Každému z nás se čas od času stane, že narazí na nějakou „novinku“ a nemá se koho zeptat na informace, které ho zajímají. Ačkoli předpokládám, že většina z nás zde zaregistrovaných nemá s vyhledáváním informací na internetu problémy, chtěla bych zde shrnout informace o pomelu, které jsem využila, když jsem jej poprvé koupila, informace, které se mi těžko sháněly a v neposlední řadě snad i nějaké zajímavosti…
Co je to to „pomelo“?Pohled na pomelo vzbuzuje v někom pocit, že vidí malý meloun a v někom, že vidí přerostlý grapefruit (v tomto směru vycházím z vyposlechlých diskusí dosud neinformovaných zákazníků v obchodě). Ve skutečnosti je to kříženec grapefruitu a pomeranče a je největším členem z rodiny citrusovitých.
Obr. 1 Citrusy
Jak poznám pomelo?
Pomelo má silnou pórovitou kůru zelené až žlutozelené barvy, dužina je bledě žlutá, oranžová až červená. Tvar pomela je závislý na druhu – může být kulaté nebo hruškovitého tvaru. V obchodech většinou můžeme koupit plod s hmotností cca 1,5 kg. Plody se však dorůstají váhy až 5 kg!
Obr. 2-4 Pomelo (ukázka běžného balení, pomelo bez obalu, pohled na dužinu)
Jaký je původ pomela?
Pomelo pochází z Jihovýchodní Asie, dnes se ale pěstuje také v karibské oblasti a v USA. Plody dozrávají na přelomu roku od listopadu až do března.
Jak pomelo chutná?
Pro většinu lidí je grapefruit odpudivý svou kyselou chutí. Pomelo v sobě však skrývá výhodu křížence – spíše než kyselé je pomelo sladké. V porovnání s pomerančem je sladké méně – nicméně je to samozřejmě i otázka srovnání plodů stejně vyzrálých.
Jaké jsou nutriční hodnoty tohoto ovoce?
Ve 100 gramech pomela se skrývá:
- 25 – 58 g kcal
- 0,5 – 0,74 g proteinů
- 84,82 – 94,1 g vody
- 0,2 – 0,6 g tuku
- 6,3 – 12,4 g sacharidů
- 0,3 – 0,82 g vlákniny
- 0,07 mg methioninu
- 21 – 41 mg vápníku
- 257 mg draslíku
- 27 – 43 mg fosforu
- 16,1 mg hořčíku
- 0,5 – 0,9 mg železa
- 0,8 mg sodíku
- 0,04 – 0,07 mg thiaminu
- 0,02 mg riboflavinu
- 36 – 49,8 mg vitaminu C (neboli kys. askorbové)
Obecně je pomelo označováno jako zajímavý zdroj vitaminu A, C a železa. Je vydatným zdrojem draslíku. Pomáhá proti vysokému cholesterolu a srdečním nemocem. Má jen velmi málo kalorií, zanedbatelné množství tuku, sodíku a cholesterolu. Zde pro kontrolu uvádím zdroj nutričních hodnot.
Jaké je vhodné využití pomela?
Pomelo se konzumuje syrové, bez slupky a to většinou přímo, nebo se přidává do ovocných salátů i do marmelád pro zpestření chuti. Má tedy v podstatě stejné použití jako ostatní citrusové plody. Výborně prý chutná s rybami – osobně však nemohu tuto informaci potvrdit.
Jak upravit pomelo před samotnou konzumací?
Před samotnou konzumací pomelo oloupeme a zbavíme ho také bílé části kůže, která bývá poměrně silná. Pak pomelo rozdělíme na dílky, které stáhneme z kůžičky, protože je hořká stejně jako semínka. Ne vždy plod má semínka. Pokud ano, můžete je zkusit zasadit. S trochou štěstí vyklíčí a budete mít doma vlastní citrusový strom. Pozor – nesnáší přemokření!
Obr. 5-6 Doporučený způsob úpravy před konzumací
Možná nejzajímavější informací pro mne bylo zjištění, že v Číně je pomelu věnován i festival. Pro případ, že by se někdo z Vás chtěl zúčastnit, festival se koná většinou mezi koncem září a začátkem října.
Obr. 7 Festival pomela v Číně
Pokud jste dosud pomelo neozkoušeli, zkuste si jím obohatit Vánoční stůl – věřím, že Vás nezklame!
Pokud jste dočetli až do konce, ráda bych Vám jako pozornost věnovala možnost pohledu na květ pomela. Doufám, že Vám zde uvedené informace budou užitečné.
Obr. 8 Květ pomela
Napsal/a: bokul
Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (67 vyjádření)
pomelo je geniální do ovocného salátu… doplní objem a báječně drží pohromadě a nerozpadá se, jako třeba pomeranč… vřele doporučuji…
jj, pomelo my rádi a na rozdíl od trochu nahořklého grepu ho baští i moje malé děti.
My máme Pomelo doma taky rádi. Chlap je schopný ho sníst v klidu celé sám a i dvě. Někdy má takové dny, že nejí nic než ovoce a to je pak pomelo a mandarinky pro něho to nej.
Mě chutná moc mango z těch exotických plodů. Kupujeme taky samozřejmě vždy v akci…
Jo neznáte někdo jak se jí „cherymoya“? Taky to jednou bylo v akci v Kauflandu za nějakých 5Kč/ks, tak jsme si jeden vzali, ale nějak jsme nejistili, co se z toho jí a nejí:-D *
roste na stromě????
Donedávna jsem nevěděla jak chutná a co je to vlastně zač.Vzhledem k vysoké ceně kterou jsem viděla v jednom obchodě za 55,-Kč jsem si říkala že ho nekoupím, pro případ že by mi nechutnalo a musela ho vyhodit.Jenže v Lidlu ho měli za lidovou cenu 14,90 Kč tak jsem ho koupila a jsem překvapená jak mi chutná.Od té doby jsem ho koupila už vícekrát ale kupuji ho pouze v akci. Zmíněných 50 korun je dost i když je tak velké.
Pomelo se u nás zabydlelo a jelikož mám bratra zelináře,tak můžu říct že zkouším všechny novinky a pomelo vede.Jíme ho celá rodina .Je pravda,že grep je šťavňatější,nesladím ho,ale o tom to je aby vše nemělo stejnou chuť.Přece nechceme jíst banán nebo pomeranč,který bude chutnat jako jablko Blabla
Já a můj přítel pomelo přímo milujeme. Máme ho skoro obden. Je to náš rituál. Po večeři se do něj vždy s chutí oba pustíme :)) Je opravdu vynikající.
Ájíku, jsem rada, ze jste si pochutnali! 🙂
Tak jsme ochutnali 🙂 Potěšila nejen cena (v akci 18,- Kč 🙂 ) – ale i chuť. Je opravdu výborné! Kapku sušší, ale to ani nevadí… jediné, co mi trochu vadí, je spousta „šlupek“, přes které se musím k té dobrůtce dostat – ale chuťově opravdu nemá chybu :))Pošmákli jsme si všichni.
Je to moc výborné ovoce,chutnala jsem ho asi před pár měsíci. Sice nemám moc ráda grep,ale tohle je něco jiného.
U nás je to nyní nejoblíbenější ovoce.Jsem schopná ho klidně sníst na posezení.A Eli ,ta jenom chodí , otvírá pusenku a volá:“maminko ham“.Je opravdu moc dobré.
Pomelo jsem ochutnala poprvé minulý rok.okamžitě jsem poznala, že je to pro mně to pravé 🙂 Bohužel se pak ale jeho cena razantně zvedla (něco kolem 60 kč). ale jakmile zase začal podzim, ceny zase spadnuly na přijatelných 30 až 40kč HURÁ!!!!!
Pomelo letos poprvé ochutnali i naše dvojčata, i jim zachutnalo.
Na mandarinkách jsem „ujížděla“ coby těhotná (i děti je milují),Jinak si celkem ráda dám i jiné exotické ovoce (kaki, litchi, mango)
Právě dneska jsme se o pomelu bavily s kolegyní v práci, chválila ho, určitě ho vyzkoušíme.
Ahoj 🙂 Tak já osobně mám nejraději mandarinky, pak pomeranče (těch zvládneme na posezení opravdu hodně 🙂 – a zvlášť jsem na nich ulítávala v těhu), grepy (raději růžové), citrony… pomelo vyzkouším. Kiwi si dáme sem tam, dost jíme banány, ovoce téměř všechno.
Opuncie je bezva tip – na má střeva bych to občas mohla využít :))))
Exotické ovoce zas tak moc nekupujem, ale co mi opravdu chutná moc, to je granátové jablko.
Jinak Bokul, moje stupnice oblíbenosti od nejméně oblíbeného: (Pomelo ještě neznám)
1. Limetka
2. Grep bílý
3. Citrón (ale s cukrem chutná výtečně!!!)
4. Grep červený
5. Mandarinka (taková ta maličká, vánoční :o)))
6. Pomeranče (pouze španělské, to jíme na kila)
Určo se ho chystám koupit, ještě jsem se neodvážila, my taky grepy milujeme, spíše tedy ty červené, a vůbec mandarinky a pomeranče (španělské) taky a moc!
Virenko, dík za upozornění, ale neboj.
Když je manža „sklízel“ na Sardinii, tak díky trnům víc jak dva (pro nás dva) nesklidil.
A když jsme je teď kupovali v Hypě, tak manža vzal tři kousky pro naši čtyřčlennou rodinu. A už zase kvůli trnům nadával jak špaček.
Ale zase by se to mohlo využít v případě průjmu, třeba i v tom Tunisku, ne?
;o)
Jarmuschko, na opuncie pozor. Tuniská domorodka nás s úsměvem matky nad ročním nevědomcem informovala, že chuťově dobrý, asi jako banán, ale oni sami to jedí střídmě, 1 kousek například, protože plod opuncie výrazně staví. Dva tři plody naráz mohou prý vyvolat potřebu projímavého řešení v dalších dnech…
K pomelu, objevila jsem ho až letos a s manžou nám oběma zachutnalo velmi, přijde mi pravda sušší, ale zase nedráždí rty, a moc mi vyhovuje, že je méně sladké. Jinak jsem nadšený konzument pomerančů 🙂
Jarmuschko, dobrý námět 🙂
Liči je fajn – jen musí člověk dostat školení, aby siu koupil dozrálé a zároveń né shnilé…
Kaki jsem ještě nejedla…
A opuncii pěstuji na okně a pila jsem z ní džus 😀
A co říkáte na liči, kaki a jiné neobvyklé druhy?
Teď máme v lednici taky třeba opuncie…
Mobile Sliding Menu