Miluji saláty a připravuji je během celého roku na oběd, večeři ale klidně i jako pohoštění pro návštěvu. Musím říct, že mi už chybí nápady a proto jsem ráda za tuhle knížku.
Saláty s láskou vydalo nakladatelství Slovart a autorem je David Bez. Přestože autor píše, že tohle není kuchařka a on není kuchař, najdete zde spoustu zajímavých receptů na saláty, které si zvládnete připravit i v práci.
Kniha je rozdělena na několik částí. V úvodu se seznámíte s tím, jak a proč kniha vznikla. Jaké kuchyňské vybavení budete potřebovat a jak sestavit salát.
Protože salát rozdělujeme na několik vrstev – základ, zelenina a ovoce, bílkoviny, bylinky, ozdoby, zálivky a koření. Tady se seznámíte podrobněji se vším, co k přípravě budete potřebovat.
Hlavní recepty jsou rozděleny na léto, podzim, zima, jaro.
Díky tomu jsou recepty krásně seřazeny podle sezonních surovin a také podle toho, co se na které období hodí více. Recepty jsou nápadité, jednoduché a doplněná o barevné fotografie. Kromě rozdělení podle ročních období zde najdete také rozdělení i pro vegetariány, vegany, vitariány, pescatariány a omnivory.
Pro ty co nevědí, co je pro kterou skupinu typické, tady je krátké vysvětlení.
- Vegetariáni – nejedí živočišné produkty, kvůli kterým se zabíjejí zvířata (maso, sádlo…)
- Vegani – nejedí žádné živočišné produkty ( ani vejce, mléko, med..)
- Vitariáni – zastánci syrové neboli raw stravy.
- Pescatariáni – jedí ryby a plody moře, ale nejedí jiné maso.
- Omnivorové – jedí všechno.
S pečenými bramborami, rajčátky a kapary
Na salát:
- 100 g rozpůlených brambor, uvařených v páře, protřesených s olivovým olejem a najemno nakrájenou petrželkou
- 200 g rozpůlených třešňových rajčat
- 1 malá červená cibule, nakrájená na tenká kolečka
- 1 malá chilli paprička, nakrájená nadrobno
Na zálivku:
- 1 lžíce olovového oleje
- 1 lžička jablečného octa
- špetka soli a pepře
Salát jsem chystala na večeři, a protože byl i pro děti, tak jsem vynechala chilli papričku a nahradila ji červenou paprikou, místo červené cibule jsem nakrájela jarní cibulku a přidala tuňáka. 🙂
Co ještě?
Hřbet knihy je barevně rozdělen. Bílá barva – úvod, žlutá – léto, hnědá – podzim, modrá – zima, zelená – jaro. U každého receptu najdete 2 barevná kolečka, kde je uvedeno, pro koho je salát určen a také možnost obměny salátů, pro jinou skupinu strávníků, nebo to můžete brát jako tip pro jinou verzi salátu.
Protože je příprava salátu velice jednoduchá, najdete u receptu pouze seznam potřebných surovin na salát a zálivku nebo dresink. Pracovní postup zde popsaný již není.
Kombinace některých surovin je velice zajímavá a lákavá. Hlavně v kombinaci ovoce a zeleniny. Saláty jsou velice zajímavé a lákavé.
A jak píše autor, saláty s láskou připravíte do 20 minut k lehkému obědu na každý pracovní den. A nejenom k obědu, ale i na večeři nebo s nadcházejícím teplým počasím určitě i častěji. Na výběr máte 260 chutných salátů ze kterých si vybere opravu každý.
Přeji dobrou chuť!
Napsal/a: Nuninka
Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (4 vyjádření)
Upečené nebo uvařené brambory?
Dobrý recept!
Vypadá to na pěknou knihu
zajímavý recept-určitě vyzkouším
Mobile Sliding Menu