O ovoci – vážně i nevážně – díl druhý a poslední

Rubrika: Ostatní

616388_fruitsLéto zaťukalo na vrátka a otevřelo je dokořán. K tomuto ročnímu období patří neodmyslitelně meloun. Umíte si představit horké letní dny bez osvěžujícího melounu? Já tedy ne.Této zelenině – ano, čtete dobře, melouny sice pokládáme za ovoce, ale botanicky se řadí mezi zeleninu – věnuji samostatnou kapitolu…

Předchozí díl najdete zde.

Meloun – vodní i cukrový

Vzpomenu si opět na slova svojí babičky: „Necpi se tolik, meloun je samá voda, toho se nenajíš…“. Babička měla zřejmě přání mít baculatou vnučku a to hubené, hubaté vyžle její představu nenaplňovalo. V něčem však babička pravdu měla – meloun obsahuje 91 – 95% vody. Mimo vody našemu tělu dodává cenné vitamíny – A, B, C – a taky např. železo /pro nás, ženy chudokrevné, důležitá informace!/ a kyselinu listovou. Navíc je balzámem pro ledviny, které čistí, a výborný je i tehdy, rozhodneme – li se držet dietu a shodit nějaká ta kila.

Pro vysoký podíl vody doporučuji meloun podávat dětem, které „zlobí“ s pitím. A víte, jak se zachovat, když v létě málo pijí pejskové? Je třeba jim vodu nabízet – a to tak, že vodu často vyměňujeme, ředíme ji trochou mléka apod. Zvířátko je zvědavé, co v misce je a alespoň trochu se napije.

Ale zpátky k melounům. Melouny dělíme na dvě hlavní skupiny – meloun vodní a meloun cukrový. Dozvěděla jsem se, že meloun medový, který patří mezi cukrové melouny, je aromatičtější než jeho vodní kolega a také bohatší na vitamín A /důležitý pro zdravý zrak a kůži/ a vitamín C /posiluje obranyschopnost organizmu/. Tento meloun obsahuje oproti vodnímu melounu dvojnásobné množství vitamínu A a trojnásobné množství vitamínu C.
Kombinace žlutého melounu a syrové uzené šunky má vynikající chuť. Třeba právě proto se stal „prosciutto con melone“ nejoblíbenějším italským předkrmem. Meloun nakrájíme na díky a položíme na něj tenké plátky šunky. Spojíme párátkem.

Lien, Lussy a Ježeček prozradily, že vodní meloun jedí moc rády. Také mi chutná. Přiznám se, že v dětství jsem ho měla ještě raději. Tehdy byl pro nás, děti, opravdovou vzácností. Běžně k sehnání nebyl, dal se koupit povětšinou na tradičních letních poutích a porcinkulích. Jako „válečnou kořist“ jsme si ho natěšeně odnášely domů.

Meloun je třeba před krájením a následnou konzumací omýt horkou vodou. V horkém létě potěší vychlazený, nakrájený na kousky. Takto připravený je vděčnou pochoutkou pro dětskou párty i posezení dospěláků.
Když jsem zmínila dospěláky… Máte chuť na kapku alkoholu? Namícháme koktejl SPLICE:
Slijeme 3 cl melounového likéru, 1,5 cl likéru Galliano, stejné množství kokosového likéru, 3 cl ananasového džusu a 3 cl smetany. Mixujeme s ledem a dozdobíme kouskem ananasu a melounu.

Minule jsme se dozvěděli, že Ájik vysadila meloun. Meloun lze u nás pěstovat nejlépe ve velmi teplých vinařských oblastech. Vodní melouny vyžadují ještě více tepla než melouny cukrové. Ájíku, pozor na svilušku! Je totiž jedním z největších škůdců melounů. Z nemocí je nejzávažnější okurková plíseň.

Svá povídání o ovoci jsem začala ananasem a končím melounem. Na závěr si tedy stylově připravíme ananasový salát s melounem:
Jeden menší ananas oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Použijeme-li kompot, tak dobře slijeme šťávu a necháme okapat. Z melounu vykrojíme tvořítkem nebo lžičkou kuličky a přidáme k ananasu. Podle chuti posypeme vanilkovým cukrem a zalijeme šťávou z jednoho citronu. Salát dáme uležet a vychladit do ledničky. Dobrou chuť!

Šeptanda na úplný závěr: Víte, že vodní meloun může fungovat jako Viagra? Prý obsahuje velké množství aminokyseliny Citrulinu, který – stejně jako Viagra – uvolňuje a rozšiřuje cévy.

Přeji sluníčkové léto, plné vitamínů a energie!

Napsal/a: hannah58

Toto taky stojí za přečtení!

Domácí salko

Už nějakou dobu chci vyzkoušet domácí salko, jestli to opravdu jde a jaké bude chuťově. A kdy jindy než

Čtu dál →

[Soutěž] Van Goghova hvězdná noc

Startujeme poslední letošní soutěž. Opět si představíme 3 knížky pro děti a o jednu z nich si rovnou zahrajeme…

Čtu dál →

Recenze: Pod zemí, pod vodou

Jestli mohu být tak troufalá a označit nějakou knihu opravdu za bombu, tak je to dozajista knížka autorů Aleksandry

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (10 vyjádření)

  • Lien

    Tak já k melounům. Mám je fakt hodně ráda. Před otěhotněním jsem dělala, dle nějaké knihy o detoxikaci organismu, melounovou kůru. Bylo to na detoxikaci ledvin. 8 dní jíst jen melouny + čistá voda k pití, což jsem nevyužila. Vydržela jsem 7, kdykoli jsem měla pocit hladu nebo žízně, šup na meloun, chodila jsem do práce, takže jsem si ho krájela do sklenic. První tři dny jsem si užívala, další jsem to snášela a pak už jsem trpěla chutí na cokoli jiného. Ten osmý den jsem nevydržela a ráno jsem snědla krajíček suchého, tvrdého chleba. To vám byla dobrota. Ale asi se tělo pročistilo, protože to co bylo po pár dnech v záchodě, vypadalo stejně jako to, co jsem jedla. Jinak jsem se jich nepřejedla, mám je ráda pořád, ale už si fakt vybírám jen ty nejsladší, nejzralejší.

  • Hannah, sterilovaný celer asi nebude tak aromatický bych řekla, ne? Každopádně v receptu musí být chuťově dominantní 🙂 Nákup jsi zvádla rychle. 🙂 Vidíš, já dnes byla ve Sparu a zapoměla jsem se kouknout. No, vždyť ty napíšeš, jak se ti zadařilo 🙂 Do Kauflandu taky jezdíme, tak díky za info, papa.

  • Cori, tak já jsem zjistila, že už mám doma kompotovaný ananas i předmětný celer. Teď už teda čekám jen na dovolenou. Sklenice má hmotnost 370 g – sterilizovaný celer – nudličky, ve sladkokyselém kořeněném nálevu. Etiketa na skleničce je žlutá – Vitae d´Oro, prodává Kaufland.

  • Milá Corin, tento salát jsem opravdu jednou jedla. Byl poměrně sytý, ale dobrý, ráda bych ho udělala doma teď o dovolené. Pak písnu, jak jsem dopadla. Celer se myslí sterilovaný, asi v těch sklenicích jako je jiná sterilovaná zelenina. No, pokusím se v hyper – a super – vyhledat, koupit a pak přesněji popíšu. Zdravím všechny, co rádi experimentují v kuchyni!

  • Hannah, no tomu říkám experiment! 🙂 Jak může chutnat ananas a celer? Vždyť ten je hodně aromatický a musí všechny ingredience přebít. 🙂 Ale povím ti, strouhaný celer jsem v obchodě nevyhledávala, to něco takového existuje? Nebo se to vyrábí doma? Promiň tolik otázek, můj má docela rád změny, tak bych ho mohla překvapit 🙂
    Já bych si všechno vyrobila, ovšem ananas bych vynechala, ten si v těch dobrůtkách neumím představit :-)) Ovšem nic ve zlém Hani 😉

  • Jééééé, já jsem se zapomněla přihlásit. Tu předcházející anonymní reakci jsem psala já.

  • Anonymní

    Milá Corin, díky za reakci.Když máš ráda ananas, zkus tento salát: Budeme jenom vrstvit, nemíchat. Vrstvíme postupně 0,3l / prakticky – množství jako je v malé okurkové lahvi/ jemně nastrouhaného celeru v nálevu, kukuřici, kousky kompotového ananasu, krájená šunka, kousky pórku, majonéza nebo jogurt. Na horní vrstvu 30 dg strouhaného sýra. Ani po dokončení nemícháme, necháme odležet pár hodin v chladnu.
    Dobrou chuť!

  • Inori, já nevím, jak to švagr zkoušel, co vím, tak dal sazeničku nejdříve za okno a potom to vysadil do půdy. Já mu to vyřídím, protože pařeniště na zahradě má. Děkuju za tip.

  • lnori

    Meloun potřebuje hodně živin v zemi a proto se má sázet nejlíp na pařeništi. Zkoušeli jste to tak Corin?
    Jinak ano, meloun je plodová zelenina z čeledi tykvovitých .)

  • Ahoj hannah, meloun mám moc ráda a tvůj článek mě zaujal. Vím, že je to zelenina, i když jsem si to poprvé kdesi přečetla, nechtěla jsem tomu věřit. Mám ráda ten červený, ten žlutý jsem zkoušela a nee 🙂
    Vím, že je cenný na vitamíny, kromě toho že obsahuje plno vody, ale že obsahuje i železo, jsem nevěděla. A že železo potřebuji! 🙂 Zrovna včera jsem si koupila v obchodě půlený, protože nemám ráda vcelku, většinou jsou to velké balóny 🙂 a řeknu ti, nic moc. Nebyl sladký, neměl ani klasické černé pecky, jen malé hnědé, no nic moc.
    Já na meloun měla chuť, ale příšernou, v těhotenství. Do jiného stavu jsem přišla v zimě a to melouny nejsou, tak jsem čekala do léta, to bylo utrpení! 😀
    Švagr také zkoušel zasadit meloun, ale nic mu nevylezlo.
    A ten recept s ananasem je lákavý, ananas mám ráda, ten v konzervě, takže děkuju za tip i za zajímavý článek.

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist