Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
vegetariánství
Dělám takový malý průzkum o názorech lidí na vegetariánství. Taky by mě postoj k tomu zajímal z pohledu vašeho náboženského přesvědčení, pokud se k nějakému přikláníte.
Dietu podle krevních skupin nedodržujeme, ale ověřili jsme si, že třeba manžel (do jisté míry alergik) se fakt musí těm nedoporučovaným potravinám vyhýbat – konkrétně jemu nedoporučovaný druh fazolí mu způsobí bolest břicha, přitom jiný druh je v pohodě.
Já například zase dobře snáším mléko a mléčné výrobky, což by mělo být v souladu s mou krevní skupinou.
Katys, moje teta se diety podle skupin držela, dělala celé rodině jídelníček podle toho, jakou měl kdo skupinu, takže vařila třeba tři jiný obědy. Ona sama podle toho hubla a už několik let je krásně hubená. Já mám skupinu A, takže dík za informaci (dodatečně to potěší), ale zatím jsem se o to nezajímala. Vypadá to, že začnu.
Anémii ale mají i těhotné, které maso jedí.
Aha, tak jsem taky zapátrala a zjistila jsem, že anémie zdaleka není problém jenom vegetariánů, už ale nemuvím o veganech atd.:
“Tělo uchovává v játrech zásoby vitamínu B12 pro potřebu několika let a vitamín B12 je obsažen v mnoha potravinách, takže nedostatek vitamínu B12 vyvolaný nedostatečným příjmem v potravě je vzácný. Může se občas objevit u osob s celkovou podvýživou a u veganů.“
Potrava to teda ovlivňuje málo.
Vegetarián jí vejce a mlíko, protože u toho není zvíře zabité. Nakonec se ty zvířata ale stejně zabijou.. Třeba my tyhle dvě věci kupujme bio. Věříme reklamě, že biozvířata se netísní někde v klecích při čtyřiadvacetihodinovém prudkém osvětlení. Potom si je ale někdo koupí jako biomaso, takže je to těžký..
Jinak toho B12 je opravdu potřeba jenom málo. Postupné vstřebávání provádí tenký střevo a k nedostatku vitaminu dochází, když je porouchané vstřebávání. To je porouchané při celiakii; při snížení tvorby žaludečních šťáv – žaludeční šťávy ovlivňují uvolnění vitaminu z potravy; když sliznice žaludku neprodukuje molekulu, na kterou se vitamin navazuje a díky níž jde do střeva; při onemocnění jater nebo střev; při alkoholismu; při podávání některých typů protizáchvatových léků (fenytoin, metformin nebo metotrexát). Poslední tři jevy vyvolávají zvýšenou ztrátu vitaminu.
Někde jsem četla že existují diety podle krevních skupin, např. lidé se skupinou A by se měli vyhýbat masu naopak ti co mají skupinu 0 by neměli jíst rostlinou stravu, nevím jak to v praxi funguje ale já mám skupinu A a maso mi nechutná od malička , tak nevím jestli na tom něco nebude
Daniello, tím se dostáváme zpátky k podstatě – kdo je a není vegetarián. Můj dojem z posledních let je ten, že kdo nejí z různých důvodů maso, ale občas jí mléčné výrobky, občas vejce, k tomu se nesdružuje se sobě podobnými a neprovádí rozsáhlé změny životního postoje, asi se nedá označit za vegetariána v tom vlastním slova smyslu. Je prostě člověkem, který nejí maso – jako já mám syna, který nejí ořechy. Čím víc těhotných – opravdových vegetariánek potkávám, tím víc mám dojem, že jde spíš o to vše s tím spojené, než o to, že by nechutnalo a nejedí maso. Ale uznávám, že dojmy jsou dojmy a většina těch “normálních“ odmítaček masa mi to kolikrát nechce přiznat, zatímco vegetariánky se hlásí už před těhotenstvím…
Vím, jak to myslíš s tou vírou v hlavy osvícené, právě proto jsem napsala, že DOUFÁM. Ale nakonec, nestala by se žádná šílená katastrofa, B12 se dá doplnit třeba až při nálezu anemie, jen mi to přijde škoda nechávat to dojít tak daleko. Ale to se bavíme o skutečné menšině, velká část vegetariánů živočišné zdroje v nějaké podobě přijímá.
Virenko, já se právě obávám, že osvíceným hlavám mnohý věří raději, než by vzal odpovědnost na sebe. Ale to jen mimochodem. Věřím, že tady takových lidí moc nebude, jinak by asi nediskutovali, nezjišťovali atd.
Já mám kamarádku, která je vegetarián z tradice (už její babička nejedla maso), ale ne ortodoxní. Není zvyklá jíst maso a asi jí ani nechutná. Rozhodně ale dětem nezakazuje, chodí ve škole na obědy a vyberou si, na co mají chuť. Občas sní i masový vývar se zeleninou, když jí ho někdo nabídne, ale bez kousků masa. Zkrátka nebere to tak, že jakmile se něco doktlo masa, je to kontaminované. Tenhle přístup se mi zdá hodně liberální a rozumný. Taky v její přítomnosti nemám pocit, že by se na mě dívala jako na vraha nebo něco podobného, protože maso jím.
Ale nejsem si jistá, jestli takové lidi můžeme označit za vegetaríány, i když právě oni jsou v tom nejpřirozenější.
Krásná diskuze:-)
U nás to bylo jako na houpačce. Já jsem běžný masožravec:-) Stačí mi mít maso tak 2x do týdne. Ale když jdu kolem nějaké masové dobrůtky, jak třeba bylo zmíněno grilované kuřátko, tak zaslintám:-)
A tvrdím, že hlad mě naučil sníst všechno. Jezdila jsem od malého dítěte do lázní – tehdy sama, s maminkou neexistovalo, bylo mi pět a už jsem šupajdila napříč republikou na dva měsíce do lázní. A pak skoro každý rok, jsem celiak, doživotní bezlepková dieta. No a tam, pokud jste nesnědli jídlo, co vám dali na stůl, tak jste prostě umřeli hlady, nic jiného jste nedostali a ani jste si nemohli jít nic k jídlu koupit, to bylo přísně hlídané. Takže ač do dneška se nemůžu na dušeného kapra ani podívat, tak tam jsem ho snědla pokaždé a ještě i kostičky oblízla:-)
A každý kousek masa se počítal, byla jsem tak hladová, že po mě kousky tlustého vepřového na talíři nezůstávali, kdybych z toho malinkatého kousíčku ještě dala půlku pryč, tak bych další tři hodiny olizovala zeď. Hrůza, ale od té doby mi opravdu nevadí bůček, naopak grilovaný si ho dám s velkou chutí.
Svého muže jsem si brala jako masožravce. Jenže pak přišlo jeho období “hledání se“ a najednou ze dne na den mi řekl, že maso už nejí, že mu nechutná. Přiznám se, byl to šok. Takže nezbývalo nic, než přizpůsobit chod domácnosti tomuto. Zelenina se u nás vždycky jedla a maso bylo jen dvakrát do týdne, ale když se dělala třeba zapékaná brokolice, tak jsem tam nakrájela šunku nebo libovou klobásku, teď jsem to kvůli němu dělat přestala a respektovala jsem to. Ale se změnou stravování přišla i dost velká změna celého životního stylu, což už mi celkově dost vadilo, najednou žil po mém boku jiný člověk, ale to už je na jinou diskuzi. Změnu jsme nezvládli a už čtyři roky jdeme každý svou cestou.
No a můj druhý muž – naprostý opak. Maso musí mít každý den a z toho jsem zase nešťastná já. Sice mu stačí malý kousíček, nemusí mít každý den flák masa, spíš si potrpí na dušená masíčka ve šťávě a v omáčce, k tomu nejradši knedlík nebo rýži… Takže teď vařím úplně jinak, a pokud se to jen trochu dá, pašuji si do toho své zeleninové dny, takže třeba dneska budu mít s Vladánkem zapékaný květák se smetanou a sýrem, zatímco mužíček má guláš od včera.
Já si dokážu představit, že kdyby mi někdo ze zdravotních důvodů maso přísně zakázal, že si najdu cestu přes všechna možná zeleninová jídla, která miluji, takže proti tomu nic nemám. Ale pokud už na mnoha diskuzích se bavíme o svobodě ve výchově dětí, o tom, jak je často necháváme víc a liberálněji projevovat svůj charakter a názor, tak pak o to víc nechápu, když jim ve vegetariánských rodinách maso přísně zakazují, s tím teda já nesouhlasím. Každý si tu svou cestu totiž najde – jak píšete, někomu maso chutná, někomu smrdí, někomu dřív chutnalo a teď už třeba ne. Prostě bránit dítěti, aby někde ochutnalo maso, je opravdu zcestné. A navíc já věřím tomu, že pro vývoj malého dítěte je maso v přiměřeném množství spíš prospěšné, než přítěží. Takže i kdybych já maso nejedla, svým dětem bych ho párkrát v týdnu uvařila.
Daniello, doufám, že kdekdo lehce neuvěří tomu, co říká nějaká “osvícená“ hlava. Určitě je problém, komu vlastně věřit, souhlasím, že lékaři a “vědci“ vydávají taky často protichůdná stanoviska, to je ve všem. Oni ale vegani netvrdí, že se obejdou bez B12, tvrdí, že B12 je v rostlinných zdrojích, což bylo bohužel vyvráceno. Právě jsem zagůglila a je to snadno dostupná informace i na internetu, takže myslím, že kdo hledá informaci, dostane ji celkem snadno.
Indové jsou vegetariáni spíš z nouze, manžel tam dobu pracovně pobýval a rozhodně tam jedí vejce, mléčné výrobky (kdo na to má) a jelikož se tam některé oblasti dost vzmáhají, hodně jedí zejména kuřecí, až si muž stěžoval, že čistě vegetariánské jídlo někdy těžko hledal (moc tomu způsobu tepelné úpravy nedůvěřoval).
To, že vegetariáni jsou v mnohém zdravější, nepopírám – právě proto, že je to často filozofie, životní styl. Ti lidé jsou v té stravě důslední, většinou štíhlí – a většina nemocí souvisí s přejídáním a obezitou spíš než s tím, že člověk přiměřeně konzumuje živočišné bílkoviny. Je jim to přáno, ale kdo nechce, toho prostě nelze nutit.
Virenko, myslím, že je problém v tom, že hodně lidí věří autoritám. A jinak to ani nejde, člověk nemůže být odborník na vše. Když někdo směřuje k veganství a nějaká osvícená hlava mu tvrdí, že se bez B12 obejde, kdekdo tomu lehce uvěří.
Pravda, vegany narozdíl od vegetariánů nechápu. Pokud někdo argumentuje Indií, je to k pousmání. Chtěla bych vidět, jak by se někomu z nás žilo v podmínkách, v jakých žijí tamní vegani. K jejich způsobu života je dohnala chudoba, kterou si my nedokážeme ani představit.
Pokud je někdo tak ortodoxní, že povýšil jídlo nad vztahy, tzn. nad člověka samotného, je to smutné, ale doufám, že takových lidí moc není.
Ale jsem ráda, že doba, kdy se bezmasá jídla považovala za něco nechutného, je za námi. Pamatuju si dobře na různé poznámky o pojídačích sena a pilin apod. To, že jsme se naučili připravovat dobré a kvalitní jídlo i bez masa, pokládám za velmi pozitivní přínos doby.
Piškotko, B12 v řasách ani v ničem jiném není. Jsou tam látky vit.B12 podobné, bohužel to ale není ten potřebný B12. Já v tomhle vidím problém ortodoxie. Každá ortodoxie škodí, bez výjimky. Pokud chci být takový vegan, že ne vejce ani mléčný výrobek, musím přijmout, že dříve nebo později se porucha krvetvorby projeví. Každý máme jiný metabolismus, takže u někoho třeba až po letech. Ale proč se bránit snědení třeba vegetariánského čedaru? Tam už vidím zbytečnost. Kvůli sýru zvíře nikdo nezabije. Spíš je to touha dokázat, že uvidíte, já to bez toho zvládnu a zdravý prostě budu. Soustě lidí s ortodoxním stravovacím postojem je toto velmi blízké, i když řvou, že je to nesmysl. Dokazují, jak to dělají správně a ONI určitě budou naprosto zdraví. Nemoci z nedostatku B12 si možná někdo vymyslel (někdo, kdo je chce do masa nutit), nebo se zázračně v jejich tělech objeví sám od sebe. Toto je něco, co opravdu nechápu, protože mi to připomíná postoj protestujícího dítěte, nikoliv dospělého, který přece ví, že všechno dobré musí mít i nějaký ten stín, který taky musejí pořešit.
Já to beru u rozumných lidí, kteří si jsou vědomi, že pokud ne vejce a mléko, tak doplňky s B12 nebo některou pro vegetariány obohacenou potravinu. Potom ať každý funguje sám za sebe. Ale proč vegetariánům tolik vadí, že jejich dítě chce ochutnat maso z talíře kamaráda a potom mu moc chutná a chce ho jíst? Hošíkovi, co k nám chodí, maso rozhodně nenutím, ale Tom mu dal ochutnat kuřecí se sýrem, co měl na výletě v černém chlebu a on teď loudí zase něco. Palačinky a vdolky nechce, prý ať udělám něco s masem (a to chodí jen v čase svačiny). Co když rodiče taky řeknou, že mu maso nutím? Co když mu zakážou k nám chodit – a tím bude kamarádství lehce u šípku?