Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
vegetariánství
Dělám takový malý průzkum o názorech lidí na vegetariánství. Taky by mě postoj k tomu zajímal z pohledu vašeho náboženského přesvědčení, pokud se k nějakému přikláníte.
Nevím, jak je to s B12, ale myslím, že maso lze nahradit plnohodnotně. Vždyť třeba v indii jsou celé generace vegetariánů a jsou zdraví. A pochybuji, že jejich prapředci jedli B12 v potravinových doplňcích. Také souhlasím s tím, že maso organismus spíš zatíží než že by bylo nutné ke zdraví. Pro mě by byl nejzásadnější důvod k tomu vynechat maso úplně právě ten pocit, jak se zachází se zvířaty za života i ve smrti, tam jsem však nedospěla, žádný velký masožrout ale rozhodně nejsem, protože mi to je nepříjemné, hlavně, když si maso musím sama připravit.
Virenko, souhlasím snad skoro se vším, co jsi napsala… Mimo nedostatku B12. Co jsem zjišťovala, paradoxně u vegetariánů nedostatek B12 nebyl potvrzen (tvrdí vegetariáni). Ale je to velmi často zmiňovaný argument “masožroutů“… 🙂 Tak si vyber… 🙂 Já sama za sebe nedostatek B12 nepociťuju. Udělá mi toto vyšetření běžný praktik? Skoro mám chuť i sama pro sebe si zjistit hladinu B12 ve svém těle 🙂
Inori, důvodů je víc a žádný není myslím “ten jediný pravý, podstatný“. Od malička jsem maso nemusela, školní výlety jsem nenáviděla kvůli řízkům. Ty jsem vyhazovala do odpadků a jedla suchý chleba. Ani na stole jsem o maso nikdy nestála. Po nedělním obědě jsem byla vždycky nadlouho plná, ospalá, unavená, bez energie. Dlouho jsem ho trávila… Bez masa nic takového nepociťuji. První radikální “řez“ nastal asi v 16 letech po návštěvě pitevny. Od té doby nejím vůbec červené maso, jedla jsem pouze kuřecí a ryby (spíše ze “samodonucení“. Přesvědčovala jsem sama sebe, že nejíst žádné maso není dobré). Asi od 20 let nejím ani drůbež. Začalo mi strašně smrdět, bylo mi odporné se ho dotknout. Nemám ráda chuť masa. Masité pokrmy mi nevoní. Obzvlášť je pro mě trestem pobývat u stolu s někým, kdo má např. párky, salámovou pizzu, apod. 🙂 Dnes jím ryby. Nemám z toho zvláštní potěšení, ale snažím se přesvědčovat se, že ryby jsou zdravé. Ale např. v těhotenství jsem i s tím měla velký problém a obávala jsem se i vyloučení ryb ze svého jídleníčku. A samozřejmě mi dost vadí, jak se běžně se zvířaty zachází, jakým způsobem se usmrcují, že se kuřata ládují antibiotiky a všelijakými růstovými hormony, apod. Nicméně partnerovi i synovi maso připravuju, rozhodně jim ho neodpírám. Zkrátka respektuju, že oni ho jedí a chci, aby respektovali (a oni to respektují), že já maso nejím.
Uf, to je elaborát… 🙂 A jaký je účel tvého průzkumu?
Shaelle, tak mě můžeš brát jako prvního. Já si nemyslím, že být vegetarfiánem je špatné. Vadí mi jen, když někdo tvrdí, že jde tou jedinou možnou dobrou cestou. A to se zdaleka netýká jen této otázky.
nepročítala jsem reakce, nestíhám….já jen za sebe nejsem vegetarián, bratr byl, ale už papá masíčko zase……nevím jsem všežravec a řízečky by mě chyběli:-)
Já neznám jediného “masoteriána“ který by se nesnažil přesvědčovat nás, že je to špatné. .. Ono to je oboustrané to si většinou lidi neuvědomuje.
Daniello, v tom souhlasím, znám taky velmi mnoho vegetariánů i třeba makrobiotiků, kteří mají potřebu ostatní přesvědčovat o své pravdě. Na druhou stranu oni jsou ve výrazné menšině a možná si my ostatní neuvědomujeme, jak často je mimoslovní komunikací dostáváme do pozice nucené obhajoby svých životních představ. Spousta lidí stále věří mýtu, že je vegetariánská strava neplnohodnotná, což je nesmysl.
Inori, trefila ses mi tématem, stravu po své dovolené zase vědomě řeším, a to dost. Nejsem vegetarián, zastávám pozici vhodnosti pestré stravy. Ale nejsem vůbec spokojená sama se sebou, protože pestrost podle mě je maso občas, živočišné zdroje – vejce, sýry – o něco častěji, obiloviny, luštěniny, zelenina a ovoce základ. Toto jsem celkem konala, dokud jsem neporodila děti. Už starší synek má rozsáhlé alergie, ale mladší moje snahy pohřbil dost hluboko, protože má alergii na prakticky veškeré ovoce a zeleninu, naštěstí snáší dobře brambory. Masojed je silný a díky němu jsem upadla do pasti české kuchyně – maso, šťáva nebo omáčka a příloha – protože co jiného dělat, když je na zbytek alergický?? Začala jsem pracovat a není energie ani čas připravovat dvojí jídlo, takže už skoro všichni zase jíme zcela nevhodně.
Co se týče vegetariánství, není to podle mě způsob stravování, ale spíš vyjádření životního postoje a určitá filozofie. Jinak by sem tam kousek masa málokomu vadil. Ale vitamin B12 odjinud než z živočišné stravy získat nelze a potravinové doplňky jsou výdobytkem až posledních let, takže jsem přesvědčená, že i dřív musel člověk kvůli přežití nějakou míru živočišné stravy mít, tento vitamin je životu nezbytný. Mléko a vejce na to přirozeně stačí.
Kdybych chtěla být vegetarián, registruju jeden problém – v našem městečku není vůbec snadné sehnat dostatek kvalitní zeleniny za přijatelnou cenu. Cítila bych se líp aspoň s malou zahrádkou, i jako nevegetarián.
Je fakt, že jsem letos měla docela drsnou chřipku, ale předtím jsem nebyla nemocná asi 6 let, a to vegetarián nejsem. Netvrdím, že můj životní styl je ideální, ale zdravě se dá žít i nevegetariánským způsobem, o tom jsem přesvědčená.
Pokud jde o přesvědčování: neznám snad jediného vegetariána, který by se nesnažil ostatní přesvědčovat, i když metody jsou různé.
kdybyste mi nevěřili, tak nějaké ty zdroje:
http://www.eatright.org/cps/rde/xchg/ada/hs.xsl/advocacy_933_ENU_HTML.htm (ADA je nějvětší světovou organizací pro výživu čítající na 70.000 odborníků)
V češtině: http://www.blisty.cz/2005/9/19/art25066.html
Navíc se i z veg. surovin dají udělat moooc dobré věci, třeba uzený tempeh je pro mě malý zázrak (a chutnal i všem masožroutům, dokonce si jej pak sami shání:)
inspirace: http://www.bezmasa.kvalitne.cz/kucharka.html
Corina: nejen maso obsahuje bílkoviny, ale také luštěniny, rýže, obiloviny, výrobky ze soji (tofu, tempeh).
Světové organizace na výživu jasně prokázaly, že vegetariánům nic chybět nemusí, proto je to jedna z možných voleb. Samozřejmě někomu může chybět ta chuť, ale ze zdravotního hlediska je veg spíše prospěšné (prevence civilizačních chorob)
Vegetariánství není móda, ale praktické vyjádření svých hodnot. Rozhodně to není záležitost poslední doby (slavnými propagátory vegetariánství byli Pythagoras, Ovidius, da Vinci atd., takže je to součást našeho civlizačního okruhu už po tisíciletí). V poslední době se více rozrůstá, ale to je dáno spíše lepší informovaností o podmínkách zvířat a o zdravotní prospěšnosti. Ale každého věc…
Určitě by se zbylých ušetřených 60% krásný půdy použilo na novostavby nebo parkoviště, z ušetřený půdy za masnej průmysl by mohlo být víc polí a najedli by se i hladový, bohatě by to stačilo.