Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
vegetariánství
Dělám takový malý průzkum o názorech lidí na vegetariánství. Taky by mě postoj k tomu zajímal z pohledu vašeho náboženského přesvědčení, pokud se k nějakému přikláníte.
Po dovolené – smažený květák, který jsem měla od dětství tak ráda, teď nechci pár měsíců vidět. 🙂
Jinak ale v každé restauraci něco vege dělají a často je to i super.
A tentokrát tam nebyla ta zvláštní rodinka, takže mi i společnost v kuchyni přišla příjemná. 🙂
Jen trochu zarážející zkušenost s dotazováním na maso v jídle, někde bez problémů řeknou, že tam není, i když je. Vím, že se neotrávím, ale něco to vypovídá o úrovni podniku, který se jinak tváří jako “lepší“.
Marinado, já navíc dost bojuju s tím, když na mě někdo vykuleně kouká, jak co dělám a myslí si, že o něm nevím. 🙂(Citováno od Danniella z 12.5.2015 10:10)
Danniello, tak teď jsi teda probudila zvědavost i ve mně 😀 😀 😀
(Citováno od Marinada z 12.5.2015 10:58)
Čím? 🙂(Citováno od Danniella z 12.5.2015 11:36)Já myslela, že máš nějakou speciální techniku vaření, ale podle Tvé reakce to vypadá, že ty lidi vykuleně koukají, že vůbec VAŘÍŠ 🙂
(Citováno od Marinada z 12.5.2015 12:14)
Jo, tak jsem to myslela. A možná nekoukají vykuleně, ale prostě koukají. A i když jim to většinou asi nedojde a nemyslí to špatně, člověk si připadá jako blbec. Navíc je dost nepříjemné, když nevíš, kdo tě sleduje.
Ale taky mi vadí hromadné vaření. Na dovolené, kam pravidelně jezdíme, jsem nikdy neviděla, že by někdo vařil dopoledne. I to se dá vychytat.
Marinado, já navíc dost bojuju s tím, když na mě někdo vykuleně kouká, jak co dělám a myslí si, že o něm nevím. 🙂(Citováno od Danniella z 12.5.2015 10:10)
Danniello, tak teď jsi teda probudila zvědavost i ve mně 😀 😀 😀
(Citováno od Marinada z 12.5.2015 10:58)
Čím? 🙂(Citováno od Danniella z 12.5.2015 11:36)
Já myslela, že máš nějakou speciální techniku vaření, ale podle Tvé reakce to vypadá, že ty lidi vykuleně koukají, že vůbec VAŘÍŠ 🙂
Marinado, já navíc dost bojuju s tím, když na mě někdo vykuleně kouká, jak co dělám a myslí si, že o něm nevím. 🙂(Citováno od Danniella z 12.5.2015 10:10)
Danniello, tak teď jsi teda probudila zvědavost i ve mně 😀 😀 😀
(Citováno od Marinada z 12.5.2015 10:58)
Čím? 🙂
Marinado, já navíc dost bojuju s tím, když na mě někdo vykuleně kouká, jak co dělám a myslí si, že o něm nevím. 🙂(Citováno od Danniella z 12.5.2015 10:10)
Danniello, tak teď jsi teda probudila zvědavost i ve mně 😀 😀 😀
Marinado, já navíc dost bojuju s tím, když na mě někdo vykuleně kouká, jak co dělám a myslí si, že o něm nevím. 🙂 Dost mě to znervózňuje, takže takhle vařím fakt hodně nerada.
U mě je to s masem jinak, od mala se mi hnusilo zpracovávat maso, zvlášť celá těla, třeba kuře, králík atd. Kus kýty mi přišel už víc jako hmota, ale ani tak mi to nedělalo nikdy dvakrát dobře. Takže teď si říkám, že mě vývoj dovedl k mojí přirozenosti. Maso jsem jedla dost a chutnalo mi. Teď je mi bez něj líp a nějak to i zapadlo do všeho, co teď dělám.
Ale přišlo to postupně a beru to jako dobré pro sebe, ne pro všechny.
Zabíjení mi taky vadí, ale je otázka, kde si člověk položí hranice. Nebyl to u mě ten hlavní impulz, i když to taky vnímám jako plus, čistě kvůli tomu bych se asi vegetariánem nestala.
Vedlo mě k tomu přesvědčení, že zabíjet zvířata kvůli mému jídlu není správné(Citováno od Lien z 12.5.2015 09:17)
Lien, tak s tímhle bojuju poslední cca rok taky, vidím za tím masem zvíře 🙁
No je pravda, že v kempu jsem třeba taky nevařila.
Teď jezdíme vlastně jen na jedno místo a tam je luxusní kuchyň jen pro nás, tak tam s radostí vařím. Pokud bych se o kuchyň musela s někým dělit, tak to bych vařila tak čaj 🙂
Jinak lázeňský “vegetariánský hovězí vývar“ mě opravdu pobavil 😀
Vegetarián taky nejsem, i když jsem dost dlouhou dobu byla. Vedlo mě k tomu přesvědčení, že zabíjet zvířata kvůli mému jídlu není správné, nikoli víra, že je to zdravé pro moje tělo. No a v průběhu svého vegobdobí jsem zjistila, že zabíjení je vždycky zabíjení, ať se jedná o jakoukoli bytost. Chvíli jsem uvažovala o lidech žijících z prány a pak jsem došla k názoru, že moje úroveň vědomí je jiná, že příroda není sentimentální a začala jsem opět jíst maso atd. a to už dělám dlouho.
Protože jsem ale prošla dost druhy těchto “diet“, mohu říci, že základem všech a také asi jedinými shodnými informacemi je nejíst průmyslově zpracované věci a jíst hodně zeleniny. A toho se snažím držet – maso i z důvodu výše uvedených nekupuji z velkochovů, protože nechci podporovat tento způsob zacházení se zvířaty (i když na obědě v restaurci si iluze nedělám)a i ostatní druhy potraviny se snažím brát od místních zemědělců.
Pokud bych se zaměřila na své vlastní tělo a jeho prospěch shledávám nejvíce škodlivé obiloviny, luštěniny – makrobiotickou stravu.
Marinado, hezký popis. 🙂 Výhoda je, že jsem odedávna zvyklá jídlo uzpůsobovat jednak kvůli atopu kluků, jednak syn je asi podobný typ jako vaše dcera.
Na dovolené občas taky vařím, ale ne pořád a ani nechci, máme na oblíbených místech vyhlídnuté dobré restaurace, kde je jídlo super. A ne všude se taky vařit dá.
V létě jsme chtěli jet na pár dní do klidu a ticha (jen s manželem), a to vím, že by mě vaření dost rušilo a odvádělo od toho, co tam chci dělat.
Vlastně si teď uvědomuju, jak se u nás vegetariánství pořád pokládá za divné.
Ale asi to bude, jak psala Lnori. Zezačátku to člověk moc řeší, postupně to bude určitě úplně přirozené.
Jo, a vrátila jsem se opravdu spokojená. Lázně byly super. A když už je to tu o jídle, tak bez toho masa se cítím taky mnohem líp a vůbec mi nechybí. Nedovedu si ani představit, že bych snědla kachnu nebo řízek, fakt mě to neláká.
Na druhou stranu – syn maso samozřejmě dál jí.