Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
vegetariánství
Dělám takový malý průzkum o názorech lidí na vegetariánství. Taky by mě postoj k tomu zajímal z pohledu vašeho náboženského přesvědčení, pokud se k nějakému přikláníte.
Zavo a Cori, byla jsem to já, kdo to psal a nemůžu si pořád pomoct, ale přijdete mi jako že se tomu trochu vysmíváte…. Možná jsem jen dneska podrážděná (z práce),ale vidím to tak. Nejdřív k oné paní: alkohol nepila, ale smažit rozhodně smaží, (soju, květák, seitan, ROBI maso atd.) ba dokonce používá i bílou mouku. Víte, já si myslím jedno: pokud se o to dost nezajímáte, nečtete a nechcete vědět, pak masař nikdy vegetariána nepochopí a bude dál tvrdit, že maso je zdravé, maso patří do jídelníčku. Já osobně nejsem vegetarián,ale dokážu pochopit a hlavně CHCI se zajímat o výživu a o to, jak to je. Zkuste se logicky zamyslet nad tím, jak jsou chována zvířata, která nám to maso poskytují (krávy na masokostní moučce, kuřata v klecích, která se nemohou svobodně pohybovat a zobou kdoví co… bratranec je řezník a popisoval mi, za jakou dobu, jakých okolností a nutných opatření jde kuře na zabití…má pouze 28 dní!!! Ano, čtyřtýdenní kuře má v sobě všelijaké proteiny a látky na silnou tvorbu růstu svaloviny, silná antibiotika na odstranění všech předešlých chemických látek, které tím do sebe dostalo, vždyť se na to zeptejte v drůbežárně, to dnes není nic tajného… a můžeme se všichni divit, proč náš organismus už také nereaguje na ATB… Samozřejmě, že z velké části je za tím důvod, že se předepisují často, ale i tohle, co píšu, se dočtete kdekoliv. Všechno to v mase zůstává a my to jíme…) Stačí si to přečíst, nebo ještě stále nevěříte? Nebo nechcete věřit? Takhle je to i u chovu býků, krav…
Já proti masu vůbec nic nemám, ale pokud je domácí, pak je to určitě lepší. Totéž s vejci. Strašně “miluju“ řečičky o tom, že kdysi se jedlo to a ono, ale podívejte se, v čem žijeme? Co se do všeho dává? Nějak nemám sílu to ale vysvětlovat… Můj názor: vegetariány neodsuzuju a určo to není jen o čočce, jak psala myslím Corinka.
Cori, není to o mé babičce. Někdo tu zmiňoval (hodně dřív) dva příběhy a v jednom z nich se psalo o paní v letech, která je naprosto zdravá. Já se ptám, zda je to jen tím, že nejedla maso. Spíš bych to viděla na celkově zdravý životní styl. A k tomu popíjení alkoholu a smažení dle mého nepatří. (nojo, když to vínko a hranolky nebo řízek je tak dobré! já asi s játry bez ztráty kytičky do hrobu nepůjdu)
Zavo, podepisuji se pod tvůj příspěvek. Napsala jsi to hezky.
Tvá babička opravdu nikdy nesmažila? A ani kapku likéru? Tak to má můj obdiv. Nebo si nikdy nedělala hlavu s tím, co jí 😉 Já si s tím také nikdy hlavu nelámala a také jsem nikdy nic nestudovala. Maso miluji a také ho chci aspoň dvakrát týdně. Když se zmiňuješ o oleji, chybu dělají ti, co třeba kvalitní olej používají, třeba ten lisovaný za studena a potom na něm smaží :-(( …největší blbost.
Přidám se k znovuotevřené diskuzi.
Mám syna 13 let, je nejmenší ze třídy /skoro/, jeho o rok mladší kamarád je o hlavu větší než on. Celý život jsme se stravovali pestře, maso 2-3x za týden. Syn je masožrout, maso může furt. Když mu byly asi 4, zeptala se ho doktorka, co by chtěl jako odměnu za odběr krve? Odpověděl: mašo! Mám výčitky, měl dostávat to maso častěji, možná by líp rostl.
Nepovažuju pouhé nejezení masa za zdravý životní styl. Pokud si sojové maso, čočku či cokoli jiného usmažím na oleji, je to víc škodlivé než přírodně připravené maso. Někde jsem tu četla o babičce, která šla v 70ti (nebo 80ti?) letech na komplexní vyšetření a vše měla zdravé, včetně jater. Nebude to spíš tím, že nikdy nepila alkohol a nesmažila?
Daniello! Jestli sem ještě hodíš, jedna známá známý se ptala jak dělá tu sekanou a odpověd byla:
“Z cizrny, sojový drti, papriky, housek, vajec, mléka, koření, cibule, česneku, strouhanky.. a všichni si ji pochvalovali :)“
Ale víc ti toho ani prozradit nemůžu .. ale dopadlo to takhle http://photos-f.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs147.snc3/17453_1271228393139_1602751122_671916_5604577_n.jpg
Jarmuschko, ale já se právě nechci takhle naštvat… Přeci jen i když já bych do čistě vegetariánské restaurace někdy ráda zašla, miláčka bych tam asi nedostala… 🙂 Takže bych radši viděla, kdybychom mohli společně jít do hospy a oba si měli z čeho vybrat a oba si pochutnali…
Danielo, máš pravdu… musí se to umět… 🙂 Asi je to dáno historicky, výchovou a nevímčím ještě, že kuchaři jedou pořád ve stejných kolejích… Třeba rybích jídel mi přijde obecně v nabídce restaurací velmi málo… A je to škoda… 🙁
v bohatsich statech se trpi anorexii atd protoze je zradla plno dost a v televizi bezi jen miss, manekinky a sthly a tlusty atd. ti chudu z chudobnych statu by se nam vysmali a oni trpi hladem a nepreji si to a musi trpet. co by dali za takovy kus masa!? vazme si toho ze mame jidlo. i kdyby sme meli jest jen suchou ryzi nekde nemaji ani to.
no ja si myslim ze vegetarianstvi je blbost. ja miluju zvirata. ale clovek je vsezravec. samozrejme nejsme povinni jist cervene maso coz neni ani moc zdrave ale kure a tak. no je pravda ze me maso teda nijak moc nechybi. tak si dam nekdy aspon sunku dusenou. ma se jist vse ale s mirou. teda co nejim je koza, ovecka, tele, kun atd doma sme to nikdy nejedli a mama by to asi nesnesla:D a ja uz vubec ne. nemeli by se zabijet kone kun prece neni jatecne zvire. me je lito tech kravicek. ale ted je svet tak blby ze lidi maji jidla dost vyberu dost. proste rozezranost. dnes se nekteri trapi hlady kvuli anorexii atd proste je vse obracene. co by dali za to vsecko jidlo lidi za valky nebo v chudobnych statech?
Babofko, dobrá zpráva. Dnes jsme si s manželem zašli do pizzerie na oběd a měli tam ve výběru těstovin asi dvě třetiny bezmasých kombinací. A jídlo bylo úžasné.
Já maso taky nemusím denně, ale pochopila jsem to tak, že píšeš, aby pro vegetariány byla aspoň ryba. A to mi nějak nesedělo.
Jednou jsem byla v Brně u Mendláku taky v nějaké vegetariánské jídelně a jídlo bylo hrozné, ve všem hromady libečku, aby nebylo poznat, že jinak je to úplně bez chuti. Myslím si o sobě, že vybíravá nejsem, ale to mi opravdu nechutnalo. Tak nevím, jestli to někdy není tím, že někteří kuchaři to prostě neumí a pak jídlo bez masa nejde na odbyt. Když je chutné, určitě si ho koupí dost lidí.
Babofko, a až nebudeš moct být “naštvaná“ víc, tak třeba založíš restauraci dle svého gusta.
Takhle nějak možná vznikají.
V Brně na škole jsem do jedné vegetariánské jídelny chodila – už není.
Asi o ni nebyl až takový zájem.
A až moje ne-masové období skončilo, snažím se dodnes dělat aspoň jeden víkendový oběd bezmasý. I manžel si už pomalu zvyknul – po těch letech…
;o)