Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Zavařování
Všechny zdravím,
dnes jsem konečně zavařila třešně, bylo to na poslední chvíli. A napadlo mě, že by mě zajímalo, jak jste na tom se zavařováním vy.
Já jsem to vždycky dost odbývala, ale v poslední době se mi zavařování zalíbilo. Manžel moc nejí tropické ovoce, takže kompoty se v zimě hodí. Když jsme dřív občas nějaký koupili, připadalo mi to strašně předražené. Takže letos do toho jdu naplno. (Snad mě to nadšení nepřejde.)
Jaké zavařeniny máte nejradši?
Malinový sirup dělá mamka skoro každý rok, cukr tam přidává podle chuti. Marmeláda z toho nevznikne, když se nedá želírovací přípravek, ale je fakt, že hodně receptů na sirupy to s cukrem přehání.
A musím se pochlubit, po třešních už máme i višňový džem.
Chtěla bych poprosit nemáli někdo vyzkoušený recept na malinový sirup.Mám dost malin a nepojí se.Na internetu už jsem jeden recept našla,ale buď byl špatně napsaný nebo nevím.Už při čtení se mě zdálo,že tam patří moc cukru a místo sirupu mám malinovou marmeládu.Díky.
Berdy já budu letos dělat tuto přesnídávku
1250 gr- čisté váhy naloupaného ovoce/JABLKA+jahody,mango,hruška,broskev,banán…prostě to ovoce jakou přesnídávku si zrovna přejete:)…..// 1/2 litru vody cca 250gr cukru//dle vaší chuti// 1 pudinkový prášek
Základem přesnídávek jsou vždy jablka!!! dle přání a chuti jakou chcete přesnídávku si část z 1250gr čistého ovoce nahradťe-jahodami,meruňkami,banány,mangem atd.
ovoce k jablíčkům namíchejte cca 1/3 a 2/3 JABLEK,
JABLEK MUSÍ BÝT VŽDY VÍCE a nebojte stačí -např.jedna větší hruška a přesnídávka bude hrušková!!
//u jahodové jsem dala cca250- 300gr jahod,mango váží cca 280-400gr//
OVOCE OČISTÍME-NALOUPEME-DÁME DO HRNCE-
PŘIDÁME 1/2 LITRU VODY
CUKR //může být i třinový,ale změní se lehce chuť//
UVAŘÍME-ROZMIXUJEME//i během varu//
nechte si trochu vody na rozmíchání pudinkového prášku
PŘILEJEME//připravený v trošce vody// PUDINKOVÝ PRÁŠEK
LEHCE POVAŘÍME A NECHÁME “ZATÁHNOUT“
NAPLNÍME DO SKLENIČEK//tato poprce je cca na 7-8 přesníd.lahviček//
já skleničky otáčím //šroubovací//na cca 20hodin dnem vzhůru a naprosto to stačí,žádná se mě zatím nezkazila a to je neskladuji v lednici ,ale v klasické špajzce v panelákovém bytě!!
ještě k pudinku-jahodovou jsem zatáhla jahodovým,banán.banánovým atd.,ale jinak je na vše výborný vanilkový pudink.
Recept jsem našla na internetu a vypadá hodně dobře.
Holky a mate některá z vás recept na přesnidávku?
Děkuju nuninko!Už se mi sbíhají sliny.
Markittko.P tady máš ten recept:
Zimní čaj
1 litr bobulí černého rybízu, 1 litr ostatního bobulovitého ovoce (červený rybíz, angrešt, borůvky, maliny, ostružiny, jahody, třešně…), 1 kg cukru, 4 hřebíčky, lžička mleté skořice, 1/8 l rumu (dát až nakonec!!!)
Všechno ovoce omyjeme, smícháme dohromady (nemačkáme), přidáme cukr a koření, opět zamícháme a vylijeme na pečící plech. Vložíme do trouby rozehřáté na 200 stupňů a pečeme 20 minut. Poté vyjmeme z trouby, přidáme rum, ještě teplé nalijeme do skleniček (od přesnídávek) se závitem. Naplněné skleničky otočíme dnem vzhůru, aby se víčko vtáhlo dovnitř. A je hotovo:-) Nezavařujeme! V zimě pak odebereme na jeden šálek 2-3 lžičky koncentrátu, přelijeme vařící vodou a pak jen mlsáme. Je to zdravé a moooc dobré.
(Jde také zamrazit do mražáku)
A ještě červenou řepu děláme. ale ne tu moc kořeněnou, spíš jen ve sladkokyselém.
Ájíku, taky nemám ráda ty zmatky kolem, jako dítě jsem si jich užila až dost. Takže teď si radši v klídku udělám zásoby po pár skleničkách.
Jo, borůvky jsou super, jenže je to u nás vzácnost.
Dost jsme dělávali lečo, ale to byla větší spotřeba. V malém se mi do toho nechce.
Ale budu určitě dělat višňovou marmeládu. Meruňkovou dělává ségra a vždycky nám trochu dá.
Holky, zavařujete někdo v troubě nebo nějakým podobným způsobem? Já občas, když je toho míň, zavařuju v normálním hrnci na utěrce, ale jinak jen v zavařovacím hrnci.
Aktuální téma 🙂
Dokud jsme bysleli v paneláku, nezavařovala jsem, maximálně jsem udělala nějakou marmeládu.
Ovšem co máme zahradu, není problém víc jak sto sklenic – a letos to asi bude ještě víc 🙂
Zavařuju okurky, z ovoce meruňky, dýně, hrušky.
Dělám marmelády – jahodovou, meruňkovou, vloni jsem zkoušela i dýně+jablka (ale ta mi moc nechutná), zato předloni meruňka+ banán a ta je moc dobrá.
Malin máme bohužel dost málo, ale malinový džem milujem všichni 🙂
Taky dělávám pár sklenic cuketového chutney (pod maso) nebo nakládanou zeleninu – vícedruhovou.
Letos mám zatím jen jahodový džem, ten správný šrumec teprve přijde 😉
Když se do toho dostanu, docela mě to baví. Spíš nemám ráda to čištění, vypeckovávání, krájení….
Ještě broskve a meruňky ….mňam…