Svačinky pro školáky I.

Rubrika: Recepty, Výživa

Školákům začal nový školní rok a maminkám přibyla nová starost. SVAČINKY. Svačinku na velkou přestávku a další do družiny. Některé školy mají tu výhodu, že děti mohou mít školní svačinku. Jiné nabízejí zase takzvané svačinkové a nápojové automaty. Dítěti stačí pouze koupit kartičku na kterou se pak dobíjí kredit.
Jenomže, co když tato možnost není?


V tom případě musíte svačinku chystat každý den sama. Ať už večer nebo ráno, kdy si kvůli tomu musíte přivstat.

Jenomže co stále chystat?
Přece nebude každý den jíst to stejné. Naštěstí teď máme možnost nachystat dětem různé druhy ovoce. Můžeme do svačinového boxu nachystat i několik druhů – broskev, nektarinku, jablíčko, banán, hroznové víno…). Ovoce dětem nejlépe odpeckujeme a nakrájíme na čtvrtky. Lépe se jim to pak bude jíst a nemusí sníst vše najednou. Něco si můžou nechat na později. Pro maminky je to sice trochu pracnější, ale děti to rozhodně ocení :-).

Dále můžeme nachystat
chleba, rohlík, housku, kornspitz, zapečený toust (pokud dítěti nebude vadit, že nebude teplý), brumíka, upečený koláč nebo buchta, musly tyčinka, jogurt, pudink s piškoty, ovocný tvaroh, šáteček …

Toust s jablíčky
toastový chleba
jablka
skořice
máslo na pomazání toastů
olej nebo máslo na vymazání toustovače

Toastový chleba potřeme máslem vždy dva kusy k sobě. Jeden kousek chleba poklademe na plátky nakrájenými jablky, přidáme skořici a přiklopíme druhým kouskem chleba. Sendvičovač vymažeme trošku olejem/máslem, položíme toast, zavřeme a děláme dozlatova, tak 4-5 min. Záleží, jak moc je chceme propéct. Hotové toasty pocukrujeme.

Bramborové šátečky nebo rohlíčky
Těsto – 250g vařených strouhaných brambor, 250g polohrubé mouky, 125g moučk.cukru, 60 g rostliného tuku Hera apod., trochu citron. šťávy a kůry, 1 vejce, 1-2 lžíce mléka, 1 prášek do pečiva, špetka soli.
Na náplň: podle chuti – mák, marmeládu, povidla ,tvaroh… 1 vejce na potření, mandle nebo oříšky na posyp.

Dobře propracované těsto vyválíme na placku a rozkrájíme na čtverečky asi 6 cm. Plníme nádivkou. Uděláme šátečky, nebo stočíme do tvaru rohlíčků.
Dáme na plech a potřeme rozšlehaným vajíčkem, můžeme posypat sekanými mandlemi nebo oříšky.
Do těsta můžeme přidat víc tuku, šátečky budou ještě lepší, ale už ne tak dietní 🙂
Pečeme ve vyhřáté troubě asi na 180 st.

Mají děti rády ovesné vločky? Pak vyzkoušejte tento recept.

Ovesné vločky s jogurtem
2 lžíce ovesných vloček,
4 lžíce bílého jogurtu,
čerstvé nebo kompotované ovoce (broskve, jahody, černý rybíz…),
strouhaný kokos,
džem, med
Den předem, nejlépe večer, zalijeme ovesné vločky vodou, aby nabobtnaly.
Druhý den ráno je rozmixujeme a smícháme s jogurtem, ovocem a ostatními přísadami dle chuti.
Dáme do kelímku a máme zdravou svačinku.

Ovocný nákyp s piškoty
jablíčka, hrušky, banány,
dětské piškoty (velký balíček),
hnědý třtinový cukr,
máslo,
200 ml sladké smetany
Do zapékací misky dáme vrstvu piškotů a na to rozložíme plátky ovoce. Vše posypeme asi lžící hnědého cukru. Další vrstvu tvoří opět piškoty, na to rozložíme opět ovoce, které posypeme další lžící hnědého cukru. Poslední vrstvu tvoří piškoty, které zalijeme rovnoměrně sladkou smetanou. Pečeme v troubě při teplotě 220 °C asi 15 minut.
Hotový nákyp necháme vychladnout.

Sýrové rybičky
200g hladké mouky,
120g Hery,
120g taveného sýra,
sůl
1 vejce na potření
Ze všech ingrediencí zpracujeme hladké těsto. Troubu si předehřejeme na 170 stupňů. Na pomoučeném vále těsto vyválíme na půlcentimetrový plát a vykrajujeme rybičky (či jiné tvary). Přeneseme je na vymazaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem. Posypeme mletou paprikou, mákem nebo kmínem a pečeme do zlatova.

Sladké rohlíčky
300 ml. vlažného mléka, 1 1/4 lžičky soli, 25 g másla, 500 g hl. mouky ( podle potřeby přidáme, tak si to v pekárně hlídejte) 1 1/2 lžičky suš. droždí nebo 1/4 čerstvého, 115 g rozinek ( já je nedávala) mléko na potření, dala jsem do rohlíčků náplň – čokoládu, nutelu, nebo tvaroh, marmeládu, prostě co máte rádi. A ještě jsem je posypala skořicí, proto jsou tak tmavé.

Suroviny dáme do pekárny a zapneme program těsto. Po zvukovém signálu přidáme rozinky (pokud je dáváte).
Hotové vykynuté těsto ještě prohněteme a nakrájíme si ho na kousky. Nebo si vyválíme kulatý plát, který nakrájíme na díly jako pizzu. Na každý díl dáme náplň a svineme do rohlíčku. Hotové rohlíčky necháme ještě tak 30 min. kynout. Pak potřeme mlékem, posypeme skořicí (nemusíte), propíchneme asi 3x vidličkou na povrchu a dáme péct na 20 – 25 min. při 200°C.
Jsou moc dobré.

A příště dětem nachystáme pomazánky a nesladké jídla.

Recepty uvedené v tomto článku jsem nasbírala během několika let a pochází z různých zdrojů (letáky, časopisy, kuchařky i internet), které bohužel zpětně nedohledám. Všechny jsem vyzkoušela a doufám, že zachutnají i vám 🙂

Napsal/a: nuninka

Toto taky stojí za přečtení!

Venkovní únikové hry Hunter Games: objevte parádní zábavu

Baví vás klasické únikovky? Vzrušující příběhy a plnění úkolů? Přemýšlíte, kde se dá zažít ta nejlepší úniková hra v

Čtu dál →

Jak strávit víkend s dětmi v Praze?

Praha je tak kouzelné místo nejen díky své stovce věží nebo památek, ale také proto, že je zde nekonečné

Čtu dál →

Spoření pro děti: jaké máte možnosti?

S novým přírůstkem do rodiny je čas začít myslet na budoucnost. Chcete-li svým ratolestem zajistit lepší start do života, neměli

Čtu dál →

Odpovědi, názory, dotazy, postřehy čtenářů (26 vyjádření)

  • Vytahuji tento článek a třeba se někou bude hodit jako inspirace na svačinky 🙂

  • Jarmuschka

    Já tak přemýšlím, že ty „rybičky“ mi hodně připomínají „netýnky“, co nám pekla babička. Akorát teda jsme to měli jako placičky nebo tyčky.
    🙂

  • Petra Vymětalová

    Díky za pochvalu 🙂 Sezam jsem doma neměla, zkusíme příště. Mně nejvíc chutnaly rybičky s provensálským kořením 😉 …ale to já cpu skoro všude…

  • Anonymní

    Petro, povedly se báječně 🙂 Děkuji moc za doplnění fotky.
    Já sypu ještě sezamem.

  • Petra Vymětalová

    Tak jsem konečně stáhla fotky z foťáku a dovolila si přidat naše rybičky k receptu do článku. Musím říct, že se po nich zaprášilo a dokonce nebyl problém ani s tím kmínem, mákem atd. – žádné dloubání se nekonalo 🙂 Spíš bych naopak doporučila posypat víc, než jak je to na fotce, rybičky jsou pak chutnější.

  • Anonymní

    Rybičky vypadají lákavě….
    A na pomazánky se mooooc těším. Milujeme pomazánky! *Ježeček*

Co na to říkáte?

Vaši e-mailovou adresu si necháme pro sebe.

Sdílet
Sdílet
TOPlist