Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Je možné, že jsem tak neschopná?
Ahoj všem.
Padla na mne depka jako trám. 🙁
Každý rok nám pekla vánoční cukroví babička, holky jí pomáhaly.
Letos babička péct nemůže.
Cukroví milujeme, Vánoce bez cukroví nemůžou být a tak jsem si řekla, že to přeci zvládnu sama!
Pustila jsem se do perníčků a těsto letělo do koše. Včera stejně dopadlo linecké! A dnes jsem nad vanilkovými rohlíčky zaplakala. Když už jsem vytvarovala požadovaný tvar, po vyndání z trouby se to vše rozpadlo.
Jak je možné, že pečení cukroví mi nejde? Je to normální? Jsem vážně tak nechopná?
Mrzí mě to a je mi z toho už vážně smutno. Každý už má napečeno a já pořád nic. 🙁
Jo, Peťko, a abych tě ještě trošku uklidnila, taky s tím teprve začnu. 🙂 Nějak letos prostě zatím nebyl čas. 🙂
A ještě si dovolím přidat jeden úplně lehounký recept na kokosky – smícháš sáček strohaného kokosu (200g), stejně mletého cukru (můžeš i trochu míň) a dvě celá vejce. Lžičkou (namáčenou ve vodě, ať se to nelepí) dělej hromádky na plech a upeč. Je to výborné 🙂
Peťko, promiň, jestli se budu opakovat (nečetla jsem ostatní příspěvky).
Perníčky jsou těžké!!! Kup si těsta v Tesco a uvidíš, jak Ti to půjde. Sice to není úplně domácí, ale ani kupované, takže si myslím, že to je takový hezký kompromis.
Zkus každé jinak nazdobit – něco s čokoládou, něco s marmeládnou, na něco oříšky, na něco třeba lentilky a já nevím co všechno.
A netruchli!!!
Podle pečení se nepozná dobrý člověk :-)))
Zavo, jo táák, ještě péct cukroví během roku? Tak to je zajímavý nápad. Neznám nikoho, kdo by ho absolvoval. Ale teda, přijít v červenci k někomu na návštěvu a dostat ke kávě vanilkové rohlíčky, to by byla pecka! 🙂
Jestli tě to uklidní, já mám napečené jen perníky a to ještě bez ozdobení. A na víkend si manža vymyslel výlet… Ještě, že něco napeče mamča. I tak to bude sotva 5 druhů, ale těch nejoblíbenějších…No a přiznejme si to, kdybychom to cukroví nepekly jen na Vánoce, šlo by nám to mnohem líp! Vždycky si na Vánoce slibuju, že napeču i v průběhu roku, je fajn, mít něco ke kafíčku hned po ruce. Ale o dalších Vánocích zjistím, že tohle předsevzetí jsem opět nedodržela. 😀
Jarmuschko, ty máš tak neskutečný pracovní elán, že nechápu, kdy odpočíváš, kdy relaxuješ? Pokud mi to neuniklo, ještě pořád studuješ, do toho děti a práce a stihneš napéct i 15 druhů?
No, obávám se, že přesně tohle jsem slyšet nechtěla. 🙂
Hanzlici, já nad tím kupovaným těstem právě uvažuji, jen se bojím, co do toho dávají? Tak jsem chtěla mít pečivo, kde bych měla jistotu použitých surovin.
Pavlinkav, psala i Bamiska, že těsto do lednice. To jsem vážně nevěděla, přiznávám se a možná to bude ono, proč se nedaří!
Perníčky od Nuninky jsem právě zkoušela. 🙂 Ale jestli jsem to nepřehnala s tím medem, možná jsem dala krapek víc, v představě, ať je to víc “medové“. 🙂
Díky moc, recepty si opisuji. Letos je to nějaké vše podivné. Mám na pečení čas a nic.
Holky mají nyní po závodech klidnější režim, tak se v neděli zapojí. Starší pekla loni a úspěšně a už mi i říkala, ať se na to vykašlu, že o víkendu napeče. 🙂
Zavo, u perníčků byl problém asi ten, že jsem to dala do pekárny a ta prostě to těsto nespojila. Zkoušela jsem pak ručně, pořád se to sypalo, tak jsem přidala máslo a už to prostě nešlo.
Asi opravdu to chce přesně dodržet recept a nechat v ledničce.
Lien, to jsi mě potěšila. Nemyslím to zle a nepřeju Ti tvrdé perníčky, ale potěšila jsi mě. 🙂
Tak, že bych taky ještě zkusila ten druhý recept?
A máš pravdu, trpělivost jsem při hnětení ztratila hodně brzo. 🙂
Padmé, moc děkuji! Kokosové zkusím! 🙂
Danniello, říkáš jednoduché? Skvělé! Suroviny mám, zkusím…toto cukroví ani neznám! 🙂
Kukačko, díky! My naopak cukroví jíme na kila. 🙂
Berulinko, to jsem ráda. Já už mám vážně pocit, že nikdo jiný takhle neschopný být nemůže! Všichni píšou jen, jak mají napečeno 10 druhů (někdo i 15, že Jarmu?), tak mě to pak mrzí.
Holky jste zlaté! Chtěla jsem to vzdát, ale tyhle recepty, co píšete, ty prostě ještě musím vyzkoušet! Dám pak vědět, jak se ne/zadařilo. 🙂
Peťko nesmutni..myslím,že se tohle stalo každý z nás..i já si pamatuju,že jsem mívala roky,kdy to pečení prostě nešlo a já stála u okna,bulela a chtěla všechno z toho okna vyházet..holt se prostě někdy nedaří..perníčky mi nikdy nešly,přesto jsem zkoušela všechny možný recepty,až snad před 2-3 rokama mi poslala nuninka recept a jsou dokonalý,výborný a těsto je super,krásně se válí,vykrajujou různý tvary..držím pěsti,třeba se ještě zadaří 🙂
Peťko, jestli tě můžu uklidnit, loni se mi to taky stalo, zkoušela jsem péct třikrát a pokaždé se špatným výsledkem, tak jsem to pak vzdala (stejně jsme měli cukroví i od naší mamky a tchýně). Ale naštve to. Nakonec jsem zjistila, že za to asi mohla mouka (někdy třeba i máslo). Já si letos poprvé nechala upéct na zakázku, tak uvidím, jaké to bude. My tomu cukroví stejně doma moc nedáme, to spíš pro návštěvy a do školy a školky.
Peťko, když jsem poprvé pekla linecké sama, stalo se mi úplně totéž, zjistila jsem pak, že zádrhel je hlavně v mouce. Koupila jsem pak mouku 00 a bylo to hned mnohem lepší.
Pečení mě baví, ale snažím se taky si to různě zjednodušit, dám ti sem jeden recept na super dobrou a fakt snadnou věc:
Masarykovy suchárky|:
10 dkg lískových oříšků na 2 hod. namočit do vody, 15 dkg hl. mouky, 10 dkg másla, 5 dkg cukru, 1 vanilkový cukr, 1 žloutek. Vypracuje se těsto, vpracují se lískové oříšky, vyválíme tak 3 cm silné válečky a dá se to na pár hodin do ledničky. Pak se to nějakým hodně ostrým nožem nakrájí na kolečka. Ty lískáče se nechávají celé. Je to pak hodně oříškové a fakt super. A rychlá příprava.
Jo, a jednou jsem nějak asi špatně vymazala formičky a celá dávka tlapek byla v tahu. Ono to v tu chvíli fakt zamrzí. Ale taky je to tím, že třeba moje maminka peče pořád, takže má praxi, já jen občas, takže mi to pak taky dýl trvá.
Moc držím palce.
Jo, a jistota jsou různé kuličky, těch se dá udělat i víc druhů a povedou se vždycky. Nebo úlky.
Peťko, tak teď jsem uhňácala těsto od wrorejs
http://www.vasedeti.cz/vyziva/vareni/vanocni-medove-pernicky/
a můžu říct, že to šlo úplně samo, zíttra budu teprve válet a péce, ale těsto šlo perfektně.
Jinak u těch vánočních těst to zadělávání dělám podobně jako když chci drobenku, prstama dlooooouho pořád promačkávám, nejdřív se těsto spíše rozděluje, až když je úplně máslo rozmačkané začnou se dělat žmolky a pak se teprve spojuje. Chce to trpělivost, než přidáš tuk, protože pak se sice lépe spojí ale zase jde špatně válet.