Archivované diskuze jsou určeny pouze ke čtení.
Zavařování
Všechny zdravím,
dnes jsem konečně zavařila třešně, bylo to na poslední chvíli. A napadlo mě, že by mě zajímalo, jak jste na tom se zavařováním vy.
Já jsem to vždycky dost odbývala, ale v poslední době se mi zavařování zalíbilo. Manžel moc nejí tropické ovoce, takže kompoty se v zimě hodí. Když jsme dřív občas nějaký koupili, připadalo mi to strašně předražené. Takže letos do toho jdu naplno. (Snad mě to nadšení nepřejde.)
Jaké zavařeniny máte nejradši?
Já mám dýňové zelí vždycky u našich, sama jsem ho nedělala nikdy. Ale řekla bych, že to mamka dělá jinak. Zjistím a pošlu.
Mariko, nevím jak ostatní 🙂 Já dýni nastrouhám, dám na cibulku osmahnutou do sklovata, posolím, trochu opepřím, přiliju trošku (ale opravdu jen trošku vody), dám vývar nebo kousek masoxu a dusím. Tak asi půl hodinky, aby se z toho vyvařila ta jakoby syrová chuť.
Pak trošku dochutím – malinko cukru, evetnuálně přidám ještě vegetu nebo sůl, dle potřeby, jak bude chutnat tobě. Přidám zakysanou smetanu, v níž jsem rozmíchala mouku na zahuštění – dle množství dýně – trochu ještě provařím a na závěr prolisuji česnek – dle chuti a množství, cca 1-2 stroužky. Podávám s knedlíkem a pečeným masem nebo klobáskou. Máme ho moc rádi 🙂
Kdysi jsem měla dýnové zelí, ale neznám přípravu, tak mi poradte…sím, sím, …kují:)))
Daniello, souhlasím, dýňové zelí děláme taky, je skvělé 🙂
Chci vyzkoušet dýňový nákyp, ,mám někde recepisek 🙂
Co se týče dýně, zavařenou moc nemusím, ale dýňové zelí je úžasné.
Díky
Lien, já si jí nejprve rozkrojím na menší díly, mě se dělají dobře pásky, z těch pak stáhnu bílý povlak se semínkama a pak odřežu slupku:)asi tak 0,5-1 cm:)
Musí ti zůstat oranžový vnitřek dýně, který si pak nakrájíš, jak potřebuješ.
Holky, tady taky prvnička. Ta dýně se loupe, nebo jenom pryč ty semínka?
Ájíku, přesně takhle jsem dýni dělala, ale nenechala jsem jí teda uložet jeden den, ale jen odpoledne:)
Byla dobrá i syrová a s tím ananasem to má štávu, mnam:)
No a já jsem udělala 30 sklinek, napoprvé nádhera:)
Dýni jsem zavařovala zrovna včera a ještě budu dělat dnes…. Tak tady je můj receptík 🙂 – vyzkoušený a máme tenhle kompot rádi všichni, i když jako dítko jsem dýňový kompot nemusela :
CCa 2,5 kg očištěné dýně (dužiny) nakrájím na kostičky a dám do 3 l vody, v níž jsem rozmíchala 2 čaj. lžičky kyseliny citronové. Nechám stát do druhého dne.
Pak do hrnce přidám dle chuti asi 0,5 – 0,7 kg cukru, několik hřebíčků, může být i kousek celé skořice, promíchám a dám vařit. Povařím, až dýně zesklovatí (od doby varu cca 5 minut), pak odstavím a do hotového kompotu vmíchám větší plechovku ananasového kompotu (na kostičky) i s nálevem. Zamíchám a plním do čistých sklenic – na dno každé sklenice dám kolečko citronu (bez pecek). Zavíčkuji a zavařuji při 80 stupních cca 10 minut. I přes zdánlivou složitost je to celkem rychlé a snadné.
Jinak mám dýně 16 velkých sklenek, celkem jsem ve sklepě napočítala 130 letošních zavařenin :))