Mňam zmrzlina – aneb, jak vybrat tu správnou

Rubrika: Zdravá výživa

K létu patří zmrzlina stejně jako dovolená u vody. Jenže, jak jsme se asi všichni už někdy přesvědčili, ne vždy může být chutná tak, jak jsme si představovali při její koupi. Jak tedy poznat tu správnou, a především kvalitní zmrzlinu?

I zmrzlina má svou historii

Historie zmrzliny nespočívá jen v několika málo desítkách let zpět. Její základy bychom našli už ve starém Řecku a Římě, kdy si tehdejší obyvatelé pochutnávali na sněhu a ledu, který si dochutily třeba ovocem. Další verze zase vypráví o Marcu Polovi, který do Evropy dovezl recepty starých Mongolů. A jiná verze zase mluví o Číňanech, jakožto prvních výrobcích zmrzliny. Ať tak či tak, zmrzlina je populární osvěžení především v létě, v Evropě už od osmnáctého století. V roce 1903 byl ke zmrzlině patentovaný kornout a v roce 1921 si zákazníci mohli koupit první zmrzlinu na špejli. U nás měla první továrnou na zmrzlinu mlékárna Laktos a to od roku 1949.

Kvalitní zmrzlina je vzácností

Byť nás každý prodejce na svých vývěskách upozorňuje, že právě ta jeho zmrzlina je kvalitní, je nutné říci, že s tou kvalitou to tak horké nebude. Pravá, skutečně kvalitní zmrzlina by totiž měla být vyrobená ze smetany a mléka. Nejčastěji se ale používají rostlinné tuky. A co se týká ovoce ve zmrzlině, v té kvalitní by mělo být použito skutečné ovoce. Bohužel, nejčastěji v nich najdeme všelijaká dochucovadla.
Mnohdy se tak jeví výroba domácí zmrzliny jako nejlepší způsob, jak si opravdu pochutnat!

Vybíráme zmrzlinu

Protože těžko posoudíme celkovou kvalitu bez ochutnání, je těžké předem říci, jaká bude zrovna ta zmrzlina, kterou držíme v ruce. Každopádně:

  • Zmrzlina by měla být pevná a hladká a ne zrnitá. Jestliže se na ní třpytí krystalky, je to známka toho, že v ní víc vody, než by mělo být.
  • Neměla by se hned začít roztékat. Pokud ano, je v ní moc vody.
  • Chuťově nepřipomíná chemickou továrnu.
  • Sledujte obsah. Vysoká kvalita je dána obsahem smetany, tvarohu, ovoce apod.
  • Nekupujte zmrzlinu jen podle toho, že se vám líbí obal.
  • Když si kupujete zmrzlinu, dívejte se kolem a také na průhledná víčka – je-li tam námraza, nebyla dodržena správná teplota. Ta by měla být neustále mínus osmnáct stupňů.
  • Jedná-li se o ovocnou zmrzlinu, dívejte se, jaký je podíl ovoce a cukru. Ovocná složka by měla samozřejmě být vyšší.
  • Kupujete-li si zmrzlinu točenou, koukněte se na její barvu. Když je až příliš barevná a sytá, nejspíš v ní bude více nejrůznějších dochucovadel a éček. Kvalitní zmrzlina nemusí připomínat desky s barevnými papíry.
  • Zmrzlina prodávaná ve zmrzlinovém stroji je bezpečná ze zdravotního hlediska jen tehdy, pokud prodejce každý den stroj kompletně umyje a vyčistí a nenechává v něm zmrzlinu, když je zavřeno. Tohle těžko jako spotřebitelé zjistíme…

Zkuste si přehrát video, které vám jasně poradí, jak a podle čeho vybírat zmrzlinu. Hlavními aktéry jsou Karolína Hlavatá a Petr Havlíček.

Dobrou chuť!


Podle čeho vybíráte zmrzlinu vy?
Dáváte přednost spíše kopečkové, točené nebo vybíráte z mrazících boxů?
A jakou máte nejraději?

 

Napsal/a: Iveta Pešková

Toto taky stojí za přečtení!

Venkovní únikové hry Hunter Games: objevte parádní zábavu

Baví vás klasické únikovky? Vzrušující příběhy a plnění úkolů? Přemýšlíte, kde se dá zažít ta nejlepší úniková hra v

Čtu dál →

Jak strávit víkend s dětmi v Praze?

Praha je tak kouzelné místo nejen díky své stovce věží nebo památek, ale také proto, že je zde nekonečné

Čtu dál →

Spoření pro děti: jaké máte možnosti?

S novým přírůstkem do rodiny je čas začít myslet na budoucnost. Chcete-li svým ratolestem zajistit lepší start do života, neměli

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (13 vyjádření)

  • Já dělám zmrzlinu domácí, jednak tím spotřebuju přebytky ovoce, jednak tam dávám bezlaktozovou smetanu, takže ji může i starší dcera. V obchodě vybíráme „vodové“ nanuky nebo jogurtové a tvarohové zmrzliny, když příjde chut, nebo kupujeme takové ty půllitrové nebo litrové krabičky a to může dcera podle složení max. kopeček. Prostě musím chtě nechtě studovat složení… Že by i to byl vlastně důvod, proč dělám ty domácí? V těch kupovaných je těch přísad občas opravdu přespříliš.
    Jinak u nás ve městě už máme oblíbené dvě cukrárny – do jedné chodíme na kopeček a do druhé na točenou – čili u nás jak kdy 😉

  • Ivča a Domča

    Na Idnes jsem našla ze 4.8. test mražených krémů – v přiloženém PDF jsou i ty další –
    http://www.akcniceny.cz/test-dnes/test-mrazenych-kremu/#utm_source=sph.idnes&utm_medium=richtext&utm_content=sph-box

  • Jindriska8
    Jindriska8

    Zmrzlinu kupujeme velmi málo,když cestujeme,ale někdy si dáme!

  • Petra Vymětalová

    Jindřiško, a mimo vaši supercukrárnu? – jdeš taky po kopečkové nebo to neriskuješ vůbec?

  • Jindriska8
    Jindriska8

    Máme u nás ověřenou cukrárnu,kde nás určitě nešidí a hlavně je tam čisto!

  • Petra Vymětalová

    Jindřiško, proč kopečkovou? má to nějaký speciální důvod? 😉

  • Jindriska8
    Jindriska8

    Dáváme přednost kopečkové.

  • Petra Vymětalová

    jančo, nevím, nevím, leda by nabarvili pomerančovou 🙂 ale to by zase mělo chemickou pachuť. Já nejím ani čokoládový nanuky a zákusky i v bábovce mi hnědá moc nejede, s výjimkou domácího perníku, ten si dám s chutí. Ale jak třeba ochutnávám ráda všechny možný těsta tak ten litej perník nekoštuju nikdy. Ale to jsem už odbočila…

    No ale třeba mě ta tvoje cukrárna přesvědčí, prozradíš, kde ji najdu? …nebo že bychom tam zašly na kafe?

    Ivčo, vidíš, nad kornoutkama jsem nikdy nepřemýšlela (asi že nejsou kakaový .-)), ale je fakt, že jednou jsem ho taky vyhazovala, protože byl nějakej starej jakoby žluklej či co…

  • janca.mas
    janca.mas

    U nás je teď nová cukrárna a ty kopečkové (resp.kopcové) zmrzliny jsou fantastické. O banánové se mi už i zdá 🙂 a myslím,Peťo, že i nějaká hnědá by u tebe zabodovala:-)

  • Točená vanilková je nejlepší 🙂

  • Ivča a Domča

    No, já už letos jednu skutečně hnusnou točenou ochutnala, zmiňovala jsem v tipu na výlet k Berounu. To byla zmrzlá voda bez chuti, bohužel:-(

    Taky bych zdůraznila, že u točené mi ne vždy chutnají ty vafle – některé jsou vynikající, jiné vyhazuju do koše, i když je zmrzka dobrá. A kopečkové nekupuju vůbec, vzhledem k tomu, že mi chuťově připomínají opravdu chemickou továrnu, nechutnají mi.

  • Petra Vymětalová

    Ivčo, moje řeč, točená vanilková, to je zaručená kvalita, ještě jsem snad nikdy nejedla špatnou. Zato ovocné (a hlavně kopečkové) mi přijdou vždycky jako sázka do loterie. Mám ráda citronovou, ale už se mi párkrát stalo, že jsem ji vyhazovala, protože byla prostě nepoživatelná (buď příšerně kyselá, nebo naopak přeslazená, v obou případech samá chemie, fakt se to nedalo).

    Nějak na ty kopečkové nemám štěstí, takže upřednostňuju točenou, top je citron-pomeranč, jistota vanilka nebo pistácie. Čokoládové a jiné hnědé zmrzliny nejím, to se radši budu dál potit ve vedru.

  • Ivča a Domča

    Mám hodně ráda točenou vanilkovou. Fakt je, že ne vždy je dobrá:-( Z letošních prázdnin mi chutnala nejvíc na Karlštejně v jedné tamní cukrárně a miluju vanilkovou z mekáče:-)

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist