Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Zavařování
Všechny zdravím,
dnes jsem konečně zavařila třešně, bylo to na poslední chvíli. A napadlo mě, že by mě zajímalo, jak jste na tom se zavařováním vy.
Já jsem to vždycky dost odbývala, ale v poslední době se mi zavařování zalíbilo. Manžel moc nejí tropické ovoce, takže kompoty se v zimě hodí. Když jsme dřív občas nějaký koupili, připadalo mi to strašně předražené. Takže letos do toho jdu naplno. (Snad mě to nadšení nepřejde.)
Jaké zavařeniny máte nejradši?
děvčata nemáte některá výborný recept na dýnˇový kompot urodilo se mě jich moc,je mi líto je vyhodit. dík míla
Maminy, má, na chodbě obrovskou dýni a chystám se jí letos poprvé zavařit, mám nějaké recepty, ale moc mi nejdou pod nos, v jednom se dává vinný ocet, v druhém kyselina citronová, v dalším ananasová štáva, jsem z toho paf:(
Může mě někdo obštastnit vlastním receptem i s postupem?
Budu ráda za každý, děkuji:)
Díky Jarmuschko,
mám elektrickou. No já si to předehřála napřed bez plechu a dávala to tam až jak zhasla kontrolka, jenže ono si to pak ještě nějaké teplo vezme – otvírání, ohřátí vody, skla, nálevu – takže jsem pak nevěděla…
Příště to udělám jako ty, ať je to přesnější.
Markittko, a ty máš plynovou nebo elektrickou troubu?
Já zavařuji v troubě, až co mám elektrickou, s termostatem.
Takže dám plech se sklenicema a vodou do trouby, zapnu, termostat nastavím na potřebnou teplotu.
Jak je dosaženo požadované teploty (zhasne kontrolka), nastavím budíček a nechám dělat.
S plynovou Ti neporadím.
Jinak když dáváš nálev horký, zkrátí se Ti doba zavařování. Myslím.
;o)
No zřejmě si budu muset poradit sama….takže jsem teploty trochu přidala a deset minut dala navíc…tomu zelí to myslím neuškodí. Na bublání jsem nečekala, vypadá to, že bych se nedočkala, asi to bublat nemá. Snad to bude ok. Dobrou…
Moc prosííím, potřebuju rychlou pomoc. Zavařuju čalamádu ve velkých sklenicích a nemám doma dost velký hrnec, tak jsem to dala do trouby. Ještě jsem takto nezavařovala. Na netu jsem si přečetla, že se zavařuje asi tak na 150°C a 30 min. No už to mám v té troubě, ale teď mě trklo….nevím jestli mám čekat na nějaké bublání a pak počítat čas nebo jestli hned. Jo a ještě mě napadlo, dala jsem tam ten nálev takový vlažný. Mělo to být horké? Díky moc.
Já zavařuju podle toho, co kdo dá :-). Většinou dostávám meruňky, broskve, angrešt a rybíz.
Vloni jsem od ségry měla 3 druhy rybízu – černý, červený a bílý. Tak jsem udělala marmeládu a vyzkoušela všechny kombinace těch tří a nejlepší je samozřejmě ze všech dokupy.
Jinak dělám džem i z ostatního ovoce. Letos jsem udělala mix džem: pomernač+broskve+meruňky – veeelká dobrota!
Holky, tak mám doma bednu broskví a nedá se nic dělat, budu je muset zavařit. Hrozně se mi nechce, mé dřívější nadšení nevydrželo. Ale když je tu mám, aspoň mě to přinutí.
Chci se zeptat, jestli broskve spařujete, aby se daly oloupat?
Tak s těma okurkama mám stejný problém,taky se s tím budu dělat asi celý prázdniny,tak jsem přemýšlela,že si objednám větší množství z Polska,at je to hotový.Letos je dělám poprvé,tak doufám,že budou k jídlu. Vždycky jsem byla proti zavařování,ale musím,tchýně se prý na to může vyprdnout 🙂
Mariko, to jsem ráda 🙂 Já mám letos 45 meruněk – kompotů, okurky dochází tak po dvou sklenkách, tak se s tím asi budu “crcat“ celé léto :))
Ještě čekáme hrušky, ty dělám podobně, jen přidávám do každé sklenky hřebíček (1-2ks) a steriluju je 25 minut.