Domácí medicína – med

Rubrika: Onemocnění a léčba, Ostatní, Tipy pro zdraví

Med je hustý, sladký a lepkavý. Má zvláštní chuť, pro kterou mu někteří lidé dávají přednost před cukrem a jinými sladidly. Má vhodné vlastnosti pro pečení. Med je uznávaným a ceněným lékem po celém světě už po několik tisíc let. Med je jako prevence nemocí a jako lék pro všechny.

Co vlastně med obsahuje a k čemu nám slouží?
Základ medu tvoří cukry, a to především fruktóza, glukóza a sacharóza. Pro náš organismus jsou dobře zpracovatelné s rychlým uvolňováním do krve, působí jako okamžitý zdroj energie. Med obsahuje dlouhý seznam důležitých vitaminů a minerálů. Také v něm najdeme látky jako mateří kašička, aminokyseliny, pyl, éterické oleje. Účinky medu na lidské zdraví jsou více než blahodárné, často je proto nazýván elixírem zdraví a dlouhověkosti.
Med je považován za jedno z nejsilnějších přírodních antibiotik. Pravidelným užíváním medu ale můžeme také onemocněním předcházet. Med je účinná prevence – nachlazení, angín, zánětů průdušek a horních cest dýchacích, rýmy a také účinně posiluje naši imunitu.
Med má také tu vlastnost, že dobře léčí kůži. Používá se na špatně se hojící poranění kůže, na léčení různých vředových onemocnění kůže, urychluje hojení popálením a omrzlin, proleženin, rychle regeneruje např. suché rty a pokožku celého těla. Přitom jeho použití je úplně jednoduché, stačí ho v tenké vrstvě nanést na kůži a nechat působit. Výborný je také na „tenisový loket“, stačí ho v tenké vrstvě nanést na kůži, ovázat a nechat působit, stejně tak na bolavé klouby nebo záda.
A to není všechno, ale vypisovat vše, by bylo na několik článků :-).
Pojďme se teda podívat, jak nám med může pomáhat.

Cibule s medem na kašel
cibule
med

Sirup:
Cibuli pokrájíme na drobno a smíchame se třemi velkými lžícemi medu, tak na dva dny necháme odstát nejlépe v uzavřené nádobě, až cibule pustí šťávu. Podáváme po lžičkách.
Sirup mohou i roční děti.

Rychlý čaj
Dáme si vařit 2 cibule v kastrolku a pak to osladíme medem.

Domácí medicína – česnek s medem a citronem
asi 10 stroužků česneku
5 citronů
200-250 g tekutého medu

Nejdříve si připravíme suroviny, česnek oloupeme a pokrájíme ,pak si umyjeme citrony, konce odkrojíme a citron rozpůlíme, vypeckujeme a pokrájíme na menší části i se slupkou. Pak vše – česnek i citon – rozmixujeme na kaši. Přidáme med a vše dobře zamícháme. Máme hotovo. Naplníme do lahviček třeba od přesnídávek a uložíme na 14 dnů do chladna. Každé ráno užíváme 1 lžičku. Po několika dnech můžeme dávku zvýšit na 2-3x denně.
Je vynikajicí na snížení tlaku, cévy a očistu organismu a také hlavně je v tom hodně vitamínů.

Nachlazení
Kdo trpí na časté nachlazení, by měl užívat 3x denně 1 lžíci vlažného medu s ¼ lžičky skořice po dobu 3 dnů. Tím se vyléčí nachlazení, chronický kašel a pročistí průdušky.

Posílení imunitního systému
Každodenní užívání medu a skořice posiluje imunitní systém a chrání tělo před viry a bakteriemi a brání útokům virových infekcí. Pravidelné užívání medu posiluje bílé krvinky v jejich boji s viry a bakteriemi.

Nemoci srdce
Smíchejte med a mletou skořici a mažte na chléb místo džemu nebo marmelády a jezte pravidelně k snídani. Snižuje to hladinu cholesterolu v krvi a cévách a chrání pacienty před infarktem. Ti, kteří už infarkt prodělali a budou jíst toto denně, budou se držet míle daleko od dalšího infarktu. Pravidelné snídaně tohoto druhu ulevují při zadýchávání a posilují srdeční tep.

Infekce močového měchýře
Rozpustíme 2 lžíce medu a 1 lžičku skořice ve sklenici vlažné vody a vypijeme.
Tím se odstraní infekce měchýře a močových cest.

Bolesti zubů
Smícháme 1 lžíci skořice a 5 lžic medu.
Na bolavý zub přikládáme 3x denně a bolest přestane.

Kašel
Nastrouháme a rozetřete křen, který smícháme s medem.
Užíváme ráno nalačno, hodinu po obědě a večer před spaním po čtvrtině jedné kávové lžičky.

Těžký žaludek
1 lžička skořice a 2 lžíce medu před jídlem zabraňuje zvýšení kyselosti žaludku i u nejtěžších jídel.

Dlouhověkost
Čaj vyrobený z medu a skořice, je–li brán pravidelně, zabraňuje potížím dlouhého věku.Vezměte 4 lžíce medu, 1 lžíci skořice a uvařte spolu se 3 šálky vody jako čaj. Pijte ¼ šálku 3x denně.To udržuje kůži čerstvou a hebkou až do vysokého věku. Délka života stále vzrůstá a i 100 letí lidé mohou být svěží jako ve 20 letech.

Pupínky
3 lžíce medu a 1 lžička skořice se smíchá v pastu.Ta se aplikuje na pupínky před spaním a ráno se smyje teplou vodou.Když to děláte denně, pupínky do týdne zmizí i s kořeny.

Kožní infekce
Aplikace medu a skořice na postižená místa léčí ekzemy i pásový opar a všechny typy kožních infekcí.

Hubnutí
Každý den ráno, 1/2 hodiny před snídaní, na lačný žaludek a večer před spaním vypijte šálek nápoje – voda, med, špetka skořice ( 2 dcl vody, lžička medu).
Pravidelné užívaní zabraňuje usazování tuku i při požívání mimořádně tučných jídel.

Pampeliškový med
200 pampelišek
1 l vody
1 kg cukru krystal
2 citrony
2 pomeranče

Natrhané květy dáme do hrnce a zalijeme litrem vody.Vaříme je asi 30 minut na mírném ohni, pak hrnec odstavíme a květy necháme louhovat do druhého dne.
Následující den květy scedíme přes jemné síto a necháme okapat, abyste dostali veškerou tekutinu. Přidáme pomerančovou a citronovou šťávu bez dužniny a cukr. Promícháme a vaříme asi hodinu, aby se tekutina odpařila a med měl příjemnou konzistenci.

Bylinkový med
200 hlaviček podbelu,
200 hlaviček pampelišky
200 listů jitrocele
3 citrony i s kůrou
2 kg krystal. cukru

Citrony nakrájíme na kolečka a s bylinkami vaříme ve 2 a 1/4 l vody asi 15 minut. Pak vymačkáme přes plátýnko a dáme vařit s cukrem za stáleho míchání na 2 hodiny. Plníme do menších skleniček.
Výborné na bolest v krku a na nachlazení.

Znáte také nějaké fígle s medem? Nebo medicínu, kterou jsem nezmínila? Podělte se také s ostatními.

Recepty uvedené v tomto článku jsem nasbírala během několika let a pochází z různých zdrojů (letáky, časopisy, kuchařky i internet), které bohužel zpětně nedohledám. Všechny jsem vyzkoušela a doufám, že zachutnají i vám 🙂

Napsal/a: Nuninka

Toto taky stojí za přečtení!

Recepty pro děti – aneb vařte se svými dětmi!

Máte neposedné děti a přemýšlíte, čím byste je zabavili? Vpusťte je do své kuchyně! Možná pro vás bude překvapením,

Čtu dál →

[Soutěž] Heidi, děvčátko z hor

Tentokrát si představíme 3 retro knihy z kolekce Cesta časem s Albatrosem, která vyšla při příležitosti oslav 70. let výročí nakladatelství

Čtu dál →

Pro dítě vybírejte pouze bezpečné plavecké pomůcky

S nadcházející letní sezónou je nutné vybrat nejen krásnou dovolenou u vody, ale také kvalitní plavecké pomůcky pro vaše děti.

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (33 vyjádření)

  • Jindriska8
    Jindriska8

    Med do čaje,na chleba s máslem a nebo dělám sirup na kašel,med a cibule,u nás se to osvědčilo.

  • Lien

    Anonymní, nektar není výkal, psala jsem o medovici a vy jste v podstatě popsal (okopíroval) to samé, nasátá „míza“ projde přes trávicí soustavbu např, mšic. Nevím, v čem se neshodneme 🙂

    Ale já jsem to hlavně nepsala (ani už nevím, co přesně jsem psala, nečetla jsem to), kvůli tomu, abych někomu znechucovala med, spíš abych uvedla na pravou míru rozšířený omyl, že tmavý – medovicový med je nějak lepší, zdravější, kvalitnější než nektarový. Je to přesně naopak.

  • Anonymní

    Vkládám komentář jen proto, aby se milovníci medu nedali odradit od konzumace tím, co napsal Lien.
    Jak přináší včela do úlu nektar? Nenosí hrneček ani pet lahev, ale nasaje nektar sosákem a zpracovává ho v předústní dutině, částečně zahuštěný nektar uloží do plástve, kde zraje.
    S medovicí je to podobné,NENÍ TO VÝKAL.
    Vznik medovice

    Producenti( např. mšice a dalších asi 45 druhů hmyzu) nabodávají pletiva a cévní svazky, odkud sají něco jako mízu.V tele producentu prochází potrava pres filtracní komoru, která je významným oddílem trávící soustavy. Zde probíhá tlaková filtrace, pri které se zadržují aminokyseliny (což jsou bílkovinné stavební kameny). Tyto aminokyseliny a cást cukru (cca 50-70%) obsažených v rostlinné štáve, jakož i cást vody (33-50%) procházejí stredním strevem kde jsou absorbovány. Tlakem v zadním strevu filtrovaná, prebytecná voda a v ní obsažené cukry jsou vylucovány jako medovice aniž by prošly vlastním zažívacím traktem. Medovice tedy není žádným výkalem hmyzu.

    NEJSEM VČELAŘ, ČLÁNEK JE NA „PŘÍRODA.CZ“

  • Virenka

    Halino, jak dlouho se ti med rozpouští? Já zkoušela rozpustit jen 3 lžíce, aby ho nebylo tolik a ani za 1,5 hod. stálého dolévání vody jsem nedocílila víc než změknutí, je v něm pořád hodně cukru, což třeba na chlebu není moc dobré…

    O medu lokálně na kůži jsem věděla, u nás jsem nemohla zkoušet, kluci byli na med alergičtí – mladší možná na nějaký pyl spíš než na med, starší nevím, ale astmatil po něm. Teď už starší ne, takže do čaje mu dávám.

  • Zajímavé tipy, jak se dá využít med. Třeba jsem vůbec netušila, že se dá i na ekzémy a pupínky. Asi vyzkouším.
    Jinak my používáme hlavně při nachlazení anebo jen tak.
    Med s cibulí anebo jen tak. Zajímalo by mě, jaký je ten med s česnekem, zní to dost nechutně. Ale to ta kombinace med a cibule taky a přitom je to docela dobrý.
    Moc teda nevěřím, že by to pomohlo na bolavý zub. A taky se mi nezdá, na ten žaludek. Aspoň mě někdy po něm pálí žáha, a přitom na to jinak moc netrpím (jen v těh.)
    Trochu mě mrzí, že prostřední dcera med nemůže, má po něm ekzém. I když jinak jí chutná, ale mám to už ozkoušené několikrát, takže nedávám.

    Zajímavé jsou i komentáře Lien.
    Vždycky jsem měla nejraději tmavý a vůbec jsem netušila jak to s ním vlastně je.
    Poslední dobou nám taťka vozí bílý med od známého a musím říct, že obzvlášť ten, co máme teď je výborný a asi nejlepší, co jsem měla.

  • halina

    Tak já sama mám také nejradši nektarový med (v krajích mého dětství většinou řepkový) – lidi kolem mne to tedy nechápou, ale mně ten medovicový fakt nechutná. A že cukernatí? Tak se opatrně rozpustí – nejlépe tedy sklenice v teplé vodě, kterou průběžně přidávám. A úplně nejlepší med? Přeci ten, který člověk může olizovat čerstvě vytočený – nejlépe přímo z plástve. Přiznávám, jsem vnučka včelaře a dědečkovi jsem chodívala často pomáhat. Jenže dědeček už není.

  • Peťka

    Tak to jsem vážně netušila.
    A nevím, zda jsem to vědět vůbec potřebovala. Od dneška nejím med.
    Přitom ho mám tolik ráda, s čerstvým máslem na čerstvém chlebu…..

  • Virenka

    Lien, jako i ty nahořklé, s ocasem? Já myslela, že jsme koupili podřadný med… 😯
    U nás se topí málo, radiátor se zapíná třeba na hoďku, tak to tím nevyřeším. Tak ho asi nechám do čajů, ale škoda ho, voňavoučký dobroučký.

  • Lien

    medovinu ne, ty tmavé se nejvíc a nejlépe prodávají

  • Lien

    Tak pro tuponě 😛
    Medovice je snězený nektar většinou mšicemi, vykaděný a pak sebraný včelami, zkrátka hovínka broučků.

    Vírenko, my dáváme med k vývodu horkého vzduchu z krbu, tam za několik dní povolí do roztíratelné konzistence, není tekutý na rozlévání, ale mazat jde krásně. Takžě někam na teplé místo (radiátor??) na několik dní, povolí.

  • Peťka

    Z čeho že je tmavý med?
    Prosím vysvělit, jsem tupoň!

  • Virenka

    Manža vzal letos med od známého, výslovně jsem nechtěla medovicový, slíbil nektarový, ale donesl trochu tmavší, tak jsem dlouho hledala, až jsem našla označení smíšený. Asi je smíšený víc, protože chuť je trpká a já ho krom vánočních perníků zatím do ničeho nepoužila 🙁 I do čaje to není moc dobrý. Z těch medovicových tak asi dělat medovinu, což?

    Mně ten světlý med chutnal vždycky nejvíc, teď tedy vím, že je nektarový 😉 Mám tu zbytek parádně cukernatý, mmch poradíte někdo, jak ho úspěšně rozpustit? Četla jsem, že se má postupně zahřívat do max. 40°, ale jak to poznat? Voda je celkem horká, med ve skle spíš vlahý, povoluje hodně pomalu… bojím se, že ho utavím, ale zase takto se nedá na chleba použít a já ho tak ráda…

  • Lien

    no a co jiného? vždyt z toho je tmavý med

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist