Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
co bude dnes k obědu?
Tak mě to téma dnes napadlo, možná se to neujme a zapadne někde v zapomnění, ale za zkoušku nic nedám, že? No nevím jak jste na tom vy ostatní, ale já jak se doma zeptám co by si kdo dal k obědu tak se málo kdy mi dostane odpovědi a nebo se to točí těch pár jídel dokolečka, málo kdy mě napadne něco extra nebo něco nového. Dnes jsem například poprvé dělala kulajdu. Tak jsem si myslela, že by jsme sem mohly napsat co vaříme ať pro dospěláky, nebo něco pro ty naše štěstíčka a když by někdo zase řešil otázku co uvařit třeba by nakouknul a tu našel inspiraci.
Ps. rady nebo zkušenosti jak oživit jídlo a udělat, ho chutnějším nebo i vzhledově přitažlivějším se meze nekladou..
takže u nás dnes kulajda, knedlo, zelo vepřo a malému jsem dělala rýži s omáčkou, ale kulajda mu také chutnala 😀
Ahoj, pro inspiraci přidávám nejoblíbenější obědy našich dětiček.
Polévka – Hladká Ančka s bramborami (udělat vývar z cibule, nalít 1 litr mléka se dvěmi lžícemi hl. mouky, 3 lžičky cukru, 1 lžička soli, kmín, převařit, odstavit, přidat vejce, rozmíchat, dochutit octem, dosolit, vložit vařené brambory)
Sýrová s chlebovými kostičkami(osmahnout cibulku, přidat 3 kostičky tav. sýra, zalít horkou vodou, dochutit solí, přidat osmahnuté pečivo, nebo semínka
Hlavní jídlo- Brambory s masem v římském hrnci(oloupané brambory dát do hrnce, osolit, přidat pórek a cibuli, navrch okořeněné a oslolené maso, přidat trochu oleje, péct cca 1 hodinu
Pečené rybí filé s brkaší (zmražené kostky filé rozdělit, dát do vymaštěného pekáče, přidat nakrájenou cibuli-dát tak aby nebyla na filé , okořenit kmínem, citronovou kůrou, osolit, péct cca 1/2 hodiny
Francouzské brambory – ty určitě znáte
Žemlovka – tu taky
Kuřecí kari s rýží (osmahneme osolené kuř. maso nakrájené na kusy, zalijeme vodou nebo vývarem, přidáme cibuli nakr. na půlměsíce, fazol. lusky, mrkev na kolečka, česnek na půlky, dvě brambory, cuketu, 1žička bio kari, cherry rajče až nakonec, povaříme až bude mrkev měkká, popř. dosolíme
Těstoviny se zakysanou smetanou (uvaříme těstoviny, na pekáči osmahneme šunku s česnekem, přidáme bio koření na špagety, nebo bio provensálské koření,osolíme, odstavíme, přidáme zakysanou smetanu, těstoviny, rozmícháme, poklademe mozzarelou a dáme do troby pod gril, vyndáváme až bude mozzarela žlutohnědá)
Rajská omáčka s rýží – to znáte
Koprovka s bramborami – to taky
Špagety s nakládanými rajčaty (uvaříme špagety, osmahneme osolené kuřecí nudličky, přidáme česnek, okořeníme bio provensálským kořením, přidáme konzervu nakládaných rajčat, přidáme špagety, dosolíme, zamícháme podáváme rovnou v pánvi
Salát- nejraději okurkový (1okurka, stroužek česneku, 1lžička soli, 2lžičky cukru, 2lžičky octa, 1/2 skl. vody, oliv. olej, pepř)
Eva
holky, já vím že to moc dobrý není, ale dávám jen trochu – ředím vodou, protože ti mí žrouti maj rádi hodně omáčky 🙂 jo a osobně mám radši worchester – krásně voní po hřebíčkách
My si dnes dopřáli… Dali jsme si pečeni plněnou švestkama a brambory. Je to fakt mňaminka! *
U nás včera “jen“ rizoto, ale pekla jsem k odpolední svačině bábovku, dneska sekaná s bramborem, kuřecí polévka, kdo smí, mrkvový salát. Sekanou dělám asi 3x ročně, tak si medím, voní mi to 🙂 Oběd bude dneska později kvůli posunu času, jídáme kolem půl jedné a dneska to tak zůstane, snad změnu zvládnu už příští víkend…
Sojovku mám ve šťávě taky ráda, ale dětem bych to ještě nedala, možná to někdy jedli u babičky, jinak doufám zůstanou ještě ušetřeni. Tam mi přijde těch ochucovadel a opravdu divných látek zatím pro ně moc. Po desátém roce po troškách, jestli to bude jako s tou sekanou 3x do roka, tak proč ne, ale pro ty mladší mi to přijde pro ledviny zatím docela zbytečné.
Hezké téma 🙂
Včera jsem vařila hovězí polévku a kuřecí maso s bramborem a špenátem zalité smetanou. Mám titanový hrnec a je super, vařím už jen v něm, vše je krásně měkoučké.
Dnes: vepřové s pórkem a opečené brambory a zkouším recept od kamarádky, do zapékací mísy cibuli, brambory a filé, máslo a zapéct, tak jsem na to zvědavá.
Kvůli dětem jsem začala vařit téměř bez koření, používám nejvíc Solčanku.
Kuřecí se sójovkou, solamylem atd bych si taky dala, ale dětem ještě nee.
Ahojky:o)
Jooo tak u nás je to stejný:o( Vařit mi nevadí, ale to vymýšlení je teda kámen úrazu!!!!
Protože přítel zítra na celý týden odjíždí do práce, tak mu musím dnes na pár dnů navařit.
Takže… omáčka z kuřecích jater s rýží…ta bude dnes i k obědu, guláš z hlívy ústřičné a jeho oblíbenou fazolovou polívku.
Tak já letím…ten časový posun je fakt “hnus Velebnosti“.
Ahoj Bamisko,
mám stejný problém 🙂 Pár jídel pořád dokola, přitom internet je plný receptů! 🙂 Sem tam něco zkusím nového, které se mi i osvědčilo. Nejčastěji chodím na top recepty….
Jo a já tučně psát neumím, promiň…
Včera jsme měli smažené žampiony s kaší a okurkový salát. Dcera si udělala pizzu.
Dnes máme maso pečené v remosce. Vepřové plátky osolené, opepřené, položené na cibuli (krájené na kolečka) potřené česnekem, posypané strouhaným sýrem, zalité smetanou. K tomu pečené brambory. Moc nám to chutná, mojemu ne 😀
Taky budu péct křídla a udělám nudličkové maso, zkusím podle Jany 🙂
Vařím pár dnů dopředu, abych nemusela klohnit, až dojdu z práce 🙂
Mari, taky jsem masožravá! 🙂
Díííky za dobré téma, budu nahlížet, papa. corina
dobrej nápad, my dnes objedvali u babičky, bylo masíčko zapečené v bramboráku – nevím sice jak to dělala, ale myslím že klasika bramborákové těsto a mezi ně nasypala lehce opražené mleté, trochu okořeněné – dobré to bylo, jen na mě moc mastné.
jinak já jsem si minulý týden vymyslela kuře na medu, už těch s grilovacím kořením jsem přejedená, takže nejdřív nějaké dobré koření (já jsem měla nějaké Country) smíchat s trochou oleje a 1-2 lžícemi medu, pak smíchat s kuřátkem (u nás nohama) a nechat uležet (stačí 1-2 hodiny), pak do trouby upéct a sbaštit třeba s bramborama.
no a naše nejoblíbenější jídlo je maso s rýží – libovolné maso nakrájet na nudličky (nejlepší je kuřecí), přidat solamyl, vajíčko a trochu oleje, všechno smíchat a nechat uležet, asi po hodině nechám pořádně rozpálit pánev, nasypu maso a rychle orestuju, až je všechno zatáhnuto, přidám cibulku na proužky, podusím, přidám sojovku a worchester, prohřeju, zaleju trochu vodou a přidám mraženou zeleninu podle chuti. Pak už jen pořádně uvařit, připravit rýži a baštit, děcka to milujou 🙂
no a já mám hlad…?-(.
Tolik dobrot. Škoda jen,že je Haní tak líná kuchtit 🙂
My dnes kuřecí játra s hranolkama a buchtičky se šodó. Zítra bude vepřový řízek s br. kaší a okurkový salát, k večeři jsem slíbila palačinky s tvarohem