Co to vlastně bio potraviny jsou?
Jsou to potraviny vypěstované bez škodlivých chemických postřiků. Bez použití chemických hnojiv a jiných látek, které se v přírodě nevyskytují.
U BIO produktů se vše pečlivě sleduje a kontroluje. Musí být dodržené určité směrnice pro ekologii.
Bio potraviny jsou zdravé, obsahují větší množství vitamínů a minerálů než třeba hořčík, železo a antioxidanty.
BIO produkty neobsahují éčka a jiné přidané látky. Jsou proto zdravější. Neobsahují žádné pesticidy, které jinak zůstávají v potravinách hlavně v ovoci a zelenině.
Jsou také šetrnější k životnímu prostředí.
V nabídce je spousta výrobků, takže si určitě vybere každý. Chutnají dobře, některé možná lépe než normální potraviny.
U nás doma asi nejvíce vede KUSKUS.
Co to je kuskus?
Ve slovníku jsem našla, že kuskus je těstovina vyrobená z pšeničné mouky a také to může být zvířátko, žijící na stromě.
Kuskus se vyrábí z bílé pšenice a obsahuje velké množství vitamínů, minerálů a vlákninu.
Může se použít jako rýže. Má jednoduchou a rychlou přípravu přípravu. Nevaří se, jenom se zalije vodou nebo vývarem.
Já zalévám vývarem, protože kuskus je potom chutnější.
Z kuskusu můžeme připravit celou řadu pokrmů. Na slano nebo na sladko, záleží na co zrovna máte chuť. Může se jíst teplý nebo studený. Prostě z něho uděláte spoustu různých jídel.
Já dělám nejčastěji toto:
KUSKUS S KUŘECÍM MASEM
Připravte si: kuskus, čerstvá zelenina – rajče, okurek, paprika, jarní cibulka, voda, nebo polévkový vývar, kuřecí maso.
Kuskus osmahneme na pánvičce (bez oleje) a přendáme do větší nádoby. Přidáme Podravku a zalijeme horkou vodou. Přikryjeme a necháme do kuskusu nasáknout všechnu vodu (můžeme použít taky vývar z polévky). Mezitím si očistíme a nakrájíme zeleninu. Kuřecí maso nakrájíme,okořeníme a osmahneme na másle. Všechny přísady smícháme s kuskusem. Podáváme teplé nebo studené. Místo kuřecího masa můžete vyzkoušet taky rybí konzervu ve vlastní šťávě. Vše dochutíme podle potřeby. Rychlé a jednoduché.
Určitě kuskus vyzkoušejte. Rozhodně toho nebudete litovat. Já ho používám často. Jako hlavní jídlo, jako přílohu, nebo do polévky místo nudlí. Na sladko jsem ho teda ještě nezkoušela, ale určitě vyzkouším.
To, že je něco BIO neznamená, že to nebude dobré, jak si mnozí lidé myslí.
U nás v NJ máme dokonce malou prodejnu, kde vaří na obědy pouze bio jídla. Mají polévky, hlavní jídlo a také dezert. Je to taková rodinná obchodo-restaurace a každý si tam najde něco, co by chtěl vyzkoušet.
Cenu do soutěže věnovalo nakladatelství IFP publishing.
Napsal/a: nuninka
Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (10 vyjádření)
Kuskus je nejlepší papáníčko aspoň jednou tejdne si ho musím dát xD je fakt nej s kořením kari, cherry rajcatkama, kukurickou a hraskem Bonduelle (kde je hrášek,
co zelené pěkně pevné bříško má
Sladký hrášek,
to věc je nezbytná),sterilovanou paprickou, olivami, kyselymi okurcickama, a nastrouhat na to nivu,,proste top jidlo moje nejoblibenejsiiiii mnam mnam
Jéé, můj oblíbený kuskus!!!! Mě na něho přivedla moje ségra a od té doby ho dělám na jeden způsob, jako hlavní jídlo, s česnekem, rajčaty a sterilovanou kukuřicí, s nakonec přidaným orientálním kořením, MŇAM!
Nuninko, kuskus jsem zkusila 1x a byl moc dobrý. Osobně znovu vyzkouším – na tvém receptu:o) Jídelnu zdravé výživy v NJ znám velmi dobře:o) Díky za článeček!!!
No, kuskus mám ráda (je dobrý na něho dát taky třeba fazole, kukuřici – nebo někdy jenom na kostičky tvrdý sýr a ten nechat trochu roztopit – výborné je arabské koření), syn ho dříve taky jedl, teD´už jen někdy… manžel ho nejí, přijde mu to exotické a to on nemá rád…
Já bych se akorát vyvarovala toho, že někdo si myslí, že vše, co je „bio“ je „dietní“ (jolly) – rozhodně to není totéž… Bio může být třeba i Vysočina a ta rozhodně není dietní…
Jinak kuskus je opravdu těstovina, takže jak píše Sonča….
U nás se to taky neujalo. Jedla jsem si ho sama. Táta i děti odmítly. Nevadí, je to stejně zdravé jako bílá mouka.
Kuskus jsem vyzkoušela a ti moji rozmlsaní kluci včetně tatínka řekli: „Je to dobré, už to nikdy nedělej“
Prostě nejsou zvyklí na tuto chuť. Ale tím Vás ostatní rozhodně nechci odradit. Jen by mě zajímali ohlasy i Vašich členů rodiny.
Tak já vám přidám recept nasladko. Kuskus smíchejte se sušeným ovocem podle chuti a místo vody zalejte horkým džusem, příchuť podle druhu ovoce. Přidejte kousek másla, nechte nabobtnat. Po nabobtnání přislaďte nejlépe medem, případně prohřejte, pokud moc vychladl. Na talíři můžete posypat různými ořechy nebo strouhaným kokosem. Můžete přidat i kopeček kysané smetany, fantazii se meze nekladou. Je to výborné.P.
Nuninko, zajímavé… už jsem o kuskusu hodně slyšela, ale ještě nezkusila… Udělám to, díky za tip 🙂
Moc zajímavý článek.
Doufám, že tento článek zafunguje jako propagace kuskusu. My ho máme moc rádi, začali jsme ho hodně jíst, když byl syn malinký, dobře se mu jedl. A tak jsme si na něj zvykli. Dávám ho do polévky, jako přílohu, dělám kuskusové „rizoto“, ale nasladko taky zatím ne, my na to moc nejsme.
Nuninko!Perfektní článek,z tebe je rozená kuchařka.Určitě si ten recept opíšu a vyzkouším,my doma jíme pohanku i když jsem ze začátku k tomu přistupovala velice opatrně,ale manžel mne překvapil a zachutnalo mu to.My pořád jen jíme kuře a rýži,protože manžel má rád kuřecí-řízky,roládu,sekanou,špízy a mnoho dalších-všechno z kuřat.Kolikrát mi to maso leze už krkem,ale co by člověk nepřekousl,hlavně když jim chutná.
Kuskus jsem už viděla v obchodě,ale nebyla odvaha to koupit a co z toho vyleze.
Bio potraviny budou jistě tedˇ všichni kupovat jen kvůli tomu,že tady budou recepty a všichni budeme chtít je vyzkoušet.Ale tak to má být,učený z nebe nespadl a za zkušenou člověk nic nedá,přinejhorším to dáme psovi.Snad to bude s tou naší výživou lepší.Člověk když se má potom vysvléct do letního oblečení tak se diví jaktože se to oblečení zmenšilo,ale ditní jídlo nám neuškodí.Krásný zbytek dne přeji všem.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mobile Sliding Menu