Máte je doma také? Koho? No přece ty malé všudybýlky, kteří vám doma se vším pomáhají. Nesmějí u ničeho chybět, natož tak, když se peče vánoční cukroví nebo medové perníčky.
Nejdříve jsem chtěla toho mého dvouletého čertíka „prodat“ kamarádce na hlídání, abych si mohla v klidu vykrajovat, péct a zdobit. Ale rozmyslela jsem si to…
Těsto odpočívalo 2 hodiny, tak akorát čas malého převléct, dát mu najíst, napít, jít se s ním, vyčůrat a dát spinkat. Všechno klaplo, jen to spaní ne. Malý vytušil, že mám v plánu válet a vykrajovat těsto sama. A tak nespal a tvořil se mnou. Já těsto válela, on ho ručičkama plácal tak, že nešlo odlepit od stolu. Ve vykrajování byl tak rychlý, že jsem nestačila rozvalovat těsto pořád dokola. Nebralo to konce. Naštěstí ho zmohla únava a za chvilinku usnul. A já vykrajovala, pekla, po upečení mazala žloutkem a skládala do připravené krabice. A ta nádherná vůně byla cítit po celém domě.
Druhý den následovalo zdobení. Já na bílo, malý rarášek mi to překresloval na zeleno. Prostě nechtěl zdobit perníčky holé, ale už nazdobené. Během svého opravdu zajímavého zdobení protrhl nejmíň 5 mikrotenových sáčků a poleva na zdobení byla opravdu všude. Přes den jsem toho moc nenazdobila, ale v noci, když už všichni spali, to byla teprv jízda! V 5 hodin ráno jsem dozdobila poslední perníček a šla ulehnout do postele.
Není nad to, dělat všechno se svými dětmi! Ne nadarmo se říká, že trpělivost růže přináší. A já těch růží očekávám celou kytici!
A pokud si chcete ještě do Vánoc upéct perníčky, které jsou moc dobré a hned k snědku, tak tady je recept:
Medové perníčky
1kg hladké mouky
35 dkg moučkového cukru
4-5 vajec
5 polévkových lžic medu
2 kypřící prášky do perníku
5 lžic másla (sádla)
trochu rumu
3 lžíce kakaa
Pečeme v rozehřáté troubě asi 20 minut na 160°C. Po upečení pomažeme rozšlehaným žloutkem s troškou vody.
Zdobíme polevou z 1 bílku, citronové šťávy a moučkového cukru.
Tak vám přeji, ať se povedou a provoní vám celý byt!
Článek byl zařazen do soutěže Napište, jak tvoříte s dětmi a vyhrajte knihy plné nápadů, do které můžete až do 15. prosince 2009 poslat svůj příspěvek i vy.
Ceny do soutěže věnovalo nakladatelství Portál.
Napsal/a: wrorejs
Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (7 vyjádření)
Padmé, ani nevíš, jak mě těší, že se Ti povedly a chutnaly.
Wrorejs, posílám Ti veliké poděkování za recept na perníčky, jsou báječné a klukům ohromně chutnají, díííky. Receptík už mám založený mezi mými oblíbenými a používanými.:-)
Wrorejs, díííky za upozornění, pro začátek zkusím z poloviční dávky. Papa.:-)
Božínku-100ks?
Já chtěla na ochutnání a né si otevřít krám s perníkem:)))
Ještě,že jsem nakoukla…
Díky.
Padmé, Hani, díky za milé komentíky! Recept určitě někdy vyzkoušejte, perníčky jsou fakt chutné. Já ho taky poprve skusila a už podle něj peču perníčky téměř 20 let a to několikrát za rok. Z 1 kg je jich kolem 100 ks, takže napoprve stačí třeba poloviční dávka.
Wrorejs, děkuji za hezký a milý článek a kouzelné fotky.:-) Je báječné, že svého kloučka „přibereš“ do kuchyně. Já vím, že je to „při“ i „potom“ hotová spoušť, ale stojí to za to. Vždyť oni nám tak rychle vyrostou a čas vrátit nelze.
Ten Tvůj receptík se mi zamlouvá, opíšu si ho a dozajista vyzkouším. Díky.
No vy jste šikulové a díky za recept-možná snad využiju,když né k vánocům určitě jindy:)
Mobile Sliding Menu