Je tu čas Vánoc, které si nedovedeme představit bez kapra, bramborového salátu a rozmanitého výběru cukroví. Ve spoustě domácností na vánoční stůl patří exotické ovoce – pro svoji chuť, tvar nebo obojí. Dejte si s námi pomelo, sapodillu nebo tomel.
Ovoce nakupujeme spíše tvrdé (nezralé). Takové dobře dozraje doma při pokojové teplotě. Nekupujeme ovoce místy změklé, už vůbec ne na omak kašovité.
Pomelo
Pomelo pochází z Jihovýchodní Asie, kde se vyskytuje dodnes, dále se rozšířilo do karibské oblasti a do USA.
Pomelo je jeden z největších citrusvých plodů (dorostlý může až mít až 5 kg, nejznámější varianta váží kolem 1 kg), pravděpodobně je největší, ale existuje pár výjimek. Kilový plod má zhruba poloviční nebo větší dužinu bledě žluté, oranžové až červené barvy.
Pomelo před konzumací svlékneme z poměrně silné „kůže“, zbyde nám dužina ve slupce, kterou rozdělíme na „měsíčky“ a ty svlékneme z hořké slupky. Většinou se jí přímo, někdy se přidává do ovocných salátů, dužinu můžeme použít jako misku takového salátu. Může se přidat i do džemů pro zpestření chuti. Slupku „měsíčků“ lze tepelně upravit a také konzumovat.
Pomelo má poměrně velké využití i jinde než v kuchyni. Z tvrdého dřeva stromu se vyrábí nábytek. Používá se při výrobě parfémů. Z listů a semen můžeme vyrobit olej na zapalování opiové dýmky. Z pomela se také dá vylisovat víno.
Rambutan
Rambutan má svůj původ v Malajsii, původně byl rozšířen do více oblastí jihovýchodní Asie, dále byl rozšířen i do některých dalších oblastí Asie, do Afriky a do Střední Ameriky. V poslední době se vyskytuje i v Austrálii. Největším pěstitelem je Thajsko.
Kulaté, žluté nebo oranžové až tmavě červené plody (2,5 – 5 cm) tvarem i velikostí připomínají švestku nebo vlašský ořech. Na povrchu mají červené nebo žlutooranžové měkké, klkovité ostny. Pod silnou slupkou najdeme rosolovitou, pevnou a šťavnatou dužinu. Semeno uprostřed dužiny je za syrova nejedlé.
Jíme pouze syrovou dužinu, kterou můžeme přidat do ovocných salátů, džemů či kompotů. Semena se mohou použít k výrobě olejů a mýdla. Kořeny, kůra a listy rambutanu se používají v asijském lidovém lečitelství ke zmírnění průjmů, proti bolestem hlavy, horečkám a střevním parazitům. Kořeny, kůra a listy se také používají jako barvivo.
Tomel japonský
(kaki)
Tomel byl původně pěstován v Japonsku a Číně. Dnes je rozšířený v Asii, Americe, Středozemí a v subtropických oblastech Ruska, na pobřeží Černého moře a pod Kavkazem.
Tomel svým tvarem a velikostí (5 – 8 cm) připomíná větší rajče. Slupka je lesklá, zářivě oranžová až červená. U stopky plodu je čtyřlistý kalich.
Tomel jíme hlavně čerstvý, zbavený slupky. Oloupeme ho jako jablko, rozřízneme napůl a vyjíme lžičkou podobně jako kiwi nebo nakrájíme na „měsíčky“ i se slupkou, za kterou se dobře drží, protože je tvrdší, a vykoušeme vnitřek. Pro zajímavější chuť můžeme tomel pokapat limetkou, citronem nebo rumem. Tomel můžeme usušit podobně jako fíky, můžeme ho přidat do ovocných salátů nebo použít na výrobu džemu.
Napsal/a: Klára J.
Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (2 vyjádření)
Pokud v kaki naleznete semena(o něco menší než švestka),naváhal bych zasadit..je mrazuvzdorné a až bude větší,tak si jej můžete zasadit na zahradu.
Kláro, tak z dnešních exotických plodů baštím všechny, jen to kaki jím i se slupkou 🙂