Svačinky pro školáky II.

Rubrika: Recepty

Pokud nestihneme připravit snídani, nic se neděje. Některé děti takhle po ránu ani jíst nechtějí. Důležité je aby měly svačinu do školy.
V článku Svačinky pro školáky I., který si můžete přečíst zde, jsme dětem chystali svačinku sladkou. Dneska si nachystáme pomazánky a jiná vhodná jídla na svačinku.

Nevhodné svačiny
Asi mnohé překvapím, ale nevhodnou svačinou je jogurt. Ne proto, že by byl špatný jako svačina, ale kvůli tomu, že se může snadno protrhnout a vylít do tašky, případně se jím děti při otevírání zašpiní. Takže jogurt v kelímku raději ne. Můžete ho dát do svačinové dózy s piškoty, s ovocem nebo s müsli.
Dětem také nechystáme česnekovou nebo tvarůžkovou pomazánku. A pití nedáváme v krabičkách s brčkem.

Základem svačiny by mělo být pečivo, nejlépe celozrnné, se sýrem a salámem nebo s pomazánkou a k tomu nakrájené ovoce nebo zelenina.

Obložené chleby
malé plátky chleba
plátky tvrdého sýra (eidam, gouda)
plátky dětského salámu či kvalitní šunky
lučina, žervé nebo sýr na namazání
margarín nebo máslo záleží co doma používáte
pažitku

Smícháním lučiny nebo jiného roztíratelného sýru a pažitky připravíme pomazánku, kterou namažeme na chleba. Na chleba dáme sýr, dětský salám nebo šunkou.

Slaný koláč s paprikou a šunkou
200 g hladké mouky
1 vejce
100 g másla
1 lžička soli

Na náplň:
lžíce olivového oleje,
1 cibule (pokud děti cibuli nejí, nedáváme jí)
3 menší papriky
150 g šunky
300 ml smetany
100-150 g sýru na strouhání
5 vajec
sůl a mletý pepř

Promícháme mouku se solí a pomocí nože nebo hnětače zapracujeme nakrájené máslo. Přidáme vejce a zpracujeme vláčné těsto. Je-li těsto příliš drobivé, přidáme lžíci studené vody. Těsto vytvarujeme do koule, zabalíme do fólie a necháme v lednici minimálně půl hodiny odpočinout. Mezitím si předehřejeme troubu na 200 stupňů a připravíme náplň. Cibuli nakrájíme na plátky, papriky na tenké proužky, stejně tak i šunku. V hlubší pánvi zpěníme na oleji cibuli, přidáme papriky a na mírnějším ohni opékáme asi 5 minut. Přidáme pokrájenou šunku a ještě společně osmahneme. Nádobu stáhneme z ohně a k zelenině vlijeme smetanu s rozšlehaným vejcem. Nakonec zamícháme hrubě strouhaný sýr, osolíme a opepříme.
Z těsta vyválíme na pomoučeném vále placku o něco větší než je forma a přeneseme ji do máslem vymazané dortové nebo koláčové formy. Těsto propícháme vidličkou a pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut. Na předpečený podklad vlijeme připravenou náplň a rozetřeme ji. Koláč vrátíme do trouby a pečeme na spodní mřížce, dokud náplň nezpevní, asi 30 – 40 minut.
Hotový koláč necháme zchladnout a pak krájíme na jednotlivé řezy.

Sendvič s tuňákem a okurkou
konzerva tuňáka ve vlastní šťávě
1/2 salátové okurky
100 g cherry rajčátek
toastový chleba

Tuňáka necháme okapat. Plátky chleba namažeme máslem nebo margarínem, poklademe omytou nakrájenou okurkou, zakryjeme vrstvou tuňáka a přidáme rozmáčknutá cherry rajčátka.
Opatrně přiložíme na obloženou stranu druhý plátek toastového chleba a překrojíme sendvič ostrým nožem na dva trojúhelníky.

Cukinová pomazánka

větší cukina
česnek – jeden stroužek na lehké ochucení (pro dospělé 3-5 stroužků)
2 vajíčka
salám
hořtice a troch kečupu (protlak)
nastrouhaný sýr

Cukinu nastrouháme na jemno. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme česnek (nastrouhaný na jemno). Lehce osmahneme a přidáme cukinu. Dusíme až vydusíme šťávu z cukiny. Troch to sice trvá, ale jinak by byla řídká. Přidáme vajíčka a po chvíli nastrouhaný sýr a mícháme, až se sýr rozpustí. Hrnec sundáme z plotny a přidáme najemno nastrouhaný salám. Osolíme, opepříme a přidáme lžíci hořčice. Mažeme na chleba, veku nebo na topinku. Na závěr můžeme pomazánku posypat pažitkou. Pomazánka je moc dobrá.

Drožďová pomazánka
1 máslo
1 větší cibule
2 kostky droždí, sůl
5 vajec
pažitka

Na kousku másla si necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, a pak rozdrobíme droždí a stále mícháme až do zhoustnutí, přidáme vejce a sůl a umícháme jak míchaná vejce. Pak necháme vychladnout a vychladlé to vyšleháme ručním šlehačem s máslem, nakonec dáme pažitku.

Rychlá vajíčková pomazánka (bez loupání vajec)
vajíčka,
pomazánkové máslo,
pažitka,
sůl, pepř,
můžete přidat také nakrájenou zeleninu – papriku, ředkvičku, nastrouhaný sýr, nakrájený salám

Rozšleháme si vajíčka, jako na vaječinu. Do větší pánvičky vlijeme rozšlehaná vejce a za stálého míchání usmažíme. Osolíme a ještě zatepla vmícháme jedno pomazánkové máslo (nebo vaničku tvarohu a tři lžíce oleje). Do vychladlé pomazánky přidáme pažitku, zeleninu, salám, sýr a promícháme. Já dělám z 8 vajec a skoro dvou pom. másel a máme akorát na večeři. Tak rychle je pomazánka pryč 🙂

Pomazánka z rýže
půl hrnku rýže
sýr – eidam, gouda, hermelín, co máte rádi
lžíce oleje
lžíce jogurtu
trocha másla + pomazánkového
sůl
trošičku octa a cukru
dětem děláme bez česneku, pro vás – přidat i 5 stroužků

Rýži uvaříme do měkka klidně i částečně rozvaříme – konzistence by měla být asi jako u mléčné rýže. Trochu rýže si dáme stranou. Přidáme všechny ingredience, podle chuti ještě doladíme trochou cukru a octa. Přidáme nastrouhaný nebo nakrájený sýr a vše rozmixujeme. Část rýže dám bokem a přimíchám až po umixování, aby pomazánka obsahovala taky částečky „na skus“. Necháme odležet, nejlépe do dalšího dne.

Prokládaný knäckebrot

šunka
sýr
knäckebrot
okurka
jogurt
lučina nebo máslo

Plátky knäckebrotu potřeme z jedné strany jogurtem, přidáme salám, sýr, okurek. Přiložíme další pomazaný plátek a přitiskneme. Posup opakujeme. Jedna porce je ze tří knäckebrotů. Hotový sendvič stlačíme a zabalíme (pořádně) do folie. Necháme v ledničce pár hodin odpočívat. Pokud dáte do sáčku, v ledničce zatížíme.

Pomazánka podobná vlašáku (moje vymyšlená)
1 zakysaná smetana,
1 pomazánkové máslo
kousek másla
2 uvařené špekáčky
kyselá naložená okurka
kečup
hořčice
sůl,pepř
jarní cibulka

Smetanu, máslo a pomazánkové máslo vmícháme do hladka, přidáme nakrájenou okurku. Špekáčky nameleme, nebo nastrouháme na jemno, a přidáme do pomazánky. Přidáme kečup, hořčici, nakrájenou jarní cibulku, sůl a pepř podle chuti.

Slané muffiny
1+3/4 hrníčku hladké mouky
na špičku nože soli
1 1/2lžičky prášku do pečiva
2 lžičky cukru
1/2 lžičky česnekového prášku
1/3 hrnečku nastrouhaného sýra
60 g másla
1 menší nakrájená cibule
2 plátky najemno nakrájené slaniny
1/2 nakrájené zelené papriky
1 vejce
1/4 hrnku rajčatového protlaku
3/4 hrnku mléka

Troubu předehřát na 210 °C. Lehce vymazat olejem dva 12-ti mufinkové plechy. Vsypat mouku, sůl a prášek do mísy, přidej cukr, česnek, prášek, olivy a sýr a zamíchat. Rozpustit máslo a osmažit cibuli a papriku do měkka, mírně ochlaď a přidej do moučné směsi. Smíchej vejce, rajčatovou pastu a mléko zvlášť a přidej do směsi. Rychle, ale ne příliš, smíchej a naporcuj do formy. Pečeme asi 10 minut v rozehřáté troubě.

Sýrovo-pažitkové muffiny
6 plátků šunky
2 šálky polohrubé mouky
1 lžíce cukru
1/2 prášku do pečiva
větší špetka soli
stroužek česneku najemno utřený
5 lžic nasekané pažitky
1/3 šálku Parmesánu
1 šálek strouhaného sýra (Eidam, čedar)
1 vejce
1/2 šálku mléka
cca 1/2 sáčku žampiónové polévky
1/2 šálku oleje
voda
semínka na posypání

Na pánvi opečeme šunku, nakrájíme a odložíme stranou. Smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, sůl, česnek a pažitku, sýry a šunku. Do hrníčku nasypeme polévku a doplníme vodou na množství 1/2 hrnku husté krémové tekutiny. Přidáme vajíčko, mléko a olej a smícháme se suchými surovinami. Případně dolijeme trochu vodou. Těsto naplníme do vymazané formy, povrch posypeme sezamovým, lněným nebo slunečnicovým semínkem nebo mákem. Pečeme v předehřáté troubě (195 °C) cca 25 minut.

A něco malého na závěr 🙂

Preclíky

250 ml vlažné vody,
3 lžíce rozpuštěného másla,
1 lžička cukru,
1/2 lžičky soli,
1 rozšlehané vejce,
500 – 550 g hl. mouky
1/4 čerstvého nebo lžička sušeného droždí,
mléko na potření,
sůl na posypání

Suroviny dáme do pekárny a zapneme program těsto. Hotové vykynuté těsto ještě prohněteme a nakrájíme si ho na kousky. Z každého kousky uděláme preclík. Preclíky necháme ještě tak 20 min. kynout. Pak potřeme mlékem, posypeme solí a dáme péct na 15-20 min. při 200°C.

Rohlíčky na úvodní fotce jsou z kynutého těsta viz. sladké rohlíčky z prvního článku, pouze upraveny na slano.

Podělte se s námi o Vaše recepty na svačinky pro školáky. Můžete k tomuto tématu napsat článek a poslat mi ho na nuninka@vasedeti.cz.

Recepty uvedené v tomto článku jsem nasbírala během několika let a pochází z různých zdrojů (letáky, časopisy, kuchařky i internet), které bohužel zpětně nedohledám. Všechny jsem vyzkoušela a doufám, že zachutnají i vám 🙂

Napsal/a: Nuninka

Toto taky stojí za přečtení!

Venkovní únikové hry Hunter Games: objevte parádní zábavu

Baví vás klasické únikovky? Vzrušující příběhy a plnění úkolů? Přemýšlíte, kde se dá zažít ta nejlepší úniková hra v

Čtu dál →

Jak strávit víkend s dětmi v Praze?

Praha je tak kouzelné místo nejen díky své stovce věží nebo památek, ale také proto, že je zde nekonečné

Čtu dál →

Spoření pro děti: jaké máte možnosti?

S novým přírůstkem do rodiny je čas začít myslet na budoucnost. Chcete-li svým ratolestem zajistit lepší start do života, neměli

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (14 vyjádření)

  • A ještě jeden svačinkový článek .-)

  • Jarmuschka

    No, holky mi právě „normální“ chleba jí sakumprásk.
    A nemusí to mít s poličanem – přistoupily na šunku.
    ;o)

    Ten z té lokální pekárny je specifický – nevím o moc lidech, kteří ho snesou.

  • Marinada

    Jarmuschko, já kůrku z chleba dceři k svačině odkrajuju a spolužačky jí to prý taky závidí 🙂 Ztvrdlé kůrky pak dáváme morčeti.

  • Jarmuschka

    Holky mi dnes svěřily, že spolužačka, co sedí před nimi, holkám závidí jejich VELKÉ svačinové krabičky (máme ty, co se v nich občas prodávají nějaké müsli tyčinky apod.), že se jim tam toho víc vejde a ona že má jen malou svačinu.
    No, odhaduji, že ta holčička je doma nejpozději ve tři a odpolední svačinu už má doma.
    Holky se většinou domů dostanou až kolem páté, v pondělí v podstatě až na večerníček – tak musí mít řádné svačiny.

    A hurá – přestali jsme víceméně kupovat „tatínkův“ speciální chleba (z jedné konkrétní pekárny, pečený tradičním postupem – má tvrdou kůrku, holky to nepokousaly, tak to nechtěly). Vrátili jsme se k obyč chlebu – a holky ho milují a vyžadují (konečně můžeme omezit rohlíky a housky, ač se snažím kupovat celozrnné).
    😉

  • Já souhlasím s tím, že snídaně je DŮLEŽITÁ. Nepsala jsem že není. Jenom, že pokud dítě takhle po ránu jíst nechce nic se neděje a proto je DŮLEŽITÁ SVAČINKA do školy.
    Když není škola tak snídáme později než před 7hodinou. Většinou tak v 8 všichni společně u stolu.

    Ráda bych všem doporučila tyto stránky http://www.varime-detem.cz/recepty?ctg=12&evt=ctgswidget.sel
    Najdete tam spoustu dobrých receptů na jídlo pro děti 🙂

  • Nuninko, díky za článek.
    Peťko, teoreticky s tebou naprosto souhlasím, ale syn taky poránu moc jíst nechce, snažíme se všichni sednout zároveň ke snídani, ale dostane do sebe pár lžiček suchých lupínků, půl loupacího párku a třikrát kousne do rohlíku apod. Když sní celou suchou topinku, je to zázrak. Já jsem taky ráno nemohla nikdy moc jíst, změnilo to až těhotenství a kojení, takže to docela chápu. Určitě kousek něčeho by si dítě vzít mělo, ale když to nejde, nutit nemá cenu a ani nechci. Kdyby byla školka (škola) od devíti, vypadalo by to se snídaní úplně jinak, aspoň tedy u nás. Ale před půl osmou je to prostě problém.
    Tak to vypadá, že u nás budou taky spíš vydatné svačiny.

  • Anonymní

    Jogurtíky dáváme ke svačině každý den,do krabičky aby se neprotrhl a k tomu piškoty nebo musli,medové kroužky,čokoládové kuličky co si dítě vyberw a ovoce.

  • Peťka

    Tak snídaně je pro děti naprosto důležitá.
    Nedávno jsem o tom četla článek. Aby se tělo mohlo „nastartovat“, potřebuje něco k zakousnutí. Jinak je dítě unavené, bez elánu.

  • Marinada

    Nuninko, chápu – dcera po ránu taky nikdy nechtěla jíst, hlad má až kolem desáté (i o víkendu). Tak jsem jí donutila, že musí sníst aspoň jedno sousto (třeba piškot) a pak si dá až ve škole svačinu. Já taky po ránu hlad nemám, ale já narozdíl od dcery nemám problém jíst kdykoliv i když hlad nemám 🙂

  • Jarmuschka

    Tak pokud je to hromadná svačina pro všechny (dodá třeba školní jídelna – někde to tak je), tak je to něco jiného, než když ji má jeden ze třídy.

    Vím, že spousta dětí ze školky taky doma nesnídalo – v půl deváté už měli svačinku.
    Holky začínají ve škole v osm, vyjíždíme kolem čtvrt na osm, snídají cca v půl sedmé. Žádnou velkou snídani – třeba jen kousek táče se švestkama. A teplý čaj.

    Já když vyjíždím někdy třeba v pět v půl šesté, taky nemůžu před tím „normálně“ snídat – beru si o „svačinu“ víc s sebou.
    (Ale u mě to je ještě to, že užívám magnézko a to se musí užít ne méně než 20 minut před jídlem…)

    A vím, jak jsem trpěla v těhu, kdy mě nutili chodit na odběry na lačno…
    😯

  • Jarmuschko, podobné pomazánky mívají dost často i ve škole na svačinu (u nás mají školáci školní svačinu, chystám svačinu do družiny)
    A ohledně ne-snídaně.
    Ono záleží hlavně na dětech. Pokud snídani chtějí, tak snídají, ale když mi řeknou, že nemají hlad, tak je nutit nebudu.
    Markétka začíná vyučování o půl osmé, tak mi v 7hod. kolikrát jíst ještě nechce. A malý má ve školce svačinu už v 8 hodin. Takže když doma snídá v 7, přijde do školky a za půl hodiny už má zase jíst svačinu.
    Já taky nemám takhle brzo po ránu hlad.

  • Jarmuschka

    …no, i ten tuňák (jako ryba) je k velkému zvážení….
    😯

  • Jarmuschka

    Tak jogurty si holky berou ve skleničce, ty pak využiju na puding (s ovocem a ovesnými vločkami – už jsem to tu psala).
    Ale já bych mezi „zakázané“ svačiny zařadila teda i drožďovou a vajíčkovou pomazánku – kvůli odéru.
    😯

    A s tím, že když není snídaně, nic se neděje – co na to výživoví poradci!?
    😛

  • Nuninko, děkujíííí za prima receptíky!!! 🙂

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist