Když se řekne „POMELO“

Rubrika: Zdravá výživa

Každému z nás se čas od času stane, že narazí na nějakou „novinku“ a nemá se koho zeptat na informace, které ho zajímají. Ačkoli předpokládám, že většina z nás zde zaregistrovaných nemá s vyhledáváním informací na internetu problémy, chtěla bych zde shrnout informace o pomelu, které jsem využila, když jsem jej poprvé koupila, informace, které se mi těžko sháněly a v neposlední řadě snad i nějaké zajímavosti…

Co je to to „pomelo“?
Pohled na pomelo vzbuzuje v někom pocit, že vidí malý meloun a v někom, že vidí přerostlý grapefruit (v tomto směru vycházím z vyposlechlých diskusí dosud neinformovaných zákazníků v obchodě). Ve skutečnosti je to kříženec grapefruitu a pomeranče a je největším členem z rodiny citrusovitých.


Obr. 1 Citrusy

Jak poznám pomelo?
Pomelo má silnou pórovitou kůru zelené až žlutozelené barvy, dužina je bledě žlutá, oranžová až červená. Tvar pomela je závislý na druhu – může být kulaté nebo hruškovitého tvaru. V obchodech většinou můžeme koupit plod s hmotností cca 1,5 kg. Plody se však dorůstají váhy až 5 kg!


Obr. 2-4 Pomelo (ukázka běžného balení, pomelo bez obalu, pohled na dužinu)

Jaký je původ pomela?
Pomelo pochází z Jihovýchodní Asie, dnes se ale pěstuje také v karibské oblasti a v USA. Plody dozrávají na přelomu roku od listopadu až do března.

Jak pomelo chutná?
Pro většinu lidí je grapefruit odpudivý svou kyselou chutí. Pomelo v sobě však skrývá výhodu křížence – spíše než kyselé je pomelo sladké. V porovnání s pomerančem je sladké méně – nicméně je to samozřejmě i otázka srovnání plodů stejně vyzrálých.

Jaké jsou nutriční hodnoty tohoto ovoce?
Ve 100 gramech pomela se skrývá:

  • 25 – 58 g kcal
  • 0,5 – 0,74 g proteinů
  • 84,82 – 94,1 g vody
  • 0,2 – 0,6 g tuku
  • 6,3 – 12,4 g sacharidů
  • 0,3 – 0,82 g vlákniny
  • 0,07 mg methioninu
  • 21 – 41 mg vápníku
  • 257 mg draslíku
  • 27 – 43 mg fosforu
  • 16,1 mg hořčíku
  • 0,5 – 0,9 mg železa
  • 0,8 mg sodíku
  • 0,04 – 0,07 mg thiaminu
  • 0,02 mg riboflavinu
  • 36 – 49,8 mg vitaminu C (neboli kys. askorbové)

Obecně je pomelo označováno jako zajímavý zdroj vitaminu A, C a železa. Je vydatným zdrojem draslíku. Pomáhá proti vysokému cholesterolu a srdečním nemocem. Má jen velmi málo kalorií, zanedbatelné množství tuku, sodíku a cholesterolu. Zde pro kontrolu uvádím zdroj nutričních hodnot.

Jaké je vhodné využití pomela?
Pomelo se konzumuje syrové, bez slupky a to většinou přímo, nebo se přidává do ovocných salátů i do marmelád pro zpestření chuti. Má tedy v podstatě stejné použití jako ostatní citrusové plody. Výborně prý chutná s rybami – osobně však nemohu tuto informaci potvrdit.

Jak upravit pomelo před samotnou konzumací?
Před samotnou konzumací pomelo oloupeme a zbavíme ho také bílé části kůže, která bývá poměrně silná. Pak pomelo rozdělíme na dílky, které stáhneme z kůžičky, protože je hořká stejně jako semínka. Ne vždy plod má semínka. Pokud ano, můžete je zkusit zasadit. S trochou štěstí vyklíčí a budete mít doma vlastní citrusový strom. Pozor – nesnáší přemokření!


Obr. 5-6 Doporučený způsob úpravy před konzumací

Možná nejzajímavější informací pro mne bylo zjištění, že v Číně je pomelu věnován i festival. Pro případ, že by se někdo z Vás chtěl zúčastnit, festival se koná většinou mezi koncem září a začátkem října.


Obr. 7 Festival pomela v Číně

Pokud jste dosud pomelo neozkoušeli, zkuste si jím obohatit Vánoční stůl – věřím, že Vás nezklame!

Pokud jste dočetli až do konce, ráda bych Vám jako pozornost věnovala možnost pohledu na květ pomela. Doufám, že Vám zde uvedené informace budou užitečné.


Obr. 8 Květ pomela

Napsal/a: bokul

Toto taky stojí za přečtení!

Kam s dětmi za lyžováním? V italském středisku Passo Tonale děti milují!

Italové děti milují, to je obecně známo. A udělají pro ně první poslední. Lyžařské středisko Passo Tonale vás o

Čtu dál →
Jak dětem ulevit od ucpaného nosu

Jak dětem jednoduše ulevíte od ucpaného nosu

Milé maminky, jsou Vaše děti často nachlazené? Teče jim z nosu, v noci mají ucpaný nos a těžce se jim dýchá? Pomozte

Čtu dál →

Môžem dať dieťatku jesť hocičo?

Môžem dať dieťatku pribináčika? Alebo zákusok? Alebo kupovanú nočnú kašu? V mamičkovských internetových skupinách sa pravidelne objavujú otázky, či to alebo

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (67 vyjádření)

  • Marinada

    Tak to ne – mně při pohledu na pomelo trnou jenom ty zuby 🙂

  • Mám dotaz…stává se někomu, že když loupe pomelo, tak má zvláštní „pomelovou chuť-jakoby trnoucí“ na jazyku???

    Jinak se přidávám k „večerní pomelové siestě“. Na pomelu jsem doslova ujížděla, když jsem byla těhu s Honzíkem…mňam 😀

  • Anonymní

    tak večerní siestu s pomelem znám taky velmi dobře 🙂
    Markittka.P

  • Marinada

    Bokul, zubařka mi nedoporučila pomelo jako poslední jídlo před čištěním zubů – vlastně žádné ovoce, ale já večer ráda jedla jen to pomelo, krásně se mi pak hublo a taky to byla taková moje večerní siesta 🙂 Prý si tím čištěním pak tu kyselinu rozšmrdlám přes všechny zuby a to škodí (mám slabou sklovinu, zdravým zubům to asi nevadí). Teď si dám pomelo občas přes den, ale bohužel už mám za ty roky zuby tak rozdrážděné, že to pak hodně bolí a taky už to není takový ten večerní relax s pomelem jako dřív…A jen pro zajímavost – jiné citrusy mi nechutnají, jen to pomelo, mňam.

  • bokul

    Hanino, pokud se léčíš s vysokým tlakem, a nepozoruješ vliv konzumace pomela na Tvůj organizmus – není co dodat. Na druhé straně, včera jsem opakovaně na vlastní oči viděla, jak tlakoměr naměřil mému bratrovi cca 195/ 140 a věř mi nebo ne, rozhodně bych mu pomelo nenabídla ani omylem.

  • Bokul, beru prášky na vysoký tlak a 14dní jsem ho měla pravidelně / půlku denně/ a žádný problém jsem nezaznamenala 😀

  • tak já Vám ho POPRVÉ jedla minulý měsíc.Chodila jsem kolem něj,až v práci ho kolegyně rozdělala dle uvedeného návodu a náhodou byl v Albertu ve slevě,takže Mňamka :-).
    Teda jeden kousek vydržel na 2x.
    Ani jsem netušila jak je zdravé.Škoda jen,že jeho cena se tu pohybuje kolem 37,-.
    Druhý den se ta půlka hůř loupala,ale zvládlo se to.Snad v ledničce oschnul,ale i vysušený nebyl špatný.

  • bokul

    Marinado, vážně ti ho zubařka nedoporučila? A co jiné ovoce? To ti problém se sklovinou nedělá?

  • Marinada

    Ještě jsem si vzpomněla – někdo taky psal, že bývá vysušené – tak přidám svojí zkušenost – nejšťavnatější kousky se dají koupit v prosinci a v lednu 🙂

  • Marinada

    Pomelo miluji, ale také se ho musím vzdát (i když občas zhřeším), protože mi po pravidelné každodenní konzumaci začalo rozežírat sklovinu na zubech a zubařka mi ho nedoporučila jíst 🙁

  • bokul

    TO Anonymní: Zřejmě střílíte od boku bez větší znalosti tématu. Jak jsem již psala, pomelo je opravdu významným zdrojem draslíku, který ovlivňuje krevní tlak (nahoru). Proto pokud se někdo léčí na zvýšený krevní tlak, tak mu toto ovoce zcela jistě není doporučováno…

  • Anonymní

    Žádné ovoce ani zelenina není zdraví škodlivá. Tudíž nmůže rozkolísat tlak. Nechápu jak si tohle někdo může myslet. Čerstvé, zralé a voňavé plody to je to co bychom měli jíst každý den a jako hlavní jídla , protože s takovou ani žádného doktora nepotřebujete. Už nebudute vědět co to je nemoc, bolest a stáří. Toto si uvědomte. Mějte se.

  • bokul

    pro anonymní:

    Pomelo je významným zdrojem draslíku – viz. nutriční hodnoty – a draslík TK zvyšuje. Nevím, do jaké míry to může rozkolísat tlak léčenému pacientovi, ale pokud lékař tento typ plodů nedoporučil, nezbývá než se pomela vzdát.

  • Jé pomelo, to mám moc ráda! Ono je fakt suché, ale výborné. Nebýt kamarádky, nikdy bych ho neochutnala. Navíc bývá, pokud není v akci, drahé.

    Já si myslím, že když je pomelo kříženec grepu a pomeranče, tak by se na vysoký tlak nemělo jíst. Zkuste se ale zeptat v poradně Zdraví

  • Virenka

    Bramborko, pomelo je sušší. Proto se dá vyloupávat z dílků, aniž bys byla úplně mokrá, jako jsem já bývala dřív u grepů. Mně suchost nevadí, já pomelo prostě miluju 🙂 Denně s manžou jíme jedno napůl, mňam 🙂

  • Bramborka

    Já nevím, zatím jsem ho koupila asi pětkrát a vždy jsem byla zklamaná. Pokaždé bylo tak vysušené, že se to nedalo jíst. Asi máme na pomelo smůlu..

  • Anonymní

    Máme veľmi radi Pomelo,ale žena berie lieky na vysoký krvný tlak na ktorých je napísané “ že sa popri ich užívaní nesmie jesť Grapefruit ani nic čo sa týka Grapefruidových výrobkov „. Takže by som rád vedel či by my niekto vedel poradiť či sa to týka aj Pomela?

  • Anonymní

    Máme veľmi radi Pomelo,ale žena berie lieky na vysoký krvný tlak na ktorých je napísané “ že sa popri ich užívaní nesmie jesť Grapefruit ani nic čo sa týka Grapefruidových výrobkov „. Takže by som rád vedel či by my niekto vedel poradiť či sa to týka aj Pomela?

  • JanaK

    Taky se přidám,
    my s dětma ulítáváme hlavně na litchi (koupím kilo a večer není nic), mandarinkách a pomerančích. Pomelo chutná mě a babičkám, ale celý ho zatím nespořádám. Taky miluju kaki a mango (to mě ale předběhnou děti). Už jsem vyzkoušela hodně kyselý kumquat (mrňavá oranžová mandarinka), karambolu (mňam mňam do koktejlů) a rambutan (hodně chlupatý litchi, ale nenadchlo mě). Avokádo mi nechutná vůbec a hrozně bych chtěla vyzkoušet pitaya – vypadá jako červená řepa a vevnitř je bílá s malýmy černými tečkami. Myslím, že jsem měla i physalis – mochyně – někdy tomu říkají čínský lampionek, ale také nic moc.
    Cherymoya – našla jsem návod, ale v angličtině: The best way to eat a cherimoya is to just slice it in half and scoop it out with a spoon. Don’t eat the large black seeds. It should be ripe to eat when its not too hard but gives a little when you poke at it. Like an avocado.

  • Pomelo miluji, kupuji cca za 30-40 Kč a sbaštím na posezení. Pokud chce i manža, takmusí být rychlý. 🙂 Má ráda i grep, který si ocukruji a malinko zakápnu něčím ostřejším (rum, koňak, whisky,…)

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist