Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
co bude dnes k obědu?
Tak mě to téma dnes napadlo, možná se to neujme a zapadne někde v zapomnění, ale za zkoušku nic nedám, že? No nevím jak jste na tom vy ostatní, ale já jak se doma zeptám co by si kdo dal k obědu tak se málo kdy mi dostane odpovědi a nebo se to točí těch pár jídel dokolečka, málo kdy mě napadne něco extra nebo něco nového. Dnes jsem například poprvé dělala kulajdu. Tak jsem si myslela, že by jsme sem mohly napsat co vaříme ať pro dospěláky, nebo něco pro ty naše štěstíčka a když by někdo zase řešil otázku co uvařit třeba by nakouknul a tu našel inspiraci.
Ps. rady nebo zkušenosti jak oživit jídlo a udělat, ho chutnějším nebo i vzhledově přitažlivějším se meze nekladou..
takže u nás dnes kulajda, knedlo, zelo vepřo a malému jsem dělala rýži s omáčkou, ale kulajda mu také chutnala 😀
Ježečku, zní to zajímavě, to je fakt… ta kolegyně mi taky vykládala, že když to slyšela, co v tom salátu je, že měla strach to i zkusit… 🙂
Mě čas od času napadne něco takového vyzkoušet, jinak taky jíme dokola několik jídel, obzvláště, když jsou děti ve škole a školce a vlastně vařím jen o víkendu.. (a když ještě chtějí ty řízky.. :-))
A párkrát se mi už stalo, že nějaká zvláštní kombinace mi přišla úžasná.. 🙂
Vzpomínám si třeba na pomazánku z vařené ryby se strouhaným jablkem…
Nebo třeba listové těsto, anglická slanina, opět sušené švestky a nahoru zase listové těsto…
Nebo třeba bílý toust (v toustovači na sucho), namazat arašídovým máslem a na to malinová marmeláda – to je taky mňamka…
Nebo třeba rizoto se strouhanými bramborami na pánvičce a cibulí, posypaná sýrem… hmm,t o jsem taky dlouho nedělala.. 🙂
Jeřečku, jedla jsem to porvé od kolegyně z práce asi ve čtvrtek a pořád jsem na ten salát myslela..že jsem včera zajela koupit řepu a švestky, abych si ho udělala doma.. 🙂
Nedávala jsem tam ani sůl, ani koření…nic… jen trochu oleje. Já jsem dala panenský olivový, protože ho prostě do studených salátů dávám, ale klidně jde použít jiný, podle zvyku.. A toho oleje fakt stačí krapek… kvůli vitamínům…
Je to takový hutný salát, nebo nevím, jak to nazvat… Nemá to prostě vodu, šťávu… ty švestky když jsou namočené, tak je z nich prostě taková “mňága“.
Použila jsem jednu spíše menší řepu, asi polovinu balíčku sušených švestek, přiměřeně ořechů a jeden velkýs troužek česneku, toho oleje tak možná lžíci, prostě trochu od oka…
Byl to první pokus, ale určitě budu zkoušet ještě někdy jindy a třeba poěmr surovin časem změním.. 🙂
V každém případě je to něco jiného, než běžné saláty, a asi to není salát, který se dá jíst denně….že… ale fakt mě ta kombinace chutí nadchla…. Dojedla jsem ho an snídani a pořád na něho myslím.. 🙂
Ctiradko, zní to hodně zajímavě a popravdě, kdybych to četla, tak si řeknu, že to je hodně divné, ale když k tomu dáš komentář, že to je fakt dobré, tak už se na to dívám jinak 🙂
Ale ještě mi řekni, jestli to nějak kořeníš? Sůl, pepř, citron, zálivka? Řepa pustí svou šťávu, ale stačí to? Nemáš fotku??? 😀 *
Vnutím vám tu ten salát s červené řepy, kdo chcete vyzkoušejte.. 🙂
– červená řepa uvařená, nakrájená na kostičky
– sušené švestky namočené na chvíli ve vodě a nakrájené na kostičky
– vlašské ořechny na kousky (aby křupaly, ne namleté, ale zase ne celé)
– česnek
– malinkato oleje
Fascinující směs chutí… řepa to zjemňuje a zvláčňuje, bez ní by to bylo moc těžké, ořechy svou specifickou chutí a křupou… česnek je prostě česnek… a ty švestky svo jemně nasládlou chutí… 🙂
Dneska se mi ta diskuze líbí… 🙂
U nás vždy kluci chtějí v neděli řízek (klasický, nebo holandský) s bramborovou kaší, občas na střídačku pečené kuře s rýží… já jsem ráda, že většinou nemusím vymýšlet, co v neděli, ale čas od času dojde doba, kdy postě začnu odmítat dělat pořád nějaké řízky a brkaši… zrovna nastala.. 🙂
Včera: kuřecí polívka s masem, vařené brambory a hřibová smetanová omáčka. později odpoledne vynikající salát z červené řepy, který mě nadchl směsí různých chutí a tím, že se do něj dávají klasické české suroviny.. 🙂
Dnes: hrachová polívka s tymiálne a s osmaženou houskou, rajská omáčka s koulema z mletého masa (vařené přímo v té rajské) a houskový knedlík.
rajská není moje zrovna oblíbené jídlo.. Teda jím ji, chutná mi, ale není to jídlo, které bych dělala často (to spíše červené šgety typu bolognese)…takže z toho důvodu mám z dnešního oběda docela radost.. 🙂
u nás dnes nic, páč včera jsem pěkně nastydla, frkám a prskám, takže maximálně česnečku, a to ten největší hrnec
manžel jel s dětma na hřiby, tak jsem zvědavá co donesou, ještě nejsou doma,vypadá to, že ohřeju buřtguláš ze včera a budu se těšit na hříbečky
!!!!!Získejte poukázky zdarma!!!!
Zaregistrujte se a začněte sbírat body,které pak
vyměníte za poukázky do obchodu – albert,billa,gl
obus,spar,peny,tesco,kaufland, Jak získávat body?
Registrace – 30 bodů,Odběr newsletteru – 20
bodů,Hlídání základní – 40 bodů,Hlídání 5+ položek – 20 bodů,Návštěva nad 30 stránek – 2 body vše
se dozvíte na stránečkách.. jde to poměrně rychle a
poukázku můžete získat za 3dny OVĚŘENÉ!!!! http://kompasslev.cz/?reference=279
Lussy díky 🙂
špagety, omáčka z mletého masa a posypané sýrem…