Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
vegetariánství
Dělám takový malý průzkum o názorech lidí na vegetariánství. Taky by mě postoj k tomu zajímal z pohledu vašeho náboženského přesvědčení, pokud se k nějakému přikláníte.
Ahoj Danniello,
tak to je super, že jsi zpátky a jestli jsem to dobře pochopila, tak spokojená.
K tomu jídlu – my sice nejsme vegetariáni, ale přítel nejí vepřové (takže např. ani prošpikované hovězí, párky, salámy, atd.) a dcera má zase… no nazvala bych to asi stravovací zvláštnosti (jí jen asi 10% jídel oproti běžné populaci) a mně se zase příčí stravovat se po restauracích (je to předražené a pro nás ne moc chutné).
No abych to zkrátila, prostě poslední roky o dovolené vařím a nevadí mi to, naopak – odpadá nám spousta stresu a jíme to, co nám vyhovuje.
O víkendu jsem se vrátila z lázní a napíšu pár dojmů ohledně vege jídla.
Ochota byla velká, jídlo hodně dobré, takže jsem tam přibrala, což jsem neplánovala a ani nečekala.
Co mi dělalo problém, byly hlavně tyto věci:
1. Pokud v něčem neleží kus masa, který je vidět, je to vegetariánské. Nejsem si úplně jistá, jestli některé zapečené věci nebyly s masovým vývarem. Většinou měli i veg. polívky, ale občas byl masový vývar pro všechny. Plavalo v něm hodně zeleniny – pracovní název – vegetariánský hovězí vývar. 🙂
2. Jídel bylo hodně druhů, ale na můj vkus a zvyk hodně mouky – pečivo, těstoviny, taštičky. To všechno jíme i doma, ale v mnohem menším podílu vůči zelenině a ostatním ingrediencím.
3. Hodně sýra a celkem dost vajec, takže jídlo někdy až moc kalorické.
Takže shrnuto – spokojenost nad očekávání s drobnými výhradami.
Ale hned mě napadlo, že třeba na dovolené to nebude tak snadné, jak jsem si původně myslela, nebo spíš jak jsem nedomyslela.
Přecejen rozdíl, jestli člověk jede na víkend nebo na týden a víc. To už se o smaženém květáku a jabkách nedá. 🙂
Všeho s mírou – patřím, asi správně, mezi “všežravce“, proto máme asi ty rozdílné typy zubů, úměrně rozložené po čelistech- holt, až zubů ubude, přejdu na kašičky. Můj táta, blahé paměti, pravíval, že “z ovoce je najlepší slivovica, no a z pečiva zasej vepřová…“
Vegetarián nejsem. Pochutnám si na ovarovém kolenu, stejně jako na škubálcích. Soju ráda nemám, připadá mi taková umělohmotná, ale tofu si dám ráda. Jíme hodně zeleninu, různé vločky, luštěniny…
Moje zkušenost s vegetariánkou: V práci jsem před řadou let měla kolegyni. Vegetariánku se vším všudy. Nevím, jestli to bylo vegetariánstvím nebo nějakou duševní nemocí, ale po několika letech bez masa se začala chovat divně. Při poradách se nesoustředila, její obvyklá činnost bylo to, že si v poznámkovém bloku škrábala nehtem. Klidně i hodinu v kuse. Navíc také strašně čpěla. Nikdo s ní nechtěl sedět, protože, jak se potila, byla cítit řasama a dalšími ingrediencemi. Stejné to bylo i po použití toalety. Nakonec seděla v kanceláři s jinou kolegyní, milovnící česneku. Ta druhá byla hodně šetrná. Denně si nosila topinky silně počesnekované v igelitovém pytlíku. K snídani, svačině a obědu. Nakonec odešly. Druhá do zaslouženého odpočinku – důchodu.
Taky jsem dřív maso jedla s velkou chutí. Teď po těch deseti dnech ale musím říct, že je mi čím dál líp a nemyslím si, že bych se k masu vrátila. Jak jsem psala, že očekávám různé chutě, tak nic, spíš mi maso přestává vonět.
Dík za odkazy, kouknu se na to. Každá inspirace je dobrá, třeba nemám zkušenost s tofu a dalšími výrobky ze sóji.
Jsme zvyklí jíst hodně rozmanitě, takže jinak to pro mě novinka není, umím spoustu jídel bez masa, ségra má celiakii, takže uvařím i bez lepku, což je hodně náročné na stoprocentní čistotu, ale tím jsem se naučila ještě víc přemýšlet o tom, co do jídla dávám.
Na výletě jsem dostala výborný bramborový salát a měla jsem s sebou zásoby, takže pohoda.
Zítra mi doručí balík různých potravin, chce to mít doma určitě co nejrozmanitější zásoby všeho trvanlivého. Je to docela legrační, jak se “masový“ šuplík v lednici zaplnil mrkví, brokolicí a další zeleninou a synovi tam zůstala jen krabička na šunku. 🙂
Díky za odkaz, jde to i na FB, ale tohle bude asi lepší.
Já dost jezdím na sportovní akce, kde je k jídlu klobása nebo guláš, popř. řízek a salát a podobně. Je to často v prostorách, kde je malá kuchyňka s plotýnkou na ohřátí, mikrovlnkou a konvicí, takže nejde počítat s nějakým vařením pro jednoho šílence. 🙂
Tak plánuju, že budu mít s sebou nějakou železnou rezervu, jak píšeš, ovoce, sušenky a tak. A občas je poblíž restaurace.
Jen mi přijde, že to vaření bude zabírat dost času.
(Citováno od Danniella z 3.4.2015 15:17)
Ahoj, dobré a celkem rychlé recepty jsou i zde: http://veganodaktyl.veganka.cz/ a zde: http://www.veganotic.cz/ a taky na webu soucitně.cz: http://soucitne.cz/recepty/podle-data-pridani. Já jím mléčné výrobky kromě sýrů, v nichž je syřidlo, ale ne vejce a maso. Z tofu lze udělat cokoli, co se dělá z drůbežího masa. Fajn je třeba guláš z fazolí, nebo z hub… Je to trochu, jako když se člověk učil vařit v mládí, tak já se znovu učila vařit z jiných surovin. 🙂 U babiček jsem prostě odmítala, odmítala, stále dokola. Na výlety s rodinou většinou nosíme chleby s něčím, tak to není problém.
já si teda bez masíčka neumím představit žít,ale vegetariány neodsuzuju,je to každého věc co jí a nejí
Díky za odkaz, jde to i na FB, ale tohle bude asi lepší.
Já dost jezdím na sportovní akce, kde je k jídlu klobása nebo guláš, popř. řízek a salát a podobně. Je to často v prostorách, kde je malá kuchyňka s plotýnkou na ohřátí, mikrovlnkou a konvicí, takže nejde počítat s nějakým vařením pro jednoho šílence. 🙂
Tak plánuju, že budu mít s sebou nějakou železnou rezervu, jak píšeš, ovoce, sušenky a tak. A občas je poblíž restaurace.
Jen mi přijde, že to vaření bude zabírat dost času.
(Citováno od Danniella z 3.4.2015 12:21)
Na výlety sebou bereme ovoce, obloženépečivo, sušenky, hlavní jídla ne. Na čarodky jsme šli k ohni s vege párkem. Necítím se být omezená smažákem, vždycky je v restauraci na výběr ještě něco dalšího, někde mají obalované žampiony, špenátovou pizzu nebo zase ty sladký věci jako knedlíky a palačinky. No, každý týden na výlety nejezdíme, ale ono těch vege restaurací pořád přibývá. V obyč restauracích to pak může často dopadnout jak jsem psala o příspěvek níž, prostě člověka už po nějaký době ani nenapadne, že v čočce může najít buřt.. no, už jsme poučení 🙂 To jsme tenkrát byli na horách, vyhnípali jsme z talíře aspoň tu čočku a zeleninu. Sám kuchař se nás přišel zeptat, jestli nám na tom něco nechutnalo. Na horách tenkrát byla obleva, tak aby si udržel zákazníky, tak nám vyvářel, co na jídelním lístku nebylo. Bramboráky se zelím, zeleninový polívky.. 🙂 Jinak v restavracích neprudíme
Ta kuchařka má blog i mimo fb
[url=http://kucharkazesvatojanu.blogspot.cz/][url]http://kucharkazesvatojanu.blogspot.cz/
lnori, dík. 🙂
Nemám problém s přípravou zeleniny, hodně bezmasých jídel běžně dělám, ani manžel nemusí mít maso pořád. A omáčky jsme už několik let jedli párkrát za rok.
Už delší dobu jsem jedla maso v menším množství. Ale přecejen – jíst něčeho málo a nejíst to vůbec, to je hodně velký rozdíl.
Zatím jsem nakoupila různé obilí, tofu a podobné výrobky.
Bude to ale chtít fantazii a určitě i trpělivost sama se sebou.
Na FB nejsem, tak nevím, jestli se tam dostanu.
No, jsem na to hodně zvědavá. Je to pro mě velká změna.
Třeba: jak řešit výlety? Bereš si s sebou jídlo: Smažák s hranolkama se jednou dá, protože jsem ho měla naposled před pár lety. 🙂 Ale každý týden bych to nemusela. 🙂