Každému z nás se čas od času stane, že narazí na nějakou „novinku“ a nemá se koho zeptat na informace, které ho zajímají. Ačkoli předpokládám, že většina z nás zde zaregistrovaných nemá s vyhledáváním informací na internetu problémy, chtěla bych zde shrnout informace o pomelu, které jsem využila, když jsem jej poprvé koupila, informace, které se mi těžko sháněly a v neposlední řadě snad i nějaké zajímavosti…
Co je to to „pomelo“?Pohled na pomelo vzbuzuje v někom pocit, že vidí malý meloun a v někom, že vidí přerostlý grapefruit (v tomto směru vycházím z vyposlechlých diskusí dosud neinformovaných zákazníků v obchodě). Ve skutečnosti je to kříženec grapefruitu a pomeranče a je největším členem z rodiny citrusovitých.
Obr. 1 Citrusy
Jak poznám pomelo?
Pomelo má silnou pórovitou kůru zelené až žlutozelené barvy, dužina je bledě žlutá, oranžová až červená. Tvar pomela je závislý na druhu – může být kulaté nebo hruškovitého tvaru. V obchodech většinou můžeme koupit plod s hmotností cca 1,5 kg. Plody se však dorůstají váhy až 5 kg!
Obr. 2-4 Pomelo (ukázka běžného balení, pomelo bez obalu, pohled na dužinu)
Jaký je původ pomela?
Pomelo pochází z Jihovýchodní Asie, dnes se ale pěstuje také v karibské oblasti a v USA. Plody dozrávají na přelomu roku od listopadu až do března.
Jak pomelo chutná?
Pro většinu lidí je grapefruit odpudivý svou kyselou chutí. Pomelo v sobě však skrývá výhodu křížence – spíše než kyselé je pomelo sladké. V porovnání s pomerančem je sladké méně – nicméně je to samozřejmě i otázka srovnání plodů stejně vyzrálých.
Jaké jsou nutriční hodnoty tohoto ovoce?
Ve 100 gramech pomela se skrývá:
- 25 – 58 g kcal
- 0,5 – 0,74 g proteinů
- 84,82 – 94,1 g vody
- 0,2 – 0,6 g tuku
- 6,3 – 12,4 g sacharidů
- 0,3 – 0,82 g vlákniny
- 0,07 mg methioninu
- 21 – 41 mg vápníku
- 257 mg draslíku
- 27 – 43 mg fosforu
- 16,1 mg hořčíku
- 0,5 – 0,9 mg železa
- 0,8 mg sodíku
- 0,04 – 0,07 mg thiaminu
- 0,02 mg riboflavinu
- 36 – 49,8 mg vitaminu C (neboli kys. askorbové)
Obecně je pomelo označováno jako zajímavý zdroj vitaminu A, C a železa. Je vydatným zdrojem draslíku. Pomáhá proti vysokému cholesterolu a srdečním nemocem. Má jen velmi málo kalorií, zanedbatelné množství tuku, sodíku a cholesterolu. Zde pro kontrolu uvádím zdroj nutričních hodnot.
Jaké je vhodné využití pomela?
Pomelo se konzumuje syrové, bez slupky a to většinou přímo, nebo se přidává do ovocných salátů i do marmelád pro zpestření chuti. Má tedy v podstatě stejné použití jako ostatní citrusové plody. Výborně prý chutná s rybami – osobně však nemohu tuto informaci potvrdit.
Jak upravit pomelo před samotnou konzumací?
Před samotnou konzumací pomelo oloupeme a zbavíme ho také bílé části kůže, která bývá poměrně silná. Pak pomelo rozdělíme na dílky, které stáhneme z kůžičky, protože je hořká stejně jako semínka. Ne vždy plod má semínka. Pokud ano, můžete je zkusit zasadit. S trochou štěstí vyklíčí a budete mít doma vlastní citrusový strom. Pozor – nesnáší přemokření!
Obr. 5-6 Doporučený způsob úpravy před konzumací
Možná nejzajímavější informací pro mne bylo zjištění, že v Číně je pomelu věnován i festival. Pro případ, že by se někdo z Vás chtěl zúčastnit, festival se koná většinou mezi koncem září a začátkem října.
Obr. 7 Festival pomela v Číně
Pokud jste dosud pomelo neozkoušeli, zkuste si jím obohatit Vánoční stůl – věřím, že Vás nezklame!
Pokud jste dočetli až do konce, ráda bych Vám jako pozornost věnovala možnost pohledu na květ pomela. Doufám, že Vám zde uvedené informace budou užitečné.
Obr. 8 Květ pomela
Napsal/a: bokul
Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (67 vyjádření)
Taky máme doma pomelo rádi. Děti mi nechtějí jíst pomeranče, mandarinky, ale pomelo jim chutná. Zřejmě mají fajnovou pusinku a nechtějí slupky, pomelo je má přece jen l=pe oloupatelnější. 🙂 *
Nevim proc,ja mohu snist na posezeni i polovinu,moc mi chutna,ve slevach v kauflandu,si jich mohu s pritelem nabrat i do 10 kusu…No jeden pruser je,ze vzdy citim,jak se nafouknu,…:D
pomelo mi přijde chutnější než grep, není tak hořké
Holkám pomelo moc chutná a v zimních měsících jim ho kupuji častěji.
mám ráda pomeranče i grepy, pomelo jsem ještě neměla, ale okukuji ho stále v obchodu 😀
Moc příjemně napsané. Děkuji. Jím k tomu pomelo, poprve v životě, a docela si pochutnávám…pročítám vypsanou užitečnost s dobrým pocitem. Příjemné a dobré do Vašich dní! Svatava
Také mám pomelo moc ráda, nemám problémy ani s tlakem, ani se zuby :-P.
Jinak myslím, že když se nic nepřehání, tak by nemělo mít zásadní vliv na zdravotní stav. Přeci jen vyloženě jedovatých věcí, po jejichž pozření nastává velmi závažný problém tolik není. Tedy rozhodně mezi ně nepatří třeba pomelo nebo grapefruit :-).
Marinado to co píšeš o zubech, tím trpí můj manžel, taky když si dá třeba pomeranč před čištěním zubů, tak potom skučí. Já myslela, že je to nesmysl,ale jak vidím, není sám.
Mobile Sliding Menu