Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Zavařování
Všechny zdravím,
dnes jsem konečně zavařila třešně, bylo to na poslední chvíli. A napadlo mě, že by mě zajímalo, jak jste na tom se zavařováním vy.
Já jsem to vždycky dost odbývala, ale v poslední době se mi zavařování zalíbilo. Manžel moc nejí tropické ovoce, takže kompoty se v zimě hodí. Když jsme dřív občas nějaký koupili, připadalo mi to strašně předražené. Takže letos do toho jdu naplno. (Snad mě to nadšení nepřejde.)
Jaké zavařeniny máte nejradši?
Naše višeň byla taky obsypaná, ale moc brzo a zmrzlo všechno. Takže je na velkém stromě tak třicet višní. Jindy jsou z ní kýble. Ale taky díky tomu mám od loňska marmelády dost, u nás se jí tolik nesní.
Třešně máme rádi, ale vždycky spoléhám na nějaké dárce, kteří jich budou mít nadbytek, což letos nehrozí.
Tak možná udělám lečo, naložené cibulky a podobné výtvory ze zeleniny, když už nebude moc toho ovoce.
Jablečný kompot nezavařuju, ten si vaříme v hrnci vždycky čerstvý.
No, ořechů jsem na stromě napočítala asi pět, hrušku jen jednu (a to byla hrušeň květy obsypaná)…
No jo, letos je to bída.
Včera jsem udělala dávku jahodového džemu, ale skládala jsem si to na mrazáku, než to kilo bylo… Jahody letos hnijou rovnou na keříčku, takže tu trošku stíháme vždycky sezobat. Jednou jsem udělala nanuky, teď tu marmošku a je po nich…
Třešní máme teda habakuk, strom je nádherně osypaný, jsou chuťově výborné. Akorát zavařené je nikdo nechce… Takže něco sezobem my, něco špačci a případně zas udělám marmeládku.
A ten zbytek se teprve uvidí – meruňky a broskve vypadají dost bídně (naštěstí máme ještě zásoby z loňska, ale stejně – obojí miluju, chtělo by to doplnit…).
Jediné, co mě zatím potěšilo, že bez letos kvetl o něco pozděj, takže jsem to stihla a sirup už je na šteláři.
Zato ořechy na ořechovku jsou jak broky a přitom se dnes mají trhat. Škoda.
Letos i to zavařování bude tím počasím začarované.
Před dvěma lety jsem z hrušek (našich tvrdých a od tety máslovek) dělala marmeládu se zázvorem.
Vloni povidla – už se chystám, že je dám do buchet honzovek.
Jabka ze zahrady rvu do štrúdlu, nebo je sušíme.
Třešní, angreštu a rybízu máme tak akorát, aby holky pozobaly.
Švestek si můžu vzít jen pár – na pečený čaj, na nějaký koláč. Zbytek dává manža do kvasu.
No a tu a tam u nás zazvoní někdo ze sousedů, že se jim urodilo moc toho a toho, jestli nechceme (za cenu uspokojivou pro obě strany). Takže takhle jsem už dvakrát zpracovávala broskve (co druhý rok), meruňky, okurky…
Ale jinak vždy nějaké ovoce koupím a zavařím.
U samotného zavařování nadávám jak špaček, ale pak mě blaží pohled na plné šteláře ve špajzce.
No ale letos toho asi moc nebude – kvůli dešti nestihly včely dost opylovat. A třeba třešně, které stihly vyrůst, tak decimují špačci…
Ale potřebovala bych letos udělat džemík z červeného rybízu nebo i červeného angreštu – na vánoce na linecké cukroví. Třeba se nachomýtnu ke zdroji….
Taky většinou zavařuju to, co je doma nebo co dostaneme. Jenom broskve mě vždycky lákají a občas je koupím.
Letos to ale žádná sláva nebude.
Také zavařuji co kde dostanu, jinak když má člověk koupit ovoce, cukr a počítá energii, tak se to ani finančně nevyplatí. Jinak miluji rebarborovou marmeládu.
Také zavařuji co kde dostanu, jinak když má člověk koupit ovoce, cukr a počítá energii, tak se to ani finančně nevyplatí. Jinak miluji rebarborovou marmeládu.
Nezavařuju, jen když na zahradě někomu zbyde a nechce se mu to trhat. Takhle jsem jeden rok získala třešně (množství tak na jídlo) a loni výborné hrušky, které putovaly do sušičky. Taky jich na zavařování nebylo. Na naší zahradě (100 km daleko) jsou akorát jabka a hrušky, a ty mi zavařené nechutnají. Hrušky jsem měla v mrazáku, pokrájené, na hruščáky jako dělané. Mńam.
Já zatím nic, marmeládu budu dělat z meruněk, chtěla bych zavařit hlavně kompoty, tak uvidíme, k čemu se dopracuju.
Mám jahodové džemíky a víc asi nestihnu. Taky jsem použila želírovací cukr, já 3:1 a musím říct, že i tak je džem hodně sladký – jahody byly moooc sladké, ale méně cukru už bych se bála, aby se to nezkazilo. Jsem zvědavá, džemíků je dost, jestli vydrží přes zimu…