Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
co bude dnes k obědu?
Tak mě to téma dnes napadlo, možná se to neujme a zapadne někde v zapomnění, ale za zkoušku nic nedám, že? No nevím jak jste na tom vy ostatní, ale já jak se doma zeptám co by si kdo dal k obědu tak se málo kdy mi dostane odpovědi a nebo se to točí těch pár jídel dokolečka, málo kdy mě napadne něco extra nebo něco nového. Dnes jsem například poprvé dělala kulajdu. Tak jsem si myslela, že by jsme sem mohly napsat co vaříme ať pro dospěláky, nebo něco pro ty naše štěstíčka a když by někdo zase řešil otázku co uvařit třeba by nakouknul a tu našel inspiraci.
Ps. rady nebo zkušenosti jak oživit jídlo a udělat, ho chutnějším nebo i vzhledově přitažlivějším se meze nekladou..
takže u nás dnes kulajda, knedlo, zelo vepřo a malému jsem dělala rýži s omáčkou, ale kulajda mu také chutnala 😀
těstoviny a sýrová omáčka,kuřecí maso+kvasnicová polévka
brambory a na to kuře a zalité šlehačkou v troubě pečené,to dělám dneska já 😀
Makineo, to je super, že to máte takhle pestré – třeba na tortillu ani nedojde.
Já minulou sobotu zkoušela to balkánské maso a chutnalo mi.
a něco pro děti na tato horka? tzn. minimální vaření a paření se u plotny a aby to nějakou tu nutriční hodnotu mělo,poradíte?
(Citováno od gabulka73 z 16.7.2015 20:20)Pokud máte rádi zeleninu, tak můžu doporučit tortillu:
Tortillu (placku) si položím na alobal, potřu ji nějakým “sosíkem“ (já dávám chilli směs od Vitany, ale pro děti bych volila něco míň pálivého), natrhám na ní kousky ledového salátu, nakrájím na malé kousky jedno rajče, které nasypu na ten ledový salát – vše lehce posolím, a navrch dám na kousíčky nakrájené, okořeněné kuřecí maso, které jsem před tím hodila narychlo na pánev. Sroluju tortillu, zabalím do alobalu, dám do lednice a pak se může kdykoliv konzumovat.
(Všeho stačí trochu – na dvě tortilly dávám opravdu malý kuřecí řízek, 2 malá rajčata a trochu salátu).
(Citováno od Marinada z 17.7.2015 07:15)Možná to vypadá složitě napsané, ale mezitím, co to píšu, bych už měla tři tortilly hotové 🙂 Stačí mi na to 6 minut.
(Citováno od Marinada z 17.7.2015 07:17)Marinado, tak tortila mě zaujala. Zajímavé, že mě nikdy nenapadlo ji zkusit, když ji mám ráda. A tu placku kupuješ normálně v obchodě? A máš nějaký tip, čím nepálivým to potřít? Já tady ty všelijaké “sosíky“ a dresingy moc nekupuju, tak budu ráda za konkrétní osvědčené tipy, protože se v tom nevyznám. zkusím tu chilli směs, ale jak píšeš, pro děti možná raději zkusím něco jemnějšího.
(Citováno od makinea z 17.7.2015 15:31)Makineo, mě by to taky nenapadlo, ale teď cca rok máme v práci novou “kuchyň“ a dělají moc zajímavá (a jednoduchá) jídla, tak to od nich zkouším kopírovat, něco úspěšně, něco neúspěšné.
Ta tortilla se koupí v krámě (ty levné z Alberta a Penny jdou použít taky, ale třeba ty dražší z Billy jsou pak chuťově o dost lepší). Sosíky jsem vyzkoušela celkem tři, první dva jsem vyhodila a ten třetí – Vitana chilli sladká, nám moc chutná. První várka po otevření nové lahvičky je ale opravdu ostrá, ale týden od týdnu (kdy je ta lahvička v lednici) je to jemnější a jemnější. My máme ostrá jídla všichni rádi. V práci nám někdy ty tortilly lehoulince pomažou majonézou smíchanou s jogurtem (to teda podle chuti jen tipuju) – hodně lidem to chutná víc než to ostré, ale mně teda ne. Jinak se v těch omáčkách ale taky bohužel opravdu vůbec nevyznám, jen jsem věděla, jak chutná ta ostrá tortilla v práci a podle toho se snažila podobnou chuť sehnat…
Jinak ano – ta tortilla se nijak tepelně neupravuje, napoprvé jsem se snažila nahřát jí v mikrovlnce, ale to se mi neosvědčilo, takže jí nechávám tak, jak jí koupím.
A jak píše Meggi – přesně, když máme k obědu řízky, znamená to, že k večeři bude tortilla a místo masa narychlo tam nakrájím kousky zbylých řízků 🙂
(Citováno od Marinada z 20.7.2015 07:42)
Marinado, díky za info a rady. Ještě jsem se k tomu nedostala, měla jsem teď pořád od holek jejich přání, jako meruňkové knedlíky a rizoto, ale až jim dojdou nápady, tak se vrhnu na tortily.
a něco pro děti na tato horka? tzn. minimální vaření a paření se u plotny a aby to nějakou tu nutriční hodnotu mělo,poradíte?
(Citováno od gabulka73 z 16.7.2015 20:20)Pokud máte rádi zeleninu, tak můžu doporučit tortillu:
Tortillu (placku) si položím na alobal, potřu ji nějakým “sosíkem“ (já dávám chilli směs od Vitany, ale pro děti bych volila něco míň pálivého), natrhám na ní kousky ledového salátu, nakrájím na malé kousky jedno rajče, které nasypu na ten ledový salát – vše lehce posolím, a navrch dám na kousíčky nakrájené, okořeněné kuřecí maso, které jsem před tím hodila narychlo na pánev. Sroluju tortillu, zabalím do alobalu, dám do lednice a pak se může kdykoliv konzumovat.
(Všeho stačí trochu – na dvě tortilly dávám opravdu malý kuřecí řízek, 2 malá rajčata a trochu salátu).
(Citováno od Marinada z 17.7.2015 07:15)Možná to vypadá složitě napsané, ale mezitím, co to píšu, bych už měla tři tortilly hotové 🙂 Stačí mi na to 6 minut.
(Citováno od Marinada z 17.7.2015 07:17)Marinado, tak tortila mě zaujala. Zajímavé, že mě nikdy nenapadlo ji zkusit, když ji mám ráda. A tu placku kupuješ normálně v obchodě? A máš nějaký tip, čím nepálivým to potřít? Já tady ty všelijaké “sosíky“ a dresingy moc nekupuju, tak budu ráda za konkrétní osvědčené tipy, protože se v tom nevyznám. zkusím tu chilli směs, ale jak píšeš, pro děti možná raději zkusím něco jemnějšího.
(Citováno od makinea z 17.7.2015 15:31)
Makineo, mě by to taky nenapadlo, ale teď cca rok máme v práci novou “kuchyň“ a dělají moc zajímavá (a jednoduchá) jídla, tak to od nich zkouším kopírovat, něco úspěšně, něco neúspěšné.
Ta tortilla se koupí v krámě (ty levné z Alberta a Penny jdou použít taky, ale třeba ty dražší z Billy jsou pak chuťově o dost lepší). Sosíky jsem vyzkoušela celkem tři, první dva jsem vyhodila a ten třetí – Vitana chilli sladká, nám moc chutná. První várka po otevření nové lahvičky je ale opravdu ostrá, ale týden od týdnu (kdy je ta lahvička v lednici) je to jemnější a jemnější. My máme ostrá jídla všichni rádi. V práci nám někdy ty tortilly lehoulince pomažou majonézou smíchanou s jogurtem (to teda podle chuti jen tipuju) – hodně lidem to chutná víc než to ostré, ale mně teda ne. Jinak se v těch omáčkách ale taky bohužel opravdu vůbec nevyznám, jen jsem věděla, jak chutná ta ostrá tortilla v práci a podle toho se snažila podobnou chuť sehnat…
Jinak ano – ta tortilla se nijak tepelně neupravuje, napoprvé jsem se snažila nahřát jí v mikrovlnce, ale to se mi neosvědčilo, takže jí nechávám tak, jak jí koupím.
A jak píše Meggi – přesně, když máme k obědu řízky, znamená to, že k večeři bude tortilla a místo masa narychlo tam nakrájím kousky zbylých řízků 🙂
to se vii 🙂“Balkanske maso“,delavam casto a rada,uz roky,receptik mam od bulharske kamaradky me dcery;-) varila jsem ho zrovna v utery..masicko si pred vlozenim dobre okorenim..a zeleninky davam hodne..Tortille milujeme,hlavne na teplej zpusob,kdo ochutnal,mlaska,kdo by chtel jednoduchy receptik,at pisne 😉
(Citováno od meggi41 z 17.7.2015 13:40)
Ahoj meggi, můžeš mi prosím napsat ten recept? Buď do zprávy nebo sem? Děkuji 🙂(Citováno od makinea z 17.7.2015 15:28)
Nejdrive udelame smes:na jemno cibulku,na to na nudlicky,na opravdu rozpaleny olej,kureci prsa,(aby se opravdu opekla,ne dusila 🙂 ),okorenim(vegeta,sul,paprika,koreni na kure,cesnek,sojovka,sladke chili..kdo co na rad.Pridam plechovky kvalitni kukurice,na nudlicky vsemozne barvy papriky,a zampionky(kdo ma rad)Nekdy dacam i rajcatka,ale to pak pusti moc stavy..Vse sup sup oprazim,je to hned..
Vezmu SUCHOU panev(mysleno bez oleje),rozpalim a polozim prazdnou tortillku,z kazde strany,az se pekne oprazi,je to hned,chytne takova hneda oka a nafoukne se trosku..na to dam trosku te masove,teple, smesy(staci trosku,po celem obvodu,pak to pri papani pada ven 😀 ),pridam strouhany syr,kdo ma jaky rad a sup ven z panve,at se nespalej..Kazdou zamotam,prekrojim ji na taliri na pul a s chuti do toho 😀
Je to dobre,syte a zrave…
Kazdy sni tak dve a je napapany 😉 pokud zbude smes masa,udelam napr.ryzi a je dalsi obidek..
(Citováno od meggi41 z 17.7.2015 16:01)Super 🙂 Díky moc za všechny tipy, něco určitě vyzkouším. A myslím, že si pochutnáme 🙂
(Citováno od makinea z 17.7.2015 21:57)
Rado se stalo a chutnat bude 😉
Tortillas jsme delali v mexicke restauraci tady,v London…
to se vii 🙂“Balkanske maso“,delavam casto a rada,uz roky,receptik mam od bulharske kamaradky me dcery;-) varila jsem ho zrovna v utery..masicko si pred vlozenim dobre okorenim..a zeleninky davam hodne..Tortille milujeme,hlavne na teplej zpusob,kdo ochutnal,mlaska,kdo by chtel jednoduchy receptik,at pisne 😉
(Citováno od meggi41 z 17.7.2015 13:40)
Ahoj meggi, můžeš mi prosím napsat ten recept? Buď do zprávy nebo sem? Děkuji 🙂(Citováno od makinea z 17.7.2015 15:28)
Nejdrive udelame smes:na jemno cibulku,na to na nudlicky,na opravdu rozpaleny olej,kureci prsa,(aby se opravdu opekla,ne dusila 🙂 ),okorenim(vegeta,sul,paprika,koreni na kure,cesnek,sojovka,sladke chili..kdo co na rad.Pridam plechovky kvalitni kukurice,na nudlicky vsemozne barvy papriky,a zampionky(kdo ma rad)Nekdy dacam i rajcatka,ale to pak pusti moc stavy..Vse sup sup oprazim,je to hned..
Vezmu SUCHOU panev(mysleno bez oleje),rozpalim a polozim prazdnou tortillku,z kazde strany,az se pekne oprazi,je to hned,chytne takova hneda oka a nafoukne se trosku..na to dam trosku te masove,teple, smesy(staci trosku,po celem obvodu,pak to pri papani pada ven 😀 ),pridam strouhany syr,kdo ma jaky rad a sup ven z panve,at se nespalej..Kazdou zamotam,prekrojim ji na taliri na pul a s chuti do toho 😀
Je to dobre,syte a zrave…
Kazdy sni tak dve a je napapany 😉 pokud zbude smes masa,udelam napr.ryzi a je dalsi obidek..
(Citováno od meggi41 z 17.7.2015 16:01)
Super 🙂 Díky moc za všechny tipy, něco určitě vyzkouším. A myslím, že si pochutnáme 🙂
Nebo Cr je velmoc v rizkach 😀 tak pokud zbudou nakrajej je na nudlicky a taky supr v tortillas,ci maso jen oprazene,nej je “kužecii“ 😉
Fantazie je supr a nebat se,tortillas ma vyhodu,ze se nebije s chutema,ja je kupuju i cesnekove,bylinkove,celozrne..
Klido i studenou tortillas potri napr.bil.jogurtem,Humusem,ja na to davam i tunaka,klido v plechovce,ledovej salat,kukurici,vsemoznou zeleninku,okurku zelenou,spenat,cherry rajcatka, ananas,cibulu,dcerka platky sunky…
Delava si to i sama,napr.na chut,ci do skoly..u nas doma jsou tortillas wraps,vzdy ve skrini 😉
to se vii 🙂“Balkanske maso“,delavam casto a rada,uz roky,receptik mam od bulharske kamaradky me dcery;-) varila jsem ho zrovna v utery..masicko si pred vlozenim dobre okorenim..a zeleninky davam hodne..Tortille milujeme,hlavne na teplej zpusob,kdo ochutnal,mlaska,kdo by chtel jednoduchy receptik,at pisne 😉
(Citováno od meggi41 z 17.7.2015 13:40)
Ahoj meggi, můžeš mi prosím napsat ten recept? Buď do zprávy nebo sem? Děkuji 🙂(Citováno od makinea z 17.7.2015 15:28)
Nejdrive udelame smes:na jemno cibulku,na to na nudlicky,na opravdu rozpaleny olej,kureci prsa,(aby se opravdu opekla,ne dusila 🙂 ),okorenim(vegeta,sul,paprika,koreni na kure,cesnek,sojovka,sladke chili..kdo co na rad.Pridam plechovky kvalitni kukurice,na nudlicky vsemozne barvy papriky,a zampionky(kdo ma rad)Nekdy dacam i rajcatka,ale to pak pusti moc stavy..Vse sup sup oprazim,je to hned..
Vezmu SUCHOU panev(mysleno bez oleje),rozpalim a polozim prazdnou tortillku,z kazde strany,az se pekne oprazi,je to hned,chytne takova hneda oka a nafoukne se trosku..na to dam trosku te masove,teple, smesy(staci trosku,po celem obvodu,pak to pri papani pada ven 😀 ),pridam strouhany syr,kdo ma jaky rad a sup ven z panve,at se nespalej..Kazdou zamotam,prekrojim ji na taliri na pul a s chuti do toho 😀
Je to dobre,syte a zrave…
Kazdy sni tak dve a je napapany 😉 pokud zbude smes masa,udelam napr.ryzi a je dalsi obidek..