Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Zavařování
Všechny zdravím,
dnes jsem konečně zavařila třešně, bylo to na poslední chvíli. A napadlo mě, že by mě zajímalo, jak jste na tom se zavařováním vy.
Já jsem to vždycky dost odbývala, ale v poslední době se mi zavařování zalíbilo. Manžel moc nejí tropické ovoce, takže kompoty se v zimě hodí. Když jsme dřív občas nějaký koupili, připadalo mi to strašně předražené. Takže letos do toho jdu naplno. (Snad mě to nadšení nepřejde.)
Jaké zavařeniny máte nejradši?
Ájíku,děkuji,zavařila jsem 42.sklinek a taky jsem hned jednu snědla a jsou vynikající! Doufám,že něco zůstane dětem :0)
Ahoj holky, čekám mimčo a chtěla bych si udělat nějaké kompoty a přesnídávky na zimu. Jenže se mi zdá, že jsou všechny moc sladké (pro to mrně). Nevíte, jestli existuje nějaký způsob, jak zavařovat bez zbytečného přeslazování a umělých konzervantů?
Ještě jsem si vzpomněla, že jsem kdysi dělala výborné naložené houby. Možná je letos taky vyrobím. A mám ráda i naložené cibulky, ale ty jsem nikdy nedělala a nemám na ně recept.
EPískle, nedáš mi recept na pomazánku z cukety, prosím?
Mariko, já se dávám do zavařování meruněk hned po neděli 🙂
Dělám je takhle – v hrnci si svařím vodu (na 1 litr dávám podle sladkosti ovoce 40-50 dkg cukru). Povařím cukr asi 1 minutu, až se rozpustí. Pak dávám do čistých vymytých skleniček omyté a vypeckované – rozpůlené – meruňky (pouze na 1 sklenici dávám asi dvě půlky i s peckou, ta to trošku zpikantní) a až je sklenička plná meruněk (asi 2 cm pod okraj), zaliju to sladkým nálevem. Zavíčkuji a pak steriluji v hrnci (buď v zavařovacím nebo v obyčejném, ale musíš si dát na dno utěrku, jinak by sklenice popraskaly) asi 10 – 15 min při 90 stupních (doba sterilizace je podle tvrdosti ovoce).
Tož tak to dělám já 🙂
No a já se letos chystám poprve zavařovat,soused má plnej strom meruněk,tak zkusím ty,aby měly děti,co baštit, ale nemůžu najít žádnej normální a jednoduchej recept najít,nechce mi někdo poradit?
Tak jsem vyzkoušela zavařování v troubě. Je to super, už to tak budu dělat vždycky. Všechny sklenice nádherně chytly, vejde se jich tam hodně, jsem z toho prostě nadšená.
Tak nám bohužel třešně nechtěly dozrát pak začlo pršet tak popraskaly a teď když konečně dozrávají tak už jich je třičtvrtě plesnivých.
Zavařuji vše skoro vše co zahrádka dá:)
Vloni jsme z třešně očesali 35kg,nadělala jsem kompoty i marmeládu asi 20 skleniček mám ještě v komoře- tak aspoň že tak.
Dělala jsem i marmeládu ze špendlíků, je výborná trochu nakyslá něco jako linecká – i jsem s ní na vánoce slepovala cukroví.
Pokud bude dost hrušek a jablek určitě zas nadělám dětmi velmi oblíbené přesnídávky.
A pak taky máme rádi dýňový kompot.
A z toho nesladkého- není nad domácí okurečky, houby nakyselo a pak dělávám z cukety pomazánku na topinky, když je dost rajčat a paprik udělám čalamádu.
MMM už se mi z toho všeho sbíhají sliny :o)
Malinový sirup dělá mamka skoro každý rok, cukr tam přidává podle chuti. Marmeláda z toho nevznikne, když se nedá želírovací přípravek, ale je fakt, že hodně receptů na sirupy to s cukrem přehání.
A musím se pochlubit, po třešních už máme i višňový džem.