Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
vegetariánství
Dělám takový malý průzkum o názorech lidí na vegetariánství. Taky by mě postoj k tomu zajímal z pohledu vašeho náboženského přesvědčení, pokud se k nějakému přikláníte.
babofko,
já jsem teda masožrout, ale chápu tě.
Já si toho už hodněkrát všimla, že v menu v odělení pro vegerariány je třeba smažák se šunkou nebo šunkafleky s uzeným.
Ale to samý je když tam píšou něco malého pro děti a jsou tam jen hranolky s řízkem nebo špagety s kečupem.
Tady holt to povědomí o vegetariánství chybí a přijde mi, že to bude dlouho trvat.
A já si pizzu dávám jen quatro formaghi, tu prostě miluju a jednou mi tam taky šoupli šunku, tak to mě dostalo, i když jsem to snědla,ale je to postavený na hlavu.
Musím se s vámi podělit o dojmy a docela by mě zajímal názor i všech “masožroutů“ 🙂
Minulý týden jsem byla v práci a pospíchala jsem, tudíž jsem zaběhla do nedalaké restaurace od zam., kde docela solidně vaří, nabízejí denní menu a je možný výběr ze 4 hotových jídel. 1 polévka, 4 hlavní chody. Paráda… Jenže jako “nemasožrout“ jsem si prostě nevybrala – všechna 4 jídla byla masitá (kuřecí, hovězí, vepřové), žádné bezmasé jídlo, žádná ryba. Zklamaně jsem odešla, protože jsem opravdu nehodlala čekat na smažený sýr.
Inu sedla jsem do auta a volala do pizzerie s objednávkou jedné pizzy. Prosím jednu jakoukoli výbornou a bezmasou! Odpověď? “Takže píšu si jednu šunkovou.“ Šunka nejspíš není maso… Ach jo…
Já nevím, je to normální????????????????
Danniello, sekanou jsme zatím měli vždycky kupovanou. Zkusím se někoho poptat na osvědčenej recept.
Jsem na tom taky tak, ač jsem všežravec, odjakživa u nás šla hodně na odbyt pořádná zeleninová polévka. Já miluju fazole a luštěniny vůbec, hodně děláme řecký salát atd. Problém je v tom, že manžel má atopický ekzém, takže cpát se rajčaty a leckterou další zeleninou pro něj není nejlepší, i když si rád dá.
Minulý týden jsem uvařila kapustu z obrovské hlávky s tím, že bude na dva dny, ale odpoledne jsme to dorazili. Takže když je zeleninka, olizujeme se a jíme ji ve velkém oba.
Taky milujeme bulgur.
U nás jsou třeba oblíbené karbanátky z ovesných vloček (nevím, jestli jsem je dokonce nedávala tady do receptů). Babička tam pašovala třeba i vařené fazole.
Kdo nevěděl, nepoznal.
Ač se hlásím k všežravcům, bezmasá jídla u nás mají své místo (ale spíš, když manža není doma).
Tak já dělám sekanou jako z mletého masa akorát místo masa použiju sojový granulát.
Inori, ten recept, to bych nemohla, mě by po tolika pálivé papriky asi upadla pusa.
U nás děláme salát:
Ledový salát natrháme na kousky, přidáme nesolené natural kešu oříšky a sojové nudličky (uvařím dle návodu, vyždímu a hodím na pánev na olivový olej, když jsou dost opečené, přidám sojovou omáčku). Celé to promíchám, zaliju olivovým olejem, alespoň dvě hodinky proležet a jíme s celozrným pečivem nebo samotný. Je výborný.
lnori, jeden náš kamarád dělal úžasnou sekanou ze sóji, z takových těch malých kousíčků, nevím, jak se to jmenuje. Dával tam sýr, vajíčko, strouhanku, tu sóju, česnek a nevím co ještě, bylo to opravdu super. Nemáš recept na něco takového?
Pro někoho, kdo si neumí ani trochu představit vegetariánskou kuchyni. To jsem dneska posílala do soutěže. Už jsem to dělala pro návštěvu s filé a bylo tam míň cibule, ale nechutnala jsem to, tak jsem byla zvědavá, jestli to opravdu bylo tak dobrý. Důkazem mi bylo, že si můj muž byl dvakrát přidat. A to vůbec neměl na jídlo chuť.
Ingredience:
máslo
brambory
pět velkých cibulí
smetana
sojové nudličky
koření: (ČL – mírně vrchovatá čajová lžička)
omáčka:
2 ČL sladké papriky
1 ČL pálivé papriky
1 ČL drceného zázvoru
2 ČL soli
brambory:
kmín celý
sůl
Do osolené vody s kmínem dáme vařit brambory. Mezitím nakrájíme cibule na půlměsíčky, v pánvičce zpěníme na másle a necháme dusit do měkka. V dalším hrnci začneme vařit sojové nudličky. Na cibuli přisypeme sladkou a pálivou papriku a zázvor. Přimícháme smetanu a přidáváme sůl podle chuti. Do omáčky přesypeme zcezené sojové nudličky.
Brambory můžeme ozdobit pažitkou nebo petrželí.
Tak já mám B- a kuřata narozdíl od skopového můžu. Rajčata a olivy miluju, tak pro mě asi tato dieta taky nebude.
Piškotko, taky mám B+ a o té dietě už vím spoustu let. Když jsem se tehdy dozvěděla, že bych měla úplně vyloučit ze stravy svá milovaná kuřata, tak jsem to okamžitě zavrhla, že je to teda naprostá hovadina. Kuřata jím od dětství a špatně mi nikdy nebylo. O té zelenince ani nemluvě, rajčata jím každý den, ředkvičky ze zahrádky celé léto, kukuřici i olivy zbožňuju.
Na druhou stranu můj bývalý má “A“. A maso vyloučil ze své stravy dřív, než tchyně donesla tu knihu o dietě podle krevních skupin. Proto že mu prostě přestalo chutnat a vyloženě ho z něj natahovalo. Pak řekl jen – no vidíš, i tady to píšou.
Takže kdo ví, jestli třeba jednou nedojdu z nějakých zdravotních důvodů do stejného stádia, kdy si tělo najednou samo řekne, že tohle už ne…