Saláty na každý den – pojďte ochutnat!

Rubrika: Recepty, Zdravá výživa

Miluji saláty a připravuji je během celého roku na oběd, večeři ale klidně i jako pohoštění pro návštěvu. Musím říct, že mi už chybí nápady a proto jsem ráda za tuhle knížku.

Saláty s láskou vydalo nakladatelství Slovart a autorem je David Bez. Přestože autor píše, že tohle není salaty_titulkakuchařka a on není kuchař, najdete zde spoustu zajímavých receptů na saláty, které si zvládnete připravit i v práci.

Kniha je rozdělena na několik částí. V úvodu se seznámíte s tím, jak a proč kniha vznikla. Jaké kuchyňské vybavení budete potřebovat a jak sestavit salát.

Protože salát rozdělujeme na několik vrstev – základ, zelenina a ovoce, bílkoviny, bylinky, ozdoby, zálivky a koření. Tady se seznámíte podrobněji se vším, co k přípravě budete potřebovat.

Hlavní recepty jsou rozděleny na léto, podzim, zima, jaro.

Díky tomu jsou recepty krásně seřazeny podle sezonních surovin a také podle toho, co se na které období hodí více. Recepty jsou nápadité, jednoduché a doplněná o barevné fotografie. Kromě rozdělení podle ročních období zde najdete také rozdělení i pro vegetariány, vegany, vitariány, pescatariány a omnivory.

Pro ty co nevědí, co je pro kterou skupinu typické, tady je krátké vysvětlení.

  • Vegetariáni – nejedí živočišné produkty, kvůli kterým se zabíjejí zvířata (maso, sádlo…)
  • Vegani – nejedí žádné živočišné produkty ( ani vejce, mléko, med..)
  • Vitariáni – zastánci syrové neboli raw stravy.
  • Pescatariáni – jedí ryby a plody moře, ale nejedí jiné maso.
  • Omnivorové – jedí všechno.

 

S pečenými bramborami, rajčátky a kapary

Na salát:

  • 100 g rozpůlených brambor, uvařených v páře, protřesených s olivovým olejem a najemno nakrájenou petrželkou
  • 200 g rozpůlených třešňových rajčat
  • 1 malá červená cibule, nakrájená na tenká kolečka
  • 1 malá chilli paprička, nakrájená nadrobno

Na zálivku:

  • 1 lžíce olovového oleje
  • 1 lžička jablečného octa
  • špetka soli a pepře

Salát jsem chystala na večeři, a protože byl i pro děti, tak jsem vynechala chilli papričku a nahradila ji červenou paprikou, místo červené cibule jsem nakrájela jarní cibulku a přidala tuňáka. 🙂

salat_ukazka1salat_ukazka2

Co ještě?

Hřbet knihy je barevně rozdělen. Bílá barva – úvod, žlutá – léto, hnědá – podzim, modrá – zima, zelená – jaro. U každého receptu najdete 2 barevná kolečka, kde je uvedeno, pro koho je salát určen a také možnost obměny salátů, pro jinou skupinu strávníků, nebo to můžete brát jako tip pro jinou verzi salátu.

Protože je příprava salátu velice jednoduchá, najdete u receptu pouze seznam potřebných surovin na salát a zálivku nebo dresink. Pracovní postup zde popsaný již není.

salaty1salaty2

Kombinace některých surovin je velice zajímavá a lákavá. Hlavně v kombinaci ovoce a zeleniny. Saláty jsou velice zajímavé a lákavé.

A jak píše autor, saláty s láskou připravíte do 20 minut k lehkému obědu na každý pracovní den. A nejenom k obědu, ale i na večeři nebo s nadcházejícím teplým počasím určitě i častěji. Na výběr máte 260 chutných salátů ze kterých si vybere opravu každý.

Přeji dobrou chuť!

Napsal/a: Nuninka

Toto taky stojí za přečtení!

Příběh nejkvalitnější pomazánky bez palmového tuku

Není to tak dávno, co internet zaplavily obrázky sklenic, ve kterých bylo názorně předvedeno složení některých kakaových krémů –

Čtu dál →

Děti, rodiče a kapesné

První otázkou v souvislosti s kapesným je jeho existence. Má dítě pravidelný příjem, příležitostný, nebo žádný? Názory odborníků se shodují na

Čtu dál →

Recenze: Hádanky pro školáky

Miluji svět hádanek. Používám je s oblibou ve školní praxi, milují je i moje vlastní děti. Není tedy divu, že

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (4 vyjádření)

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist