Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Je možné, že jsem tak neschopná?
Ahoj všem.
Padla na mne depka jako trám. 🙁
Každý rok nám pekla vánoční cukroví babička, holky jí pomáhaly.
Letos babička péct nemůže.
Cukroví milujeme, Vánoce bez cukroví nemůžou být a tak jsem si řekla, že to přeci zvládnu sama!
Pustila jsem se do perníčků a těsto letělo do koše. Včera stejně dopadlo linecké! A dnes jsem nad vanilkovými rohlíčky zaplakala. Když už jsem vytvarovala požadovaný tvar, po vyndání z trouby se to vše rozpadlo.
Jak je možné, že pečení cukroví mi nejde? Je to normální? Jsem vážně tak nechopná?
Mrzí mě to a je mi z toho už vážně smutno. Každý už má napečeno a já pořád nic. 🙁
Padmé, a i když se tam nedá ten kokos, tak je to klasický linecký?
Ahoj Peťko, tak Ti písnu, co peču každý rok pravidelně :-).
Kokosové – vykrajované
200 g Hera
250 g hladká mouka
120 g cukr moučka
1 vanilkový cukr
100 g kokosová moučka (tj. mletý kokos)
1 vejce
Dám si to všechno do mísy a dělám ručně. Krásně to voní. Vypracuju těsto, udělám z něj “kouli“ a tu dám do ledničky (přes noc).
Druhý den vykrajuju kolečka, upeču, pak slepuji rybízovou marmeládou (dvě kolečka k sobě) a to horní kolečko nakonec zdobím čokoládou.
Perníčky
500 g hladká mouka
200 g cukr moučka
2-3 vajíčka
3 lžíce medu
3 lžíce másla
2 lžičky kakaa
1 kypř. prášek do perníku
Postup stejný – všechno si to dám mísy, ručkama to “spatlám“ dohromady a přes noc nechám uležet v ledničce.
Po upečení (peču na 160°C cca 8-9 minut) ještě horké kousky potřu rozšlehaným žloutkem (se lžící vody).
Přeji hodně štěstí, ať se zadaří :-).
Ještě mě Peti napadlo, že na linecké už jsem zkoušela víc receptů, ale nejvíc se mi (i na košíčky) osvědčilo to nejjednodušší, v poměru 3:2:1 plus žloutek.
Tj. 300 g mouky hladké, 200 g másla (hery) a 100 g cukru moučka plus žloutek.
Opět, vychladit, podsypávat.
Peču na 180 st. v horkovzdušné asi 5 min (to chce sledovat, podle trouby), prostě jak okraje začnou růžovět, tak honem ven.
Jo a všechno dělám ručně, protože v pekárně se mi to lepilo na stěny a bylo s tím víc uklízení než užitku.
Tak jen umyju ruce, vál a je uklizeno.
Tak já perníky dala do pekárny a spíš bylo těsto lepivé, než že by se nespojilo. Ale uklidnit tě můžu, perníčky od nuninky – hned měkké, máme tvrdé jak šutr :-). Takže chci ještě zítra uplácat ty od wrorejs, aby si holky mohly zdobit, tyhle nějak zmizely či co.
NO a k tomu lepení, taky to dělám tak, že těsto mám min. přes noc v lednici a pracuju jenom s kouskem, zbytek se chladí, když už se moc lepí, vrátím zbytek do lednice a vezmu další – vychlazený- kousek a takhle pořád dokola, až do úplného vykrájení. Jakmile máslo v těstě povolí, je z toho lepidlo a to opravdu nejde.
Ale taky nejsem žádná pekařka, sama v tom nejsi.
Peťko, to je mi líto, že se nedaří. Ale když už jsi to upekla a “jen“ se to sype, tak doplň tuk, cukr, rum… a máš nepečené kuličky. Nechceš napsat konkrétní problémy, abychom ti třeba mohly poradit, v čem by mohl být zakopaný pes? Perníkové těsto potřebuje uležet, když se mi moc lepí, přidám mouku. U všeho, co se válí, to platí. Nejjednodušší na pečení mi přišlo kokosové protlačované. Těsto raz dva, narvu to do pevnější zdobičky (normálně se to dělá v mlýnku na maso se spešl nástavcem), udělám pruhy na plech a ty pak nakrájím.
Moc přeju, ať se dílo podaří. Určitě to půjde.
Peti, to mě mrzí, že ani rohlíčky nedopadly 🙁
Jak píšeš, že ti to lepilo – já dělám těsta, když mám čas. Všechno cpu do ledničky a pak postupně vytahuju, až mám čas to napéct. V receptech se píše, že máslové těsto stačí na hodinu dvě do lednice, ale já všechno nechávám min. 24 hod, většinou ale dýl, než se k tomu dostanu.
Perníčky už druhý rok dělám podle Nuninky, jen jsem si trošku upravila recept a dělám toto:
Perníčky hned měkoučké
400 g hladké mouky
100 g medu
140 g moučkového cukru
100 g tuku nejlépe máslo perníčky jsou pak měkčí
2 vejce
1 lžíce kakaa (zarovnaná)
1 lžíce sody
2 lžičky perníkového koření
Nechávám dva dny v lednici. Protože je tam med, tak dost lepí. Takže na vál podsypat moukou, trošku i zhora, aby se nepřilepilo na váleček. Ukrojím třeba půlku těsta, se kterou pracuju, zbytek jde zpátky do chladu. čím je těsto teplejší, tím víc se lepí a je to na kočku.
Peču na 180 st. v horkovzdušné tak 4-5 min.
Jestli máš ještě sílu a chuť, tak tohle linecké je hned měkké, může se dělat klidně v týdnu před štědrým dnem:
Linecké s pudinkem
15 dkg polohrubé mouky
15 dkg hladké mouky
1 Hera
2 žloutky
3 vanilkové pudinky
12 dkg cukru moučky
trošku citronové kůry
Opět – když těsto moc lepí, přisyp mouku. Aby to bylo akorát nesmí ti extrémně lepit na ruce, uplácej z toho “šišku“, zabal do potravinářské folie a šupni na den do ledničky. Při vykrajování opět podsypávat moukou, vyválet tak na 2 mm, vykrajovat požadované tvary, případně jde protláčet přes strojek, nebo já mám takovou jakoby “pistolku“ , která má různé nástavce a dělám tak sušenky ve tvaru kytiček.
Pak buď slepovat, nebo máčet v čokoládě.
Peču toho spoustu, takže kdybych neměla špatnou zkušenost s poštou, tak ti aspoň ty rohlíčky pošlu 😉
Ale věřím, že to prostě chce jen vychytat, taky jsem první rok měla perníky takové rozteklé bačkory – dala jsem moc sody 😉
Záleží na tom, jestli chceš vytrvat, nebo s tím prostě praštíš a budeš kupovat. To už si musíš rozhodnout sama 😉
Peťko, kvůli tomu fakt depku neměj. Jestli tě to uklidní, já taky nemam napečeno. A těsta dělám buď podle toho, co najdu na netu (tedy už to někdo ozkoušel) nebo od někoho vydyndám recept. Já začnu péct doufam teď o víkendu. Nebo si kup už hotové těsto 😉
Já peču.
Plány mám vždy tak do 10 druhů, ale nakonec jich je klidně i 15.
No a už vždycky vozím tchyni – ta může méně a méně.
Když se narodily holky, pustili nás z nemocnice v půlce prosince – nepekla jsem. Ale na vánoce jsme byli u tchánů, to tchýně ještě mohla.
Rok na to té práce bylo furt hodně a choť objednal cukroví u jedné své pacientky – poprvé a naposledy. Cukroví na pohled vypadalo hezky, ale chuťově to bylo jedno a to samé.
Od té doby peču, vždy aspoň pár druhů.
A jak je můj choť vybíravý a vše kritizuje (celá jeho máti), tak u několika druhů prohlásil, že je mám lepší než jeho matinka.
😉
Aktuálně mám v krabici zázvorky a ovocný chlebíček a v lednici těsto na perníčky a na pracny.
Ale dnes peču “farské řezy“ – pro kolegy do práce.
S cukrovím budu pokračovat až zase zítra.
Jo, a cukroví kolikrát dodělávám na štědrý den – kuličky a vosí hnízda.
😉
perníkové těsto je blbé…já tam letos musela přihodit vajíčko také se mi to drolilo….
jo a to manžel má rád taková hnědá kolečka jedinej recept co mám od jeho maminky….a asi mi to napsali špatně či co …také s tím bojuju zlaté perníky…jenže co bych neudělala když ho miluje…každej rok nadávám že to dělat nebudu mám to i u toho poznačeno zeptat se jestli ho mám dobře napsaný…a skutek utekl
petko měla jsi si těsto dát chvilku do ledničky já hned z udělaného nedělám a neboj se podsypávat moukou…pod těsto i na něj, rukou přejedu s moukou i váleček…..