, hrachová kaše, krupičná kaše, čočka, spousta zeleninových polívek s domácími nudlemi, brambory na sto zpsobů, houby, obiloviny .. najedli se i mimo neděli.
Můj závěr: Spíše je moderním trendem jíst maso několikrát za den. Nenápadné články v časopisech slouží jako reklamní trik (takže kdo koho přesvědčuje víc?), který říká, že dnešní člověk se neobejde bez masa a vitaminových doplňků (a jak dobře se na nich vydělává). Když jsem u těh doplňků, tak sousedka taky říkala, co je dnes rizikových těhotenství, to kdysi neexistovalo a to ženy pracovaly do osmého měsíce, přitom žádné vitamíny nepotřebovaly. To si dnes už asi nikdo nedovede představit.
Jinak virenko, taky myslím, že vajíčka a mléko jako živočišná bílkovina stačí. Znám ale i vitariány (nejedí ani vajíčka a mlíko) a jsou v pořádku. Vypadají trochu vychrtle, až nehezky, ale do vyzáblích modelek mají daleko a navíc jsou oproti nim zdraví.